• Etusivu
  • Piha

Kaunis portti johdattaa puutarhaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.06.2022
20217_71578.jpg

Aita portteineen on hyvä tapa erottaa oma piha-alueensa katualueesta.

Pihaportti on ensimmäinen asia, jonka kotiin saapuja sekä satunnainen vierailija näkee. Siinä missä eteinen on kodin käyntikortti, voisi portin mieltää vastaavaksi käyntikortiksi puutarhaan. Se antaa ensivaikutelman siitä, minkä tyylinen pihasi on ja pidetäänkö puutarhasta huolta.

Aita portteineen on hyvä tapa erottaa oma piha-alueensa katualueesta. Lisäksi aidattu piha tuo turvaa myös perheen pienimmille sekä lemmikeille. Mikäli puutarhaasi ympäröi jo aita, suunnittele portti päärakennuksen, olemassa olevan aidan sekä piha-alueen tyyliin sekä mittasuhteisiin sopivaksi.

Mitä ennalta täytyy miettiä?

Lähde liikkeelle käytännön tarpeesta. Onko tarkoitus, että yhdestä portista kulkevat sekä ajoneuvot että jalankulkijat? Mikäli portti on tarkoitettu niin sanottuun yhteiskäyttöön, tulee huomioida ajoneuvojen tarvitsema leveys.

Etsi omaa silmääsi miellyttäviä malleja. Pidätkö suoraviivaisesta vai kaarevasta, onko portti umpinainen vai raoilla varustettu? Voit suunnitella porttimalleja paperille ja hahmotella samalla myös mittasuhteita. Porttimalleja on olemassa valmiita lukuisia ja ainahan voit ideoida persoonallisen portin omien mieltymystesi mukaiseksi. Piirustuksen pohjalta on myös helpompi mieltää rakennusmateriaalien menekki.

Tee tukevat perustukset

Jotta tuleva portti ei heilu eikä kallistele säidenvaihteluiden tai maan routimisen vuoksi, tulee portin pylväät kaivaa riittävälle syvyydelle, aina routimissyvyyteen asti, mikäli portin alla oleva maa on routivaa.

Tarvittaessa pylväille voi valaa myös perustukset tai vaihtoehtoisesti käyttää teräksestä valmistettuja erillisiä tukia. Terästuessa ei tarvita kaivuu- eikä valutöitä, vaan teräksinen kärki lyödään tiukasti maahan.

Lukuvinkki liittyen valamiseen:Weberin uutuus Pihabetoni; näppärä apu pieniin valutöihin

Valitse materiaalit huolella

Porttien rakennusmateriaaliksi tarvitset puutavaraa, jonka määrä määräytyy luonnollisesti laatimasi suunnitelman sekä toteutuvan portin koon mukaan. Kun valitset puutavaraa, pyri valitsemaan suorin sekä tasalaatuisin puu. Se helpottaa sinua rakentajana ja näkyy valmiissa lopputuloksessa. On makuasia, haluatko käyttää painekyllästettyä puuta vai et. Mikäli et halua käyttää painekyllästettyä puuta, tulee silloin ottaa huomioon myös portin säänkestävyys ja varauduttava huoltotöihin säännöllisesti.
Erityisesti portin tolppiin suositellaan käytettäväksi painekyllästettyä puuta, vaikka itse porttiin valitsisikin erimerkiksi valmiiksi pohjamaalattua hienosahattua puutavaraa.

Puutavaran lisäksi tarvitset vielä:

  • Saranat
  • Salpa
  • Pultteja
  • Muttereita
  • Ruuveja

Muista, että näiden tulee olla ruostumattomasta teräksestä valmistettuja kestääkseen säätä.

Kun valitset puutavaraa, pyri valitsemaan suorin sekä tasalaatuisin puu. Se helpottaa sinua rakentajana ja näkyy valmiissa lopputuloksessa.
Kun valitset puutavaraa, pyri valitsemaan suorin sekä tasalaatuisin puu. Se helpottaa sinua rakentajana ja näkyy valmiissa lopputuloksessa.

Huomioi rakentaessasi:

Mikäli olet rakentamassa yksittäistä porttia, voidaan sen leveydeksi arvioida normaalisti 90 cm. Korkeus on yleensä sama, mitä jo olemassa olevassa tai tulevassa aidassa, jolloin kokonaisuus on tasapainoisen näköinen. Mikäli kulkuaukon tarvitsee olla leveämpi, kannattaa harkita porttiparin rakentamista.

Laudoittaessasi portin pystyyn tai vaakaan muista lisätä runkoon joko vinotuki tai vaihtoehtoisesti ristikko. Nämä lisätyt rakenteet tukevat porttia ja estävät sitä painumasta sekä vääntymästä. Jos haluat porttirakenteeseesi vielä enemmän tukea, käytä läpimeneviä pultteja sekä saranoita, jotka ulottuvat koko portin leveydelle. Näin rasitusta ei kohdistu yksittäisiin kohtiin.

Huolellisuus on kaiken a ja o. Muista vanha sanonta: mittaa kahdesti, leikkaa vain kerran. Käytä siis viistoihin pintoihin apunasi suorakulmaa tai suuntapiirrintä helpottaaksesi omaa työtäsi.

Lukuvinkki työkaluihin:Boschin näppärät työkalut avuksi

Vinotuet ja ristikot tukevoittavat porttiasi, samoin pitkä sarana antaa lisätukea.
Vinotuet ja ristikot tukevoittavat porttiasi, samoin pitkä sarana antaa lisätukea.

Viimeistele pintakäsittelyllä

On sanomattakin selvää, että pihan portti joutuu kovalle koetukselle seisoessaan paikoillaan ja kokiessaan kesän helteet ja talven tuiskut. Sateen sekä tuulen tuiverruksen lisäksi portin kuntoa koettelee myös mekaaninen kulutus.

Älä siis unohda viimeistellä uutta porttiasi, vaan panosta puuosien asianmukaiseen ja huolelliseen pintakäsittelyyn. Homeenestoaineella voidaan ehkäistä mahdollinen puupinnan homekasvu.

Muista käsitellä portti asianmukaisesti. Jos et ole varma soveltuvasta tuotteesta, kysy rohkeasti neuvoa rautakaupasta tai maaliliikkeestä.
Muista käsitellä portti asianmukaisesti. Jos et ole varma soveltuvasta tuotteesta, kysy rohkeasti neuvoa rautakaupasta tai maaliliikkeestä.

Pintakäsittelyä kaipaa myös painekyllästetty puu, toki vasta kun puu on kuivunut riittävästi. Helppo muistisääntö on, että varhain keväällä rakennetun voi käsitellä loppukesällä, mutta jos portin rakennus on tapahtunut vasta kesällä tai syksyllä, kannattaa käsittely jättää seuraavaan kesään.

Käsittelyyn soveltuvat erilaiset puuöljyt, kuultavat sekä peittävät puunsuojat sekä tietysti ulkokäyttöön kehitetyt maalit. Mikäli et ole varma, mikä käsittely olisi paras vaihtoehto, kannattaa rohkeasti pyytää apua rautakaupoista tai maaliliikkeistä. On tärkeää muistaa käsitellä kaikki osat huolellisesti, erityisesti lautojen päät. Käsittele portti ennen saranoiden sekä salvan asentamista. Älä kuitenkaan unohda, että myös metalliosat tulee käsitellä huolellisesti riippumatta niiden pinnoituksesta.

Lukuvinkki: Jos haluat valkoisen portin sijasta vanhoista hirsiladoista tutun pehmeän harmaan sävyn myös porttiisi, se on mahdollista toteuttaa helposti ilman suolahappoja tai erillisiä myrkkyjä. Tutustu vesiohenteiseen puupintoihin tarkoitettuun tuotteeseen.

Jos ihailet kauniin patinoitunutta ja harmaata pintaa, voi sen saada aikaan helposti ilman turhaa odottelua.
Jos ihailet kauniin patinoitunutta ja harmaata pintaa, voi sen saada aikaan helposti ilman turhaa odottelua.
Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Vesieristys
Miksi vedeneristys on tärkeimpiä asioita terveessä talossa?
Märkätilat ovat rakennuksessa veden ja vesihöyryn rasitetuimpia tiloja. Sen takia tarvitaan tiivis vedeneristys, joka pitää kosteudet märkätilan puolella. Lattialämmitys ja toimiva ilmastointi kuivattavat märkätilat käytön jälkeen. Kiinnostaako alan koulutus? Tutustu koulutustarjontaan täällä!
20145_39389.jpg
Sadevesijärjestelmän on kestettävä lumen paino
Sadetar-sadevesijärjestelmä käy täydellisenä ja monipuolisena sadevesijärjestelmänä kaikenlaisiin uudis- ja korjausrakennuskohteisiin. Icopal Sadevesijärjestelmän osista syntyy aina toimiva, tiivis ja hyvännäköinen ratkaisu etenkin pienempiin rakennuksiin. Icopal Sadevesijärjestelmän kouruja ja syöksyputkia saa 4,5" kulmikkaana järjestelmänä. Kaikki kourut ja putket ovat läpivärjättyjä, joten ne säilyttävät siistin ulkonäkönsä vuodesta toiseen.Sadevesijärjestelmän tehtävänä on ohjata sade- ja sulamisvedet hallitusti pois katolta ja olla osa toimivaa kattokokonaisuutta. Jokainen millimetri sadetta vastaa litraa per neliömetri. Siispä 20 mm sadetta päivässä vastaa 20 litraa vettä per neliömetri. Pinta-alaltaan 150 m² katolla 20 mm sade vastaa 3000 litraa vettä. Kaatosateessa (50 mm) se tarkoittaa jopa 7500 litraa vettä tunnissa.Laadukkaat sadevesijärjestelmämme kestävät sateen lisäksi myös jään ja lumen rasitukset rikkoutumatta ja haalistumatta. Esimerkiksi teräsohutlevystä valmistettu Sadetar-sadevesijärjestelmä sopii joustavasti sekä pientaloihin että rivi- ja pienkerrostaloihin.
20088_12292.jpg
Puhtaampien Tulisijojen puolesta
Nerokkaan pyörrepesän ansiosta Tulikivi-uuni palaa puhtaasti ja sen hyötysuhde on korkea. Samalla se säästää puuta ja varaa mainiosti lämpöä. Uunin hiukkaspäästöt alittavat maailman tiukimmat normit. Siksi se on turvallisempi myös ympäristölle - ja naapurille.Tulikivellä on markkinoiden näyttävin ja monipuolisin mallisto vuolukiviuuneja, jotka varaavat lämpöä ja luovuttavat sitä pitkään ja tasaisesti. Tulikiven uuniperheeseen kuuluu sekä modernin linjan edustajia että paljon perinteisiä, ajattomia klassikkomalleja. Oletpa ahkera lämmittäjä tai herkeämätön tuleen tuijottaja, vaihtoehtoja piisaa. Olipa asumismuotosi tai sisustusmakusi mikä tahansa, sama juttu: valikoimastamme löydät helposti oman suosikkisi.Lisätietoa Tulikivi-uuneista...
202212_80473.jpg
Löylyn henki kuntoon venttiilein
Täydellisessä saunassa on viihtyisä tunnelma ja hyvät löylyt. Olennainen osa onnistunutta saunakokemusta on toimiva ilmanvaihto. Löylyä lyödessä saunoja jaksaa nauttia lämmöstä, kun löylyn mukana saunaan kulkeutuu happipitoista ja raikasta ilmaa.
20189_54782.jpg
Onko kattosi valmiina talven lumikuormaan?
Monessa omakotitalossa on varmasti vielä muistissa viime talven runsas lumikuorma ja sen mahdollisesti aiheuttamat haasteet katon ja pihan huoltotöille. Katolta putoava lumi on työläs poistaa kulkuteiltä, ja pahimmassa tapauksessa se saattaa vahingoittaa omaisuutta tai ihmisiä.Tilaa esite >>
201710_50521.jpg
Muuttovalmis Play-talo netistä vartissa
Kastelli avaa talojen verkkokaupan PLAY-uutuusmallistollaKastellin uusi Osta talo verkosta -palvelu tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden suunnitella ja ostaa muuttovalmis omakotitalo suoraan verkosta. Palvelu on tehty pelinomaisen helpoksi, jossa oman Play-talon saa suunniteltua jopa vartissa. Kastelli haluaa näin helpottaa omakotirakentajien arkea.Osta talo verkosta -palvelu keventää talon hankintaprosessia huomattavasti, kun omakotitalon ostaja voi valita valmiista asiantuntijoiden valitsemista vaihtoehdoista itselleen sopivimmat ratkaisut. Näin rakentamista ei tarvitse enää aloittaa tyhjältä pöydältä."Aloimme Kastellilla pohtia, että miksei taloakin voisi ostaa verkon kautta, kun kaikki muukin ostetaan sieltä nykyään", kertoo Kastellin toimitusjohtaja Jukka Vaaramo.Aluksi palvelussa on tarjolla nyt esiteltävän Play-uutuusmalliston kaksi taloa, joihin voi valita muunmuassa haluamansa huoneet, ulkovärin, sisustuksellisen linjan sekä lisävarusteet. Oman Play-talon voi suunnitellaja ostaa kätevällä pelinomaisella työkalulla. Osta talo verkosta -palvelussa asiakas näkee välittömästi, kuinka hänen tekemänsä valinnat vaikuttavat kokonaisuuteen ja miten hinta kehittyy eri valintojen myötä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton