Ilmanvaihto joustaa asukkaiden elämänrytmin mukaan

Lohjan Asuntomessualueelle Talo Sensu-kotinsa rakentaneelle pariskunnalle tärkeä suunnittelun lähtökohta oli raikas ja puhdas sisäilma. Lohjan Saarennan rakennuttanut Hannu Ahokas puolestaan tavoitteli A-energialuokkaa, ja päätyi Vallox-ilmanvaihtoon, jonka avulla käytönaikainen energian kulutus pysyy minimissään.  

Talo Sensun suunnittelussa panostettiin puhtaaseen sisäilmaan.Talo Sensun suunnittelussa panostettiin puhtaaseen sisäilmaan.

Toimivalla ilmanvaihdolla on suuri merkitys asumisviihtyvyyteen ja kodin energian kulutukseen. Kun oman kodin ilmanvaihtoon kiinnittää huomiota jo rakennusvaiheessa, ei voi muuta kuin onnistua. Hyvänä esimerkkinä on kaksi kohdetta juuri päättyneillä Lohjan Asuntomessuilla: Talo Sensu ja Lohjan Saarenta.
 

Talo Sensu: hyvä ja puhdas sisäilma edistää hyvinvointia

Talo Sensun asukkaiden Tomi ja Saara Norrbyn lähtökohtana oli raikkaan ja puhtaan sisäilman koti. Saaran astma ja herkkä reagointi sisäilman epäpuhtauksille nosti ilmanvaihdon roolin erityisen tärkeään asemaan.

Norrbyn pariskunnan toiveet sisäilmasta toteutuivat, kun yhteistyökumppaniksi saatiin ammattitaitoinen LVI-suunnittelija. Hänen kanssa perehdyttiin sisäilma-asioihin ja valittiin ilmanvaihtokoneeksi Vallox 145 MV. Yhdeksi syyksi Norrbyt mainitsevat koneen ison suodatinpinta-alan, joka pitää epäpuhtaudet loitolla sisäilmasta.

Säännöllisellä suodattimien vaihdolla koneen suodatusteho pysyy aina hyvänä. Suositus on vaihtaa suodattimet kahdesti vuodessa, mutta tarpeen mukaan ne voi vaihtaa myös useamminkin. Esimerkiksi, jos koti sijaitsee vilkkaasti liikennöidyllä paikalla tai ympärillä on paljon rakennusprojekteja.

”Suodattimet estävät ulkoilman epäpuhtauksia pääsemästä sisäilmaan, joten niiden vaihdosta kannattaa pitää huolehtia. Alkuperäiset Vallox-suodattimet ovat ehdoton suosituksemme, sillä ne takaavat koneidemme optimaalisen toiminnan”, kertoo Valloxin markkinointipäällikkö Elina Paavilainen.

Talo Sensun japanilaistyylinen sisustus asetti vaatimuksia myös ilmanvaihdon ohjaukselle, johon Valloxilta löytyi sopiva ratkaisu. Lue lisää Talo Sensun ilmanvaihdon ohjauksesta.
 

Lohjan Saarenta: ilmanvaihdolla tärkeä rooli A-energialuokan talossa

Yksi Lohjan Saarennan rakennusprojektin kantavista teemoista oli energiatehokkuus. Kohde saikin energiatehokkuudestaan kunniamaininnan Asuntomessujen Vihreä Teko-kilpailussa. Käytönaikaiseen energiakulutuksen minimointiin panostettiin niin huolellisella rakentamisella ja eristämisellä kuin valitsemalla energiatehokkaita laitteita. Hallitulla ilmanvaihdolla on energiankäytön osalta tärkeä rooli.

”Ilmanvaihdon hyvällä lämmöntalteenottokyvyllä on tässä iso merkitys. Se osaltaan vaikuttaa talon E-lukuun, jonka keskiarvo omakotitaloissa on 1,0 - 1,2 kWh/m². Meillä päästiin ilmatiiveydessä 0,4 kWh/m² eli erinomaiseen”, kertoo Lohjan Saarennan Hannu Ahokas.

Energiatehokkuuteen vaikuttaa myös ilmanvaihdon tarpeen mukainen käyttö, joka Vallox-ilmanvaihtokoneissa hoituu automaattisesti sisäänrakennettujen kosteus- ja hiilidioksidiantureiden avulla.

Lohjan Saarennan suunnittelun lähtökohtana oli energiatehokkuus. Lohjan Saarennan suunnittelun lähtökohtana oli energiatehokkuus. 

”Käytännössä anturit tunnistavat esim. peseytymisen aikana nousseen sisäilman kosteuspitoisuuden ja yön aikana nousseen hiilidioksidipitoisuuden. Ne tehostavat automaattisesti ilmanvaihtoa, kunnes pitoisuudet ovat jälleen määritellyllä tasolla. Tarpeen mukainen ilmanvaihto vaikuttaakin paljon energiankulutukseen”, kertoo Paavilainen.

Lue lisää Lohjan Saarennan energiatehokkaasta MyVallox-ilmanvaihdosta.
 

 
Päivitetty
31.8.2021