• Etusivu
  • Talo

Aurinkoa, ruoanlaittoa ja rentoa oleskelua mökkiolosuhteissa – näin se onnistuu

Mariana RavoniusKaupallinen yhteistyö Oras Oy
Päivitetty 17.11.2023
20216_71187.jpg

Joko sinun kesäkeittiöösi kuuluu myös juokseva lämmin vesi?

Kesä on monelle suomalaiselle se vuoden kohokohta. Auringonlämpö hellii talven jäljiltä ja voi rauhassa viettää aikaa perheen kesken esimerkiksi mökillä. Miten ihanaa onkaan valmistaa ruokaa ulkosalla ja vielä nauttia siitä kesätuulen vienossa huminassa ja hyvässä seurassa. Mikään ei estä nauttimasta mökin rauhasta ja tunnelmasta myös syksyllä.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli vuonna 2020 kaikkiaan 508 289 kesämökkiä. Suomalaiset ovat siis varsinaista mökkikansaa, eikä ihme, sillä suomalainen luonto on vertaansa vailla. Kesämökille useimmiten lähdetään viettämään tietoisesti aikaa pidemmäksi kuin vain pariksi päiväksi kerrallaan. Vaikka olemmekin mökkikansaa, kaipaamme silti mökillekin pieniä mukavuuksia, joita olemme tottuneet kotonamme käyttämään. Yksi tällaisista asioista on lämmin vesi.

Lisämukavuutta mökille: lämmin juokseva vesi

Kesään kuuluu ilman muuta hyvä ruoka ja siitä nauttiminen. Jos sinun mökilläsi on käytössä ainoastaan kylmä vesi, miltä sinusta tuntuisi ajatuksena saada käyttöösi myös lämmin juokseva vesi esimerkiksi kesäkeittiöön, grillikatokseen tai vaikkapa autotalliin?

Oras Safiran vedenlämmittimellä varustetusta hanasta, eli niin kutsutusta mökkihanasta on saatavilla kahta eri mallia, toinen soveltuu erinomaisesti keittiöön ja toinen käsienpesualtaille. Se mitä tarvitset, on kiinteä kylmävesijohto sekä sähkö.

Mökkihana on käytännöllinen ratkaisu ja turvallinen käyttää. Paketissa saapuu sekä hana että itse vedenlämmitin. Kun hanan asentaa paikoilleen, tulee vedenlämmitin täyttää ensin vedellä ja vasta sen jälkeen kytkeä siihen virta kytkemällä se pistorasiaan. Veden lämpötila on portaattomasti valittavissa n. 35–85 °C väliltä. Muistathan, että lämpimän veden lämpötila ei saa ylittää + 65 astetta!

Lämminvesivaraaja on paineeton ja tilavuudeltaan 5 litraa. Huomioi, että hana on niin kutsuttu matalapaineversio ja on kehitetty juuri tähän tarkoitukseen, joten sitä ei voi korvata normaalilla hanalla.

Kesäkeittiöön suunniteltu Oras Safira mökkihana 1023F
Kesäkeittiöön suunniteltu Oras Safira mökkihana 1023F
Vietä huoletonta aikaa mökilläsi.
Vietä huoletonta aikaa mökilläsi.

Syksyn koittaessa muista:

Oraksen mökkihana ja vedenlämmitin tulee tyhjentää talvikuukausien ajaksi. Näin varmistat, että hana toimii myös seuraavalla mökkikaudella:

  • Sulje vedentulo hanalle sekä irrota laite sähköverkosta.
  • Avaa hana auki keskiasennossa ja odota että vedentulo loppuu.
  • Kierrä tuloveden liitinmutteri auki sekä liitinmutterit auki vedenlämmittimen liitäntämuhveista.
  • Tyhjennä säiliö vedestä kääntämällä se ylösalaisin (lämpimän veden yhteestä) ja odota että vedentulo loppuu kokonaan.
  • Irrota hanan vivusta merkkinasta sekä talttapäinen kiinnitysruuvi
  • Irrota hanan suojakuppi.
  • Kierrä säätöosan mutteri (38 mm) auki käyttäen holkkiavainta (Oras-nro 910003).

Vedä säätöosa ylös karasta käyttäen apuna esimerkiksi kahvaa. – Muista säilyttää hanan säätöosa kuivassa sekä lämpimässä.

20216_71184.jpg
Oras Oy
Talo
keittiö
kylpyhuone
käyttövesi
rakennukset
sauna
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20219_72428.jpg
Juokseva lämmin vesi myös autotalliin ja puutarhaan
Mietihän hetki tavallista arkeasi, viime kesää, remonttiprojekteja autotallissa tai puutarhassa. Jos jotain yhteistä näille kaikille miettii, on se lämpimän juoksevan veden tarve. Kuinka helppoa olisikaan pestä vihannekset suoraan maalta nostaessa kesäkeittiössä tai puhdistaa kädet autotallissa ennen kuin tarvitsee koskea edes valokatkaisijaan. Tottahan toki juoksevan kylmän veden saa käsienpesua varten aikaan vaikka puutarhaletkulla, mutta miellyttävän lämmin vesi on kuitenkin enemmän kuin helppo järjestää.Lämpimän veden saat luoksesi puutarhaan, mökille sekä autotalliin hyvinkin helposti. Et tarvitse kuin kiinteän kylmävesijohdon sekä sähköä.
totta vai tarua
Tällaisia kosketusvapaat hanat ovat oikeasti - totuudet myyttien takana
Kosketusvapaat hanat ovat yleistyneet runsaasti. Niitä näkee niin julkisten rakennusten wc-tiloissa kuin myös yhä yleistyvässä määrin kodeissa. Vaikka kosketusvapaat hanat ovatkin tulleet tutummiksi, pyörii niiden ympärillä vielä muutamia myyttejä.Tässä viisi myyttiä ja niihin vastaukset:
20203_63425.jpg
Ekologiset vesikalusteet
Suomalaiset kuluttavat keskimäärin vettä henkeä kohden noin 155 litraa vuorokaudessa, tuhlaavimmat jopa 260 litraa! Tästä noin puolet käytetään peseytymistiloissa, neljännes keittiössä ja neljännes WC:ssä. Realistisena tavoitetasona voitaisiin pitää n. 120 - 130 litran vuorokautista kulutusta.Hanavalmistajana Oras on oppinut kunnioittamaan puhdasta vettä ja luontoa toimintansa alkuvuosista asti. Alan edelläkävijänä Oras on osannut yhdistää nykyteknologian ekologisuuteen jo vuosien ajan kuitenkaan käyttäjäystävällisyydestä tinkimättä.Uudet Oras-hanat elävät sopusoinnussa ympäristön kanssa. Esimerkiksi uusi Oras Vega on omiaan juuri siellä, missä arvostetaan vettä ja säästetään luontoa. Se juoksuttaa vettä tippaakaan tuhlaamatta.Lisätietoa keittiön vesikalusteista
20232_80786.jpg
Tyylikkäät ledit
LedStoren valikoima on kasvanut tumman sävyisiin koteihin ja muihin tiloihin istuvilla valaisimilla. Valikoimaan kuuluu mustia kattovalaisimia, kiskovalaisin, seinävalaisimia, sekä upotettavia spotti- eli alasvaloja ulkokäyttöön ja sisälle. Muutamien mustarunkoisten valaisimien yksityiskohtina tai kehyksen värinä on messinkiä tai mattakultaa. Mustat valaisimet tuovat yksilöllisyyttä ja ryhtiä sisustukseen.
20217_71648.jpg
Miltä näyttäisi luonnonkivi kodin sisustuksessa?
Kaipaatko kotiisi kulutusta kestävää laattapintaa, mutta perinteisten keraamisten laattojen valikoimasta ei oikein löydy mieleistä? Oletko ajatellut aitoa, ekologista sekä pitkäikäistä luonnonkiveä, joka sopii lattia- ja seinäpintojen lisäksi myös pöytätasoihin?
20214_69878.jpg
Olisiko aika laittaa kodin pinnat ja lämmitys kuntoon?
Miltä kotisi näyttääkään kevätauringon valossa? Tuntuvatko pinnat kolhiintuneilta vai onko vain aika ajanut niiden ohitse? Tekivätkö talven paukkupakkaset kodistasi kylmän? Kiuaskaan ei enää lämmitä saunaa kuten ennen.Olisiko siis aika laittaa kodin pinnat ja lämmitys kuntoon?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton