• Etusivu
  • Energia

Näinkin voi rakentaa: Onnistuneen tulisijan suunnittelu ja toteutus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.09.2021
20219_72425.jpg

Kuva: Sydänmuuraus

Mitä takkaprojektissa kannattaa huomioida, kun haaveena on yksilöllinen, omaan kotiin suunniteltu tulisija? Rakennetaan Yhdessä -yhteisö haastoi some-seuraajiaan esittelemään taidokkaita toteutuksiaan. Yleisö äänesti "onnistuneimman lopputuloksen" -tittelin Hannan upealle tulisijalle, jonka vaiheet nyt avaamme.

Takan suunnittelu alkaa asemakaavasta

Tulisijan suunnittelu alkaa omien tarpeiden kartoittamisesta. Uudessa kohteessa tulisijan suunnittelu tulisi aloittaa jo projektin alkumetreillä, jotta osataan määärittää tarvittavat rakenteet. Tulisijan suunnitelmissa tulee esittää esimerkiksi korvausilman saanti, joka on tärkeä lähtötieto LVI-suunnitteluun.

"Jälkikäteen tehtävät muutokset voivat tulla erittäin kalliiksi tai jopa mahdottomiksi toteuttaa", sanoo toimitusjohtaja Jari Patosalmi Sydänmuurauksesta.

Patosalmi listasi tärkeimmät asiantuntijavinkit tulisijan suunnitteluun:

  • Asemakaava
    • Asemakaavassa voi mahdollisesti olla tarkempia vaatimuksia hormin toteuttamisesta tai palomääräyksien noudattamisesta
    • Hormin rakentaminen vaatii rakennusluvan
    • Rakennusvalvonnan tulee hyväksyä tulisijan toteutus
  • Budjetti
    • Tulisijojen hinta riippuu siitä, valitaanko "valmis paketti" vai räätälöity tulisija
    • Valmiiden kamiinoiden hinnat lähtevät noin 5500 eurosta
    • Räätälöidyt tulisijat maksavat noin 7500 20 000 euroa riippuen aina kohteesta ja takan toteutustavasta
  • Takkapesä
    • Takkapesä voi olla avonainen, läpipesällinen tai siinä voi olla kulmaluukku esimerkiksi lasiovella. Markkinoilta löytyy paljon erilaisia vaihtoehtoja
  • Pinnoitus
    • Muuratun takan voi esimerkiksi rapata, maalata tai laatoittaa
  • Piippu
    • Muuratun takan kanssa voi valita kivi- tai metallipiipun. Lähtökohtaisesti kivipiippu on edullisempi vaihtoehto kuin metallinen
    • Huomioi, että tulisija ja piippu ovat yhteensopivat
Kuva: Sydänmuuraus
Kuva: Sydänmuuraus
Info

Info

Minkälainen takka?

  • Varaava takka = Takka, joka varaa lämpöä itseensä luovuttaen sitä pitkään ja tasaisesti. Mitä enemmän massaa takassa on, sitä paremmin se varaa lämpöä.
  • Kiertoilmatakka = Kiertoilmatakka koostuu metallisesta takkasydämestä ja kuoresta, jonka materiaali vaihtelee. Takka kierrättää huoneilmaa sisällään, ja johtaa kuuman ilman takaisin huonetilaan.
  • Kiertoilma-/ varaavassa takassa varataan samaan aikaan lämpömakasiiniin lämpöä ja tuodaan kiertoilman kautta lämpöä huonetilaan.
  • Kamiina eli ns. kevyttakka = Kevyttakka on nimensä mukaan kevyempi kuin perinteinen muurattu kiertoilmatakka. Sen kuori voi olla metallia, kiveä, laattaa tai betonia.

Toteutusvaiheessa varmistetaan turvallisuus

Rakennuslupa määrittää rakennusten paloturvallisuuden ja määräyksiä tulee noudattaa. Takan muuraukseen ja piipun asennukseen tulee käyttää alan ammattilaista, joka osaa huomioida esimerkiksi hormin turvaetäisyydet. Muurarin tulee toimittaa tarvittavat dokumentit, jotka käydään läpi rakennusvalvonnan käyttöönottotarkastuksessa.

