Lämpöä vaivattomasti omasta pellosta

Riitta Raivon ja Lauri Jääskeläisen talo Salossa ehti lämmetä öljyllä yli 50 vuotta. Kun vanha öljylämmitysjärjestelmä alkoi tarvita remonttia, tuli aika miettiä muita lämmitysvaihtoehtoja. Sopivaksi ratkaisuksi osoittautui maalämpö, jonka keruupiiri pystyttiin asentamaan kätevästi omaan peltoon.

Maalämpö oli selkeä valinta Riitta Raivon ja Lauri Jääskeläisen kodin uudeksi lämmitysmuodoksi. Mikko Lindström (oik.) vastasi maalämpöjärjestelmän mitoituksesta ja asennuksesta.Maalämpö oli selkeä valinta Riitta Raivon ja Lauri Jääskeläisen kodin uudeksi lämmitysmuodoksi. Mikko Lindström (oik.) vastasi maalämpöjärjestelmän mitoituksesta ja asennuksesta.

Riitta Raivon ja Lauri Jääskeläisen vuonna 1969 rakennetussa omakotitalossa öljylämmityksestä luovuttiin viime marraskuussa. Lämmitysjärjestelmän päivitys tuli ajankohtaiseksi, sillä alkuperäinen öljylaitteisto olisi vaatinut nykysäädökset täyttääkseen remontointia, kuten ylitäytönestimen asentamisen.

Maalämmöstä kuullut hyvät kokemukset ja ELY-keskuksen energia-avustus kannustivat osaltaan luopumaan öljystä kokonaan.
– Se oli selkeä ja helppo päätös, jossa ei ollut paljoa pähkäilemistä, pariskunta luonnehtii.

Talo sijaitsee kallioisella tontilla oman pellon vieressä, mikä tarjosi vaihtoehdoiksi joko lämpökaivon poraamisen tai keruuputkiston upottamisen maahan. Koska kaivuutöihin tarvittava kalusto ja osaaminen olivat olemassa omasta takaa, päädyttiin 400-metrinen keruupiiri kaivamaan noin metrin syvyyteen viereiselle pellolle.

400-metrinen keruupiiri kaivettiin pellolle talon viereen.400-metrinen keruupiiri kaivettiin pellolle talon viereen.

Vanhan öljylaitteiston purkamisesta sekä uuden maalämpöjärjestelmän mitoituksesta ja asentamisesta vastasi Putkiasennus Lindström Oy. Alkuperäiset vesikiertoiset patterit ja osassa taloa oleva lattialämmitys sopivat yhteen uuden järjestelmän kanssa, joten niiden päivitykselle ei ollut tarvetta.
– Tähän kohteeseen maalämpö oli selkeä valinta. Remontin suurimpana hyötynä on, että lämmityskustannukset laskevat roimasti, urakoitsija Mikko Lindström toteaa.

Odotettavissa on, että maalämmön myötä vuosisäästöä kertyy vähintään 1 000–1 500 euroa, vaikka talon aiempi öljyn kulutus oli neliömäärään suhteutettuna varsin maltillista. Kulutusta hillitsivät talvisin lisälämmönlähteenä toimiva varaava tulisija ja osassa taloa matalampana pidetyt huonelämpötilat.
– Meillä öljyä kului vuodessa 2 000–2 500 litraa, kun tämän kokoisessa 160-neliöisessä talossa normaalikulutus on varmaan noin 3 500–4 000 litraa, Lauri Jääskeläinen arvioi.

NIBE S -sarjan maalämpöpumpun suuri kosketusnäyttö on selkeä ja helppokäyttöinen. Lisäksi järjestelmää on mahdollista valvoa myUplink-sovelluksella kätevästi etänä. NIBE S -sarjan maalämpöpumpun suuri kosketusnäyttö on selkeä ja helppokäyttöinen. Lisäksi järjestelmää on mahdollista valvoa myUplink-sovelluksella kätevästi etänä. 

Kymppitonnin kokonaisuus

Kokonaisuudessaan lämmitysremontti tuli maksamaan 14 000 euroa, josta ELY-keskuksen energia-avustus hyvitti 4 000 euroa.
– Kaivuutyöt tehtiin omana työnä, joten niistä ei tullut kuluja. Lämpökaivon poraaminen olisi nostanut kustannuksia 4 000 eurolla, Riitta Raivo kertoo.

Puolessa vuodessa maalämpö on lunastanut kaikki odotukset toimintavarmana ja vaivattomana öljylämmityksen korvaajana, joka tuottaa kotiin tasaisen miellyttävää lämpöä.
– Sen jälkeen kun saatiin lämmitys päälle, ei ole tarvinnut mihinkään koskea. Kaikki on toiminut täysin moitteettomasti.

FAKTA

  • Vuonna 1969 rakennettu omakotitalo, joka sijaitsee Uuden-Hirvelän kylässä Salon kaupungissa.
  • Alkuperäinen öljylämmitys korvattiin NIBE S-sarjan maalämpöpumpulla S1255-6 ja puskurisäiliöllä marraskuussa 2020.
  • Uusi laitteisto vastaa sekä talon lämmityksestä että lämpimän käyttöveden tuotosta. Samaan järjestelmään on myöhemmin mahdollista liittää myös NIBE-ilmanvaihto, -aurinkosähkö ja -viilennys.

Pyydä tarjous maalämmöstä – voit voittaa NIBEn maalämpöpumpun!

Kaikkien kilpailusivulla 14.6.–8.8.2021 NIBEn maalämmöstä tarjouksen pyytäneiden kesken arvotaan yksi NIBE S1255-6 tai S1255-12 -maalämpöpumppu. Laite määräytyy kohteen mukaan. Katso arvonnan tarkemmat säännöt täällä.

Osallistu arvontaan

 
Julkaistu
23.6.2021