• Etusivu
  • Talo

Kannattaako kesämökin hankkiminen?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.06.2021
20216_70884.jpg

Artikkelin kuvat: Anne Latvala

Unelma mökkielämästä ja paikasta syrjäisellä järvenrannalla tai merellisissä tunnelmissa saaristossa elää suomalaisissa. Mökit menevät nyt kaupaksi, oli kunto mikä hyvänsä. Onko nykyajan mukavuuksiin tottuneella ihmisellä kuitenkaan helppo ymmärtää, mitä syrjäisellä maatilkulla eläminen todellisuudessa vaatii? Mitä mökkielämä oikeasti on? Kesäinen työleiri, täältä tullaan! Vaiko ihanan reunouttava suomalainen mökkikesä.

Artikkelin linkeissä hurjasti tietoa kesämökkiläisille ja kesämökistä haaveileville.

Kesämökki lämpiääkin puilla

Pieni punainen tupa ja rantasauna kyllä lämpiää, mutta siihen tarvitaan kasa halkoja. Klapit eivät synny itsestään tai kulkeudu mökille omin jaloin. Klapisi saattavat olla jopa mantereen puolella, pienen tai suuremmankin venematkan päässä.

Kulkeutuivatpa puut sitten keinolla millä hyvänsä kesämökillesi, muista varautua klapitalkoisiin aina puupinon huvetessa.

Miten korjata takan tulipesän pienet halkeamat? >>

20215_70862.jpg

Mitä maksuja mökkeilijälle kuuluu?

Kesämökki ei ole pelkkä kertaostos. Mökkeilyyn liittyy myös monia samoja kulueriä kuin omakotitalossakin, jotka on syytä ottaa huomioon.

  • kiinteistövero (maksun suuruudet riippuvat kunnasta)
  • jätehuolto
  • mahdollinen tienhoitomaksu
  • laituripaikka ja vene
  • nuohooja
  • sähkölasku
  • lämmityskulut
  • mahdollinen vesimaksu

Näin tuot valoa sähköttömälle kesämökille – katso vinkit >>

Haja-asutusalueiden jätevesiremontit edelleen myöhässä >>

Kesämökin vesihuolto ja jätevedet

20215_70863.jpg

Muista tarkistaa kaivon kunto, kun ostat erämökkiä itsellesi. Siis jos kaivoa nyt on ensinkään. Vai joudutko tuomaan kaiken käyttöveden mukanasi? Esimerkiksi saaristossa monessa mökissä on kesävesi, joka katkaistaan syksyn tullen ja avataan taas keväällä.

Jätevesiasia on sitten aivan erikseen. Löytyykö mökiltä lainkirjaimen täyttävää jätevesijärjestelmää vai pitääkö siihen investoida ensimmäisenä?

Näin valitset oikean kokoisen umpisäiliön kiinteistöllesi >>

Mistä jätevesijärjestelmän hinta muodostuu? >>

Kuka tyhjentää huussin?

Kaikkien kesähommien äiti: huussin tyhjennys! Se kuka saa lyhimmän tikun pääsee lapioimaan. Asiahan ei aina näin silti mene. Nykyaikaiset kompostoivat huussit tekevät kaikesta muhevaa multaa. Pakastavat tai polttavat taitavat jättää vielä uskomattoman vähän mitään jälkeensä. Sisävessasta on vanhoissa taloissa silti melko turha haaveilla, jos mökin kunto on alkuperäinen.

Ohjeet, miten teet itse ulkohuussin >>

20215_70864.jpg

Kuinkas pitkä matka sinne kauppaan olikaan?

Take-a-way palvelut harvemmin toimivat ulkosaariston luodolla. Ohi lipuvat risteilyalukset saattavat muistuttavat sinua valmiista noutopöydästä, mutta niiden luokse et pääse. Kun siirryt mökille saaristoon tai kaukaiseen tunturimaastoon, on muistettava ottaa ja kantaa kaikki tarvittavat elintarvikkeet mukana. Toisaalta siinä on myös päiväksi hyvää ohjelmaa, kun lähtee käymään kaupassa muutaman kymmenen kilometrin päässä ja ehkä vielä soutaen. Kylmäkassista tulee sinulle uusi paras kaveri.

Tärkeää muistaa vesillä >>

Sama maisema sumulla...
Sama maisema sumulla...
...ja ilman
...ja ilman

Mökkipiha rehottaa

Ruohikko kasvaa mökilläkin, jos et ole onnistunut hankkimaan kallioista tonttia, jossa kasvaa pari mäntyä ja muutama tupsu puolukkaa sammaleen seassa. Osan toki voi jättää niityksi koko kesäksi ja varsinkin pörriäiset tykkäisivät. Jonnekin se kulkupolku on kuitenkin raivattava, vaikka sitten niittämällä. Pitääkö siis mökillekin hankkia ruohonleikkuri?

Leikkaa nurmikko entistä vaivattomammin ja hallitummin >>

Rakennusteline on mökkiläisen apuri – katso 5 vinkkiä telineiden käyttöön >>

20215_70865.jpg

Kaikki paikat repsottaa

Jos kotona löytyy korjattavaa, niin myös mökillä. 1800-luvulla rakennettu hirsimökki alkaa rapistua aivan varmasti jossain kohtaa ja se 60-luvulla rakennettu lautamökki vielä aikaisemmin. Nyt joudut raahaamaan mökillesi jo ruuvinvääntimen, vasaran, käsisirkkelin, kärkisarjan, vatupassin ja ties mitä muuta, lautatavarasta nyt puhumattakaan. Sitäpä on mukava uittaa salmen yli kiikkerällä veneellä.

Voiko ketokatolla vähentää ilmastonmuutosta? >>

Kesämökin lämmöneristys >>

Kuka vartioi, kun emme ole paikalla?

Eipä siellä mökillä koko aikaa tule oltua, vaikka nämä pandemia-ajat nyt ovatkin lisänneet etätöitä ja etätöiden mahdollisuutta. Kesä ja valoisa-aika ei olekaan mikään ongelma, mutta pimeän syksyn ja talven tultua tarjoutuu pitempi kyntisille mukavia mahdollisuuksia puuhasteluun. Asian voisi kyllä ratkaista valvontajärjestelmillä.

Tee mökistäsi vaivaton energiansäästäjä >>

Vieläkö haluat hankkia kesämökin?

Jos vielä kaiken tämän jälkeen olet valmis ostamaan itsellesi ja perheellesi syrjäisen kesäpaikan ja ilo mielin odotat tulevaa kesäkautta – onneksi olkoon! Olet vakaasti harkiten tyytyväinen pieneen näpräilyyn sekä ruumiilliseen työhön kesälomasi aikana. Kuka sitä nyt jouten haluaisi edes olla?

Toisaalta kaikkea voi nykyään ostaa myös avaimet käteen -palveluna.

Rentouttavaa kesää kaikille ja varsinkin kesämökin juuri ostaneille. Muista lukea parhaat vinkit rakentamiseen ja remontointiin myös kesällä: Rakentaja.fi.

Kiitos kauniista kuvista Anne Latvalalle!

20216_70866.jpg
Talo
viemäröinti
lämpöeristys
hormit
tulisijat
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

isover-tiilihormi-paloeriste
Eristä piippu oikein ja oikeilla tuotteilla
ISOVER-mineraalivillaeristys edistää rakennuksessa henkilöturvallisuutta ja rakenteiden paloturvallisuutta. Rakennustarvikkeet jaetaan europaloluokkiin sen perusteella, miten ne vaikuttavat palon syttymiseen, leviämiseen sekä savun tuottoon. Pinnoittamattomat ja lasikuituhuovalla pinnoitetut ISOVER-mineraalivillaeristeet kuuluvat parhaisiin paloluokkiin A1 ja A2-s1, d0.Lasivilla on palamaton lämmöneriste, joten sitä voidaan käyttää kaikissa rakennuksissa.
202110_73275.jpg
Miten ja millä hormit sekä tulisijat tulee paloeristää?
Paloturvallisuus on asia, johon ei sovi suhtautua kevyesti. Elävä tuli takassa ja kuumat savukaasut hormissa ovat aina omalta osaltaan riski, mikäli turvallisuudesta ei ole huolehdittu asianmukaisesti rakenteissa tai itse käytössä olevassa tuotteessa, vaikkapa hormissa ja takassa.On tärkeää kiinnittää huomiota paloturvallisuuteen jo itse tulisijaa ja hormia valittaessa, mutta myös olla itse aktiivinen selvittämään, millaisia vaatimuksia paloturvallisuuden saavuttamisella on esimerkiksi välipohjan sekä yläpohjan suhteen – tai vaikka tulisijan takana olevaan palomuuriin.
20237_82598.jpg
Kivi sisustus­elementtinä asunto­messuilla - katso ideat ja tarjoukset
Kauniin ulkonäkönsä sekä kiistämättömän kestävyytensä ansiosta kivi on erinomainen elementti sisustuksessa. Sisustuselementtinä se voi tuoda kotiin kauneutta, kestävyyttä sinne missä sitä tarvitaan ja luonnollista tunnelmaa. On kuitenkin tärkeää valita oikeanlainen kivimateriaali ja hoitaa sitä asianmukaisesti, näin sen kauneus säilyy ja kestää pitkään.Tutustu asuntomessukohteisiin sekä Tulikiven messutarjouksiin.
20192_56347.jpg
Kohti puhtaampaa puun pienpolttoa
Omakotiasujista sekä omakotitaloa harkitsevista 58 % on sitä mieltä, että jokaisessa omakotitalossa pitäisi olla tulisija. Puunpolton pienhiukkaspäästöt kuitenkin herättävät rakentajissa kysymyksiä. Miten pienhiukkaspäästöjä voitaisiin vähentää ja edistää puhtaampaa puun polttoa?
Kivijalka-podcast Tulikivi
Tehoa takkaan puhtaammin ammattilaisen vinkeillä - kuuntele uusin podcast
Oletko harkinnut takan vaihtoa? Tai oletko käyttämässä takkaa ensimmäistä kertaa kotisi lämmitykseen? Kivijalka-podcastissa kysymme kahdelta alan ammattilaiselta monia tulisijoihin ja sen käyttöön liittyviä kysymyksiä. Jakson pääteemana on tulisijan vaihtamiseen liittyvät asiat. Miksi tulisijaremontti kannattaisi tehdä ja mitä asioita siinä pitäisi ottaa huomioon. Esille tulee myös muutama vinkki, miten puita kannattaisi polttaa oikeaoppisesti.Kivijalka-podcastissa puhutaan asumiseen, teknologiaan sekä tietenkin rakentamiseen ja remontoimiseen liittyvistä aiheista.(Podcast on tallennettu 2022 vko 5.)
20112_24200.jpg
Kellariremontti - alkutilanteen selvittäminen
Tilat ja niiden käyttöUsein tilojen käyttötarkoituksen muutos tai niiden varustelutason parantaminen on ensimmäinen sysäys kellarin korjaus- ja muutostöihin. Rakenteellinen selvitys saattaa kuitenkin asettaa toiminnallisia ja taloudellisia reunaehtoja sille mitä voi, saa ja kannattaa tehdä. Joskus saattaa käydä niinkin, että haluttuja korjauksia ei voida realistisilla kustannuksilla toteuttaa ja järkevin korjausvaihtoehto on jättää korjaus tekemättä.Lähtökohtana voidaan pitää sitä, että kellariin ei saa rakentaa asuintiloja eli tiloja, joita käytetään jatkuvaan oleskeluun. Suomen rakentamismääräyskokoelma toteaa: "Asuinhuoneen lattian tulee olla pääikkunaseinän kohdalla olevan maanpinnan yläpuolella. Osa huoneiston asuinhuoneista voidaan kuitenkin mainitulta osin sijoittaa vähäisessä määrin maanpinnan alapuolelle (RakMK G1)." Lisärajoituksia asettavat mm. ikkunapinta-ala, kerroskorkeus ja tontin rakennusoikeus. Tyypillisesti kellariin luvallisesti sijoitettavia tiloja ovat pesu- ja saunatilat, puku- ja kodinhoitohuoneet, varastot, kellarit, tekniset tilat ja harrastustilat.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton