• Etusivu
  • Sisustus

Viikon sisustusidea: Oliko vika maalissa vai maalarissa?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.06.2021
20216_71243.jpg

Kaikki ei mene maalausurakassa aina niin kuin strömsössä. Maali halkeilee, nahkottuu, vaahtoaa tai irtoaa. Tässä listaus yleisimmistä ongelmista maalattaessa sekä vinkkejä, miten virheet voi välttää.

Ryppyinen maalipinta

Miksi maalin pinta näyttää ryppyiseltä? Se johtuu siitä, että maali on kuivunut liian nopeasti. Maali kuivuessaan "nahkoittuu" pinnasta, ennen kuin se on täysin kuivunut. Näin käy esimerkiksi maalipurkkeihin jääneille maaleille. Vesiohenteiset maalit kuivuvat huomattavasti nopeammin, kuin liuotinohenteiset. Maalien lopullinen kovettuminen saattaa kestää jopa kuukauden.

Ongelmaa ilmenee, jos maalia on levitetty paksu kerros, eteenkin esimerkiksi pöytätasolle tai jos toinen kerros maalia levitetään liian aikaisin.

Maalin hilseily

Mikä johtaa maalin hilseilyyn pinnasta? Syitä voi olla moniakin.

  • Maalin alle on jäänyt kosteutta (hyvin usein ongelmana ulkomaalauksessa)
  • Uusi maalikerros on levitetty "jauhoisen" pinnan päälle. Esimerkiksi punamultamaalin päälle vesiohenteista maalia tai sisätiloissa kalkkimaalin päälle uudelleen maalaus muulla, kuin kalkkimaalilla.
  • Maalattu pölyiselle ja likaiselle pinnalle

Muista siis puhdistaa maalattavat pinnat hyvin, poistaa kaikki vanha irtonainen maali ja antaa pintojen myös kuivua kunnolla ennen uudelleen maalausta.

20216_71219.jpg

Maali kuplii

Miksi maali kuplii maalattaessa? Jos käytät vääränlaista telaa maalatessa, maali voi alkaa vaahdota. Vaahtomuoviset telat vesiohenteisen maalin kanssa saavat maalin herkästi kuplimaan maalattavalla pinnalla. Jos taas käytät pitkäkarvaista telaa, muista kostuttaa se hyvin ennen maalausta.

Maali pyörii pinnassa

Miksi maali ei tartu pintaan? Maali ei tartu kunnolla öljyisille, kiillotetuille tai vahaisille pinnoille ja niin sanotusti "pyörii pinnassa" siveltimen mukana. Öljyt ja vahat pitää poistaa pinnasta, mutta jotkut öljyt saattavat imeytyä puuhun niin tehokkaasti, ettei niitä saa pois.

Maali hylkii rasvaista kohtaa pinnalla.
Maali hylkii rasvaista kohtaa pinnalla.

Maali kellastuu

20216_71224.jpg

Miksi esimerkiksi valkoiseksi maalatut patterit kellastuvat? Erityisesti vanhemmat liuotinohenteiset maalit kellastuvat lämmön vaikutuksesta. Maaleja on nykyisin kehitelty estämään kellastumista.

Toisaalta ongelman voi kiertää maalaamalla patterit seinän kanssa saman värisiksi. Älä kuitenkaan käytä seinämaalia patterin maalaamiseen. Se ei ole välttämättä tarkoitettu siihen.

Hometta maalipinnalla

Voiko homepilkkuisen pinnan maalata? Lyhyt vastaus: Ei voi. Uusi maalipinta ei poista hometta pinnalta, vaan se tulee uuden pinnan läpi. Homepilkkuiset ja sammaloituneet pinnat on ensin pestävä huolella homeen ja sammaleen hävittävällä puhdistusaineella. Pinnan on myös annettava kuivua kunnolla ennen uudelleen maalausta.

Sammaloitunut aita ennen maalausta...
Sammaloitunut aita ennen maalausta...
...ja sama aita homepesun ja maalauksen jälkeen.
...ja sama aita homepesun ja maalauksen jälkeen.

Kiilto maalista katoaa

Miksi kiiltävä pintainen maali ei kiilläkään maalauksen jälkeen? Maali ei kiillä, koska kosteus on päässyt pinnalle ennen maalin kuivumista. Ongelmaa esiintyy esimerkiksi loppukesästä talon seiniä maalatessa tai kosteissa sisätiloissa. Asian voi korjata ainoastaan maalaamalla pinnat uudelleen. Pinnat on hyvä hioa kevyesti ennen uudelleen maalausta.

