• Etusivu
  • Rakentaminen

CLT-tekniikka tutuksi puutalon rakentamisessa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 25.08.2021Päivitetty 02.02.2024
202110_72853.jpg

Puutalojen rakentamisessa yleistyy CLT-tekniikka. Valmiit massiivipuuelementit helpottavat omakotirakentajan työtä ja ovat terveellinen ja ympäristöystävällinen vaihtoehto. Talosta tulee tiivis ja helposti huollettava.

Miksi CLT yleistyy rakennusmateriaalina?

CLT eli englanniksi Cross Laminated Timber tarkoittaa suomeksi ristiinliimattua massiivipuulevyä.

Suomessa puutalojen rakentamista CLT:stä tarjoaa vielä harva rakennusliike. Puurakentamisen perheyritys KI-Groupista Teemu Kankaanpää kertoo, että CLT-tekniikan käyttö puutalojen rakentamisessa on yleistynyt, koska puulevyjen ristiinlaminointi mahdollistaa jäykät, kantavat ja värähtelemättömät rakenteet ja ennen kaikkea rakennuksen tiiviyden. Sisäseinätkin ovat valmiit käytettäviksi heti asennuksen jälkeen sellaisenaan eli talon runko on erittäin nopea rakentaa.

Suomessa rakennustapa on varsin uusi, mutta CLT-rakentamisesta on runsaasti kokemuksia muun muassa Itävallassa, Saksassa ja Kanadassa. Suomessa CLT otettiin käyttöön jo 1990-luvun lopulla, jolloin CLT-levyjä oli valmistettu Keski-Euroopassa jo useita vuosia.

CLT-elementit ovat tehdasvalmisteisia kookkaita (jopa 4,80m korkeita ja 30m pitkiä) levyjä, jotka nostetaan ja asennetaan työmaalla paikoilleen. Elementteihin voidaan tehdä valmiiksi ikkuna- ja oviaukot, kuten myös veden, sähkön ja ilmanvaihdon läpivientien paikat.

<p data-block-key="041in">CLT-elementit ovat todella nopeita pystyttää ja elementeissä voi olla valmiina esimerkiksi ikkuna- ja oviaukot.</p>
CLT-elementit ovat todella nopeita pystyttää ja elementeissä voi olla valmiina esimerkiksi ikkuna- ja oviaukot.

Elementit sopivat niin omakotitalojen kuin kerrostalojenkin rakentamiseen. Tällä hetkellä Suomessa CLT:n käyttö rakentamisessa on yleistymässä myös julkisessa rakentamisessa, kuten kouluissa. Kankaanpään mukaan KI-Group hyödyntää ja tuoda CLT:tä kodin rakentamiseen ja jokaisen saataville. Yrityksen Saaristotalot talokonseptin avulla tuodaan puhtautta, luonnonläheisyyttä ja terveellisyyttä kodin asujille saataville CLT-puurakentamisen avulla.

<p data-block-key="u2ks6">Saaristotalot CLT-talo Espoo</p>
Saaristotalot CLT-talo Espoo

Miten CLT-levyjä valmistetaan?

Kankaanpään mukaan CLT-levyjen ja vanerin valmistusprosessit ovat samantyyppiset: pariton määrä (kolme, viisi tai seitsemän) puulevykerrosta liimataan toisiinsa nähden ristikkäin. Levykerrokset valmistetaan käyttötarkoituksesta, rakenteellisista ominaisuuksista ja valmistajasta riippuen yleensä 20-60 mm paksuiksi ja 50-200 mm leveiksi kuusi- ja mäntylankuista eli lamelleista. Lankut eli lamellit valmistetaan yksittäisistä laudoista, jotka liitetään sormiliitoksin pitkiksi laudoiksi.

