Näin estät lattiakaivon haisemisen

Kesällä lomaillaan paljon mökeillä ja tehdään pidempiä reissuja. Lomahuumassa ei kuitenkaan kannata unohtaa pesualtaiden ja lattiakaivojen hajulukkojen kastelua. Muuten ikävä haju voi vallata kotisi. LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n tiedotteessa kerrotaan miten vältetään haisevat lattiakaivot.

lvi-tu-kuivahtanut-lattiakaivo

Viemäri tarvitsee vettä

Hajulukoissa on pieni vesimäärä, joka katkaisee ilmayhteyden viemäripisteen eri puolille. Se estää ikävien viemärikaasujen pääsyn huonetilaan.

- Normaalissa käytössä viemärin vesilukossa oleva vesimäärä pysyy riittävänä, toteaa erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä.


Jos pesualtaat ja lattiakaivot ovat pitkään käyttämättä, niin vesi haihtuu pois erityisesti lämpimillä kesäilmoilla. Kuivuneesta vesilukosta viemärikaasut pääsevät leviämään asuintiloihin. Hajuhaitat on helppo välttää juoksuttamalla viemäripisteisiin vähän vettä silloin tällöin.

Sen sijaan vanhan kansan vinkkiä, jonka mukaan vesilukkoon lisätään ruokaöljyä, ei kannata käyttää. Viemäriin lasketut öljyt ja rasvat aiheuttavat viemärin tukkeutumista ja kuormittavat jäteveden puhdistamoja, Mäkinen muistuttaa.

Muista puhdistaa kaivo ennen lomareissua

Ennen lomalaitumille lähtöä kannattaa myös puhdistaa viemäripisteiden vesilukot. Varsinkin pesutilojen lattiakaivoihin kerääntyy hiuksia sekä pesuainejäämiä, jotka luovat mehevät kasvuolosuhteet erilaisille bakteerialustoille hajuineen.

- Lattiakaivot kannattaa pestä säännöllisesti. Homma sujuu helposti nostamalla lattiakaivon ritilä pois ja puhdistamalla sen alla oleva pesä. Askareeseen löytyy myös harjamalleja, joissa on sopivan kokoinen harja sekä koukku ritilän nostamista varten, Mäkinen kertoo.

Jos viemärit eivät vedä kunnolla tai hajua esiintyy normaalin käytön aikana, kannattaa apuun pyytää LVI-ammattilainen. He saavat vesilukot toimimaan ja viemärit vetämään turvallisesti.

 
Julkaistu
30.7.2021