Kuva: @hannailonasi
Kuva: @hannailonasi

1970-luvun taloon suunniteltiin uusi tulisija

Hanna remontoi vuonna 1973 rakennettua omakotitaloaan ja raportoi ratkaisuistaan @hannailonasi -IG-tilillä. Remontin aikana alkuperäinen takka päätettiin purkaa. Visio Alvar Aalto -tyylisestä takasta syntyi jo kauan ennen projektin aloittamista, muun muassa Hotelli Rantapuiston tulisijasta inspiroituneena.

Hanna suunnitteli luonnoksen tulevasta takasta ja sen sijainti löytyi paikasta, josta takkaa voi ihailla kaikista kodin keskeisistä tiloista. Pariskunta suunnitteli takan itse ja piirsi mallikuvat muurarille, suosituksia saaneelle Takkaseppä Oy:n Timo Kinnuselle.

Kuva: @hannailonasi
Kuva: @hannailonasi

Takan muuraustyöhön meni aikaa kaksi viikkoa. Muurauksen jälkeen takka laatoitettiin itse kahdessa päivässä. Haasteena takan toteutuksessa oli alkuun löytää takkaan soveltuvat laatat sekä takkasydän. Lopulta laatat löytyivät referenssikuvien avulla Jyväskylän Laatta Leevistä ja Hoxter-kiertoilmatakkasydän bongattiin Gloria-lehden artikkelista, ja hankittiin Linnatulelta.

Kuva: Laatta Leevi
Kuva: Laatta Leevi

Poikkeuksellisen muotoisten takkojen laatoituksessa laatat näyttelevät tärkeää roolia, sillä niiden täytyy taipua kulloiseenkin muotoon. Kovin isoa laattaa ei voi siis käyttää.

"Lähtökohtaisesti takan pintaan voi käyttää mitä tahansa laattaa, mutta saneerauslaastin tulee kestää lämmönvaihtelua", kertoo Juha-Matti Pirilä Jyväskylän Laatta Leevistä.

Näinkin voi rakentaa -vieraskynäsarjaa esittelee oivaltavia ja upeita toteutuksia niin rakentamisen kuin sisustamisenkin saralta. Artikkelit tuottaa Rakennetaan Yhdessä -yhdistys, jonka tavoitteena on yhdistää suunnittelun ja rakentamisen ammattilaiset sekä asumisen asiantuntijat eli tavalliset ihmiset.

Tutustu aiempiin vieraskynäartikkeleihin:

"Kyllä onnistuu" kuuluu liian harvoin rakennusalalla – uusi sarja esittelee onnistuneita ratkaisuja

Rakennetaan Yhdessä -yhteisö

  • Perustettu maaliskuussa 2021
  • Kokoaa yhteen rakennus- ja sisustusalan kehittämisestä sekä paremmasta asumisesta kiinnostuneet.
  • Edistää ja luo avointa keskustelua suomalaisesta rakentamisesta Instagram-yhteisössä ja muissa kanavissa.
  • Tuottaa monipuolisia mediasisältöjä.
  • Toimii rakennusalan eri toimijoita ja kuluttajia yhdistävänä sekä kuuntelevana osapuolena.
  • Näyttää onnistuneiden rakennusratkaisujen avulla, että näinkin voi rakentaa.

Tervetuloa mukaan!

@rakennetaanyhdessa #rakennetaanyhdessä
www.rakennetaanyhdessa.fi

Näinkin voi rakentaa -vieraskynäsarjan seuraava osa julkaistaan lokakuussa 2021.

Energia
hormit
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20192_56200.jpg
Totta vai tarua: Kiertoilmatakka, joka on aidosti varaava?
Yleensä kiertoilmatakka ei varaa lämpöä, vaan sen lämmitysteho perustuu nopeaan lämmöntuottoon. Tulikivi kuitenkin tunnetaan varaavien vuolukivitakkojen valmistajana, joten ei yllätä, että Tulikiven kiertoilmatakat sekoittavat tätä perinteistä pakkaa. Aidosti varaava kiertoilmatakka on siis totta.Tulikiven Pielinen-takkamallisto koostuu useammasta pienikokoisesta kiertoilmatakasta, jotka sopivat monipuoliseen lämmittämiseen – myös mökille.
20168_47193.jpg
Mitä tiilipiipun suunnittelussa tulee huomioida?
Perinteisen tiilipiipun rakentamisesta, käytöstä ja toimivuudesta on pitkäaikaiset ja hyvät kokemukset. Tiilipiippu on edullinen rakentaa, se on energiatehokas ja paloturvallinen. Kevyenkin tulisijan parina massiivinen tiilipiippu toimii tehokkaana lämmönvaraajana. Tämä parantaa sekä puun polton hyötysuhdetta että käyttömukavuutta, koska polttamisjaksojen aikaväli pitenee samassa suhteessa lämmönluovutusajan kanssa. Tiilipiippu voi toimia myös kauniina sisustuselementtinä.Tiilipiipun edut korostuvat erityisesti korkeissa huonetiloissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Näissä tiloissa muurattu piippu jakaa lämmön tehokkaasti ylempiin kerroksiin samalla lisäten tulisijalämmityksen kokonaisosuutta. Parhaimmillaan tiilipiipun energiateho vastaa toista tulisijaa ja sen ominaisuudet korostuvat erityisesti matala- ja passiivienergiataloissa.
201910_60767.jpg
Miten korjata tulipesän pienet halkeamat?
Vaikka tulipesät rakennetaankin kestämään kovia lämpötilojen vaihteluita, rapautuvat nekin ajan myötä käytössä. Tulipesä on mahdollista korjata myös itse, kunhan noudattaa muutamia helppoja työvaiheita.
202212_80476.jpg
Maukasta ruokaa arkeen ja juhlaan takalla
Joulu on täynnä perinteitä, niin ruokien kuin tapojenkin suhteen. Mutta mitäpä jos hieman testaisikin jotain uutta tämän joulun kunniaksi ja kokkaisikin jouluherkut takalla?Takka on erinomainen keino valmistaa myös ruokaa – miksipä ei siis hyödyntäisi tuplasti sen suoman lämmön. Kodin lämmitykseen sekä ruoan laittoon.Ja miksi jättää takkakokkausta ainoastaan jouluun, hyödynnä monipuolisia reseptejä koko lämmityskauden ajan.
20202_62770.jpg
Takka on muutakin kuin vain koriste - luonnollista lämpöä kotiin!
Puulämmitys - se luonnollinen, perinteikäs ja tunnelmallinen tapa lämmittää koti. Tulisija tarjoaa lisälämmönlähteenä varmuutta, sillä se on myös luotettava tapa lämmittää silloinkin kun sähköt ovat poikki. Tulisijalla lämmitys on erinomainen keino säästää esimerkiksi silloin kun sähkö on kalleimmillaan tai on muuten tarve leikata lämmityskustannuksia. Vaikka paukkuvat talvipakkaset antavatkin vielä hetken odottaa itseään, kannattaa niiden tuloon kuitenkin varautua. Takka on myös ainoa lämmönlähde, joka luo aitoa tunnelmaa kotiin. Takkatulen ääreen on helppo jäädä rauhoittumaan kaiken kiireen keskelle.Tiesitkö, että jopa yli miljoonassa suomalaisessa pientalossa on tulisija?
20231_51913.jpg
Takkaremontin neljä askelta
Sijaitseeko kodissasi vanha, toimimaton, epäkäytännöllinen, sisustukseen sopimaton ja hankalakäyttöinen takka, joka tulisi vaihtaa toisenlaiseen. Mikäli et oikein tiedä, kuinka tämä tapahtuu, voit hyvin jättää asiat Tulikiven huoleksi. Tällöin sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin tilata uunimestari kotikäynnille ja valita uusi takka laajasta Tulikiven takkamallistosta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton