• Etusivu
  • Rakentaminen

Pihasaunapaketeissa turvallisuuspuutteita – varmista nämä asiat saunakaupoilla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.07.2021
20217_71604.jpg

Pihasaunapakettia ostaessa kannattaa varmistaa, että kiuas ja savupiippu täyttävät vaatimukset.Kuvan pihasauna ei liity Tukesin saamiin ilmoituksiin.

Moni haaveilee omasta pihasaunasta ja sellaisen saakin helposti ostettua monista verkko- ja rautakaupoista valmiina pakettina. Saunapakettia ostettaessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on saanut ilmoituksia valmiina myytävien pihasaunapakettien puutteista, jotka aiheuttavat paloriskin. Riskin aiheuttavat esimerkiksi kiukaan ja savupiipun liian lyhyet suojaetäisyydet, kiukaan ja savupiipun yhteensopimattomuus ja harhaanjohtavat ohjeet saunan sijoittamisesta asuinrakennuksen välittömään läheisyyteen.

Ilmoituksia kuluttajille myytävien valmiiden pihasaunapakettien puutteista on tullut runsaasti Tukesille. Todettuja puutteita ovat olleet:

  • kiukaan tai savupiipun suojaetäisyydet ympärillä oleviin palaviin materiaaleihin eivät ole olleet riittäviä
  • kiukaan ja savupiipun yhteensopivuutta ei ole osoitettu
  • savupiipun ominaisuuksia ei ole ilmoitettu, tai ne eivät vastaa kansallisia rakentamisen määräyksiä
  • markkinointimateriaaleissa on esitetty harhaanjohtavasti, että saunarakennus voidaan sijoittaa esim. asuinrakennuksen välittömään läheisyyteen.

Pihasaunapaketille kokonaisuutena ei ole EU:n rakennustuoteasetuksen mukaisia vaatimuksia, koska kyseessä on rakennus eikä tuote. Sen sijaan pihasaunassa käytetyille yksittäisille tuotteille on tuotekohtaisia vaatimuksia. Esimerkiksi kiukaalle (tulisijalle) ja savupiipulle on harmonisoitu tuotestandardi ja niiden pitää olla CE-merkittyjä.

Tukesin ylitarkastaja Jukka Lepistö muistuttaakin, että rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava, että rakennus on suunniteltu ja rakennetaan säädösten mukaisesti. Hankkeeseen ryhtyvän voi kuitenkin olla vaikea arvioida valmissaunan suunnitelmien oikeellisuutta. Vaarana tällöin on, että tontille päätyy sauna, jonka paloturvallisuudessa on riskejä esimerkiksi liian pienien suojaetäisyyksien takia.

Lue lisää: Onko teräshormi turvallinen?

Info

Info

Varmista nämä ostaessasi pihasaunapakettia

  • Kiuas ja savupiippu ovat CE-merkittyjä ja niiden mukana on suoritustasoilmoitus, jossa ilmoitetaan tuotteen ominaisuudet.
  • Savupiippu on lämpötilaluokkaa T600. Tämän pitää näkyä CE-merkinnässä ja suoritustasoilmoituksessa. Kiukaan mukana seuraavista dokumenteista ja merkinnöistä tulee varmistaa, että savupiippu, johon kiuas liitetään, kestää kiukaasta tulevien palokaasujen lämpötilan. Tällöin kiuas ja savupiippu ovat yhteensopivia ja muodostavat käytettäessä paloturvallisen kokonaisuuden.
  • Kiukaan suojaetäisyys rakenteista on kiukaan suoritustasoilmoituksen mukainen.
  • Huomio! kiukaan suojaetäisyyttä ei voi pienentää erillisellä suojaseinällä/-rakenteella, ellei kiukaan suojaetäisyyttä ole erikseen testattu kyseisellä suojarakenteella.
  • Noudata valmistajan ohjeita kiukaan ja savupiipun asentamisessa ja käytössä.
  • Selvitä rakennusvalvonnalta vaadittavat rakentamisen luvat.
  • Huolehdi, että pihasauna on riittävän kaukana asuinrakennuksesta.

Ole tarkkana, jos ostat kiukaita ja savupiippuja käytettynä

Netissä myydään paljon käytettyjä kiukaita ja savupiippuja. Ostajan on hyvin vaikea määrittää täyttääkö rakennustuote enää sille asetetut vaatimukset.

Myös tuotteen käyttö- ja asennusohjeet voivat olla hukassa. Väärin asennettuna nämä tuotteet aiheuttavat paloturvallisuusriskin.

Tukes varoittaa käytettynä ostettujen tuotteiden riskeistä ja suosittelee, että ammattilainen varmentaa tuotteiden sopivuuden ja tekee asennukset.

Muista selvittää rakennuslupa-asiat ja paloturvallisuus, kun korjaat vanhaa saunaa

Vanhaa saunaa saneerattaessa tulee ensin selvittää kuntakohtaiset määräykset. Pelkkä tulisijan vaihtokin voi vaatia rakennusluvan, toimenpideilmoituksen tai selvityksen tulisijan vaatimustenmukaisuudesta.

Lisäksi vanhan hormin kunto tulee tarkastaa ja varmistaa, että kiuas on soveltuva kyseiseen hormiin. Kiukaan pitää olla CE-merkitty ja sen mukana on oltava suoritustasoilmoitus, jonka perusteella voidaan tehdä myös arvio hormin sopivuudesta.

Myös riittävä korvausilman saanti tulee varmistaa ja huolehtia, että hormien läpiviennit ovat paloturvallisia.

Lue lisää: Näin tiivistät kiukaan hormin oikein

Muista paloturvallisuus myös paljun ja grillikodan sijoituksessa

Puulämmitteistä paljua, pihatakkaa tai grillikotaa ei saa sijoittaa liian lähelle palavia materiaaleja ja rakennuksia. Myös savupiipun korkeudella on vaatimuksia, jotka tulee tarkistaa kuntakohtaisista ohjeista ja määräyksistä. Vakuutusyhtiö vaativat, että viranomaisten antamia paloturvallisuusohjeita ja -määräyksiä noudatetaan.

Ota nämä ohjeet huomioon, kun suunnittelet paljua tai grillikotaa pihaan:

  • Tarkista, että tuotteen mukana toimitetaan asianmukaiset käyttöohjeet ja niissä on kerrottu, miten ja mihin tuotteen voi asentaa turvallisesti. Noudata käyttöohjeita.
  • Tarkista myös paikalliset rakennus- ja paloturvallisuusmääräykset tuotteen sijoitteluun liittyen.
  • Huolehdi pihatakan tai kylpytynnyrin oikeasta asennuksesta ja paloturvallisuudesta.
  • Jos olet asentanut pihallesi palovaarallisen tuotteen, jonka ohjeissa ei ole mainittu suojaetäisyyksiä, varmista, että tuote on asennettu tarpeeksi etäälle palavista materiaaleista siten, että säteilylämpö tai kipinät eivät pääse sytyttämään läheisiä rakennuksia.

Lisää aiheesta voit lukea Tukesin tiedotteesta.

Rakentaminen
rakennukset
sauna
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20202_62918.jpg
Lisämukavuutta kesäkeittiöön tai vaikka mökille!
Suomalaiset ovat mökkikansaa. Kansaa, joka nauttii luonnon läheisyydestä ja omasta rauhasta. Suomessa arvioidaankin olevan jopa puoli miljoonaa vapaa-ajan asuntoa. Määrä on huikea. Missä sitten näiden mökkien eroavaisuudet tulevat parhaiten esille, ovat mökkien varustelutasojen erot.Mitäpä sanoisit, jos mökille tai kesäkeittiöön tulisi kylmän veden lisäksi myös lämmin vesi? Ei enää veden lämmittämistä erikseen padassa, vaan lämmin vesi virtaisi hanasta siinä missä kylmäkin. – Se onnistuu kyllä, sillä Oras Safira -mökkihana/vedenlämmitin -yhdistelmällä saat helposti lämmintä vettä käyttöösi.
20233_81232.jpg
Jos olet hankkimassa kiuasta, huomioi nämä seikat
Suomalaiset ovat saunakansaa, olleet jo vuosisatojen ajan. Sauna on aina ollut paikka rentoutumiselle sekä puhdistautumiselle – ja onhan siellä aikojen saatossa sekä synnytty että suoritettu viimeinen puhdistautuminen. Tänä päivänä sauna on ennen kaikkea juurikin rentoutumista varten, mutta miten voi taata itselleen sen miellyttävimmän saunakokemuksen? Mitä sellaisen saavuttaminen edellyttää?
20182_51649.jpg
Hirsisauna vai saunamökki?
Saunamökki on helppo ja edullinen tapa aloittaa oman vapaa-ajan paikan rakentaminen. Pääset nauttimaan ensimmäisistä löylyistä nopeasti, ja ammattitaidolla rakennettu Honka-saunamökki palvelee sinua ja läheisiäsi pitkään.Saunamökkimallit sopivat erilaisille tonteille: saunamökki rantamaisemaan tai metsätontille, pihasauna taajama- tai kaupunkitontille. Aloita suunnittelu valitsemalla mieluisa saunamökkimalli ja viimeistele tarvittaessa yksityiskohdat Hongan suunnittelijan kanssa.
20207_65846.jpg
Hevosmuurahainen tuhoaa puurakenteita - pidä varasi!
Suomesta löytyy noin 60 muurahaislajia, joista hyvin harva laji aiheuttaa mitään vahinkoa. Muurahaisia pidetään siis tuholaisina, vaikka oikeastaan ovat tärkeitä petoja. Puutarhassakin niistä on enemmän hyötyä kuin haittaa. Yksi laji eroaa kuitenkin muista sisätiloihin päästyään – suurin muurahaislajimme hevosmuurahainen.Lähdettäessä torjumaan muurahaisia sisätiloissa, on otettava huomioon vuonna 2022 voimaan tulleet uudet rajoitukset ulkokäyttöön kuluttajille tarkoitetuille hyönteismyrkyille. Muurahaismyrkyt ovat voimakkaita myrkkyjä, jotka tappavat muurahaisten lisäksi muitakin hyönteisiä käsittelyalueelta. Lisäksi monet myrkyt eivät häviä ympäristöstä, vaan leviävät sateen mukana ympäröivään luontoon.
20223_76675.jpg
Kuinka paljon autotallin rakentaminen maksaa?
Tiedäthän tunteen, kun tilantarve kasvaa, tarvitset säilytystilaa harrastevälineille, erilaisille kulkupeleille ja jonkun nurkkauksen nikkarointia varten ‒ eikä harrastetilakaan olisi pahitteeksi. Valmista ratkaisua ei tunnu löytyvän, joten haluat suunnitella autotallin itse. Onpa kyseessä autotalli, autokatos, halli tai jokin muu piharakennus, pätevät alla esitetyt asiat pääsääntöisesti kaikkeen rakentamiseen. Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon suunnitellessa piharakennusta?
20219_72530.jpg
Takka, kiuas vai molemmat? Huolehdi kuntoon jo ensi kesän mökkeilyä varten
Lämpömittaria tarkastellessa on pakko myöntää, että kesäinen mökkielämä alkaa olla tämän vuoden osalta taakse jäänyttä aikaa. Siirretäänpä katse tulevaan ja miksi ei samalla päätettäisi jatkaa mökkeilyä myös syksyllä sekä talvella. Jos takka on mökin ainoa lämmitysmuoto ja mökillä oleillaan pitkiä aikoja, niin paras vaihtoehto on yleensä varaava takka. Kevyemmät kamiinat ja kiertoilmatakat ovat parhaimmillaan silloin, kun mökki halutaan saada nopeasti lämpimäksi ja halutaan nauttia tulen tunnelmasta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton