• Etusivu
  • Talo

Savusaunan lumo

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Tulikivi Oyj
Julkaistu 18.06.2021Päivitetty 14.07.2023
20216_71275.jpg

Savusauna on ollut suomalaisessa saunaperinteessä mukana vuosisatojen ajan.

Yksi lapsuusvuosien muistoista on matka pihan perällä olevaan savusaunaan. Koko kesäisen päivän sitä oli lämmitetty hartaudella –pikkuhiljaa, vähitellen. Tuttu ja kotoisa savun tuoksu täytti koko pihan ja aina voimistui, kun uudet puut lisättiin tulipesään. Lapsen vatsassa kihersi jännittävä ja odotuksen täyttämä tunne, kun talon isäntä ilmoitti saunan olevan kohta valmis saunojia varten, lämmön piti antaa vielä tasaantua ja häkälöylyt heittää. Sitten, sitten olisi saunomisen vuoro.

Tumma sauna tuntui mystiseltä ja suorastaan maagiselta. Koko tilan täytti pehmeä lämpö, joka kietoi syliinsä. Sinne sitä kiivettiin riviin istumaan lauteille ja nautittiin veden sihahduksesta kuumilla kiuaskivillä sekä kiukaasta tulvahtavasta höyrystä, joka hetkeksi kätki katseilta kaiken mitä ympärillä oli. Lämmön pehmeys helli ja rentoutti – tästä saunasta ei ollut kiire mihinkään, vaan aika katosi. Varomaton saunoja saattoi toki löylyn lämmössä rentoutuessaan tahria itsensä likaisemmaksi kuin mitä oli saunaan mennessään, sillä savusaunan ominaisuuksiin saattoi laskea pintoja peittävän noen, joka tarttui märkään ihoon kiinni herkästi.

Vaikka tästä lapsuusmuistosta on vierähtänyt vuosikymmeniä, eivät savusaunat ole kadonneet Suomesta minnekään. Päinvastoin savusaunan pitkää perinnettä jatkaa osaltaan myös Tulikivi savusaunakiukaillaan.

Saunojen kruunaamaton kuningas – savusauna

Savusauna todellinen rauhan ja rentoutumisen tyyssija. Hennon sihinän kuuluessa saunojan ympäröi lempeä hämärä. Mutta miten voisi tuon vanhan perinteisen saunan tuoda tämän päivän saunojan saavutettavaksi omalle mökki- tai kotipihalle?

Oman savusaunansa rakensi Markku Prättälä, joka myös kokee savusaunan ja sen lämmittämisen paikkana ja hetkenä, jolloin mieli lepää ja rauhoittuu.

Vuosikausia olin katsellut suuria haapapuita metsäpalstan reunassa ajatuksena "Noista rakennan joskus oman savusaunan". Mielikuvissani olin suunnitellut sen rakennetta ja ulkonäköä. Selailin lukuisia artikkeleita ja keskustelin ystävieni kanssa, jotka olivat haaveensa jo toteuttaneet. Kaksi ajatusta oli päällimmäisenä, sen pitäisi olla mahdollisimman paloturvallinen ja kiukaan pitää olla hyvä, mutta ei mikään suuritöinen rakentaa ja lämmittää. Savusauna rakennettaisiin mahdollisimman pitkälle omista puista, jolloin siihen yhdistyisi mukava tarina ja koko elinkaaren kestävät muistot. Markku Prättälä, myyntijohtaja Tulikivi

Vuoden 2018 keväällä nuo metsäpalstan laitaa reunustaneet haapapuut kaadettiin, tukkien päät maalattiin ja rungot myös kuorittiin kuorimarautojen avulla puhtaaksi. Alkoi odotus, tukkien piti saada kuivua rauhassa kuorittujen pintojen kautta, jotta ne eivät halkeilisi. Vasta seuraavana vuonna tukit vietiin sahalle ja sahattiin pelkaksi – kuivuminen sai jatkua taapelissa.

Odotusaika käytettiin kuitenkin hyödyksi laatimalla savusaunan asianmukaisen piirustukset sekä rakennuslupa. Sauna haluttiin sijoittaa tontille siten, että ikkunasta avautuisi näkymä järven taakse laskevaan ilta-aurinkoon. Niin ja kiuas, myös se päätettiin tässä vaiheessa. Kiukaaksi tuli hyviä kokemuksia kerännyt Tulikiven keraaminen savukiuas. Kaikkien kuivumis- ja suunnitteluvaiheiden jälkeen, varsinaiseen hirsikehikon pystytykseen ei kulunut tehokkaalta rakennusporukalta muutamaa tuntia enempää. Kesän 2020 aikana koko komeus oli valmis ottamaan saunojat vastaan.

Savusauna valmistumassa.
Savusauna valmistumassa.

Perinteisen neuvon saattelemana

"ÄLÄ SITTEN POLTA SITÄ SAUNAA!" Kuulin varmaan joka viikko kyseisen kommentin rakentamisen aikana tutuilta ja ystäviltäni. Tärkeintä suojella savusaunaa palamiselta on lämmittää kiuasta oikein ja huolehtia riittävästä savukaasujen poistosta. Itse päädyin poistamaan savukaasut ovesta ja kiukaan vastakkaisen kulman räppänästä, joka on riittävän suuri. Markku Prättälä

Tulikiven kiuasta varten muurattiin harkoista peti ja samalla huolehdittiin kiukaan ympärille tarvittavat palomuurit ja mitattiin että kiukaan ympärillä säilyivät riittävät tuuletusraot. Katon suojausta ei unohdettu, vaan myös sinne asennettiin palosuojalevy 1500 mm etäisyydelle kiukaasta. Nämä kaikki varotoimet estävät puupintojen kuumenemisen kiukaan lämmityksen sekä saunomisen yhteydessä.

Valittu KSSK 1000 savukiuas on oiva valinta kyseiseen noin 27 kuution saunaan. Lisävarusteena saatavalla lämpökannella varustettu kiuas tarjoaa kesäiseen aikaan vielä aamuvirkuillekin lempeät löylyt samalla lämmityksellä.

Tulikiven savusaunakiuas-mallistoon kuuluu KSSK1000-kiukaan lisäksi kuvassa oleva SK950-malli.
Tulikiven savusaunakiuas-mallistoon kuuluu KSSK1000-kiukaan lisäksi kuvassa oleva SK950-malli.

Nopeasti ja helposti asennettavan kiukaan asennus onnistuu myös itse hyvien asennusohjeiden avulla. Mitoiltaan kompakti kiuas on näppärä koota "legomaiseen" tapaan elementtejä päällekkäin pinoamalla. Laastia tarvitaan ainoastaan ulkokuoressa sisäosan paikallaan pysymisen varmistuessa kahdella teräspannalla.

Kiukaassa on oleellista polttaa liekit kivitilassa, eikä niiden kuulu nousta sen yläpuolella. Mikäli liekit näkyvät kivien yläpuolella, silloin on jotain pielessä ja tulipalon riski kasvaa. Usein syy löytyy kiviladonnasta tai puiden lisäämisen periaatteista. Kivilajitelma on oltava oikeanlainen. Kivikoko pienenee pohjalta pintaan päin tiivistäen kiviladonnan ja samalla liekit pysyvät kurissa, neuvoo Prättälä lopuksi.

Voit lukea koko savusaunan tarinan täältä!

Savusaunan lämmittäjän muistilistaa:

  • Huolehdi tulipesä puhtaaksi tuhkasta
  • Suojaa lauteet lentelevältä noelta esimerkiksi helposti pestävien lakanoiden avulla.
  • Varmista kuivat saunapuut
  • Savunpoistolle on omat aukot – älä unohda avata niitä (räppänä, lakeinen, ovi)
  • Kun sytytät ensimmäisen pesällisen, käytä pieniä halkoja
  • Muista lisätä puita tasaisin väliajoin ja riittävän ajoissa (aikavälinä esimerkiksi 15-20 minuuttia)
Vihdat odottavat saunojia.
Vihdat odottavat saunojia.
  • Kun lämmitys etenee, suurenna käyttämiesi halkojen kokoa
  • Poista loppuhiillos ja tuhkat lopuksi – muista turvallisuus, hiillos ja tuhka on kuumaa!
  • Ennen kun heität häkälöylyjä, anna kiukaan "levätä" noin 15 minuuttia.
  • Heitä häkälöylyt ja anna kiukaan levähtää lisää
  • Käytä löylyvetenä lämmintä vettä
  • Nauti, rentoudu ja rauhoitu

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Tulikivi Oyj
Talo
rakennukset
sauna
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20154_43012.jpg
Takka ja kiuas samassa yhdistelmässä?
Huolimatta vielä lämpöisten päivien jatkumisesta, on syksy vähitellen ajankohtainen vuodenaika. Jotta mökkikautta voisi vielä hyvillä mielin jatkaa pitkälle syksyyn, kannattaa sijoittaa lämpöön sekä tunnelmaan ja hankkia uusi takkakiuas kotiin tai mökille. Makeat löylyt uudesta kiukaasta, tai kodikas takkatulen loimu –mikä sen parempaa.
20184_52558.jpg
Näin valitset saunaasi oikeanlaisen kiukaan
Lasipinnat saunan sisustuksessa vaativat kiukaalta enemmän tehojaOlipa kyse uuden saunan suunnittelusta tai vanhan kiukaan vaihdosta, kiukaan valinnassa kannattaa huomioida muutama perusasia. Näin pääsee nauttimaan parhaista löylyistä. Saunan tilavuus, lasi- ja kaakelipintojen määrä, kiukaan teho ja ilmanvaihto vaikuttavat olennaisesti kokonaisuuteen. Puu- ja sähkökiukaita valmistava Tulikivi kokosi muistilistan seikoista, jotka vaikuttavat siihen, millainen kiuas saunaan sopii.
20085_11058.jpg
Tulikivi-uuni on varsinainen lämpövoimala
Vuolukivi on synnynnäinen uunikivi, ja Tulikivi on suurenmoinen vuolukiviuuni. Varaavan Tulikivi-uunin taika perustuu vuolukiven erinomaiseen lämmönvaraus- ja lämmönjohtokykyyn. Yhdessä korkean ominaispainon kanssa ne takaavat erinomaisen lämmitystehon sekä pitkän lämmönluovutusajan.Polttopuut palavat uunin pesässä nopeasti ja tehokkaasti, jolloin uunin massa varaa lämmön ripeästi itseensä. Pari pesällistä puuta riittää lämmittämään huoneen kuin huoneen, ja lämpöä huokuu sisätiloihin yli vuorokauden. Niinpä Tulikivi-uuni ei tuhlaa lämpöä eikä puuta kuten tavallinen kamiina tai avotakka, joissa täytyy pitää tulta yllä jatkuvalla syötöllä.
20228_79438.jpg
Turvallinen sekä energiatehokas - autotallinovi, joka tunnistaa myös esteen
Autotallinovi on muutakin kuin vain ovi. Kestävä, energiatehokas sekä helppokäyttöinen ovi pitää autosi sekä omaisuutesi turvassa. Helppokäyttöisyyden lisäksi ovien yhtenä tärkeänä ominaisuutena on niiden turvallinen käyttö iästä riippumatta.
20202_62918.jpg
Lisämukavuutta kesäkeittiöön tai vaikka mökille!
Suomalaiset ovat mökkikansaa. Kansaa, joka nauttii luonnon läheisyydestä ja omasta rauhasta. Suomessa arvioidaankin olevan jopa puoli miljoonaa vapaa-ajan asuntoa. Määrä on huikea. Missä sitten näiden mökkien eroavaisuudet tulevat parhaiten esille, ovat mökkien varustelutasojen erot.Mitäpä sanoisit, jos mökille tai kesäkeittiöön tulisi kylmän veden lisäksi myös lämmin vesi? Ei enää veden lämmittämistä erikseen padassa, vaan lämmin vesi virtaisi hanasta siinä missä kylmäkin. – Se onnistuu kyllä, sillä Oras Safira -mökkihana/vedenlämmitin -yhdistelmällä saat helposti lämmintä vettä käyttöösi.
20235_81910.jpg
Pihasaunan rakentamisen hinta - näin voi vaikuttaa saunan hintaan
Oletko jo kahlannut läpi kaikki pihasaunoja markkinoivat yritykset ja verkkokaupat, mutta et osaa päättää mikä olisi omiin tarpeisiin paras vaihtoehto. Mietit kenties, pitäisikö säästää ja tehdä kokonaan itse? Itse tehty on toki aina hyvä vaihtoehto, mutta mitäpä jos valmiista pihasaunamallista saisi räätälöityä omiin tarpeisiin sopivan ja pihasauna olisi löylytettävissä hyvinkin pian tontillasi. Kysyimme Smartia Oy:n myyntijohtaja Johannes Kurtilta, miten voi vaikuttaa pihasaunan kokonaishintaan ja millaisia valintoja kannattaa tehdä saadakseen edullisen, mutta täydellisen pihasaunan itselleen?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton