Huomioi terassin lasitukseen liittyvät asiat jo talopaketin suunnitteluvaiheessa

Oletko aikeissa rakentaa taloa? Panosta talon suunnitteluun ja ota etukäteen huomioon myös mahdollisesti myöhemmin eteen tulevia tarpeita. Todennäköisesti talosi yhteyteen rakennetaan myös terassi. Mitäpä jos asentaisit terassin lasituksen taloprojektin yhteydessä? Usko pois, lasitat terassin kuitenkin myöhemmin. Keräsimme muutaman vinkin, mitä kannattaa ottaa huomioon lasiterassin hankinnassa ja suunnittelussa. Kun huomioit nämä seikat, talossa on kaikki kohdallaan jo muuttovaiheessa, eikä uutta kotia tarvitse alkaa remontoimaan heti lasitusten lisäämiseksi.

Lasitetulla terassilla voit nauttia luonnonläheisyydestä turvassa Suomen vaihtelevalta säältä.Lasitetulla terassilla voit nauttia luonnonläheisyydestä turvassa Suomen vaihtelevalta säältä.

1. Ennakoi terassitarpeet

Terassin suunnitteluun kannattaa panostaa, vaikka sitä ei heti lasittaisikaan syystä tai toisesta taloprojektin yhteydessä. Huomioi kuitenkin muutamat seikat tulevaisuuden terassihaaveita ajatellen. Terassin rakennusvaiheessa kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi lasiterassin vaatimat kiinnityskohdat sekä terassipohjan riittävä tuki ja routimattomuus. Lumonin aluepäällikkö Toni Romppasen mukaan:
 

Terassilasituksen hankinta kannattaa tehdä jo talopaketin mukana. Näin toimimalla voidaan varmistaa kiinnitykset rakenteisiin, perustusten vaatimusten mukaisuus ja toiminnallisuus ylipäänsä.
Ennakoi siis terassilasien hankinta, niin varmistat terassilasituksen sujuvan asennuksen rakennusvaiheessa.

2. Muista luvat: katettu tai lasitettu terassi vaatii luvan

Lasiterassin rakentaminen on luvanvaraista. Katettu tai lasitettu terassi vaatii aina luvan. Se voi olla joko toimenpidelupa, ilmoitus tai rakennuslupa. Lupakäytännöissä on paljon kuntakohtaisia eroja, joten yleispätevää ohjetta ei ole. Selvittämisen voi aloittaa paikallisesta rakennusvalvonnasta, josta saat selville vallitsevat käytännöt.
 

Hankkimalla Lumon Lasitukset talotoimittajan kautta, voidaan lupa-asiat huomioida jo rakennuksen lupavaiheessa. Rakennuksen sijainti tontilla tai terassin sijainti rakennuksessa voivat pahimmillaan olla jopa esteenä lasittamiselle, mikäli suunnittelussa ei olla otettu lasituksen vaatimuksia riittävän hyvin huomioon. Lumon asiantuntijat auttavat tarvittaessa talotehtaan edustajia, kuin myös rakentajia, kertoo Romppanen.

Lue lisää lupa-asioista oppaasta

3. Huomioi terassin käyttötarkoitus

Lasitettu terassi on pitkäikäinen ja käytännöllinen lisätila kotiin parhaimmillaan ympäri vuoden hyödynnettäväksi. Jotta siitä saadaan kaikki hyöty irti, kannattaa jo suunnitteluvaiheessa pohtia tarkkaan niin käyttötarkoitukseen, viihtyisyyteen kuin turvallisuuteen liittyviä tekijöitä. Käyttötarkoitus määrittää paljon sitä, kuinka suuri terassista kannattaa tehdä. Aluepäällikkö Romppanen tähdentää, että terassin pohjaratkaisua on syytä pohtia hieman tarkemmin käyttötarkoituksen mukaan.

Nyrkkisääntönä pitäisin, että kannattaa suunnitella terassi, joka on mieluummin suurempi, kuin mikä olisi riittävä. Lasitettavan terassin sivuille kannattaa valita avautuvat lasitukset, jolloin myöhempi tilankäyttötavan muuttuminen on mahdollista.
Toni Romppanen


Mieti etukäteen, mitä kalusteita ja varusteita terassille tulee? Pitääkö terassille mahtua vain sohvaryhmä vai kaipaatteko myös tilaa ruokailulle? Kuinka iso ruokapöytä terassille voisi tulla? Kirjatkaa paperille kaikki, mitä toiveita terassiin kohdistuu, niin on helpompaa lähteä suunnittelemaan unelmaterassia asiantuntijankin kanssa.

Terassirakenteisiin on syytä valita vahvat, kulutusta ja säävaihteluita kestävät materiaalit. Täysin huoltovapaata materiaalia ei olekaan, joten säännöllinen pesu ja öljyäminen joka toinen vuosi pidentävät terassin käyttöikää. Terassi on upea tila kodin ja pihan välimaastossa.Terassirakenteisiin on syytä valita vahvat, kulutusta ja säävaihteluita kestävät materiaalit. Täysin huoltovapaata materiaalia ei olekaan, joten säännöllinen pesu ja öljyäminen joka toinen vuosi pidentävät terassin käyttöikää. Terassi on upea tila kodin ja pihan välimaastossa.

4. Perustukset jo talon rakentamisen yhteydessä

Lasitettu terassi voidaan rakentaa lähes kaikenlaisiin maaperiin, vuodenajasta riippumatta, mutta se vaatii ehdottomasti routimattoman pohjan. Terassi voidaan turvallisesti rakentaa millaisen maaperän alueelle tahansa ja myös mihin vuodenaikaan tahansa, kunhan routimattomuudesta huolehditaan ja perustukset tehdään huolellisesti. Pohjan tulee olla täysin liikkumaton, eikä se saa joustaa. Jos perustusten pilareiden alla oleva maa routii ja liikuttaa rakenteita, vaikutukset näkyvät terassilasituksen toimivuudessa. Maan routiminen voi nostaa maata jopa 15 cm, joten routaeristykset on tehtävä erittäin huolellisesti.
 

Talotoimittajan kanssa on hyvä käydä lasittamisesta keskustelu hyvissä ajoin, jolloin voidaan perustamisvaiheen suunnitelmat huomioida lasituksen kannalta. Perustustyöt kannattaa tehdä aina valmiiksi lasitukselle jo talon perustuksia tehtäessä. Lasitus vaatii hyvin perustetun, stabiilin pohjan toimiakseen moitteettomasti.
Toni Romppanen

5. Huomioi ilmansuunnat

Lämpimin ja valoisin terassi sijoittuu etelä–länsiakselille, kun taas pohjoisen puolella terassi on usein viileä ja hämärä. Idänpuoleinen terassi taas tarjoaa paikan aamukahvin nauttimiseen, mutta päivän mittaan se voi muuttua varjoisaksi. Idästä puhaltavat usein myös koleammat tuulet. Ilmansuuntien merkitystä ei kannata jättää huomiotta, sillä Suomessa jo elokuiset illat alkavat hämärtyä aikaisin.

Toiveiden ja tarpeiden kartoittaminen auttaa hahmottamaan myös sitä, miten terassi kannattaa sijoittaa ilmansuuntiin nähden: esimerkiksi eteläpuolelle sijoitetulle terassille riittää valoa ja lämpöä – jonkun makuun jopa liikaakin. Erilaisilla auringonsuojaverhoilla niiden määrää voidaan kuitenkin hyvin säädellä.

Lumon Verhot kannattaa varustella terassille aina kaikkiin laseihin, jolloin hyöty suojaukselle on täydellinen. Verhot ovat oleellinen osa lasituksia.
Toni Romppanen

6. Turvallisuus ennen kaikkea

Romppanen muistuttaa, että Lumon Kaide tulee asentaa aina, kun tarvitaan putoamissuojausta. Terassit, jotka sijaitsevat rinteen reunalla tai muutoin on muodostunut pudotuskorkeutta, on kaide asennettava. Lumon kaide on yhteensopiva lasitusratkaisujen kanssa ja näin ollen terassi saadaan lasitettua.

Esimerkiksi terassin pinnan tulee liittyä luontevasti lattiakorkoihin, jotta terassille astuessaan ei ole vaarana horjahtaa tai pudota. Jos terassin korkeus maanpinnasta on yli 50 cm, on terassilla oltava kaiteet. 

Lasitus pitää lumen loitolla, suojaa vesisateelta ja tuulelta sekä suojaa siite- ja katupölyltä. Terassikalusteet voi säilyttää lasiterassin suojissa ympärivuotisesti, eikä esimerkiksi linnuista tai oravista tarvitse murehtia. Lemmikkitalouteenkin lasiterassi on aivan omiaan, kun kissan tai koiran karkaamista ei tarvitse pelätä. Myös rakenteet saavat lasiterassista suojaa.Lumon

Terassi nostaa asumisen mukavuutta ja tuo arkeen luksusta. Lumonin asiantuntijat auttavat mielellään ja osaavat vankan kokemuksensa myötä suunnitella terassin, joka palvelee käyttäjänsä tarpeita parhaalla mahdollisella tavalla.Terassi nostaa asumisen mukavuutta ja tuo arkeen luksusta. Lumonin asiantuntijat auttavat mielellään ja osaavat vankan kokemuksensa myötä suunnitella terassin, joka palvelee käyttäjänsä tarpeita parhaalla mahdollisella tavalla.

7. Valitse sinulle mieluisin malli

Lumon tarjoaa mittatilauksena tehtyjen lasiterassien lisäksi vakioidut suosikkiterassimallit, joista löytyy useimmille mieleinen vaihtoehto. Lasiterassi on kuin sisätilojen ja pihan välinen kytkös, joka tuo suojaisan paikan nauttia luonnonläheisyydestä. Lasiterassin sirot rakenteet mahdollistavat, että terassi yhdistyy pihaan saumattomasti.

Liukuva Lasitus

Liukuva lasitus on monikäyttöinen ja paras ratkaisu silloin, kun haluat lasien liukuvan sivusuunnassa. Tässä vaihtoehdossa lasiruudut avautuvat sulavasti omilla kiskoillaan limittäin. Voit siirtää lasiruudut helposti lasituksen reunaan ja nauttia esteettömistä näkymistä.

Se sopii niin katettujen ja avoterassien sekä puu- ja alumiinirunkoisten ulkonevien terassien lasittamiseen. Lisäksi liukulasi soveltuu katoksien ja sisääntulojen suojaksi. Lasituksen rakenne ei välttämättä vaadi kiinteää reunalasia, jolloin lasit voi avata kahteen eri suuntaan. Liukuva lasitus on pystypuitteeton, mutta liukuvaan lasitukseen on mahdollista valita myös pystypuitteet.

Avautuva Lasitus

Avautuva lasitus on oikea valinta silloin, kun haluat lasien avautuvan kokonaan. Lumon on tuonut parvekelaseista tutun tavan liu’uttaa ja avata lasit sivuun myös terassilaseihin ja avautuva lasitus on oiva esimerkki siitä! Pystypuitteeton ja elegantti lasitus on siro ja huomaamaton, eivätkä lasit peitä näkymää ulos.

Lumon_terassi2

Räätälöity ratkaisu

Voit valita itsellesi sopivan vaihtoehdon kahdesta eri lasitusvaihtoehdosta. Valitsetpa liukuvan tai avautuvan lasituksen, tarjoaa kumpikin vaihtoehto avoimen maiseman ulos vailla näkymää katkaisevia pystypuitteita. Molemmat ovat erinomaisia, elegantteja ja korkealaatuisia vaihtoehtoja. Valintasi voi olla toinen vaihtoehdoista tai molempien yhdistelmä.

Lataa maksuton inspiraatio-opas terassin ja pihan suunnitteluun.

Tutustu suosikkiterassimallistoon tarkemmin

Kysy lisää Lumon lasituksista talopakettimyyjältäsi.

 
Julkaistu
21.6.2021