• Etusivu
  • Talo

Näin estät lattiakaivon haisemisen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.07.2021
20217_71577.jpg

Kesällä lomaillaan paljon mökeillä ja tehdään pidempiä reissuja. Lomahuumassa ei kuitenkaan kannata unohtaa pesualtaiden ja lattiakaivojen hajulukkojen kastelua. Muuten ikävä haju voi vallata kotisi. LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n tiedotteessa kerrotaan miten vältetään haisevat lattiakaivot.

Viemäri tarvitsee vettä

Hajulukoissa on pieni vesimäärä, joka katkaisee ilmayhteyden viemäripisteen eri puolille. Se estää ikävien viemärikaasujen pääsyn huonetilaan.

- Normaalissa käytössä viemärin vesilukossa oleva vesimäärä pysyy riittävänä, toteaa erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä.


Jos pesualtaat ja lattiakaivot ovat pitkään käyttämättä, niin vesi haihtuu pois erityisesti lämpimillä kesäilmoilla. Kuivuneesta vesilukosta viemärikaasut pääsevät leviämään asuintiloihin. Hajuhaitat on helppo välttää juoksuttamalla viemäripisteisiin vähän vettä silloin tällöin.

Sen sijaan vanhan kansan vinkkiä, jonka mukaan vesilukkoon lisätään ruokaöljyä, ei kannata käyttää. Viemäriin lasketut öljyt ja rasvat aiheuttavat viemärin tukkeutumista ja kuormittavat jäteveden puhdistamoja, Mäkinen muistuttaa.

Muista puhdistaa kaivo ennen lomareissua

Ennen lomalaitumille lähtöä kannattaa myös puhdistaa viemäripisteiden vesilukot. Varsinkin pesutilojen lattiakaivoihin kerääntyy hiuksia sekä pesuainejäämiä, jotka luovat mehevät kasvuolosuhteet erilaisille bakteerialustoille hajuineen.

- Lattiakaivot kannattaa pestä säännöllisesti. Homma sujuu helposti nostamalla lattiakaivon ritilä pois ja puhdistamalla sen alla oleva pesä. Askareeseen löytyy myös harjamalleja, joissa on sopivan kokoinen harja sekä koukku ritilän nostamista varten, Mäkinen kertoo.

Jos viemärit eivät vedä kunnolla tai hajua esiintyy normaalin käytön aikana, kannattaa apuun pyytää LVI-ammattilainen. He saavat vesilukot toimimaan ja viemärit vetämään turvallisesti.

Talo
kylpyhuone
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20224_77604.jpg
Milla Alftanin kylpyhuoneessa jokainen yksityiskohta on tarkkaan harkittu
Sisustussuunnittelija Milla Alftan rakennutti kakkoskotinsa Hämeen sydämeen, keskelle kauneinta luontoa. Suurista ikkunoista maisema tulvii myös kodin kylpyhuoneeseen, jossa huippuunsa hiottu käytännöllisyys ja monipuolinen toiminnallisuus yhdistyvät saumattomasti ylelliseen ja luonnon inspiroimaan tyyliin.
20206_65284.jpg
Tuusulan messukotien ihanat kylpyhuoneet - löydä ajankohtaisen inspiroivat ideat
Luonnollista puunväriä, suurikokoisia laattoja ja särmikkään mustia yksityiskohtia nähdään tänä vuonna monien uusien asuntomessukotien kylpyhuoneissa. Useaan Tuusulan messukohteeseen on valittu myös laadukkaita kotimaisia tuotteita, kuten ainutlaatuisella designilla ihastuttavia Vieser-kaivonkansia.
201811_55290.jpg
Kylpyhuoneen hyvä valaistus vaikuttaa moneen asiaan
Monessa kodissa kylpyhuone on paikka, jossa talon naisväki viettää aikaansa ja meikkaa. Tästä syystä kylpyhuoneen valaistukseen kannattaa kiinnittää erityishuomiota. Oikeanlainen valaistus nimittäin vaikuttaa suuresti meikkauksen lopputulokseen.
20228_79341.jpg
7 parasta säilytysideaa kylpyhuoneeseen
Tyylikkäät, käytännölliset ja tilaa säästävät säilytysratkaisut tekevät arjesta sujuvaa ja pitävät kylpyhuoneen yleisilmeen siistinä. Inspiroidu IDOn tuotevinkeistä, joilla voit tehdä säilytyksestä entistä kauniimpaa ja toimivampaa.
20216_71187.jpg
Osallistu mökkiäänestykseen - voit voittaa Oraksen mökkihanan!
Kesä on monelle suomalaiselle se vuoden kohokohta. Auringonlämpö hellii talven jäljiltä ja voi rauhassa viettää aikaa perheen kesken esimerkiksi mökillä. Miten ihanaa onkaan valmistaa ruokaa ulkosalla ja vielä nauttia siitä kesätuulen vienossa huminassa ja hyvässä seurassa. Mikään ei estä nauttimasta mökin rauhasta ja tunnelmasta myös syksyllä.
20228_79385.jpg
Miten kylpyhuoneen puupintoja kannattaa käsitellä
Luonto halutaan nyt sisustuksessa tuoda sisätiloihin. Puu sisustusmateriaalina on mitä parhain ja luonnonläheisin raaka-aine. Puuta on käytetty paljon sisäkatoissa, mutta nyt puu on löytänyt taas tiensä muun muassa seinille, tasoille, hyllyihin ja ovipinnoille. Miten puhdas puupinta tulisi käsitellä, jotta se säilyttää kauniin värinsä pitkään?Puupintojen ongelmana ei niinkään ole sen kosteuden- ja lämmönkestävyys, vaan se, etteivät pintakäsittelyaineet jousta samalla tavalla kuin puu. Tämä aiheuttaa esimerkiksi pintakäsittelyn halkeilua. Halkeillut pinta taas päästää kosteutta ja ongelma on valmis.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton