Mökin takka- ja kiuasasiat kuntoon

Lämpömittaria tarkastellessa on pakko myöntää, että kesäinen mökkielämä alkaa olla tämän vuoden osalta taakse jäänyttä aikaa. Siirretäänpä katse tulevaan ja miksi ei samalla päätettäisi jatkaa mökkeilyä myös syksyllä sekä talvella. Jos takka on mökin ainoa lämmitysmuoto ja mökillä oleillaan pitkiä aikoja, niin paras vaihtoehto on yleensä varaava takka. Kevyemmät kamiinat ja kiertoilmatakat ovat parhaimmillaan silloin, kun mökki halutaan saada nopeasti lämpimäksi ja halutaan nauttia tulen tunnelmasta.

Älä anna syksyn häätää sinua pois mökiltä.Älä anna syksyn häätää sinua pois mökiltä.

Kamiina varalämmönlähteenä ja pikalämmittäjänä

Koska säät viilenevät, viilenee myös ilman peruslämpöä oleva mökkikin nopeasti. Ensiavuksi toki soveltuvat erinomaisesti villasukat ja villapaita, mutta jos lämpöä halutaan aikaansaada nopeasti ja tasaisesti koko mökkiin, ovat siihen ratkaisuna Tulikiven kamiinat.

Kamiinat ovat saavuttaneet suurta suosiota mökkien lämmittäjinä kokonsa sekä nopeutensa ansiosta. Niiden pieni koko on myös sallinut enemmän vapautta sijoitteluun ja keveys sen, että kamiinoita voidaan sijoittaa jopa mökin ylempiin kerroksiin.

Palsa.Palsa.

Tulikiven uudesta kamiinamallistosta löytyy kuusi harmonisen pelkistettyä ja ovaalinmuotoista kamiinaa. Vuolukivipinnan voi valita useista eri pintakäsittelyistä mallista riippuen ja kamiinamalleja löytyy myös mustalla peltiverhoilulla. Tiesitkö, että Tulikiven kamiinamallit tarjoavat myös vaihtoehtoja ruoanlaittoon?

Kamiinoista löydät lisää tietoa täältä
Kurkista mallit

Lämpöä nopeasti ja pitkään varaavalla kiertoilmatakalla

Olemme tottuneet ajatukseen, että kiertoilmatakat ja pienet kamiinat ovat pikalämmittäjiä, joiden avulla huoneen lämpötila saadaan nostettua pikaisesti mukavuustasolle. Puiden aktiivisen polton jälkeen tulisija alkaakin jo jäähtyä varsin nopeasti. Ohuilla peltikuorilla varustetut kiertoilmatakat ja kamiinat eivät kykene varaamaan itseensä lämpöä varaavan tulisijan tavoin vaan luovuttavat sen kaiken heti ympärilleen tullen samalla pinnaltaan jopa polttavan kuumiksi.

Tulikivi on kehittänyt hybridimallin – nämä kiertoilmatakat nimittäin ovat aidosti varaavia.

Varaavat kiertoilmatakat ovat perinteiseen varaavaan takkaan verrattuna kevyempiä ja sirompia. Vuolukivellä verhoiltujen Pielinen-malliston kiertoilmatakkojen painot vaihtelevat 470 – 770 kilon välillä, eli paino on moninkertainen kevytrakenteiseen kiertoilmatakkaan verrattuna. Kevytrakenteisten kiertoilmatakkojen painot liikkuvat noin 100 – 200 kilon tuntumassa. Erityispaksun kuorensa ansiosta nämä takat varaavat ja luovuttavat lämpöä jopa 13 tuntia. Pinnaltaan vuolukivi on miellyttävän lämmin ja siten turvallinen ratkaisu myös lapsiperheen mökille.

Tutustu tarkemmin varaaviin kiertoilmatakkoihin.

Halutessasi löydät tietoa varaavista takoista täältä

Mella.Mella.

Kun kiuas ei anna tarpeeksi lämpöä

Hyvän ja pehmeän löylyn antajina ovat Tulikiven kiukaat täydellinen valinta mökkisaunaan. Vuolukivisten puukiukaiden pinta ei nouse polttavan kuumaksi, joten nämä ovat turvallinen ratkaisu myös lapsiperheille.

On olemassa monta syytä, miksi ennen niin lempeät löylyt jäävätkin kalseammiksi. Kiuas ja kiuaskivet nimittäin kuluvat vähitellen käytössä. Vuosien varrella toistuneet useat lämmityskerrat vaikuttavat kiukaiden sisärakenteisiin metallipintojen kuumentuessa ja jäähtyessä. Ajan kanssa kiuaskivet alkavat murentua kiukaan kivitilan pohjalle ja samalla vaikuttaen myös kiukaan metalliosiin. Kiuaskivet tulisikin vaihtaa vuoden tai kahden välein, riippuen siitä miten usein kiuasta lämmitetään. Mitä useammin saunotaan, sitä useammin kiuaskivet kannattaa vaihtaa.

Hyvän ja pehmeän löylyn antajina ovat Tulikiven kiukaat täydellinen valinta mökkisaunaan.Hyvän ja pehmeän löylyn antajina ovat Tulikiven kiukaat täydellinen valinta mökkisaunaan.

Ympäristön ja käytön vaikutus näkyy erityisesti myös silloin, jos mökkisaunasi sijaitsee meren rannalla. Ympärillä vallitseva suolapitoinen meri-ilmasto sekä meriveden mahdollinen käyttö vaikuttavat kiukaasi käyttöikään.

Vuolukiven ansiosta löylyt ovat pehmeän kosteat ja lisäetuna on saunatilan nopea kuivuminen löylyttelyn jälkeen. Perinteistä puukiuasta suunnittelevan kannattaa tutustua Tulikiven Hile -puukiukaaseen. Tämä siro ja selkeälinjainen kiuas on helppo sijoittaa monenlaisiin löylyhuoneisiin. Luukun kätisyys ei määritä sijoituspaikkaa, sillä kätisyys on helposti vaihdettavissa tarpeen ilmetessä.

Pienen mökin unelmaratkaisu on Kinos-takkakiuas. Saat yhdessä tuotteessa sekä kiukaan saunaan että kotoisan takkatulen mökkisi oleskelutiloihin. Suuren lasiluukun ympärille voidaan asentaa vuolukivestä valmistettu takkakiuasmantteli, jolloin oleskelutilojen puolelle saadaan modernin selkeälinjainen takka.

Kinos-takkakiukaassa saat sekä takan että kiukaan samassa paketissa.Kinos-takkakiukaassa saat sekä takan että kiukaan samassa paketissa.

Vai haaveiletko tunnelmallisesta savusaunasta? Pehmeä hämärä, veden sihahdus kuumilla kiuaskivillä sekä höyry joka kietoo syliinsä. Tulikiven kiuasmallistoon kuuluu myös savusaunakiukaita, joten voit olla mukana jatkamassa myös suomalaista savusaunaperinnettä. Tulikiven savusaunakiukaiden asennus on helppoa, ja kiukaiden pystytystä voi jollain asteella verrata jopa legojen kokoamiseen elementtejä päällekkäin pinotessa. Savusauna on siis helppo toteuttaa kiuasta myöden.

Voit lukea lisää savusaunan lumosta täältä.

Savusaunassa on täysin oma tunnelmansa.Savusaunassa on täysin oma tunnelmansa.

Tulikivi tarjoaa nyt takan vaihtajille kiukaat -10% etuhintaan.

Lue aiheesta lisää!


Kiinnostuitko?


 
Päivitetty
27.9.2021