Suomalaisten kylpyhuoneissa on kehnot valmiudet tulevaisuuteen

Vain harvoissa suomalaisissa kylpyhuoneissa on tarpeeksi pistorasioita tai sähkövarauksia wc-istuimen yhteydessä. Tilanteen tulisi muuttua, jotta kylpyhuoneet olisivat valmiina vastaamaan tulevaisuuden ratkaisuihin ja toiveisiin, linjaa Euroopan suurin saniteettituotteiden valmistaja Geberit.

Suomalaiset toivovat kylpyhuoneisiin tuotteita ja ominaisuuksia, jotka tarvitsevat sähköä wc-istuimeen. Siksi kylpyhuoneisiin on syytä varata tulevaisuutta varten riittävästi sähkövarauksia, vaikkei niille vielä olisikaan tarvetta.

Suomalaiset toivovat kylpyhuoneisiin tuotteita ja ominaisuuksia, jotka tarvitsevat sähköä wc-istuimeen. Siksi kylpyhuoneisiin on syytä varata tulevaisuutta varten riittävästi sähkövarauksia, vaikkei niille vielä olisikaan tarvetta.

Geberitin teettämän kyselytutkimuksen* mukaan 54 prosenttia suomalaisista haluaisi tulevaisuudessa kylpyhuoneeseen kosketusvapaan huuhtelupainikkeen, 31 prosenttia pesu-wc:n, 31 prosenttia mukavuusvalon yöllisiä wc-käyntejä varten sekä 59 prosenttia wc-istuimen, joka poistaa epämiellyttävät hajut suodattimen avulla. Kaikki edellä mainitut toiminnot vaativat sähköä, mutta Pohjoismaisen vertailun mukaan Suomessa on niiden käyttöön ottamiseen muita heikommat valmiudet.

Kyselytutkimuksessa vain kuusi prosenttia suomalaisvastaajista kertoi, että kodin wc-istuimen yhteyteen on asennettu sähkövaraus tai pistorasia. 90 prosenttia kertoi, ettei sähkönsyöttöä ole. Neljä prosenttia vastaajista ei osannut vastata kysymykseen.

– Kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset toivovat monia wc-istuimen ominaisuuksia ja toimintoja, jotka vaativat sähköä. Se, että sähkönsyöttö kuitenkin puuttuu niin monesta wc:stä, aiheuttaa pidemmän päälle suuria ongelmia, toteaa Geberitin tuotepäällikkö Marko Polvi.
 

"Varautuminen wc-istuimen sähkötarpeisiin tuo hyvin pienen lisäkustannuksen, kun kylpy- ja wc-tilojen varustus ovat vielä suunnittelun tai työn alla."

Marko Polvi, Geberit Oy

Polven mukaan suunnittelijoiden, putkimiesten ja sähköasentajien kannattaakin jatkossa kiinnittää enemmän huomiota wc-istuimien lähellä oleviin sähkönsyöttöihin.

– Varautuminen wc-istuimen sähkötarpeisiin tuo hyvin pienen lisäkustannuksen, kun kylpy- ja wc-tilojen varustus ovat vielä suunnittelun tai työn alla. Hinta nousee huomattavasti, jos muutoksia on tehtävä jälkikäteen. Eli vaikka sähkölle ei olisi juuri nyt tarvetta, valmiudet kannattaa olla tulevaisuuden tarpeita ajatellen, hän muistuttaa.

Lue myös: Sähköliitäntä tuo wc-istuimeen lisää mukavuutta

Asukkaiden on usein helpompi arvioida pistorasioiden määrää ja sijaintia keittiöön, mutta kylpyhuoneissa tyydytään liian usein yleisiin vähimmäisvaatimuksiin.

– Kannustan varautumaan tulevaisuuteen siten, että kylpyhuoneissa on riittävästi pistorasioita ja valmiuksia sähköä vaativille ratkaisuille. Totta kai märkätiloissa on aina otettava huomioon myös turvallisuusmääräykset, ja sähköasennukset on suunniteltava ja toteutettava ammattilaisen avulla, Polvi painottaa.

*YouGov toteutti kyselytutkimuksen Geberitille tammikuussa 2021. Pohjoismaisen kyselyn vastaajista 1 014 oli suomalaisia.

 
Julkaistu
23.8.2021