Viikon sisustusidea: Oliko vika maalissa vai maalarissa?

Kaikki ei mene maalausurakassa aina niin kuin strömsössä. Maali halkeilee, nahkottuu, vaahtoaa tai irtoaa. Tässä listaus yleisimmistä ongelmista maalattaessa sekä vinkkejä, miten virheet voi välttää. 

ongelmia maalauksessa ja maalin kanssa-750x422

Ryppyinen maalipinta

Miksi maalin pinta näyttää ryppyiseltä? Se johtuu siitä, että maali on kuivunut liian nopeasti. Maali kuivuessaan ”nahkoittuu” pinnasta, ennen kuin se on täysin kuivunut. Näin käy esimerkiksi maalipurkkeihin jääneille maaleille. Vesiohenteiset maalit kuivuvat huomattavasti nopeammin, kuin liuotinohenteiset. Maalien lopullinen kovettuminen saattaa kestää jopa kuukauden.

Ongelmaa ilmenee, jos maalia on levitetty paksu kerros, eteenkin esimerkiksi pöytätasolle tai jos toinen kerros maalia levitetään liian aikaisin.

Maalin hilseily

Mikä johtaa maalin hilseilyyn pinnasta? Syitä voi olla moniakin.

  • Maalin alle on jäänyt kosteutta (hyvin usein ongelmana ulkomaalauksessa)
  • Uusi maalikerros on levitetty ”jauhoisen” pinnan päälle. Esimerkiksi punamultamaalin päälle vesiohenteista maalia tai sisätiloissa kalkkimaalin päälle uudelleen maalaus muulla, kuin kalkkimaalilla.
  • Maalattu pölyiselle ja likaiselle pinnalle

Muista siis puhdistaa maalattavat pinnat hyvin, poistaa kaikki vanha irtonainen maali ja antaa pintojen myös kuivua kunnolla ennen uudelleen maalausta.

maali kuoriutuu pinnasta-422x500

Maali kuplii

Miksi maali kuplii maalattaessa? Jos käytät vääränlaista telaa maalatessa, maali voi alkaa vaahdota. Vaahtomuoviset telat vesiohenteisen maalin kanssa saavat maalin herkästi kuplimaan maalattavalla pinnalla. Jos taas käytät pitkäkarvaista telaa, muista kostuttaa se hyvin ennen maalausta.

Maali pyörii pinnassa

Miksi maali ei tartu pintaan? Maali ei tartu kunnolla öljyisille, kiillotetuille tai vahaisille pinnoille ja niin sanotusti ”pyörii pinnassa” siveltimen mukana. Öljyt ja vahat pitää poistaa pinnasta, mutta jotkut öljyt saattavat imeytyä puuhun niin tehokkaasti, ettei niitä saa pois.

Maali hylkii rasvaista kohtaa pinnalla.Maali hylkii rasvaista kohtaa pinnalla.

Maali kellastuu

kellastunut patteri-422x500

Miksi esimerkiksi valkoiseksi maalatut patterit kellastuvat? Erityisesti vanhemmat liuotinohenteiset maalit kellastuvat lämmön vaikutuksesta. Maaleja on nykyisin kehitelty estämään kellastumista.

Toisaalta ongelman voi kiertää maalaamalla patterit seinän kanssa saman värisiksi. Älä kuitenkaan käytä seinämaalia patterin maalaamiseen. Se ei ole välttämättä tarkoitettu siihen.

Hometta maalipinnalla

Voiko homepilkkuisen pinnan maalata? Lyhyt vastaus: Ei voi. Uusi maalipinta ei poista hometta pinnalta, vaan se tulee uuden pinnan läpi. Homepilkkuiset ja sammaloituneet pinnat on ensin pestävä huolella homeen ja sammaleen hävittävällä puhdistusaineella. Pinnan on myös annettava kuivua kunnolla ennen uudelleen maalausta.

Sammaloitunut aita ennen maalausta...Sammaloitunut aita ennen maalausta...
...ja sama aita homepesun ja maalauksen jälkeen....ja sama aita homepesun ja maalauksen jälkeen.

Kiilto maalista katoaa

Miksi kiiltävä pintainen maali ei kiilläkään maalauksen jälkeen? Maali ei kiillä, koska kosteus on päässyt pinnalle ennen maalin kuivumista. Ongelmaa esiintyy esimerkiksi loppukesästä talon seiniä maalatessa tai kosteissa sisätiloissa. Asian voi korjata ainoastaan maalaamalla pinnat uudelleen. Pinnat on hyvä hioa kevyesti ennen uudelleen maalausta.

 
Julkaistu
16.6.2021