Sormiliitoksen liiman kovettumisen jälkeen lautojen tasaiset sivut höylätään ja liimataan levyiksi.
Eri valmistajilla on erilaisia levyjen liimaus- ja työstötekniikoita. Levyt kiinnitetään ja liimataan yleisimmin formaldehydivapaalla polyuretaaniliimalla. Liiman kovettumisen jälkeen levyt puristetaan yhteen paineella. Puristuksessa käytetään kahta päämenetelmää: tyhjiö- ja hydraulisia menetelmiä.

<p data-block-key="6j16i">CLT-paneeli lähikuvassa</p>
CLT-paneeli lähikuvassa

Levyjen liimauksen jälkeen paneelit viimeistellään jyrsimellä, johon voi kuulua reunojen sahausta, asennuskanavien jyrsintää, ikkuna- ja oviaukkojen sahausta, reikien porausta sekä liitosten ja kiinnikkeiden valmistelua.

Kunkin paneelin näkyvät pinnat kiillotetaan, ja lopuksi komponentit tarkastetaan silmämääräisesti ja merkitään, ennen kuin ne pakataan ja lastataan rakennustyömaalle tai varastoon kuljetusta varten.

CLT-puulevyssä tapahtuu kosteuselämistä puun kosteutta tasaavasta ominaisuudesta johtuen ja liimaustapa voi vaikuttaa levyn kosteuselämiseen. Vuorottaiset lautakerrokset mahdollistavat kuitenkin sen, että CLT-levyjen puu laajenee ja supistuu kuitusuunnassa vähemmän kuin tavallinen massiivipuu.

Vanerin ja CLT:n merkittävin ero on siinä, että levykerrokset eli laminoinnit ovat merkittävästi paksumpia. Liimapuu (liimattu laminoitu puu) ja CLT eroavat taas liimauksen tavassa; liimapuussa kerrokset ovat samansuuntaisesti ja CLT:ssä toisiinsa nähden ristikkäin.

CLT-tekniikka mahdollistaa suurikokoisia, jopa 4,80m korkeita ja 30m pitkiä massiivipuulevyjä, joiden paksuus on noin 60-500 mm.

<p data-block-key="vm7zp">CLT:n pystytystä työmaalla</p>
CLT:n pystytystä työmaalla

Mitkä ovat CLT-massiivipuutekniikan edut talon rakentamisessa?

  • Uusiutuva materiaali. Puu on kierrätettävää ja sitoo hiilidioksidia. Elinkaarensa loppupäässä sitä voidaan käyttää biopolttoaineena.
  • Vähemmän jätettä. CLT-elementtejä rakennetaan vain tarvittava määrä, joten työmaalla ei juuri synny jätettä.
  • Pieni hiilijalanjälki. Lyhyet puutavaran kuljetusmatkat Suomessa ovat kotimaisen tuotteen valtti.
  • Minimoitu ympäristökuormitus. CLT-elementtien esivalmistus tehtaassa lyhentää ympäristöä kuormittavaa työmaarakentamista.
  • Lämpö- ja energiatehokkuus. CLT-elementtien valmistus mahdollistaa elementtien tiiviit liitokset, jotka vähentävät ilmavirtauksia ja parantavat rakenteen energiatehokkuutta.
Ohje

Ohje

1. Ympäristöystävällisyys

  • Uusiutuva materiaali. Puu on kierrätettävää ja sitoo hiilidioksidia. Elinkaarensa loppupäässä sitä voidaan käyttää biopolttoaineena.
  • Vähemmän jätettä. CLT-elementtejä rakennetaan vain tarvittava määrä, joten työmaalla ei juuri synny jätettä.
  • Pieni hiilijalanjälki. Lyhyet puutavaran kuljetusmatkat Suomessa ovat kotimaisen tuotteen valtti.
  • Minimoitu ympäristökuormitus. CLT-elementtien esivalmistus tehtaassa lyhentää ympäristöä kuormittavaa työmaarakentamista.
  • Lämpö- ja energiatehokkuus. CLT-elementtien valmistus mahdollistaa elementtien tiiviit liitokset, jotka vähentävät ilmavirtauksia ja parantavat rakenteen energiatehokkuutta.
Info

Info

2. Kustannustehokkuus

  • Lyhyt työmaavaihe. Rakentamisen työmaavaihe on esivalmistuksesta johtuen lyhyempi kuin perinteisessä rakentamisessa. Elementit voivat sisältää valmiiksi muun muassa väliseinät, LVIS-asennukset, ikkunat ja ovet, kalusteet ja varusteet sekä käyttövalmiit sisäpinnat
  • Helppo siirrettävyys. Puun helppo siirrettävyys vähentää kustannuksia.
  • Tuotteen keveys. CLT-materiaalin pieni ominaispaino tuo säästöjä perustus-, kuljetus- ja asennuskuluihin.
  • Tarkka mitoitus. CLT-elementtien tarkka mitoitus säästää aikaa työmaalla ja mahdollistaa työn sujuvuuden kustannuksia säästäen.
Info

Info

3. Terveellisyys ja tiiviys

  • Puhdas sisäilma, tasainen ilmankosteus ja rakenteiden lämpö. Puun antibakteerisuus puhdistaa sisäilmaa ja hydgroskooppisuus eli kosteuden luovuttaminen ja sitominen pitää ilmankosteuden tasaisena. Puu myös varastoi lämpöä, joten pinta tuntuu lämpimältä esimerkiksi lattioissa.
  • Hyvä akustiikka. Puu vaimentaa äänen kaikua, joten akustiikka tiloissa pysyy miellyttävänä.
  • Helpot ja tukevat kiinnitykset. Sisustuksen kiinnitykset onnistuvat helposti ja tukevasti.
  • Kätevä pinnan korjaus ja uusinta sekä helppo huollettavuus. CLT-pinnan kolhut on helppo korjata ja käsitellä.
  • Tiiviys. Jäykkä massiivipuuelementti ei painu, kierry tai vääristy, vaan ovet ja ikkunat sekä rakenteiden saumat pysyvät kunnossa
Huomio

Huomio

4. Esteettisyys

  • Yhtenäinen ilme. CLT-elementtien yhteneväiset puupinnat tuovat kodin pintoihin yhdennäköisyyttä.
  • Ikkunoiden ja ovien vapaa sijoitettavuus. Ikkunat ja ovet tai vaikkapa parveke voidaan sijoittaa helposti ja vapaasti.
  • Muotoiltavuus. Talon julkisivu voidaan halutessa muotoilla näyttämään esimerkiksi hirsitalolta CLT-levyjä urittamalla. Sisäpintojen ulkonäköön vaikuttaa pintakerroksen puuaineen valinta.
  • Talon erilaiset muodot. Joustava CLT-tuotanto mahdollistaa esimerkiksi kaarevat rakenteet.
  • Muokattavuus ja muunneltavuus. Jos esimerkiksi haluat lisätä taloon ikkunan tai oviaukon, aukon paikka on helppo valita ja sahata.
Info

Info

5. Laadukkaat rakenteet

  • Luonnollinen höyrynsulku ja ilmatiiviys. Kun CLT-talo on kauttaaltaan massiivista puuainesta, ei tarvita erillistä höyrynsulkua ja tila on ilmatiivis.
  • Laadunvarmistus. Esivalmistus tehtaassa mahdollistaa CLT-elementtien tarkan laadunvalvonnan, ja koska elementit kootaan paikan päällä, kosteusaltistus jää pieneksi.
  • Kantavuus ja muuttumattomuus. CLT:n ominaisuudet mahdollistavat korkean rakentamisen siten, että seinän vahvuus ei kasva merkittävästi. CLT on myös muotovakaata eli rakenteet eivät painu. Lautakerrosten ristikkäisyys estää puun laajenemista ja supistumista.
  • Paloturvallisuus. Massiivinen rakenne mahdollistaa hyvän paloturvallisuuden, sillä paksun puutavaran palaminen etenee hyvin hitaasti.
  • Lämmöneristys. Massiivipuun hyvä lämmöneristyskyky mahdollistaa rakentamisen jopa ilman eristeitä. Ulkoseinän eristeet voidaan suurelta osin sijoittaa lähes vierekkäin, jolloin energiatehokkuutta huonontavia kylmäsiltoja (=lämmön tai kylmän johtuminen siään tai ulos) ei pääse syntymään.

