Miksi kannattaisi hankkia aurinkopaneelit?

Aurinkopaneelien hankinta kiinnostaa yhä useampaa omakoti- ja rivitaloasujaa. Mielessä pyörii kuitenkin kysymyksiä, hankinnan kannattavuudesta, hyödystä ja itse hankkimisprosessista. Seuraavassa koottuna yleisimpiä asioita aiheen ympäriltä.

Aurinkosähkö_Oomi_aurinkopaneelit

Aurinkopaneelien taloudellinen kannattavuus

Aurinkopaneelien hankinta on lähes sataprosenttisen varma sijoitus. Hankkimalla aurinkopaneelit saa varmasti tuottoa niiden käyttöaikana, kunhan niiden toteutus ja suunnittelu tehdään järkevästi. Pikavoittoja niillä ei luonnollisestikaan hankita. Aurinkopaneelien tuottotakuu on noin 25 - 30 vuotta, mutta ne tuottavat sähköä paljon pidempäänkin. Takaisinmaksuaika on tällä hetkellä reilut kymmenen vuotta, jonka jälkeen järjestelmä tuottaa sähköä ilmaiseksi. Tuotto ylittää kulutuksen varsinkin kesäaikaan, jolloin ylijäämäsähkön voi myydä ja saada tuloja.

Sijoitettu raha tuottaa vuosittain enemmän kuin mikään muu riskitön sijoitus. Noin 10 000 euron sijoitus tuottaa vuosittain yli 5000 kWh eli noin 700 euron arvosta ilmaista sähköä, kun huomioituna on sähköenergian hinta sekä siirtomaksut ja verot.

Ei pidä unohtaa myöskään itse kiinteistön arvon nousua. Aurinkovoimala parantaa kiinteistön E-lukua ja nostaa kiinteistön arvoa myös sitä kautta, itse paneelien lisäksi. Eli paneelien hankinta ei oikeastaan ole riski edes silloin, vaikka ei asuisikaan talossa sitä 30 vuotta, jonka ajan paneelit tuottavat.

Aurinkosähköjärjestelmän hyödyt

Aurinkosähköjärjestelmä on pitkäaikainen investointi, joka parantaa kiinteistön energiatehokkuutta. Se on erittäin ympäristöystävällinen ratkaisu. Aurinkopaneeleihin investoiminen on siis myös ympäristöteko.

Aurinkopaneelit kytketään kohteen sähköverkkoon invertterillä ja aurinkosähköä voidaan hyödyntää kaikissa kiinteistön sähkölaitteissa. Aurinkosähkö ei säästä ainoastaan sähkön hinnassa vaan vähentää myös sähkön siirron määrää pienentäen siirtomaksuja ja veroja.

Aurinkosähkö_Oomi_invertteri

Aurinkoenergian määrä Pohjolassa

Maamme pohjoinen sijainti saattaa myös mietityttää, kun kesäkin on niin lyhyt. Kuitenkin jopa Pohjois-Suomessa auringosta saadaan saman verran energiaa kuin Pohjois-Saksassa. Aurinkopaneelit tuottavat energiaa aina kun aurinko paistaa tai on pilvetön kirkas sää, joten Suomessa tämä tarkoittaa kesäisin lähes kellon ympäri tapahtuvaa sähköntuotantoa. Paras tuotantokausi on maaliskuusta lokakuulle. Kylmä tai viileä ilma on lähinnä eduksi. Erittäin korkea lämpötila ei ole aurinkopaneeleille paras mahdollinen. Kun lämpötila nousee todella korkeaksi, paneelien tuotto heikkenee. Suomen viileä, kuivahko ilmasto on siis itse asiassa optimaalinen paneeleiden tuoton kannalta.

Aiheuttavatko aurinkopaneelit paljon uusia huoltotöitä?

Aurinkopaneelien huollontarve on varsin vähäinen, tuotepäällikkö Tarja Hellstén Oomilta kertoo.

- Aurinkopaneelit tuottavat parhaiten, ollessaan pinnaltaan puhtaita. Esimerkiksi runsas siitepöly voi heikentää tuottoa. Vesisade kuitenkin yleensä riittää pitämään paneelien pinnat riittävän puhtaina. Suomessa sataa niin usein ainakin pieniä määriä ja vesi huuhtoo esimerkiksi siitepölyn pois ilman, että tarvitsee itse mitään tehdä. Pitkän kuivan jakson aikana paneeleista voi toki suihkuttaa siitepölyn pois puutarhaletkulla. Painepesuria paneeleihin ei saa käyttää. Invertteriltä saa reaaliaikaisen etäseurannan paneeleiden tuotosta. Asentajat auttavat asennuksen yhteydessä tarvittavan app:n asennuksessa.

- Oomin käyttämät aurinkopaneelit on tehty kestämään Suomen talvisia olosuhteita. Moni saattaa kuitenkin miettiä, kuinka paljon lumi haittaa sähköntuotantoa ja pitäisikö aurinkopaneelit puhdistaa lumesta.
Emme suosittele paneeleiden puhdistusta lumesta. Katolle on vaarallista mennä ja toisaalta lumet tippuvat tosi helposti paneelin liukkaalta pinnalta pois suojasään alkaessa, kertoo Tarja Hellstén.

- Lähes huoltovapaa aurinkosähköjärjestelmä kannattaa kuitenkin tarkastaa silmämääräisesti vuosittain. Oomi tarjoaa myös asiantuntijapalvelua vuosittaiseen huoltokäyntiin. Huoltokäynti hinnoitellaan tapauskohtaisesti sen mukaan, mitä toimenpiteitä kohteessa täytyy tehdä. Silloin asiakas ei maksa turhasta vaan juuri hänelle tarpeellisista toimenpiteistä, Hellstén jatkaa.
 

Aurinkopaneeliasiakas voi tilata huoltokäynnin osoitteesta aurinko@oomi.fi.

Ennen aurinkopaneelien hankintaa kannattaa varmistaa vesikaton kunto, sillä paneelit saattavat tuottaa sinulle ilmaista sähköä yli 30 vuotta ja katon olisi hyvä kestää vastaava aika.
 

Oomin virtuaaliakku toimii varastona

Oomilla on tarjolla virtuaaliakku asiakkaille, jotka ostavat paneelit Oomilta ja joilla on myös sähkösopimus meillä. Virtuaaliakulla varastoit aurinkopaneelien ylijäämätuotannon ilman, että sinun tarvitsee hankkia erillistä sähkövarastoa. Koska auringon määrä vaihtelee vuoden eri aikoina, saattaa aurinkopaneelien tuotanto olla epätasapainossa kodin sähkönkäytön kanssa. Kun vuosittain kodin aurinkopaneelien tuotannosta jopa kolmannes siirtyy ylijäämätuotantona sähköverkkoon, saat sen varastoitua virtuaaliakkuun ja käyttöösi myöhemmin. Virtuaaliakun käytöstä tulee vain kuukausittain maksettava pieni palvelumaksu. Siirtomaksuja ja veroja ei virtuaaliakun käytöstä tarvitse maksaa, muistuttaa Hellstén.

- Virtuaaliakun käytöllä korvataan siis sähkön arvo täysimääräisesti, kun tyypillisesti pientuotantosopimuksella saa myydystä ylijäämäsähköstä vain sähköenergian hinnan. Käytännössä siis Oomin maksettavaksi jäävät siirtomaksut ja verot. Summa hyvitetään sähkölaskuissa ja tuottoisimpina aikoina voi saada jopa nollalaskuja, täsmentää Hellstén.

Aurinkopaneelilaskuri

Jos kiinnostuit, testaa Aurinkopaneelilaskurilla oman kohteesi tilanne. Saat osoitetiedon perusteella arvion oman kohteesi takaisinmaksuajasta, säästöstä ja muista eduista.

Tutustu Aurinkopaneelilaskuriin

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön Oomille


 
Julkaistu
14.6.2021