Info

Info

Lue lisää:

Sisustus
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202111_73507.jpg
Viikon sisustusidea: Näin tuot trendikästä rottinkia sisustukseen
Menneet vuosikymmenet ja niiden hittituotteet kiertävät sisustustrendeissä yhä uudelleen. Näin on käynyt myös 80-luvulla suursuosiota nauttineelle rottingille, joka on löytänyt jälleen tiensä suomalaiskoteihin. Katso vinkit, joiden avulla voit tuoda rottinkia onnistuneesti oman kotisi sisustukseen.
20143_38557.jpg
Ohutlevykiinnitykset
Särmä suomalainen seinätulppa GRIPPER™ sopii kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin. GRIPPER™ toimii kaikissa seinämateriaaleissa ja -rakenteissa. Lo-Vis – mikrokaulus pitää tulpan optimaalisessa asennussyvyydessä pysyen itse piilossa ruuvin alla. DuPont™ Hytrel® -materiaalinsa ansiosta GRIPPER™ kestää pitkäaikaista kuormitusta, iskuja, kulumista, kosteutta, kemikaaleja, lämpötilan vaihteluja ja varastointia tavallisia tulppia paremmin.
20188_54298.jpg
Sisustajalle keraamisia unelmalaattoja lattiaan ja seiniin
Keraamisella laatalla on monia etuja, miksi se kannattaa valita kodin lattia- tai seinämateriaaliksi. Keraaminen laatta kestää erinomaisesti kovaakin kulutusta. Tästä syystä laatat ovat varsinkin lapsi- ja kotieläinperheiden suuressa suosiossa.Keraamisen laatan etuja ovat myös pinnan kestävyys sekä lämmön- ja kosteudensietokyky, unohtamatta tietysti sitä, että keraamiset laatat tuovat sisutukseesi laatua. Nykyisin laattoja löytyy vaateliaimpienkin sisustajien makuun, sillä erilaisia värejä, pinnan muotoja ja laattojen kokoja on valtavasti. Keraamiset laatat soveltuvat hyvin sekä lattia- että seinäpinnoiksi – ja kaikissa tiloissa.
201810_54922.jpg
Näin uusittiin vuonna 1806 rakennetun talon katto
Vuonna 1806 rakennetun suojellun talon katto uusittiinKING OF ROOFS 2019 -KATTOREMONTTIKOHDETOTEUTUS /Eliittikatot OyRuotsinpyhtään Ruukin alueella sijaitsee tämä 1806 rakennettu upea talo. Se on toiminut aikoinaan muun muassa panimona ja viinanpolttimona sekä leipomona. Myöhemmin talo on muutettu asuinkäyttöön ja se on korjattu perusteellisesti v. 1947 Alvar Aallon piirustusten mukaan. Nyt uusittu katto on mahdollisesti peräisin myös tältä ajalta - siitä ei ole vahvistettua, tarkempaa tietoa.
20169_47449.jpg
FinnBuild-messut lähestyvät - Merkitse päivät kalenteriisi!
Perinteiset FinnBuild-messut ovat jälleen täällä. Lokakuun 12.-14. päivä järjestettävä rakennus- ja talotekniikka-alan suurtapahtuma kerää yhteen rakennusalan osaajat, ammattilaiset sekä innovatiiviset uudet yrittäjät.Aikaisemmista vuosista poiketen ovat tämän vuoden messut entistä kansainvälisemmät. Kotimaisten toimijoiden lisäksi tapahtumasta löytyy yli 50 ulkomaista yritystä, sekä omat maa-alueet mm. Liettualle ja Latvialle.Ulkomaisista toimijoista löytyy alan ammattilaisia jokaisesta eri tuoteryhmästä ja kaikilta FinnBuildin teema-alueilta. Suomalaisten toimijoiden lisäksi löydät asiantuntijoita mm. Englannista, Ukrainasta, Ruotsista, Venäjältä, Puolasta, Alankomaista, Liettuasta, Latviasta, Irlannista, Unkarista, Saksasta, Ranskasta, Virosta, Tanskasta sekä Kiinasta.
20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton