• Etusivu
  • Sisustus

Mitä on hyvä feng shui?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.04.2022
20216_71082.jpg

Jos talon sisustus ei tunnu omalta tai sisustuselementit näyttävät olevan väärässä paikassa, hyvin useasti todetaan: "se on huonoa feng shuita"? Ehkä näin onkin, mutta mitä feng shui oikein tarkoittaa ja mihin sillä pyritään?

Feng shuin perusteet

Vanha itämainen oppi ja filosofia feng shui käsittelee sisustuksessa energian kulkua huonetiloissa ja energioiden vaikutusta. Feng shui -periaatteiden mukaan ympärillämme olevat energia noudattavat tiettyjä kaavoja, ja meidän pitäisi elää sopusoinnussa energioiden ja ympäristömme kanssa. Filosofia sopii tämän päivän ekologiseen ja hiilineutraaliin ajatteluun ja toimintatapaan varsin mukavasti.

– Arkkitehtuuri ja sisustussuunnittelu kiinnittävät huomiota siihen, miltä asiat näyttävät, kun taas feng shui keskittyy siihen, miten ympäristö vaikuttaa ihmisiin, kirjoitti suomalainen feng shuin taitaja Anja Banks.

Feng shuin viisi elementtiä

Kaikki ympärillämme on jaettavissa viiteen elementtiin, joista kaikki materia koostuu. Nämä elementit ovat puu, vesi, tuli, maa ja metalli. Elementit joko saavat voimaa toisistaan tai ne vaimentavat toistensa voimaa. Kun tarvitset tietylle alueelle talossasi jotain muutosta, tarkista alueen elementti ja ravitse tai hillitse sitä. Puu ravitsee tulta, tuli ravitsee maata, maa ravitsee metallia, metalli ravitsee vettä ja vesi ravitsee puuta.

Kaikki on myös jaettu yhdeksään baguan alueeseen, jotka kukin edustavat jotain osaa elämässämme. Tästä lisää seuraavassa kappalessa.

20216_71081.jpg

Lisäksi feng shuissa ovat tärkeitä jin ja jang sekä qi ja sha qi. Jin ja jang edustavat vastakohtia, mustaa ja valkoista, yötä ja päivää, voimaa ja heikkoutta. Qi edustaa feng shuin tärkeimpiä tekijöitä. Se on energia, joka liikkuu kaikkialla ympärillämme. Sisustuksessa qi pitää saada virtaamaan ympärillämme hiljalleen, jotta vaikutus on positiivinen. Jos qi pysähtyy tai virtaa liian voimakkaasti, se vaikuttaa negatiivisesti.

Qi pysähtyy, jos kodissasi on liikaa huonekaluja ja tavaraa. Huonekaluja ei tulisi esimerkiksi sijoittaa selville kulkuväylille esteeksi, jossa ne tukkivat vapaan virtauksen. Toisaalta jos energia virtaa liian voimakkaasti, se saattaa vaikuttaa feng shuin mukaan jopa raha-asioihisi. Rahaa kyllä tulee, mutta se menee yhtä nopeasti myös ovesta ulos. Tällaisissa paikoissa neuvotaan hidastamaan energian kulkua esimerkiksi kasveilla tai tuulikanteleella.

Elementtien sijainti kotona

Elementit sijoittuvat bagua-kartalle aina omille tietyille paikoilleen. Karttoina käytetään alkuperäistä kahdeksankulmaista tai uudempaa, neliön muotoista karttaa. Jos tutkimme esimerkiksi omakotitaloa, kartan alaosassa eli kartan numerot 8, 1 ja 6 sijoittuvat aina ulko-oven puoleiselle seinälle. Kun olet sijoittanut kartan kotisi pohjapiirrokselle, voit tutkia, mitkä alueet sijoittuvat mihinkin huoneeseen.

Jos talosi ei ole täydellinen neliö tai suorakulma, voi jokin alue jäädä kartalta pois kokonaan tai heiketä. Toisaalta voit käyttää kahdeksankulmaista versiota, joka takaa kaikkien alueiden sisältymisen feng shui -tutkimuksiisi.

Jos kodistasi puuttuu osa baguaa, älä ole huolissasi, sillä asian voi korjata. Yleisin toimenpide on esimerkiksi kiinnittää peili puuttuvaa osaa rajaavalle seinälle. Peilin heijastus luo illuusion alueesta. Jos puuttuva alue on omalla pihallasi, käytä se hyväksesi. Pidä pihan tämä kohta siistinä ja lisää alueelle sinne kuuluvaa energiaa. Jos esimerkiksi puuttuva alue on talouskulma, istuta alueelle puita ja pensaita tai laita ulkovalo tai suihkulähde.

Hyvä feng shui. Työpöydän takana on hyvä tuki (seinä) ja työpöytä on riittävän suuri.
Hyvä feng shui. Työpöydän takana on hyvä tuki (seinä) ja työpöytä on riittävän suuri.
Huono feng shui. Vaikka sisustus on erittäin kaunis, työpöydän takaa puuttuu tuki ja työpöytä on hieman pieni.
Huono feng shui. Vaikka sisustus on erittäin kaunis, työpöydän takaa puuttuu tuki ja työpöytä on hieman pieni.

Kaikki alkaa siivouksesta

Feng shuin voi ja pitää aloittaa siivouksella. Jos teet muutoksia sekaiseen tai likaiseen tilaan, jäävät feng shui -oppien mukaan vaikutukset vähäisiksi. Likainen ja hylätty tavara on täynnä vanhaa chitä vaikeuttaen uuden energian liikkumista. Siispä rikkinäiset ja tarpeettomat esineet kannattaa heittää pois. Vapauta itsesi kaikesta sellaisesta, mistä et pidä.

Mieti ensin, mitä muutosta kaipaat elämääsi ja aloita siivous sieltä. Esimerkiksi jos haluat vaihtaa työpaikkaa, siivoa sisäänkäynti ja sisäänkäynnin edusta, jotta uudet mahdollisuudet voivat tulla sisään. Katso, että kaikki oven ympärillä toimii saranoista ovikelloon. Myös tie ovelle tulisi olla selkeä.

20216_71085.jpg

Sotku ja turhien tavaroiden paljous verottavat energiaamme. Aluksi saattaa olla vaikeaa luopua käyttämättä jääneistä tavaroista. Siinä tapauksessa aloita siivous, vaikka tavara tai asia kerrallaan. Viikon tai parin päästä katsot asioita jo uudesta näkökulmasta.

Päättele itse, olisiko näistä feng shui -periaatteista sinulle hyötyä.

Info

Info

Lisää hyvää feng shuita työpisteellesi

  • Jos huoneessa ei ole tarpeeksi luonnonvaloa, pidä huolta huoneen hyvästä valaistuksesta muulla tavoin.
  • Heitä aina kuolleet kasvit ja kukat pois. Niiden hyvä energia on jo käytetty.
  • WC:n ja pesuhuoneen ovi tulisi olla aina kiinni ja pytyn kannen suljettu. Tämä estää qi-energiaa, rikkauksia, mahdollisuuksia ja onnea karkaamasta talostasi viemärin kautta.
  • Sänky, hella ja työpöytä tulisi aina sijoittaa niin, että näet ovelle.
  • Suuri työpöytä auttaa lisäämään hallinnan tunnetta.
  • Kauniit kukat tuovat raikkaan tuulahduksen väljyyttä ja vapautta luonnosta työtilaasi.
  • Rahapuu symboloi vaurautta, joten voit lisätä sen vaikka työpisteesi läheisyyteen.
Sisustus
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202111_73507.jpg
Viikon sisustusidea: Näin tuot trendikästä rottinkia sisustukseen
Menneet vuosikymmenet ja niiden hittituotteet kiertävät sisustustrendeissä yhä uudelleen. Näin on käynyt myös 80-luvulla suursuosiota nauttineelle rottingille, joka on löytänyt jälleen tiensä suomalaiskoteihin. Katso vinkit, joiden avulla voit tuoda rottinkia onnistuneesti oman kotisi sisustukseen.
20143_38557.jpg
Ohutlevykiinnitykset
Särmä suomalainen seinätulppa GRIPPER™ sopii kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin. GRIPPER™ toimii kaikissa seinämateriaaleissa ja -rakenteissa. Lo-Vis – mikrokaulus pitää tulpan optimaalisessa asennussyvyydessä pysyen itse piilossa ruuvin alla. DuPont™ Hytrel® -materiaalinsa ansiosta GRIPPER™ kestää pitkäaikaista kuormitusta, iskuja, kulumista, kosteutta, kemikaaleja, lämpötilan vaihteluja ja varastointia tavallisia tulppia paremmin.
20188_54298.jpg
Sisustajalle keraamisia unelmalaattoja lattiaan ja seiniin
Keraamisella laatalla on monia etuja, miksi se kannattaa valita kodin lattia- tai seinämateriaaliksi. Keraaminen laatta kestää erinomaisesti kovaakin kulutusta. Tästä syystä laatat ovat varsinkin lapsi- ja kotieläinperheiden suuressa suosiossa.Keraamisen laatan etuja ovat myös pinnan kestävyys sekä lämmön- ja kosteudensietokyky, unohtamatta tietysti sitä, että keraamiset laatat tuovat sisutukseesi laatua. Nykyisin laattoja löytyy vaateliaimpienkin sisustajien makuun, sillä erilaisia värejä, pinnan muotoja ja laattojen kokoja on valtavasti. Keraamiset laatat soveltuvat hyvin sekä lattia- että seinäpinnoiksi – ja kaikissa tiloissa.
200611_658.jpg
Tee Se Itse: Pihakivetys
Pihan viimeistelyyn ja komistukseen voidaan käyttää myös luonnonkiviä. Luonnonkiveä voi käyttää joko pelkästään tai yhdistellä sitä betonin ja puun kanssa. Luonnonkivimateriaali on eläväpintaista, kestoltaan lähes ikuista. Luonnonkivillä voi luovasti toteuttaa itseään. Käyttötavasta tai paikasta riippuen luonnon muovaamia kiviä voidaan käyttää joko sellaisenaan tai kivituhkaan asennettuina.Lisätietoa pihakivistä...
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Omakotitalon Tontin Hankinta
Kun ajatus omasta omakotitalosta syttyy, tonttiasia nousee ensimmäisenä isona asiana esille. Seuraavaksi on päätettävä minkälainen tontti hankitaan. Suunnitellaanko talo tontille vai hankitaanko tontti talolle?
20221_74324.jpg
Nämä trendit näkyvät kylpyhuoneissa vuonna 2022
Vaikka kylpyhuoneeseen valitaan usein perinteisiä ratkaisuja, tyylissä ei silti tarvitse tyytyä tylsyyteen. Kylpyhuone on kodin hyvinvointitila, jonka rauhoittavaa tunnelmaa vahvistetaan nyt hempeillä väreillä, kiehtovilla muodoilla ja sointuvilla sisustustekstiileillä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton