Kattoikkunan huoltovinkit: Pitkäikäisyyttä kattoikkunalle

Kun kattoikkuna pääsee huonoon kuntoon, on jo myöhäistä. Kattoikkunan huollolla lisäät varmasti sen käyttöikää ja huomaat myös ajoissa mahdolliset alkavat ongelmat. Kattoikkunat ovat osa talosi vesikattoa ja niiden vedenpitävyys on talon yläpohjan rakenteiden kannalta yhtä tärkeää kuin vesikaton vesitiiveys. Tiivisteiden kunto vaikuttaa talon ilmatiiveyteen ja on kondensoinnin estäjänä tärkeässä osassa ilmanvaihdon kanssa.

ikkunat katolla-750x422

Huolla kattoikkunan puuosat

Maalattujen ja lakattujen kattoikkunoiden puuosat on pohjustettu ja pintakäsitelty tehtaalla. Puun pintakäsittely on silti hyvä uudistaa vähintään neljän vuoden välein. Katolla kattoikkunat ovat yleensä talon aurinkoisimmalla eli kuumimmalla paikalla ja auringon UV-säteily vahingoittaa tunnetusti lakkoja sekä maaleja. Kosteus on myös yksi kattoikkunan pintaa kuluttavista tekijöistä eteenkin pesutiloissa ja keittiössä. Näiden kattoikkunoiden uudelleen käsittelyä kannattaa harkita tehtäväksi jopa kahden vuoden välein.

Vaihtoehto puuosien huoltomaalauksille on, ikkunaa vaihdettaessa, valita valkoinen, huoltovapaa, polyuretaanipinnoitettu lämpökäsitellystä puusta valmistettu karmi ja puite, jolloin ikkunoita ei tarvitse huoltokäsitellä, pelkkä puhdistus miedolla saippualiuoksella riittää.

Näin huollat puupinnat:

 • Poista pintakäsittelyaine (lakka tai maali)
 • Varmista että pinta on puhdas
 • Levitä kerros, tai tarvittaessa useampi, akryylilakkaa tai maalia
 • VELUXilta on saatavana korjaussarjoja, joihin sisältyy alkuperäistä lakkaa tai maalia

Muista aina suojata ikkunan tiivisteet lakalta tai maalilta, koska ne kovettavat tiivisteet ja heikentävät tiivistystehoa.

velux kattoikkunan huoltokäsittely-422x422

Lasielementit tarvitsevat myös huoltoa

Lasien pesu kuuluu kattoikkunoiden huoltoon olennaisesti. Onneksi VELUXin ikkunat pystyy lukitsemaan lähes ylösalaisin lukitussalvan avulla ja saat molemmat kädet vapaaksi myös ikkunan ulkopuolen pesua varten. Yleensä jo pelkkä vesi tai hankaamaton puhdistusaine riittää ikkunoiden puhdistamiseen. Kovan vesijohtoveden alueilla kannattaa veden joukkoon lisätä hieman astianpesuainetta.

Näin huollat lasipinnat:

 • Vältä silikonin päästämistä kosketuksiin lasielementin kanssa.
 • Älä käytä hankaavia ainesosia sisältäviä puhdistusaineita.
 • Älä käytä kemiallisia puhdistusaineita lasielementin puhdistamiseen.
 • Vältä terävien ja hankaavien esineiden, kuten korujen, päästämistä kosketuksiin lasielementin kanssa.
 • Älä koskaan yritä poistaa likaa lasielementistä kostuttamatta sitä ensin vedellä.
 • Jos lasielementin läheisyydessä tehdään töitä, suojaa lasielementti puhtaalla muovilla, jotta siihen ei pääse roiskumaan syövyttäviä tai hankaavia aineita.
VELUX ikkunoiden tyyppikilpi.VELUX ikkunoiden tyyppikilpi.

Tarkasta: Kondensoitumisen syitä

Jos lasielementin sisäpintaan tiivistyy kondenssivettä, on se yleensä merkki siitä, että sinun pitäisi tuulettaa nykyistä useammin tai talon ilmanvaihto on riittämätön, ainakin kyseisen huoneen osalta. Säännöllinen tuuletus on tehokkain tapa estää kondenssiveden muodostumista ikkunalaseihin.

 • Huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta.
 • Rajoita kosteuden määrää:
 • Älä kuivata pyykkiä sisällä talossa, jos mahdollista.
 • Sulje keittiön ja kylpyhuoneen ovi.
 • Tuuleta säännöllisesti viiden minuutin ajan ainakin 3–4 kertaa päivässä.
 • Pidä huonelämpötila tasaisesti vähintään 20 °C:ssa, jos mahdollista.

Kattoikkunan ilmansuodattimet pitää puhdistaa

Jokaisessa VELUX -kattoikkunassa on avauskahvaan integroitu tuuletustoiminto, jolloin ilma kulkee ikkunan ulkopuolella, yläreunassa olevan pellin alareunassa olevan suodattimen kautta. Tuuletusasennossa ikkuna on kiinni ja lukittu. Tehokkaampaa tuletusta varten avaa ikkuna.

Irrota kattoikkunan ilmansuodatin ja pese tavallisella yleispuhdistusaineella. Suodattimen irrottamista varten, pyöräytä puite ympäri ja lukitse se pesuasentoon. Itse suodattimen saa irti kiinnityskiskostaan käsin vetämällä. Uusia ilmansuodattimia on saatavilla VELUX -verhokaupasta esimerkiksi osana huoltopakkausta ZZZ 220.

velux kattoikkunan suodattimen puhdistaminen-750x422

Huolla kattoikkunan pellitykset

Poista lehdet ja roskat kattoikkunaa ympäröivistä asennuspelleistä kerran tai kaksi vuodessa. Näin sadevesi pääsee virtaamaan esteettä. Toimenpide on hyvä tehdä esimerkiksi räystäskouruja puhdistettaessa. Tarkista myös pintapeltien kiinnitysruuvien kireys käsiruuvaimella sekä kokonaisuuden kunto silmämääräisesti.

Lumen ja jään poisto

Kun lumi ja jää alkaa sulaa katolta, alkaa sulaminen yleensä juuri kattoikkunoiden kohdalta. Sulanut lumi, eli vesi valuu ikkunaa pitkin katolle, jossa se, olosuhteista riippuen, mahdollisesti jäätyy uudelleen kiinteäksi jääksi. Tällaisissa tapauksissa kattoikkunan alapuolelle voi muodostua jääpato, jolloin on vaarana, että lisää sulamisvettä kerääntyy ikkunan alle. Suojasäällä tämä voi aiheuttaa veden tunkeutumista ikkunarakenteeseen, sillä ikkuna eikä ikkunan ja kattorakenteen välinen liitos ole suunniteltu normaalisti kestämään paineellista vettä.

Onkin tärkeää varmistaa, että sulamisvesillä on poistumisreitti tai että niitä ei synny, esim. poistamalla lumet tarvittaessa ikkunan päältä. Tämä toimintatapa lisää myös päivänvalon määrää huoneessa talvisaikaan.

Lumiongelmien ehkäisy

velux kattoikkunan pellitysten puhdistaminen-750x422

VELUX kattoikkunan tyyppikilpi

Mitä tahansa varaosia, verhoja, markiiseja tai uusia ikkunoita tarvitsetkaan, selvitä ensin ikkunan tyyppikilven tiedot.

Kaikissa vuoden 1968 jälkeen valmistetuissa VELUX-kattoikkunoissa on tyyppikyltti, jossa kerrotaan ikkunan tarkat tiedot. Se sijaitsee puitteen yläpäädyssä tuuletusluukun takana.

 1. malli
 2. koko
 3. versio
 4. tuotekoodi

Velux tyyppikilpi-750x422
 
Julkaistu
16.9.2021