• Etusivu
  • Rakentaminen

Kotitalousvähennys ja sen hyödyntäminen: kokosimme muutamia seikkoja yhteen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.12.2023
20217_71633.jpg

Mistä kaikesta kotitalousvähennystä voi saada?

Kotitalousvähennys tuo helpotusta veroihin ostaessasi kotiisi tai vapaa-ajan asunnollesi siivous- ja remonttitöitä. Kotitalousvähennys on kalenterivuosikohtainen ja vähennys myönnetään vuodelta, jolloin olet maksanut yrityksen laskun. Tiedätkö, mistä töistä vähennyksiä siis saa ja kuinka paljon?

Kotitalousvähennyksen suuruus

Kotitalousvähennys toi lisähelpotusta veroihin vuoden 2022 alussa.

Hallituksen esityksen mukaan vuosina 2022-2027 kotitaloudet saavat korotettua kotitalousvähennystä siirtyessään öljylämmityksestä ekologiseen energiamuotoon. Näitä ovat esimerkiksi maalämpö ja muut erilaiset pumppuratkaisut.

Kotitalousvähennys koskee aina vain työn osuutta.
Nyt toteutuvassa mallissa työn osuudesta kotitaloustyöstä, hoiva- ja hoitotyöstä sekä öljylämmityksestä luopumisen olleessa kysymyksessä saa 60 % vähennystä, maksimin ollessa 3500 euroa verotettavaa kohti. Käytännössä pariskunta voi saada jopa 7000 euroa verovähennystä. Omavastuuosuus pysyy samana, 100 eurossa.

Myös tyypillisten remontointi eli asunnon kunnossapito- ja perusparannustyöstä saa vähennystä. Tällöin vähennys on yritykseltä ostettaessa 40 % ja maksimi 2250 euroa henkilöltä. Omavastuu tässäkin yhteydessä on 100 euroa vuodessa.

Huomioi, että kotitalousvähennystä ei voi saada arvonlisäverottomista palveluista, poikkeuksena sosiaalihuollon palvelu, jos sen osto tapahtuu yksityiseltä palveluntarjoajalta eikä kunnalta.

Kotitalousvähennykseen oikeuttavan työn tulee olla suoritettu:

  • omassa kodissasi
  • vapaa-ajan asunnossasi
  • vanhempiesi tai isovanhempiesi kodissa

Lisäksi muita huomioitavia asioita ja kohteita ovat:

  • asunto voi olla joko omistusasunto tai vuokra-asunto, esimerkiksi kun muutat vuokra-asunnosta uuteen kotiin, voit teettää kotitalousvähennyksen piiriin kuuluvan siivouksen molemmissa
  • vanhemmat eivät voi tehdä lastensa asunnossa tehdystä työstä kotitalousvähennystä
  • kuolinpesä saa kotitalousvähennystä sinä vuonna tehdyistä töistä, jolloin vainaja kuoli

Huomaa, että palkkaamasi yrityksen tulee olla ennakkoperintärekisterissä sopimuksentekohetkellä.

Rekisterissäolon voit tarkistaa YTJ-yrityshausta, jossa voit etsiä yrityksen tietoja joko nimellä tai Y-tunnuksella.

Kotitalousvähennystä ei myönnetä, mikäli saat samaan työsuoritteeseen jotain alla olevista tuista:

  • korjausavustusta, joka maksetaan joko valtion tai muun julkisyhteisön varoista
  • energia-avustus
  • omaishoidon- tai lasten kodinhoidon tukea
  • yksityisen hoidon tukea
  • sosiaali- tai terveyshuollon palveluseteli, jonka on myöntänyt kunta
  • palkkatuki, joka maksetaan työnantajana toimivalle kotitaloudelle

Mistä töistä kotitalousvähennystä on mahdollista saada?

Kotitalouden on mahdollista saada kotitalousvähennystä niin asunnon kuin vapaa-ajan asunnonkin tavanomaisiin kunnostustöihin. Sinulla on kodin omistajana mahdollisuus saada kotitalousvähennystä hyvinkin yleisistä remonttikohteista, kuten keittiön ja saunan remontoinnista ja vaikka ulkorakennuksen maalauksesta. Pihaa ajatellen, myös piha-alueen ja puutarhan hoito sekä lumenluonti kelpaavat kotitalousvähennyksiin.

Huomioi, että ET voi saada vähennystä sijoitusasunnossa tapahtuvasta remontoinnista etkä uudisrakentamisesta tai siihen verrattavasta täydennys- ja lisärakentamisesta!

