Säästä energiaa oikein mitoitetulla ilmalämpöpumpulla – vinkit valintaan

Ilmalämpö on uusiutuvaa ja ekologista energiaa. Talvella ilmalämpöpumpusta saadaan säästöjä muun lämmityksen tukena. Oikeanlaisella ilmalämpöpumpulla saat lämmityskäytössä jopa 30–40 prosenttia säästöä pelkkään suorasähkölämmitykseen verrattuna. Ilmalämpöpumpun valinnassa kannattaa kuitenkin ottaa muutama asia huomioon. Tämän artikkelin vinkeillä löydät varmasti itsellesi sopivan laitteen.

Ilmalämpöpumppua ostaessa kannattaa tutustua ominaisuuksiin huolella, jolloin saat sinulle sopivan laitteen.Ilmalämpöpumppua ostaessa kannattaa tutustua ominaisuuksiin huolella, jolloin saat sinulle sopivan laitteen.

Valitse ilmalämpöpumppu, jossa on oikeat ominaisuudet

Ensimmäiseksi kannattaa miettiä mitä ominaisuuksia haluat. Oikeilla ominaisuuksilla varustettu ilmalämpöpumppu palvelee vuosia eteenpäin.

Mieti, haluatko tukea lämmitykseen talven pakkasilla etkä vain viilentää kotiasi kesähelteellä. Lämmityskäyttöön tarkoitettu ilmalämpöpumppu säästää lämmityskuluissa jopa noin 40 prosenttia, minkä ansiosta ilmalämpöpumppu maksaa itsensä nopeasti takaisin. Laadukkaan laitteen saat noin 2000–3000 eurolla, jonka takaisinmaksuaika on vain kolmesta kuuteen vuotta.

Lämmityskäyttöön tarkoitetut laadukkaat ilmalämpöpumput tunnistat ulkoyksikön sulatustoiminnosta. Laadukkaassa yksikössä sulatus suoritetaan lämpöpumpulla eikä sähkövastuksella. Tämä toiminto säästää myös sähköä. Laadukkaan lämpöpumpun teho riittää myös kovillekin pakkasille, eikä sitä tarvitse välttämättä sammuttaa koko vuoden aikana.

Puhdista samalla sisäilmaa

Pumpun avulla voit parantaa myös sisäilman laatua. Lämpöpumpun toiminta puhdistaa sisäilmaa automaattisesti. Sisäilma puhdistuu kun se kiertää sisäyksikön suodattimen läpi. Lisäksi plasmacluster-toiminto puhdistaa ilmasta allergeeneja erityisen tehokkaasti.

Valitse hiljainen lämpöpumppu

Hiljainen käyntiääni on tärkeää, kun ilmalämpöpumppu on sijoitettu lähelle makuuhuoneita. Myös ulkoyksikön hiljaisuus pitää naapurisi tyytyväisinä.

Etäohjaa ilmalämpöpumppuasi

Varsinkin mökille asennettavassa laitteessa kannattaa olla etäohjausmahdollisuus. Tällöin voit säätää lämpötilaa jo kotoa lähtiessä sinulle sopivaksi. Talvella mökillä on hyvä pitää 10 asteen ylläpitolämpötilaa, jotta rakenteet pysyvät kunnossa. Mökkikausi myös pitenee, kun sisällä voi pitää tasaista lämpöä ympäri vuoden.

Älä tingi edes tyylistä

Ulkonäköäkään ei kannata unohtaa. Nykyään on tarjolla myös tyylikkäitä laitteita, joista voit valita juuri omaan sisustukseen sopivan. Boschin Climate Class -pumpuissa on tyylikäs valkoinen ulkoyksikkö ja eri värisiä sisäyksikköjä, joista voit valita mieleisen.

Ilmalämpöpumppu voi olla myös tyylikäs– katso video Pian kokemuksesta

Tilan koko vaikuttaa mitoitukseen

Oikean kokoluokan valinta on tärkeää, jotta saat parhaimman hyödyn ilmalämpöpumpusta. Pumpun kokoluokkaa ei voi määritellä pelkästään tilan neliöihin pohjautuen. Jos tila on avoin, ilmavirta pääsee vapaasti liikkumaan koko tilassa. Jos tila on eroteltu esimerkiksi väliseinillä, ilmalämpöpumpun vaikutusalue jää pienemmäksi, koska ilmavirta ei pääse liikkumaan esteettömästi koko tilassa. Myös tilan korkeus vaikuttaa ilmalämpöpumpun mitoitukseen.

Ota mitoituksessa ja sijoittelussa huomioon lämpöpumpun ilmavirran liikkuminen ja sen vaikutusalue. Parhaiten apua mitoitukseen saat Bosch Lämpömestareilta tai jälleenmyyjiltä. Näin varmistat, että saat kotiisi oikean kokoisen ilmalämpöpumpun ja parhaan hyödyn siitä.

Suuntaa antavia neliöperusteisia kokoluokan määrittelyohjeita Boschilta:

Ammattimainen asennus tärkeää – näin varmistetaan pitkä käyttöikä

Ammattitaitoisella asennuksella varmistetaan ilmalämpöpumpun pitkä käyttöikä. Bosch Lämpömestarilta saat ammattitaitoisen asennuksen lisäksi huipputakuun. Jos olet ostanut lämpöpumpun, jonka on asentanut sertifioitu Bosch Lämpömestari, on takuu voimassa kuusi vuotta.

Lämpömestarit auttavat mitoituksen lisäksi myös asennuspaikan valinnassa. Lämpöpumppu asennetaan parhaaseen mahdolliseen kohtaan kodissasi, jolloin pyritään varmistamaan mahdollisimman laaja käyttöalue.

Ota yhteyttä ja saat tarjouksen Bosch-lämpöpumpusta


 
Päivitetty
13.12.2022