Tarkista nämä 5 asiaa, kun valitset liesituuletinta

Keittiön ilmanvaihtojärjestelmä, koko ja tyyli ohjaavat eniten liesituulettimen valintaa. Tärkeää on myös, että rasvasuodattimen voi pestä, valot ovat riittävät ja äänitaso tuntuu sopivalta.

Erilaisia liesituuletintyyppejä on nykyisin lukuisia, mikä tuo lisää vapautta keittiön suunnitteluun. Esimerkiksi kattoon kiinnitettävä tai tasoon integroitu liesituuletin ovat vaihtoehtoja perinteiselle mallille. Kun liesituuletin integroidaan saarekkeeseen, sen yläpuolelle ei tule häiritsevää näköestettä.Erilaisia liesituuletintyyppejä on nykyisin lukuisia, mikä tuo lisää vapautta keittiön suunnitteluun. Esimerkiksi kattoon kiinnitettävä tai tasoon integroitu liesituuletin ovat vaihtoehtoja perinteiselle mallille. Kun liesituuletin integroidaan saarekkeeseen, sen yläpuolelle ei tule häiritsevää näköestettä.

1. Liittäminen kodin ilmanvaihtojärjestelmään

Kodin ilmanvaihtojärjestelmä ratkaisee, millaisen liesituulettimen voit valita keittiöösi. Jos liesituulettimen pystyy liittämään poistohormiin, käryt voidaan ohjata suoraan ulos joko laitteen oman moottorin tai huippuimurin avulla.

Jos liitäntämahdollisuutta hormiin ei ole, aktiivihiilisuodattimella varustettu liesituuletin on paras valinta. Se poistaa ilmassa olevaa käryä ja syöttää puhtaan ilman takaisin keittiöön.

Tavallinen aktiivihiilisuodatin tulee vaihtaa säännöllisesti, mutta nykyään markkinoilla on myös jopa 10 vuotta kestäviä niin sanottuja regeneroitavia aktiivihiilisuodattimia. Moni näistä suodattimista puhdistetaan laittamalla ne kuumaan uuniin parin tunnin ajaksi, minkä jälkeen suodatin on jälleen kuin uusi.

Sisäilmaa kierrättävä liesituuletin on yleinen esimerkiksi vanhoissa kerrostaloissa. Niissä ilmaa ei useinkaan voida työntää ilmanvaihtohormiin, koska käryt leviäisivät helposti muihin asuntoihin. Tällöin liesituuletin vaatii aktiivihiilisuodattimen.Sisäilmaa kierrättävä liesituuletin on yleinen esimerkiksi vanhoissa kerrostaloissa. Niissä ilmaa ei useinkaan voida työntää ilmanvaihtohormiin, koska käryt leviäisivät helposti muihin asuntoihin. Tällöin liesituuletin vaatii aktiivihiilisuodattimen.

2. Rasvasuodattimen teho ja puhtaanapito

Rasvasuodatin tarvitaan jokaisessa liesituulettimessa. Suodatin vaikuttaa merkittävästi liesituulettimen imutehoon, joten sen tyyppiin kannattaa kiinnittää huomiota uutta tuuletinta hankittaessa.

Likainen rasvasuodatin poistaa huonosti rasvaa ja on myös tulipaloriski. Tarkista siis, että rasvasuodattimen voi pestä. Nykyään suuren osan suodattimista pystyy pesemään astianpesukoneessa.

3. Keittiön koko ja ruoanlaittotavat

Liesituulettimen imutehoa mitataan sillä, miten monta kuutiometriä ilmaa kulkee sen läpi tunnissa (m³/h). Energiamerkinnässä ilmoitetaan liesituulettimen maksimiteho.

Tehoissa on suuriakin eroja, sillä liesituulettimia käytetään hyvin erikokoisissa tiloissa. Koska huoneilman tulisi ruoanlaiton aikana vaihtua vähintään kymmenen kertaa, liesituulettimen teho on hyvä suhteuttaa keittiön tilavuuteen.

Myös ruoanlaittotottumuksilla on vaikutuksensa: mitä enemmän keittiössä valmistetaan paljon käryjä synnyttävää ruokaa, sitä tehokkaampaa ilmanvaihtoa ja imutehoa tarvitaan.Myös ruoanlaittotottumuksilla on vaikutuksensa: mitä enemmän keittiössä valmistetaan paljon käryjä synnyttävää ruokaa, sitä tehokkaampaa ilmanvaihtoa ja imutehoa tarvitaan.

4. Liesituulettimen äänitaso

Kiinnitä liesituulettimen valinnassa huomiota myös äänitasoon. Energiamerkintään kirjattu äänitaso on mitattu laitteen käydessä maksimiteholla eli laite on harvoin päivittäisessä käytössä niin äänekäs. Joissakin liesituulettimissa on lisäksi erillinen hiljainen tehotaso.

5. Liesituuletin osana keittiön valaistusta

Liesituuletin on usein osa keittiön valaistusta, joten valon kirkkauteen ja erilaisiin säätömahdollisuuksiin on hyvä kiinnittää huomiota.

Jos perinteinen liesituuletin vaihdetaan keittiöremontin yhteydessä esimerkiksi työtasoon integroituun malliin, keittiön valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, miten poistettava valonlähde korvataan. Tehokasta työskentelyvaloa keittiötasoille tuovat muun muassa led-valonauhat sekä erilaiset spotti- ja kohdevalaisimet.

Lue myös: Integroitavilla kodinkoneilla toimiva ja tyyliltään yhtenäinen keittiö

Liesituuletin voi olla myös keittiön näyttävä katseenvangitsija, kuten tässä klassisen elegantissa Parman Ragne-keittiössä. 

Liesituuletin voi olla myös keittiön näyttävä katseenvangitsija, kuten tässä klassisen elegantissa Parman Ragne-keittiössä. 

Osallistu arvontaan – voit voittaa Parma-keittiön!

Ota kuva keittiöstäsi ja osallistu uuden Parma-keittiön arvontaan 23.10.2022 mennessä. Katso lisätiedot ja osallistumisohjeet täältä.

Keittiöasiantuntija auttaa – varaa maksuton suunnitteluaika

Haluatko apua keittiön kodinkoneiden valintaan, valaistuksen suunnitteluun tai kokonaisvaltaiseen keittiöremonttiin? Voit varata Powerilta ajan maksuttomaan keittiösuunnitteluun, jonka voi toteuttaa myös etänä. Powerilta saat laadukkaat Parma-keittiöt ja laajan valikoiman kodinkoneita.

Lue myös: Muista nämä, kun keittiöremontti tulee ajankohtaiseksi

Varaa suunnitteluaika >>>


 
Päivitetty
28.9.2022