Ukkosta ilmassa? Tarkista, että kodin sähkölaitteet on suojattu

Pitkän hellejakson jälkeen lähes joka puolelle Suomea on luvassa ukkosia lähiviikoiksi. Salamaniskujen aiheuttamat virtapiikit rikkovat usein kodin elektroniikkaa. Asiantuntijat kertovat, miten kodin sähkölaitteet kannattaa suojata salamaniskuilta.

lightning-199651_1280

Ylijännitesuojan tehtävänä on purkaa vaarallinen virtapiikki hallitusti: se estää salaman aiheuttaman ylijännitteen siirtymistä rakennuksen sähköverkosta elektroniikkalaitteisiin.

– On hyvä muistaa, että salaman ei tarvitse iskeä suoraan taloon, vaan se voi siirtyä sähkölinjaa pitkin kauempaakin ja aiheuttaa sitten virtapiikin, muistuttaa tuotepäällikkö Reija Talo Schneider Electriciltä.

Sähköasennusmääräysten mukaan ylijännitesuojaus on pakollinen uusissa rakennuksissa, joihin sähkönsyöttö tulee ilmajohtoja pitkin.

Ylijännitesuojan voi asentaa myös jälkikäteen. Laite maksaa muutaman satasen, minkä päälle tulevat sähköasentajan kulut.

Jatkojohto ei ole riittävä suoja

Kotivakuutukset saattavat korvata salamaniskun aiheuttaman ylijännitepiikin rikkomia laitteita, mutta vakuutus ei ole riittävä syy turvallisuudesta tinkimiseen.

– Arvokkaiden elektroniikkalaitteiden määrä kodeissa on lisääntynyt, ja jos vahinko sattuu, se on yleensä iso. Vakuutuksesta voi saada jonkin korvauksen, mutta yleensä ikävähennys syö korvaussummaa, sanoo Talo.

Suojalaite asennetaan aina kodin sähkökeskukseen.

– Esimerkiksi jatkojohto, jossa on ylijännitesuoja ei riitä suojaamaan laitetta voimakkaalta virtapiikiltä. Se on vain lisäsuoja.

UPS on paras ylijännitesuoja kotiin

Parhaan suojan sähkön häiriötilanteita vastaan antaa ylijännitesuojan ja UPS-laitteiden yhdistelmä. UPS eli Uninterruptible Power Supply varmistaa keskeytyksettä jatkuvan virransyötön.

– UPS-laitteet suojaavat laitteita jännitteen vaihtelulta ja sähkökatkoilta. Kotona UPS-laitteella voi suojata esimerkiksi wifi-reitittimen, jonka ansiosta nettiyhteys pysyy toiminnassa, vaikka ukkonen veisikin sähköt, kertoo myyntipäällikkö Petri Teittinen Schneider Electriciltä.

UPS-laitteen asennus ja käyttö on yksinkertaista: se yhdistetään sähköpistokkeella virtalähteen ja suojattavan laitteen väliin. Edullisimmillaan UPS-laitteen saa alle sadalla eurolla.

– Tyypillisesti pistokkeessa on paikat 3–4 suojattavalle laitteelle. UPS-laitteen teho määrittää sen, montako laitetta siihen voi yhdistää, Teittinen sanoo.

Laitteen asennus ei vaadi sähköasentajaa: töpselin kiinnitys pistorasiaan riittää. UPS-laite on kuitenkin mitoitettava oikein. Kuorma eli se, mitä UPS-laitteen taakse liitetään, vaikuttaa laitteen valintaan.

Lähde: Schneider Electric, kuva: Pixabay

 
Päivitetty
29.7.2021