• Etusivu
  • Talo

Mökkikeittiön suunnittelu ja toteutus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.05.2023
20216_71140.jpg

Petra-keittiöiden harmaa Sandra on tyylikkään kodikas vaikka mökille.

Mökki on suomalaisille tunnetusti rakas asia, ja etätöiden lisäännyttyä mökeillä vietetään yhä enemmän aikaa. Erityisesti kakkosasuntona tai vapaa-ajanasuntona toimivan mökin keittiölle asetetaan jo perus kesämökkikeittiötä enemmän vaatimuksia. Mökkeily ja mökkien kysyntä lisääntyi pitkään jatkuneen pandemian takia ja yhä useammasta mökistä on tullut myös etätyöpiste. Monilla etätyöpiste on myös sijoitettu mökin keittiöön.

Etätyö mökkiympäristössä

Verkkoyhteys on tietysti avainasemassa, mutta kun verkkoyhteydet toimivat, itse työssä on varsin vähän eroa. Mökillä voi helpommin työskennellä ulkotiloissa ja tauon aikana pulahtaa vaikka uimaan, jos mökki sijaitsee veden äärellä.

Viimeiset 3,5 kuukautta mökillä etätöitä tehnyt myyntipäällikkö Tarja Virolainen pohtii mökin ja kodin eroa etätyöpaikkana.

- Kaupungissa kaikki palvelut lähellä ja ruokaa saa tilattua kotiovelle. Mökillä lähin kauppamme on 7 km päässä eikä käytössä ole autoa, joten kauppareissut ja syömiset joutuu suunnittelemaan huomattavasti tarkemmin. Mökin keittiökään ei varustukseltaan paras mahdollinen, joten työpäivät menevät helposti kylmien makeiden ja pikkusuolaisten välipalojen naposteluksi. Iltaisin kun on aikaa voi grillailla ja savustaa. Kylmäsäilytystilat onneksi riittävät, kun käytössä on maakellari, kertoo Virolainen.

Kylmäsäilytystiloja tarvitaankin runsaasti kesähelteiden saavuttua. Ruuan ja juomien lisäksi pitäisi mm. kasvikset saada helteellä viileään.

Oli kyseessä sitten millainen mökki tahansa, kukapa ei haluaisi ruoanlaiton ja -säilytyksen olevan mutkatonta ja sujuvaa. Mökkikeittiön toiminnallisuuksia kannattaa miettiä tosissaan. Kun remontointipäätös on tehty, paras lopputulos syntyy, kun ottaa avuksi ammattitaitoisen keittiösuunnittelijan. Tila tai pikemminkin sen puute voi edellyttää keittiöltä monikäyttöisyyttä. Pienestäkin keittiötilasta saadaan nykyaikaisilla ratkaisuilla ja hyvällä suunnittelulla toimiva kokonaisuus.

Keittiömaailman asiantuntijat kehottavat pohtimaan mutamaa kokonaisuutta erityisesti mökkikeittiötä ajatellen. Huomioitavia asioita ovat käyttöaika, lämpötilan vaihtelut ja monet muut seikat aina haluttuun tunnelmaan asti. On tärkeä huomioida niin rajoittavat tekijät kuin mahdollisuudetkin.

Vida-saarekkeen tason alle sijoitetut käytännölliset vetolaatikot saavat keittiön mukautumaan moneen tarkoitukseen. Laatikkoon on kätevä sujauttaa tietokone etätyöpäivän jälkeen.
Vida-saarekkeen tason alle sijoitetut käytännölliset vetolaatikot saavat keittiön mukautumaan moneen tarkoitukseen. Laatikkoon on kätevä sujauttaa tietokone etätyöpäivän jälkeen.

Minkälainen mökkikeittiö ja keittiön käyttö?

Mitä pienempi tila, sitä tärkeämpää on suunnitella toiminnot huolella. Toisille mökki taas on paikka, jonne kutsutaan vieraita sekä nautiskellaan ja kokkaillaan kiireettömästi jopa kaupunkiasuntoa varustellummissa olosuhteissa. Kuten muutenkin keittiön suunnittelu, myös mökkikeittiön suunnittelu alkaa tarpeiden kartoituksella. Suunnittelijan kanssa mietitään ainakin seuraavia asioita:

  • Millaiseen käyttöön keittiö tulee; kokataanko mökillä pääosin ulkona vai kaivataanko myös sisälle täysvarusteltua keittiötä?
  • Millainen tila keittiökalusteille ja kodinkoneille varataan?
  • Tuleeko tilaan sähkö, millainen on veden tulo- ja viemärijärjestelmä?
  • Millaisia säilytystiloja tarvitaan ruokien säilytykseen ja astioille?
  • Onko ruokapöytä sovitettava keittiöön?
  • Onko mökki talvet kylmillään (lämpötilavaihtelut) vai peruslämmöllä?
20216_71143.jpg

Vinkkejä uuden mökkikeittiön hankintaan

Käytettävissä oleva tila määrittää paljon keittiön suunnittelua. Pienessä keittiössä kannattaa hyödyntää koko huonekorkeus ja jopa sokkelitila kätevällä sokkelilaatikolla. Muita vinkkejä pienen mökkikeittiön suunnitteluun ovat muun muassa:

  • Varaa tilaa keittotason ja vesipisteen ympärille. Jos mahdollista, niin kummallekin puolelle.
  • Jos astioiden pesu on käsinpesun varassa, on altaita hyvä olla kaksi.
  • Valitse pyörillä liikuteltavia huonekaluja. Niitä voi siirrellä tarpeen mukaan. Tilaa pieneen keittiöön tuovat myös kapeat kalusteet ja liikuteltavat huonekalut.
  • Mökki ei ole varasto, joten älä raahaa sinne vakioasunnon ylijäämäkalustoa.
  • Kalusteiden säädettävät sokkelijalat ja irrotettavat sokkelilaudat helpottavat lattian puhdistusta ja kuivausta myös kalusteiden alta. Nämä ominaisuudet korostuvat olosuhteissa, joissa rakennus on usein kylmillään.
Sokkelilaatikko tuo kätevää lisätilaa pieneen keittiöön.
Sokkelilaatikko tuo kätevää lisätilaa pieneen keittiöön.

Millaiset materiaalit mökkikeittiöön?

Keittiön materiaalivalintoihin vaikuttaa etenkin se, onko mökki talvisin kylmiltään, pienellä peruslämmöllä vai ympärivuotisessa käytössä. Pientä kosteutta ja lämmönvaihtelua kestävät parhaiten esimerkiksi laminaatti ja mikrolaminaatti.

Myös kodinkoneiden osalta on huomioitava, miten mökkiä käytetään talvella. Jos mökki on talvella kylmillään, koneiden ja materiaalien kestävyys on koetuksella. Jos lämpö laskee talvella pakkasen puolelle, kannattaa sähkölaitteet kytkeä pois päältä. Talven jälkeen kodinkoneet on hyvä kytkeä varovasti päälle, koska koneisiin kertyy helposti kosteutta. Järkevää onkin odottaa, että laitteet kuivuvat ennen käyttöä, kun mökkiä taas lämmitetään. Vettä sisältävät laitteet esim. astianpesukone on tyhjennettävä talveksi, jotta vesi ei riko jäätyessään putkia.

Materiaalivalinnat sekä kodinkoneet vaikuttavat merkittävästi myös budjettiin. Budjetista kannattaa kertoa rohkeasti suunnittelijalle, joka osaa miettiä toiminnallisuudet ja materiaalit niin tarpeiden kuin kukkaron mukaan.

20216_71121.jpg

Perinteinen vai moderni mökkikeittiö?

Mökin keittiön suunnitteluun on hyvä ottaa mukaan kuvia mökistä ympäristöineen sekä inspiraatiokuvia itseä miellyttävistä tyyleistä. Koska mökillä luonto on lähellä, mökille sopivat hyvin luonnolliset sävyt, kuten nyt suositut murretut vihreät, maanläheiset punertavat tai syvät siniset. Toisaalta mökillä voi irrotella rohkeamminkin väreissä ja tyyleissä tai valita sellaista, mikä ei omaan kaupunkikeittiöympäristöön istu. Vaihtoehtoja on lukuisia, ja tässäkin asiassa suunnittelija auttaa ja saattaa tuoda esille ideoita, joita itse ei olisi ajatellutkaan.

20216_71123.jpg
Talo
keittiö
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20194_57130.jpg
Onko aika päivittää vanha talotuuletin? - tutustu ratkaisuihin
Talotuuletin on erityisesti 80- ja 90-luvulla rakennetuissa taloissa käytetty poistoilmalaite, jolla toteutetaan asunnon koneellinen poistoilmanvaihto. Käytännössä se on puhaltimella varustettu liesikupu, johon on yhdistetty poistoilmakanava esim. kylpyhuoneesta. Se poistaa ilmaa liesikuvun kautta keittiöstä sekä asunnon muista tiloista. Korvaava ulkoilma virtaa asuntoon ulkoseinissä sijaitsevista raitisilmaventtiileistä.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20187_54072.jpg
Aamiaiskaappi tuo kätevää toiminnallisuutta keittiöön
Aamiaiskaappi on se yksittäinen ominaisuus, jota harkitsee varmasti jokainen tänä päivänä keittiötään uusiva rakentaja tai remontoija. Aamiaiskaapista on puhuttu jo useamman vuoden, eikä suosiossa näy laskua. Eikä ihme, sillä aamiaiskaappi tuo kätevää toiminnallisuutta keittiöön.
20238_82812.jpg
Huolellinen suunnittelu on onnistuneen keittiön perusta
Uuden keittiön suunnitteluun liittyy paljon huomioitavia asioita. Sinulla saattaa olla selkeä mielikuva täydellisestä keittiöstä, mutta ennen kuin unelmat voivat käydä toteen, suunnitelmat on syytä tehdä tarkkaan. Hyvällä suunnittelulla varmistetaan, että keittiö on paitsi kaunis ja toimiva myös budjettisi mukainen.Seuraavilla vinkeillä pääset kohti uutta unelmakeittiötäsi.
202110_72959.jpg
Näin teet keittiöstä käytännöllisemmän
Käytännöllisen keittiön peruspilareita ovat riittävä työskentely- ja säilytystila, optimaalisesti sijoitetut paikat vesipisteelle, tärkeimmille kodinkoneille, pistorasioille ja valaistukselle sekä oikein valitut materiaalit, jotka on helppo pitää puhtaina. Kun varaat kunnolla aikaa keittiön toiminallisuuden suunnitteluun, säästät aikaa myöhemmin.
20214_70362.jpg
Miksi keittiöremontti kannattaa tehdä putkiremontin yhteydessä?
Talon iän karttuessa erilaiset remonttitarpeet kilpailevat toteutusjärjestyksestä. On kuitenkin hyvä muistaa, että moni remontti kannattaa yhdistää. Yksi tällainen remonttipari on keittiö- ja putkiremontti. Putkiremontti edellyttää vähintäänkin osittaista keittiön purkamista. Kaikessa tärkeydessään putkiremontti on myös hieman tylsä, koska mitään uutta ilmettä ei ole tarjolla. Näiden yhdistäminen tekee tylsästä putkiremontista innostavan, uuden keittiön odotuksen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton