Tiilikattoon integroidut aurinkopaneelit kruunaavat Ormax Hiidenkodin

Tänä vuonna asuntomessuilla on ensimmäistä kertaa annettu suositus uusiutuvan aurinkoenergian hyödyntämisestä. Näin on tehty myös BMI Ormaxin messuohteessa Asunto-osuuskunta Ormax Aurinko Hiidenkodissa. Hiidensalmen asuntomessualueella ilmastovaikutukset on pyritty huomioimaan rakentamisen, asumisen ja liikkumisen ratkaisuissa, koska Lohjan kaupunki on sitoutunut pitkäjänteiseen ilmastotyöhön sekä kansainvälisessä Canemure-hankkeessa että kotimaisessa Hinku-hankkeessa. Molemmilla edistetään kuntien hiilineutraaliutta.

aurinkokatto-hiidenkoti-asuntomessut-lohja

Asunto-osuuskunta Hiidenkoti koostuu kolmesta paritalosta, joissa pääset tutustumaan kahteen erilaiseen sisustukseen. BMI Ormaxin oma kohde on numero 11. Talojen tärkein ominaisuus löytyy katoilta, tiilikattoon integroidut aurinkopaneelit.

Kohteen rakennuttaja Suomen Asuntomessujen operatiivinen johtaja Heikki Vuorenpää kertoo BMI:n tiedotteessa, että Asuntomessujen omassa kohteessa haluttiin näyttää esimerkkiä hyödyntämällä aurinkoenergiaa. Kohteessa on integroitu Solarstone-paneelit kotimaiseen Ormax EVO -tiilikattoon.

Ormax Aurinkokatot valittiin niiden tehokkuuden sekä visuaalisuuden takia. Integroidut aurinkopaneelit sulautuvat täydellisesti Ormax EVO -kattotiilien joukkoon säilyttäen katon ja samalla koko rakennuksen ilmeen linjakkaana. Yhtenäinen mitoitus tekee siirtymäkohdista laattamaisten tiilien ja paneelien välillä lähes huomaamattomia.

Jokaisen paritalon katolle on asennettu 56 aurinkopaneelia, joiden pinta-ala on 34 neliömetriä ja huipputeho 5,3 kWp. Katolla tuotettu aurinkoenergia jaetaan tasapuolisesti kyseisessä rakennuksessa olevien asuntojen kesken. Se lisää energiaomavaraisuutta ja vähentää ostoenergian tarvetta. Aurinkokaton tuottaman energian voi ohjata esimerkiksi sähkölaitteisiin, käyttöveden lämmitykseen, sähköauton lataukseen ja kodin viilennykseen.

ormax-aurinkokatto

Aurinkopaneelien kehitys on niin pitkällä, että voidaan keskittyä myös ulkonäköön

Orimattilassa valmistetut EVO-kattotiilet ovat laattamaisia ja sileitä, kuten aurinkopaneelitkin. Mitoitus on yhtenäinen, joten siirtymäkohdat ovat lähes huomaamattomia. Solarstone-paneelit valmistetaan lähituotantona Virossa. Yhdessä suunniteltu, yhdenmukainen vesilukkorakenne varmistaa katon vesitiiviyden.

BMI Suomen aurinkokattoasiantuntija Teemu Talvia kertoo, että aurinkopaneelien tekninen kehitys on edennyt harppauksin viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tuotekehityksessä on päästy jo visuaalisuuden asteelle, eli nyt voidaan ajatella jo muutakin kuin tekniikkaa. Ormax Aurinkokatossa on tullut paljon hyvää palautetta, koska katon ulkonäkö pysyy skandinaavisen selkeänä. Tästä kertoo myös Rakentaja.fissä toukokuussa toteutettu kuluttajakysely, jonka vastaajista 88 prosenttia piti tiilikattoon integroituja aurinkopaneeleja kauniimpana vaihtoehtona kuin katon päälle asennettuja paneeleja.

Integroidut aurinkopaneelit on helppo asentaa remonttikohteeseen katon vaihdon yhteydessä. Ne voi lisätä myös jälkikäteen, jos talossa on ennestään Ormax EVO -tiilikatto. Ruodejako on molemmissa samanlainen, joten talossa on silloin valmius integroituihin paneeleihin.

 

Kurkkaa sisälle taloihin

Asunto-osuuskunnan kaksi asuntoa on messukohteina, joissa pääset tutustumaan kahteen erilaiseen sisustukseen. Molemmissa kohteissa on yhdistelty onnistuneesti tummaa ja vaaleaa. Sisustukset ovat boheemeja ja täynnä ihania yksityiskohtia.

Ormax Aurinko Hiidenkodin yksi ihanimmista yksityiskohdista oli keittiön kaappien ja laatikoiden pyöreät vetimet.Ormax Aurinko Hiidenkodin yksi ihanimmista yksityiskohdista oli keittiön kaappien ja laatikoiden pyöreät vetimet.
Tummaa keittiötä tasapainotti vaalea olohuone, jonka sohva kutsuu päiväunille.Tummaa keittiötä tasapainotti vaalea olohuone, jonka sohva kutsuu päiväunille.
Hiidenkoti Maskun sisustuksessa yhdistyvät myös tummat ja vaaleat värit.Hiidenkoti Maskun sisustuksessa yhdistyvät myös tummat ja vaaleat värit.
Sisustus on linjakas, jonka kruunaa eläväinen lattia.Sisustus on linjakas, jonka kruunaa eläväinen lattia.

Kiinnostuitko Ormax Aurinkokatosta tai haluatko tietoa muista BMI Suomen kattomateriaaleista?
​​​​​​​Jätä yhteydenottopyyntö

 
Julkaistu
8.7.2021