Lämmityskausi alkaa: 5 vinkkiä!

Kevään ensimmäiset aurinkoiset ilmat ja räystäästä tippuvat vesitipat tarkoittavat monelle vapaa-ajan asunnon omistajalle kutsua mökkeilyyn. Vastaavasti kellastuvat lehdet ja sienien tupsahtaminen esille syksyn merkiksi muistuttaa yleensä lämmityskauden lähenemisestä.

Mökki- sekä lämmityskauden alkaessa on hyvä muistaa muutama vinkki takan lämmittämisen suhteen. Takan lämmityskauden aloitus vaatii hieman valmistelua. Usein ensimmäiset tulet takassa saakin palovaroittimet soimaan napakkaa säveltään. Takka nimittäin lähtee kyllä vetämään, mutta hetken kuluttua savut tulevatkin sisälle täysin kutsumatta.

Kylmää tulisijaa ja hormia ei kannata ottaa käyttöön ilman, että huomioit nämä esille tuotavat asiantuntijan vinkit.

Kun tauon jälkeen aloittaa lämmityksen uudelleen, kannattaa toimia maltilla.Kun tauon jälkeen aloittaa lämmityksen uudelleen, kannattaa toimia maltilla.

Mutta mistä "savut sisään" -ilmiö johtuu?

Erityisesti nykypäivän tiiviissä taloissa voi savujen sisälle pöllähtämistä esiintyä enemmänkin, mikäli ilmanvaihtoon ei ole kiinnitetty huomiota. Ilmanvaihto tarvitsee nimittäin säätää kylmäkäyttöönottoa sekä sytytystä varten. Ongelmia ilmenee myös silloin, kun takalle ei ole suunniteltu sen tarvitsemaa korvausilmansaantia.

Ehkä ei ensimmäiseksi tule ajatelleeksi, että myös lämmin keli tekee omat tepposensa. Hormin veto on nimittäin suoraan riippuvainen hormissa olevan savukaasun lämpötilan sekä ulkolämpötilan kesken vallitsevasta erosta. Kovilla pakkasilla ulkolämpötila on selkeästi kylmempi ja veto sen myötä vahvempi. Eron takan sekä kamiinan ja kiukaan välillä huomaa tässä ensilämmitysten alkaessa. Kiukaissa sekä kamiinoissa kuuma savukaasu ei jää kiertämään poskikanaviin, vaan poistuu melko suoraan hormiin. On siis mietittävä myös tulisijan ja hormin yhdistelmää, jotta hyvä alkuveto toteutuu.

Lienet kuullut termin ”ilmalukko”. Tätä ensilämmityksen savuilmiötä monet kutsuvat kansanomaisesti sillä nimellä. Pääsyyllinen ilmiöön on savukaasuissa oleva kosteus, vaikka monta teoriaa aiheesta ollaankin esitetty.

Varomaton lämmittäjä saa palovaroittimet soimaan herkästi.Varomaton lämmittäjä saa palovaroittimet soimaan herkästi.

Prosessi itsessään tapahtuu seuraavalla tavalla:
Olet sytyttänyt tulen takkaan, polttopuissa ollut vesi alkaa höyrystyä lämmön vaikutuksesta, jolloin syntyy kosteutta. Tuo runsastuva sekä ylimääräinen kosteus alkaa vähitellen kondensoitua savukaasuissa oleviin partikkeleihin sekä kylmiin pintoihin. Savukaasuissa alkaa tapahtua termodynaamisia (paineen ja lämpötilan) muutoksia niin, että savukaasut ovatkin paikallisesti ja yllättäen raskaampia kuin huoneilma. Ilmalukko on valmis.

Tulikivi Koli Satin blackTulikivi Koli Satin black

Viisi vinkkiä lämmityskauden aloitukseen:

Liian äkillisesti tapahtuva voimakas ja innokas lämmittäminen voi synnyttää vaurioita niin itse tulipesään, tulisijaan kuin myös hormiin. Syynä on juurikin rakenteiden liian äkillinen lämpeneminen. Lopputuloksena voi olla halkeamia sekä lisääntynyt tulipaloriski.
Itse varsinainen lämmittäminen tulee konkreettisesti aloittaa varoen vaikka polttamalla pesässä hieman sanomalehteä ja raottamalla hieman ikkunaa paremman vedon aikaansaamiseksi.

Tässä listattuna viisi ammattilaisen antamaa vinkkiä, joilla pystyt välttämään kodin savustamisen.