+ TIESITKÖ?

Tavanomaisen omakotitalon rakentamiseen tarvitaan noin 50 m3 CLT-rakenteita. Niiden kokonaispaino on 20 tonnia, kun vastaava teräsbetonirakenteinen talo painaa noin 110 tonnia ja harkkorakenteinen noin 60 tonnia.

Haluatko rakentaa kotisi CLT:stä? Tutustu lisää!

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Rakentaminen
runko
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20219_72664.jpg
Sano ei hukkaneliöille ja rakenna oma kompakti unelmatalosi
Nykyisin omaa kotia suunnittelevat ja rakentavat rakastavat kompakteja tilaratkaisuja, luonnonläheisyyttä, ekologisia materiaaleja sekä fiksuja säilytysratkaisuja. Asunnon ei tarvitse olla suuri, ollakseen paras mahdollinen omalle perheelle. Kukaan ei halua tuhlata kotinsa neliöitä hukkaneliöiksi, vaan kompakteilla tilaratkaisuilla saadaan asuntoon samanaikaisesti sekä tilantuntua, että järkeviä ja toimivia säilytysratkaisuja.
201812_55695.jpg
Verkosta ostettu talo säästää euroja
Osta talo verkosta -palvelutarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden suunnitella ja ostaa oma koti suoraan verkosta. Asiakkat ovat innostuneet uuden kodin verkko-ostamisesta, koska verkossa talokaupat tulevat edullisemmaksi ja ostaminen käy helpommin ja nopeammin perinteiseen tapaan verrattuna.Kastelli päätti toteuttaa asiakkaiden toiveet isommasta omakotitalosta Play-mallistoon, joten Kastellin verkkopalvelussa laajennettiin saatavilla olevaa mallistoa nyt isommalla, 120-neliöisellä uutuudella. Play 120 -kodissa yhdistyvät käytännöllinen tilasuunnittelu sekä joustava pohjaratkaisu. Tilaa Kastelli-taloesiteSuunnittele oma Play-kotisi
20222_76980.jpg
Paraisille rakentuu ainutlaatuinen ekokylä
Nina ja Tero Ingeliuksella on takataskussaan useampi kokemus kosteus- tai homevaurioisista asunnoista. Kun heille tuli tarve etsiä uusi koti, he havaitsivat, että terveellistä rakennustapaa ja -materiaaleja ei yhdestä paikasta tunnu löytyvän. Lopputuloksena piti kääriä hihat itse. Nyt omasta kodista tulee konseptitalo Paraisten Kirkkosalmenrantaan, ja Ingeliusten yritys Godai Oy rakentaa lähistölle seitsemän talon ekokylän.
20151_42013.jpg
Tuunaa talosi ja tutustu Kaarnaan
Uusi Kaarna-mallistoUutta Kaarna-mallistoa voi parhaiten kuvailla sen suunnittelija, arkkitehti Eva-Maria Ylönen. Hän tekee sen sekä TUNTEELLA:- Sain inspiraatiota Kaarnaan luonnosta, tummasta metsästä ja puusta, pitkistä suomalaisista perinteistä selkeästi nykyaikaan tuotuna. Kaarna on ulkomuodoltaan vähäeleinen ja selkeä, mutta silti paljon puhuva. Kaarnalla on tuttu perinteisen talon leikkausmuoto, mikä näkyy myös sisätiloissa.että JÄRJELLÄ:- Uusi Kaarna on suunniteltu asumiseen eläytyen. Tilat muodostuvat kodikkaan oleskelutilan ympärille. Toimivat aputilat lähtevät siitä, että erilaisiin toimintoihin tarvitaan erilaisia tiloja. Saunaosasto on omassa rauhassaan ja kodinhoitotilat omassaan. Saunan ystäville Kaarna tarjoaa aivan uutta. Taloon on mahdollista yhdistää puulämmitteinen pihasauna, materiaaliksi voi valita jopa hirren. Pihasaunaa on helppo käyttää talon sisällä sijaitsevista pesu- ja pukeutumistiloista.Tutustu lisää Kastelliin ja Kaarnaan.
7_P_17659.jpg
Kuopion asuntomessut, toinen hakukierros
Kuopion Asuntomessujen toinen hakukierros on alkamassa. Ensimmäisellä kierroksella hakemuksia tuli kaikkiaan 39 kappaletta. Haun perusteella esitetään valittavaksi 24 rakentajaa. Toisella hakukierroksella alueelta on haettavissa 13 omakotitalotonttia ja 1 rivitalotontti, joka voidaan tarvittaessa jakaa kahdelle rakennuttajalle.Tonttien haku alkaa maanantaina 2. kesäkuuta ja päättyy perjantaina 25. heinäkuuta klo 15. Asuntomessutoimikunta käsittelee esitetyt hakemuksen elokuun loppuun mennessä. Tämän jälkeen kaupungingeodeetti tekee tonttien varauspäätökset ja vuokraa tai myy asuntomessualueen tontit sekä päättää muut tonttien luovutusehdot. Hakuohjeet ja hakulomake löytyvät osoitteesta: www.kuopionasuntomessut.fi.Kuopion asuntomessujen teemoiksi on valittu "Hyvinvointia ja elämänlaatua – hyvä kaupunkikoti järven rannalla", "Matalaenergiatalot – edullista asumista luontoa säästäen" ja "Oma piha – perheen paras puuhapaikka".Myös toisen hakukierroksen tonttien saajat valitaan suunnitelmien laadun ja teemojen huomioinnin perusteella. Suunnitelman tulee myös sopia asuntomessukokonaisuuteen sekä Suomen asuntomessujen asettamiin tavoitteisiin. Suomen asuntomessujen toimintaideana on parantaa asumisen laatua Suomessa. Toimintaideaan voi tutustua osoitteessa: www.asuntomessut.fi.Messujen projektipäällikkö Mervi Heiskanen korostaa, että "messurakentajiksi ovat tervetulleita myös perus- omakotitalojen rakentajat. Nyt haettavissa on erityisesti pienten perheitten tarpeisiin olevia tontteja."Tontteja voivat hakea kaikki messurakentamisesta kiinnostuneet henkilöt, talotehtaat ja rakennusliikkeet. Hakijan kotikunta tai mahdollisesti aikaisemmin kaupungilta saatu tontti ei rajoita tontin saamista. Messurakentajien valinnasta ja suunnittelun ohjauksesta vastaa messutoimikunnan alaisuudessa toimiva laaturyhmä."Ensimmäisellä kierroksella tuli odotetusti paljon hakemuksia rantatonteille" kertoo Pasi Hulkkonen. Hulkkonen uskoo myös kaikille tonteille löytyvän rakentajia. Samalla hän korostaa hakijoille, että hakemukset voivat olla luonnosvaiheessa olevia hakemuksia, joihin ei välttämättä tarvitse panostaa rahallisesti.
200810_13484.jpg
Rohkea aluevaltaus
Neljä suomalaista rakennusyritystä teki rohkean päätöksen toteuttaa markkinointikonseptina suomalaistyyppiset asuntomessut Kymlenossa, joka sijaitsee Pietarista 25 km koilliseen, reilun tunnin ajomatkan päässä. Messujen startti viivästyi kuukauden verran, mutta nyt messut ovat avoinna vielä marraskuun puoliväliin saakka. Alueella on kaikkiaan 26 asuntoa, joista 12 on avoinna messuvieraille.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton