Viikon sisustusidea: Valkoinen on sisustuksen vaikein väri

Kun halutaan suurentaa pienen huoneen tilantuntua, valinta melko varmasti päätyy valkoiseen. Valkoinen heijastaa valoa ja avartaa tilaa. Valkoisella sisustuksella et kuitenkaan tule saamaan suurempaa huonetta, vaan huone saattaa näyttää laatikkomaiselta, kylmältä ja persoonattomalta. Valkoinen ei siis ole mikään kaiken pelastava väri.

Valkoiset ja vaalean neutraalit sisustuksen saattavat tuntua helpoimmalta ratkaisulta, mutta valkoisen käyttäminen onnistuneesti sisustuksessa on itse asiassa erittäin vaikeaa.

Valkoinen yhdistettynä pehmeisiin pastelleihin on rauhoittava kokonaisuus.Valkoinen yhdistettynä pehmeisiin pastelleihin on rauhoittava kokonaisuus.

Valitse juuri oikea valkoinen

Jos katsot sisustajalle luotuja värikarttoja, huomaat varmasti, että valkoisia on kartassa kaikkein eniten. Sama koskee tapettikirjoja: valkoisia kuoseja kaikkialla. Olet varmaankin myös huomannut, miten vaikeaa on löytää tietylle kuviotapetille se oikea valkoinen kaveriksi. Ei vain löydy.

Hieman sävytetty valkoinen seinä on helpompi kumppani vitivalkoiselle sohvalle.Hieman sävytetty valkoinen seinä on helpompi kumppani vitivalkoiselle sohvalle.

Tapettiongelmaan ja moneen muuhunkin valkoisella sisustamisen ongelmaan ratkaisuna on valita ensin valkoinen, jota haluaa käyttää. Tämän yhden valkoisen värimallin avulla pystyt paljon helpommin valitsemaan muut sävyt huoneeseen, vaikka muut värit olisivatkin sitten niitä muita valkoisia.

Väripilkut tuovat valkoiseen sisustukseen ryhdikkyyttä.Väripilkut tuovat valkoiseen sisustukseen ryhdikkyyttä.

Kiinnitä huomiota valkoisen sävyyn

Valkoisen valinnassa pitää kiinnittää huomiota värin sävyihin. Pienemmissä huoneissa menestyvät vaaleimmat valkoiset, kun taas suuremmissa huoneissa kannattaa käyttää reilustikin sävytettyä valkoista.

Karkean valinnan ja jaottelun perustana ovat joko kylmät tai lämpimät valkoiset. Kylmän valkoisen erotat siitä, että se sopii yhteen hopean kanssa. Lämmin valkoinen luonnollisesti toimii kullan tai kuparin seurana.

Jos et ole värien asiantuntija, älä sekoita kylmiä ja lämpimiä keskenään. Kerää yhteen mallit kaikista sävyistä, joita aiot huoneessa käyttää ja tee niistä kollaasi eli ”mood board” itsellesi. 

Kylmä valkoinenKylmä valkoinen
Lämmin valkoinenLämmin valkoinen

Yksi vai monta valkoista?

Vain yhdellä valkoisella sävyllä maalattu huone saattaa näyttää tylsältä. Käytä katossa vaaleinta valkoista, seinillä hieman sävytettyä ja lattia voikin olla kaikkea valkoisesta mustaan ja puun eri sävyihin.

Katon ja seinän valkoista valitessasi kiinnitä huomiota siihen, etteivät ne missään tapauksessa saa toisiaan näyttämään likaisilta. Jos esimerkiksi yhdistät puhtaan valkoiseksi maalattuun kattoon valmiiksi sävytetyt listat (NCS 0502-Y), listat näyttävät varmasti kulahtaneen keltaisilta.

Valkoinen saa tummemmat ja voimakkaammat värit loistamaan.Valkoinen saa tummemmat ja voimakkaammat värit loistamaan.

Lisää valkoiseen tekstuuria

Valkoinen sisustus näyttää ja tuntuu kliiniseltä, jos siitä puuttuu tekstuuri. Pehmeät sisustuselementit luovat lämmintä tunnelmaa valkoiseen sisustukseen. Valitse valkoiseesi sopivia neutraalin värisiä tekstiileitä: vaaleaa pellavaa, villaa tai samettia persoonallisuutesi mukaan.

Tekstuuria sisustukseen lisäävät myös rosoinen maalipinta, hiomaton puu, karvalankamatto tai leveät, kuvioidut kehykset taulujen ympärillä. Tekstuuria kannattaa etsiä siis muualtakin kuin kankaista.

Lue sisustusvinkkejä

Kurkista kaikki viimeaikaiset sisustusideamme ja -juttumme. Mukana on mm sisustussuunnittelija Eeva Hauta-Heikkilän ohjeita, miten kalustaa hankalan mallinen olohuone tai miten tuunata keittiö pienellä rahalla.

Lisää sisustusartikkeleita


 
Päivitetty
29.6.2022