• Etusivu
  • Rakentaminen

Mökkejä rakentavat nyt nuoret lapsiperheet – perinteinen kesämökkeily tekee paluuta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Honkarakenne Oyj
Päivitetty 17.11.2023
20218_72127.jpg

Uutuusmalli Honka Tyrskyn korkean harjakaton alle jäävän ilmavan oleskelutilan erottavat villistä luonnosta vain suuret maisemaikkunat.

Meneillään olevassa mökkibuumissa erottuu uusi ilmiö: vapaa-ajan asunnon hankkii yhä useammin nuori lapsiperhe. Honkarakenne on vastannut kysyntään syksyn uudessa kustannustehokkaassa mökkimallistossa. Yhteistä uusille malleille ovat suuret ikkunapinnat, joista maisema ja luonto avautuvat. Lisäksi oleskelutilat laajenevat kaikissa terasseille.

Yksi Hongan uutuusmalliston vapaa-ajanasunnoista on suomalaisesta rannikkomaisemasta inspiraationsa saanut Honka Tyrsky, jonka arkkitehti ja purjehtija Tuuli Petäjä-Sirén suunnitteli Tokion olympialaisten alla.
– Tyrskyn malli on mittakaavaltaan inhimillinen. Jyrkkä harjakatto luo ilmettä runkosyvyydeltään melko kapeaan taloon, perinteisten kalastajakylien tapaan. Koko elämäni merellä liikkuneena katson saaristolaismaisemaa mereltä päin, Petäjä Sirén kertoo.

Tyrskyn pohjaan on saatu avaruutta parvella ja fiksusti sijoitetulla keittiöllä.
Tyrskyn pohjaan on saatu avaruutta parvella ja fiksusti sijoitetulla keittiöllä.

Tyrskyn tehokkaaseen pohjaratkaisuun on luotu avaruutta parvella sekä fiksusti sijoitetulla keittiöllä. Saunaosastolta pääsee suoraan tilavalle katetulle terassille. Versiosta riippuen Tyrskyssä on joko kaksi tai kolme makuuhuonetta. Mallista on kaksi eri kokoa, 93 ja 106 neliötä

Rantama-malli on niin ikään yksi Hongan syksyn uutuuksista. Aalto-yliopistossa sisustusarkkitehtuuria opiskeleva Annika Meder-Liikanen on suunnitellut mökin yhdessä Honkarakenteen arkkitehtien kanssa. Meder-Liikasen perheen oma 57-neliöinen Rantama-mökki on parhaillaan rakenteilla Etelä-Savossa, lapsuudesta tutun järven rannalla.

Rantamaa varten Annika Meder-Liikanen tutki arkkitehtuuria ja tilaratkaisuja mökkeilyn edellisiltä kultavuosikymmeniltä 1960- ja 1970-luvuilta. Erityisesti häntä inspiroivat Kaija ja Heikki Sirenin minimalistiset mökkimallit ja Reima Pietilän maailmannäyttelyyn tehty vientisauna.
– Rantaman hyvä nostalgia on poimittu heiltä, ajalta jolloin mökit olivat vaatimattomampia. Neliöt on suunniteltu tarkasti ja ne on säästetty oleskelutilaan, jossa sijaitsee myös keittiönurkkaus. Makuutilat sitä vastoin ovat todella kompaktit, niissä vain nukutaan.

"Rantaman hyvä nostalgia on poimittu heiltä, ajalta jolloin mökit olivat vaatimattomampia."
Annika Meder-Liikanen
Honka Rantama on kooltaan kompakti, mutta oleskelutilojen neliöistä ei ole tingitty. Isot ikkunat lisäävät avaruuden tuntua entisestään ja tuovat maiseman upeasti osaksi sisätiloja.
Honka Rantama on kooltaan kompakti, mutta oleskelutilojen neliöistä ei ole tingitty. Isot ikkunat lisäävät avaruuden tuntua entisestään ja tuovat maiseman upeasti osaksi sisätiloja.

1970-lukua henkivät ulkona rakennuksen matala vaakalinja ja loiva harjakatto, vähäeleiset ikkuna-aukotukset, terassin päälle kurottuva lippa sekä pidennetyt ristinurkat. Ristinurkassa hirsien päät ovat perinteiseen tapaan näkyvissä mökin ulkokulmissa.
– Sirenit ja Pietilä ovat käyttäneet ristinurkkaa hienosti, se kuuluu perinteiseen hirsirakentamiseen. Pidennettynä ristinurkka myös rajaa mainiosti näkymää naapureihin päin, Meder-Liikanen sanoo.

Rantama on saanut innoituksensa 70-luvun ajattomasta mökkiarkkitehtuurista.
Rantama on saanut innoituksensa 70-luvun ajattomasta mökkiarkkitehtuurista.

"Nähtävissä on paluu juurille"

Rantaman suunnittelua ovat ohjanneet ympäristöystävällisyys ja kohtuullisuus. Annika Meder-Liikanen peräänkuuluttaa mökkeilyn kestävyyttä paitsi rakennusaikana, myös vapaa-ajalla myöhemmin. Perheen oman mökin ainoa mukavuus on sähkö. Vesi kannetaan sisään ja pesulla käydään saunassa.
– Lapsuudessa mökkeily oli yksinkertaista. Otettiin yksi pikkuinen kassi mukaan. Mökillä odottivat uikkarit, kumpparit, pyyhe ja hyttysmyrkky, eipä paljon muuta."

Honkarakenteen myyntipäällikkö Juhani Saukko tunnistaa ilmiön.
– Kyllä nähtävissä on nuorten kolmekymppisten paluu juurille ja halu jakaa lapsuudesta tuttu mökkeilykulttuuri omien lasten kanssa. Kun ei havitella suuria neliöitä, toiminnallisuus ja tilojen joustavuus korostuvat. Nyt nautitaan siitä, ettei mökin varustelu ole lähimainkaan samanlainen kuin kaupungissa. Päinvastoin, kontrasti arkiasumiseen saa olla suuri ja juuri siitä syntyy mökkeilyn ainutlaatuinen luonnonläheinen tunnelma, hän sanoo.

Hongan syksyn mallistossa Rantamasta on myös suurempi, 77-neliöinen versio. Siinä huonekokoa on hiukan kasvatettu ja saunan yhteyteen on suunniteltu tilat vessalle ja suihkulle.

Honka Loimu on luonnonläheinen huvila rentoon lomailuun.
Honka Loimu on luonnonläheinen huvila rentoon lomailuun.
Loimun sydän on koko talon pituinen kuisti, jonka keskelle voidaan sijoittaa tunnelmallinen ulkotakka.
Loimun sydän on koko talon pituinen kuisti, jonka keskelle voidaan sijoittaa tunnelmallinen ulkotakka.

Uuteen mökkimallistoon kuuluu myös yksinkertaisuudessaan tyylikäs ja toimiva Loimu, jonka pitkällä terassilla on paikka ulkotakalle. Suuri tupakeittiö olohuoneineen luo mökkiin tilantuntua.
– Yhteistä syksyn malleille ovat suuret ikkunapinnat, joista maisema ja luonto avautuvat. Lisäksi oleskelutilat laajenevat kaikissa terasseille. Se poikkeaa 1970-luvusta – kapeiden verantojen sijasta tämän päivän terassit ovat monipuolisia tiloja, joissa rentoutua, Juhani Saukko sanoo.

Kaikkiin Hongan vuoden 2021 mökkiuutuuksiin voit tutustua tarkemmin täällä >>>

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Honkarakenne Oyj
Rakentaminen
rakennukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20161_45162.jpg
Millaisen hirsitalon sinä rakentaisit?
Hirsitalo on lämminhenkinen ja ekologinen valinta kodiksi. Honka hirsitalon Muuttovalmis -mallistosta löydät itsellesi sopivan vaihtoehdon, joka istuu niin perinteiseen metsämaisemaan kuin myös tiiviiseen kaupunkirakentamiseen.
20211_68110.jpg
Löydä oma hirsinen suosikkitalosi - tutustu uutuusmalleihin
Hongan hirsisten omakotitalojen mallisto on laajentunut uuden vuoden alkajaisiksi. Uutuusmallit Honka Touko, Honka Riekko ja Honka Huomen tarjoavat ekologista, energiatehokasta ja terveellistä asumista suomalaisesta puusta valmistettujen jykevien hirsiseinien sisällä. Hirsikodin ainutlaatuinen tunnelma pääsee oikeuksiinsa niin modernissa kuin perinteisemmässäkin talossa.
202211_80349.jpg
Suunnitteletko hirsi­kodin rakentamista? Rakenna ainutlaa­tui­selle hirsitalo­alueelle
Haaveiletko asumisesta kauniin luonnon ja hirsisen naapuruston ympäröimänä? Jos vastaat kyllä, sinulla on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus toteuttaa unelmasi. Hongalla on myynnissä tontteja uudelle hirsitalojen omakotitaloalueelle Mäntsälään ja merelliselle hirsihuvila-alueelle Paraisille.
20225_78268.jpg
Terästä ja puuta yhdistävä Longhouse - "Rohkea talo, jossa on hieman teollinen teema"
SSAB:n maalipinnoitettu GreenCoat®-teräs on valittu ainutlaatuisten ominaisuuksiensa ansiosta rakennusmateriaaliksi moniin erityislaatuisiin rakennusprojekteihin, kuten Paraisille tänä vuonna valmistuvaan ekokylään. Myös muualta maailmalta löytyy lukuisia mielenkiintoisia, erilaisilla arkkitehtuuripalkinnoillakin palkittuja kohteita, joiden rakennusmateriaalina on käytetty GreenCoat®-terästä. Yksi tällainen kohde on Hollannissa sijaitseva Longhouse, jonka "moderni talonpoikaistyyli" luotiin teräksen ja puun yhdistelmällä.
Laituri järven rannalla
Mökin ilmanvaihto kesäksi kuntoon
Onko kesämökillä ummehtunut, kostea sisäilma? Kuluuko ensimmäinen tunti mökille saavuttua aina tuuletushommissa? Silloin voi olla aika päivittää rakennuksen ilmanvaihto.
Tulikiven Lamu 18 Grafia-pinnalla
Energia
Vinkki: takkavaihtoehtoja myös mökkiolosuhteisiin
Talvisessa skenaariossa myrsky ulvoo ulkona ja pakkanen paukkuu. Sähköt ovat poikki ja kylmä alkaa hitaasti tehdä tietään sisälle mökkiin. Paksun peiton alla palelee ja ainoana valona on kynttilän heikko liekki.Tilanteen ei tarvitse olla näin synkkä. Kunhan muistaa ennakoida. Hyvänä varmuutena onkin pitää mökillä vähintään juurikin niitä kynttilöitä valoa tuomaan ja peittoja, joiden alle kääriytyä, mutta ihanteellisessa tilanteessa niihin ei tarvitse turvautua kuin tunnelmaa hakiessa.Toinen, mikä kannattaa huoltovarmuuden näkökulmasta miettiä on se lämmönlähde. Toimiva ratkaisu suuriin ja myös pienempiin mökkeihin löytyy nopeista lämmittäjistä, kuten kiertoilmatakoista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton