Kyselyn tulokset: Mitä sähkötöitä pihapiirisi kaipaisi? Yksi vastaus nousi yli muiden

Kesällä touhutaan ulkona, oltiinpa sitten kotona tai kesämökillä. Sähköä tarvitaan moneen tarpeeseen aina laturista laiturille asti. Nyt kun sähkön tarpeet nousevat esiin ja ovat mielessä, on oikea aika kutsua sähköasentaja paikalle tekemään asianmukaiset ja turvalliset parannukset. Samalla on syytä poistaa aiemmat vaaralliset viritykset sekä huomioida myös syksyn tarpeet kuten pihan valaistus ja terassin lämmittimet.

Selvitimme viikon kysymyksellä Rakentaja.fi- ja Puutarha.net-verkkosivustojen kävijöiltä, muun muassa millaisia sähkötöitä heidän pihapiirissään olisi syytä tehdä. Saimme noin 450 vastausta, jotka paljastavat, mikä on kirkkaasti halutuin parannuskohde.

Kyselyyn vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvottiin 150 euron arvoinen lahjakortti, jolla voi ostaa sähköasennuspalveluja www.loydasahkomies.fi -toiminnassa mukana olevilta sähköurakoitsijoilta. Ja voittaja on...

Pihavalaisimen_asennus_kuva x

1. Missä on eniten tarvetta sähköistyksen parantamiselle?

...katsotaan ensin vastaukset!

Ensimmäiseksi halusimme kuitenkin saada selville, missä on eniten tarvetta sähköistyksen parantamiselle tai korjauksille. Kaksi kolmannesta vastaajista näki tässä suhteessa kotipihan kesämökkiäkin tärkeämpänä. Myös taloyhtiöiden yhteiseen pihapiiriin kohdistui toiveita.

testi.JPG

2. Millaisia sähköistystarpeita piha-alueella on?

Kysyttäessä millaisia sähköistystarpeita piha-alueella on, nousi yksi selvästi yli muiden – pihan kulkureittien valaistus. Tämän nimesi 61 % vastaajista. Toive heijastaa tarvetta turvallisuuteen ja mukavuuteen, jota hyvin toteutettu ulkovalaistus tarjoaa.

Kun valoa tarvitaan eniten, on syksy jo pitkällä ja maa pian jäätymässä. Siksi on hyvä alkaa hoitaa asiaa nyt kutsumalla sähköurakoitsija paikalle arvioimaan tilanne ja tekemään tarjous toteutuksesta. Hän antaa ohjeet säädösten mukaisten kaapeliojien kaivamiseen ja tulee vaikkapa loppukesästä tekemään asennukset. Häneltä kannattaa kysyä myös valaisimista, sillä sähkötarvikkeiden ammattilaisvalikoima on paljon rautakaupan tarjontaa laajempi ja sisältää vain laadukkaiksi todettuja tuotteita.

Jokainen seuraavista tarpeista sai maininnan yli neljännekseltä vastaajista tässä suosituimmuusjärjestyksessä:
 

  • Terassin pistorasiat tai valaistus
  • Liiketunnistimet valaistuksen kytkemiseksi
  • Ulkopistorasioita sähkökäyttöisiä työkaluja varten
  • Muun piharakennuksen (kuin kesäkeittiön) pistorasiat tai valaistus
  • Istutusten valaistus

Tarpeet ovat siis hyvin käytännönläheisiä ja edustavat pihan sähköistyksen tason selkeää kokonaisparannusta.

Autoon liittyvä sähköistys sai paljon huomiota. Jokainen seuraavista sai maininnan joka kymmenenneltä vastaajalta:
 

  • Autopaikkojen sähkötolpat autonlämmitykseen
  • Sähköauton latauspiste
  • Autokatoksen pistorasiat tai valaistus
Kyselyssä pihan kulkureittien valaistus oli vastauksien mukaan yleisin sähköistystarve piha-alueella. Tämän nimesi 61 % vastaajista.Kyselyssä pihan kulkureittien valaistus oli vastauksien mukaan yleisin sähköistystarve piha-alueella. Tämän nimesi 61 % vastaajista.

3. Kuinka pitkä aika siitä on, kun sähköasentaja kävi viimeksi tekemässä sähkötöitä?

Kuinka pitkä aika siitä on, kun sähköasentaja kävi viimeksi tekemässä sähkötöitä piha-alueellasi? Ilahduttavaa aiempiin kyselyihin verrattuna on, että pihan sähkötöitä on teetetty viimevuosina entistä enemmän.

Huolestuttavaa puolestaan on, että silti puolella vastaajista ammattilaisen käynnistä on niin pitkään, ettei siitä ole muistijälkeä tai tiedetään, ettei käyntiä ole koskaan tapahtunutkaan. Koska pihalla tarvitaan joka tapauksessa sähköä, viittaa tämä tilapäisten jatkojohtojen käyttöön tai maallikon tekemiin laittomiin virityksiin.

testi2.JPG

4. Mikä mietityttää eniten sähköistyksessä tai sähköasennusten teettämisessä?

Kysyttäessä mikä sähköistyksessä tai sähköasennusten teettämisessä mietityttää eniten, nousi esiin useimmin epätietoisuus kustannuksista ja edullisen sähköasentajan löytämisestä. Varsin paljon oli myös pohdintaa teknisistä kysymyksistä kuten valaistuksen riittävästä määrästä, kaapelikaivannoista sekä vikavirtasuojista.

Kustannuksista ja teknisistä seikoista saa tiedon pyytämällä sähköasentajan käymään paikalla ja kertomalla hänelle toiveensa. Luotettavan sähköasentajan puolestaan löytää alan järjestöjen ylläpitämästä Löydä sähkömies -palvelusta. Sieltä klikkailemalla on helppo löytää lähialueen sähköurakoitsijat. He ovat kaikki Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n jäseniä, ja heillä on Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin myöntämät sähköasennusoikeudet.

Kuva_Sähköasentaja neliö.JPG

Ja onnellinen arvonnan voittaja on...

150 euron arvoisen lahjakortin voitti arvonnassa Marika Närhi. Voittajalle on ilmoitettu henkilökohtaisesti.

Lahjakortin avulla voi ostaa sähköasennuspalveluja www.loydasahkomies.fi -palvelun kautta.

Onnittelut voittajalle ja kiitos kaikille kyselyyn vastanneille!

 
Julkaistu
7.6.2021