Salaperäinen BioÄlyovi on nyt pilotti vaiheessa

Näin kesäkuumalla talon lämmitys ei tule ensimmäisenä mieleen, kun vierailee asuntomessukohteissa. Tosiasia kuitenkin on, että Suomessa on edelleen neljä vuodenaikaa, ja valtaosan vuodesta taloja täytyy lämmittää.

Teräsrakenteisessa Pyörre-talossa heti sisääntulon vieressä on tyylikäs vieras-wc, jonka ovena on seinän sisään liukuva Liune-ovi. Tämä ovi näyttää suhteellisen normaalilta, mutta lähemmin tarkasteltuna oven mustat peilisyvennykset yllättävät. Ylin syvennys tuntuu lämpimältä, kun sen lähelle laittaa käden. Mistä on kysymys?

Liune BioÄlyoven kiiltäväksi lakattu pinta on todella näyttävä myös sisustuselementtinä.Liune BioÄlyoven kiiltäväksi lakattu pinta on todella näyttävä myös sisustuselementtinä.

Ekologista mukavuuslämpöä tulevaisuudessa

Salaperäisessä ovessa on kolme biopohjaista, älykästä lämmityselementtiä, jotka iltojen viilentyessä tuovat lempeää lämpöä Pyörre-messutaloon. Mukavuuslämpöä tarjoava innovaatio on valmistettu selluloosapohjaisesta komposiittimateriaalista.

Edistyksellinen nanokomposiittimateriaali toimii Liune-oveen integroitavana lämmityselementtinä, jonka toiminnalliset pääkomponentit lämmityselementeissä ovat mikrofibrilloitua selluloosaa ja hiilinanoputkia, jotka on levitetty pohjana toimivalle selluarkille.

Lämpökameran kuva Liune BioÄly-ovesta.Lämpökameran kuva Liune BioÄly-ovesta.

Liune ovet osana BioÄly-hanketta

Tampereen yliopiston koordinoiman BioÄly (www.bioaly.fi) -hankkeen avulla vahvistetaan kiertotaloutta ja biopohjaisilla älykkäillä ratkaisuilla. Osana tätä hanketta on syntynyt lämmittävä BioÄlyovi, jonka pilottiversio Pyörre-talon ovi on. Oven lämpöelementti on diplomi-insinööri ja väitöskirjatutkija Sanna Siljanderin käsialaa.

– Mikrofibrilloidusta selluloosasta, hiilinanoputkista, vedestä ja saippuasta tehdyllä dispersiolla ja siitä valmistetulla nanokomposiitilla on yhä maailman paras biopohjaisen materiaalin sähkönjohtavuus, Siljander kertoo.

BioÄly-oven esikäsitelty selluarkki.BioÄly-oven esikäsitelty selluarkki.
Pyörrekuviot kohokuviointia varten.Pyörrekuviot kohokuviointia varten.

Biopohjaisen lämpöelementin idea on innovatiivisessa mukavuuslämmön tuotannossa, joka ei korvaa kuitenkaan kodin muita lämmönlähteitä. Elementit lämpiävät katkaisinta kääntämällä nopeasti koko tilavuudeltaan. Siljanderin mukaan elementti tuo lämmön lähelle ja voi olla osa sisustusta.

Valmiin BiöÄly-oven elementin pinnassa on Pyörre-talon kiertotalous-, ja kulttuurilogo.Valmiin BiöÄly-oven elementin pinnassa on Pyörre-talon kiertotalous-, ja kulttuurilogo.

Lämpöelementti on lisäksi ääntä eristävä ja paloturvallinen

Kustomoitavan ulkomuodon lisäksi lämpöelementin vahvuuksiin kuuluu myös ääneneristävyys sekä paloturvallisuus. Elementissä käytettävät selluloosamateriaalit toimivat äänieristeenä ja hiilinanoputket palonestoaineena, joten mitään lisäkemikaaleja ei tarvita. Lämpöelementtiovi sopiikin erinomaisesti mm. työhuoneisiin.

BioÄlyovi on täysin kierrätettävä

Pyörre-talon BioÄlyovi.Pyörre-talon BioÄlyovi.

Lämpöelementin älykäs, biopohjainen materiaali näyttää tavalliselta pahvilta, joskin on väriltään mustaa. Sen valmistukseen voi käyttää mitä tahansa selluloosapohjaista materiaalia, jopa kierrätettyä. Varsinainen temppu tehdään pitkälle optimoidulla dispersiolla eli liemellä, jossa on hiilinanoputkia ja vettä, saippuaa ja nanoselluloosaa.

Tuotteen pintaa voidaan koristella kohokuvioilla persoonalliseksi ja se viimeistellään lakalla, jotta toiminnalliset hiilinanoputket ei pääse karkuun. Lopputuote on turvallinen käyttää ja kierrättää.

Lue lisää
 

Lohjan asuntomessujen ehdoton vetonaula on Pyörre-talo.Lohjan asuntomessujen ehdoton vetonaula on Pyörre-talo.
 
Julkaistu
27.7.2021