#1 Takan puhdistus ja palo- ja häkävaroittimen kunto


Ensimmäiset asiat, jota tulisi tehdä ennen kuin raapaisee tulitikun palamaan:

  • Tarkista varoittimien toimivuus.
  • Huolehdi arinalta tuhkat pois ja tyhjennä tuhka-astia.
  • Puhdista takan lasiluukku

Arinan sekä tuhka-astian puhdistus on tärkeää, jotta paloilma pääsee virtaamaan vapaasti arinan alta tulipesään.
Vinkki puhdistukseen:
– Jotta takanluukku olisi kirkas, kostuta pala talouspaperia vedellä ja kasta se arinan päällä olevaan pehmeään tuhkaan. Voit viimeistellä puhdistuksen vielä puhtaaseen veteen kostutetulla liinalla.

Mella Classic-pinnallaMella Classic-pinnalla

#2 Hormin luukut sekä ilmansäädin


Kun aloitat lämmityskautta, avaa hormipelti sekä aseta ilmanasetus sytytysasentoon tai auki jopa 10–15 minuuttia ennen lämmitystä. Tämän ansiosta takka ja hormi saavat mahdollisuuden lämmetä ja kuivahtaa hieman. Varovaisuus, lempeys ja maltti ovat kolme kovaa muistisääntöä lämmityksen aloittamisessa.

#3 Tarkista veto

  • Sytytä pala paperia tulipesässä ja tarkkaile palaako liekki kirkkaasti ja ylöspäin, vai tuleeko savua sisälle
  • Voit parantaa vetoa esilämmittämällä hormia puhaltamalla nuohousluukun tai tulipesän kautta lämmintä ilmaa käyttäen esimerkiksi hiustenkuivaajaa tai auton sisäilmalämmitintä.
  • Vaihtoehtona hiustenkuivaajalle; voit sytyttää tulipesään paperia tai pienen puun.
  • Lisää polttopuiden määrää vasta, kun koet takan vetävän hyvin ja savua ei tule sisätiloihin.

Tulikivi Jaani V4 Graphite greyTulikivi Jaani V4 Graphite grey

# 4 Maltti on valttia


Älä sullo tulipesää täyteen puita ensimmäisillä lämmityskerroilla. Lämmitä kerrallaan pieniä pesällisiä, jotta takka ja hormi lämpenee sopivasti. Muistathan polttaa pesässä vain kuivaa puuta. Kuivan puun tunnistaa vaaleasta väristä ja kun kahta klapia lyö yhteen, ääni on terävä ja helähtävä. Poltettaessa tuore puu sihisee. Kuiva puu syttyy helposti ja palaa puhtaammin ilman suuria hiukkaspäästöjä.

Vinkki: Polta aluksi vain pieniä ja kuivia polttopuita korkeintaan puoli pesällistä!

Huomio! Liian suuri puumäärä tuottaa liikaa lämpöä ja voi aiheuttaa tulisijaan tai hormiin halkeaman ja samalla myös tulipalovaaran!

Raita Grafia-pinnalla.Raita Grafia-pinnalla.

#5 Luukut kiinni vasta kun hiillos on musta


Kun lopettelet lämmittämistä, siirrä hiillos tulipesän reunoilta arinan keskelle ja aseta ilmansäädin sytytys- ja hiilenpolttoasentoon. Anna hiilloksen sammua rauhassa.
Muista:

  • Sulje ilmansäädin vasta kun hiillos on täysin sammunut, lopuksi sulje hormipelti
  • Kun luukut suljetaan vasta takan täysin sammuttua, voidaan ehkäistä häkäkaasun muodostumista
  • Muista varoa polttavan kuumaksi tulleita tulisijan pintoja

Älä säilytä takan läheisyydessä palavaa materiaalia

Jos olet vielä vailla takkaa, kurkista Tulikiven mallistoihin:
Tulikivi takkamallistot

Tulikivi Aava V4 valkoisella pinnalla.Tulikivi Aava V4 valkoisella pinnalla.

Tulikivi mukana Habitaressa 13.-17.9.2023

Vuoden 2023 Habitare tarjoaa tilaisuuden tutustua kodin sisustusmateriaaleihin entistä paremmin. Habitarematerials on enemmän kuin pelkkä näyttely – kokemuksellinen ja inspiroiva materiaalikirjasto päästää sinut leikittelemään, yhdistelemään sekä löytämään aivan uusia tapoja toteuttaa.

Tule ja tutustu Tulikiven tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Lisää Habitarematerialsista


Kiinnostuitko tulisijoista?


 
Julkaistu
30.8.2021