Tässä listaa esimerkinomaisesti muutamista vähennykseen oikeuttavista töistä, tarkemman listauksen löydät täältä.

Tavanomainen kotitaloustyö:

  • asunnon siivous (vanha ja uusi muuton yhteydessä)
  • haravointi ja muut piha-alueen puhtaanapitotyöt
  • lumi- ja auraustyöt piha-alueella
  • pihapuiden kaataminen tai oksien karsinta
  • robottiruohonleikkurin asennustyö käyttökuntoon asunnon tai vapaa-ajan asunnon pihassa

Asunnon tai vapaa-ajan asunnon kunnossapito- tai perusparannustyö:

  • sisäpintojen maalaus, tapetointi, lattiapintojen korjaus tai uusiminen, saunan remontointi, keittiökaappien asennus, keskuspölynimurin asennus
  • asunnon piha-alueella sijaitsevien erillisten katettujen rakennusten ja rakennelmien kunnossapito- ja perusparannustyö
  • asuntoon kuuluvan terassin tai pation lasitus siten, että tilaa ei samalla lämpöeristetä
  • huoneiston parvekkeen lasitustyöt
  • omakotitalon ulkokunnostus maalaamalla
  • hälytys- ja turvajärjestelmien asennus- ja kunnossapitotyö
  • ilmanvaihtolaitteiden puhdistus, mittaus, säätäminen sekä huolto
Info

Info

Faktaa vuodelle 2024

Kotitalousvähennyksen korotus koskee kotitalouksia, joissa luovutaan öljylämmityksestä kestävämmän energiamuodon tieltä. Käytännössä öljylämmityksestä siirtymistä erilaisiin pumppuratkaisuihin tuetaan korotetulla kotitalousvähennyksellä, 60 % työn osuudesta/vuosi/henkilö, omavastuu 100 euroa/henkilö/vuosi.

Sama korotus koskee myös tyypillisiä kotitaloustöitä, kuten asunnon siivousta muuton yhteydessä, piha-alueen ja puutarhan hoitoa puun kaatoineen sekä lumenluontia.

Vuonna 2024 kotitalousvähennyksen saa myös fysioterapiasta ja toimintaterapiasta.

Muissa kotitalousvähennyksen piirissä olevissa töissä ei vähennys muutu, vaan pysyy 40 prosentissa. Vähennyksen maksimi on edelleen 2250 euroa/henkilö. Omavastuu 100 euroa vuodessa/henkilö.

Kotitalousvähennys on henkilökohtainen ja kalenterivuosikohtainen, eli vähennys myönnetään siltä vuodelta, jolloin lasku/palkka on maksettu.

Vähennystä ei saa laskun kokonaissumman perusteella, vaan tehdyn työn osuudesta. Pyydä laskulle erittely, josta näet työn hinnan. Kotitalousvähennys lasketaan työn arvonlisäverollisesta hinnasta. Varmista ennen palkkausta, että yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin.

Työstä riippuen työntekijän palkkauksesta voit vähentää 15 % palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut.

Kotitalousvähennystä ei saa tarvikkeista eikä matkakuluista

Rakentaminen
hankkeen aloitus
huoneisto
suunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

25_P_111803_1.jpg
PEX-putkien ja joustavien kytkentäputkien tekniset vaatimukset
Ympäristöministeriö on 14.6.2018 antanut asetukset rakennusten vesilaitteistoihin tarkoitettujen PEX-putkien ja joustavien kytkentäputkien olennaisista teknisistä vaatimuksista. Asetukset tulevat voimaan 1.9.2018.Asetusten tarkoituksena on edistää rakennusten vesihuollon kannalta terveellistä ja turvallista rakentamista ja korjaamista. Terveellisyyden tulee olla talousveden kanssa kosketuksissa olevien rakennustuotteiden ensisijainen vaatimus, jotta veden laatu säilyy hyvänä. Nyt annetuissa asetuksissa on määrätty terveellisyyteen liittyviä vaatimuksia käytettävien materiaalien ominaisuuksien, tuotteista liukenevien aineiden sekä haju- ja makuhaittojen osalta.Annetut asetukset perustuvat maankäyttö- ja rakennuslakiin ja ovat jatkoa rakentamismääräysten kokonaisuudistukselle.Olennaisia teknisiä vaatimuksia koskevat asetukset muodostavat perustan kansalliselle tuotehyväksynnälle ja antavat mahdollisuuden tyyppihyväksynnälle. Asetusten kanssa rinnakkain ympäristöministeriössä on valmisteltu tyyppihyväksyntäasetukset, jotka annetaan erikseen. Jatkossa vastaavia asetuksia annetaan myös muille tuoteryhmille.Ympäristöministeriön asetus rakennusten vesilaitteistoihin tarkoitettujen PEX-putkien olennaisista teknisistä vaatimuksista (pdf)Ympäristöministeriön asetus rakennusten vesilaitteistoihin tarkoitettujen joustavien kytkentäputkien olennaisista teknisistä vaatimuksista (pdf)Ympäristöministeriön ohjeita
201812_55751.jpg
Tee onnistunut matka uuteen kotiin - haaveista totta
Haaveistako totta? Useat meistä haaveilevat yksilöllisesti suunnitellusta kodista − omien tärkeimpien mielikuvien ja toiveiden toteutumisesta niin paperilla kuin myös todellisuudessa. Moni on ehkä raapustanut ruutupaperille huonejakoja ja miettinyt, miten uuden talon huonetilat keskenään jakautuisivat. On kuitenkin hyvä kysyä itseltä, onnistuukohan tämä nyt omalla osaamisella. Kultainen neuvo tähän on: omat visiot kannattaa käydä rohkeasti esittelemässä ammattitaitoiselle ja kokonaisuudet hallitsevalle arkkitehdille heti hankkeen alussa. Ammattilainen hahmottaa kokonaisuudet ja kuuntelee tarkkaan rakennuttajan toiveet.
Gyproc Klima-kipsilevy
Vähähiiliset rakennuslevyt – kohti kestävää tulevaisuutta
Norjan Fredrikstadissa sijaitsee täysin sähköistetty tehdas, aivan ensimmäinen laatuaan maailmassa. Ja juuri tässä tehtaassa valmistetaan Gyprocin kaikkien aikojen vähähiilisimmät rakennuslevyt.Rakennusteollisuus tuottaa paljon hiilipäästöjä paitsi rakennusmateriaalien tuotannossa, mutta myös logistiikassa sekä varsinaisessa rakentamisessa. Jotta tulevaisuus olisi kestävämpi, on tämä teollisuudenala ottamassa merkittäviä ja innovatiivisia tekoja kohti vähähiilisempiä ratkaisuja.Mitä nämä vähähiiliset levyt tarkoittavat rakentajalle?
Weberin WeberSafe -vedeneristysjärjestelmän havainnekuva
Kestäviä märkätiloja – pohjatyöt ja vedeneristys
Kylpyhuone on yksi niistä kodin tiloista, joissa huolellisuus ja tarkkuus itse tekemisessä palkitaan. On tärkeää toteuttaa pohjatyöt asianmukaisesti ja varmistaa, että vedeneristys on tiivis ja asiaankuuluvasti tehty. Mitä pohjatöitä tulee tehdä seinien ja lattian osalta – miten vedeneristys toteutetaan oikein?
20223_77072.jpg
Tiilipalkit osana julkisivumuurausta
Pohjola Rakennus rakentaa parhaillaan Helsingin Vallilaan koteja sadoille uusille asukkaille. Uudet asuinkorttelit sijoittuvat Vallilan korkeimmalle harjanteelle, Karstulantien ja Sammatintien varrelle. Ensimmäisinä yhteensä viidestä asuinkerrostalosta valmistuvat vuoden 2022 aikana kahdeksankerroksinen Vallilan Jemma ja 14-kerroksinen Vallilan Monumentti. Pian näiden jälkeen valmistuvat Vallilan Piilo ja Fikka. Viimeiseksi Monumentin viereen rakentuu vielä 12-kerroksinen Vallilan Siluetti. Kaikkiaan kerrostaloihin valmistuu 230 uutta kotia. Kohteiden arkkitehtisuunnittelusta vastaa Huttunen-Lipasti Arkkitehdit ja rakennesuunnittelusta Ramboll.
Nainen tummassa paidassaan seisoo kerrostalojen edessä
Maalämpö vähentää yhtiövastikkeen korotuspainetta
Tällä hetkellä moni taloyhtiö etsii kuumeisesti keinoja vähentää hinnankorotuksista syntyvää painetta yhtiövastikkeiden korottamiseen.Yksi hyvä ratkaisu tähän on maalämpö palveluna.Koska energia ja vesi muodostavat jopa 30–40 % taloyhtiön kustannuksista, energiaremontti ja sen yhteydessä toteutettu lämmitysjärjestelmän vaihtaminen maalämpöön vähentävät painetta yhtiövastikkeen korotukseen. Ostamalla maalämmön palveluna taloyhtiö saa energiaomavaraisen, riskittömän ja kustannuksiltaan erittäin ennustettavan ratkaisun pitkälle tulevaisuuteen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton