• Etusivu
  • Sisustus

Viikon sisustusidea: 7 vinkkiä laattojen valintaan ja laatoitukseen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.05.2021Päivitetty 21.12.2022
20212_68427.jpg

Laatta: ATV Regno

Miten lasket laattojen määrän oikein? Mikä saumalaasti sopii väreihin? Entä mikä on laattojen polttoerien merkitys? Lue vinkkimme, joilla onnistut laattakaupoilla.

1. Älä valitse kuvan perusteella

Tilaamalla laattoja pelkän kuvan (katalogista tai näyttö) perusteella, et taatusti saa sitä mitä luulet saavasi. Mikään printtikuva ei koskaan ole täydellinen vastine aidolle tuotteelle. Lisäksi laattojen väri saattaa vaihdella, kun viet ne kotiisi sovitettavaksi. Väriin vaikuttavat muun muassa se, onko huone pohjois- vai eteläpuolella ja mitä muita värejä ympärillä on. Värit näyttävät myös tummemmilta tai vaaleammilta eri valaistuksissa.

Muista siis aina viedä laattamallit kotisovitukseen. Muista ottaa myös riittävän suuri pala ja mielellään koko laatta tai pienissä laatoissa useampikin laatta mukaasi.

2. Laske laattojen menekki oikein

Mikä onkaan turhauttavampaa kuin huomata, että varta vasten tilatut laatat loppuvat vain vähän kesken. Laattamenekin laskentaan saat varmasti apua joko laattojen myyjältä tai urakoitsijaltasi. Laattojen koko ja huoneen malli vaikuttaa jonkin verran, paljonko laattaa menee leikkausvaiheessa hukkaan.

Hyvin usein tarvittavan laattamäärän päälle lasketaan 10 % lisää laattoja. Tämä toki vaihtelee laattojen koon ja huoneen mallin mukaan. Jos haluat käyttää muodikasta kalanruotoladontaa kannattaa laattojen määrää lisätä ainakin 15 % .

3. Hinta vai laatu? Onko sillä väliä?

Hyvä ja halpa harvoin kulkevat käsi kädessä. Seinälaattoihin kuitenkin harvemmin kohdistuu suurta rasitetta ja ohuemmatkin laatat pärjäävät mainiosti. Lattialla sen sijaan kulutus on kovempaa ja esimerkiksi keittiön tai pesuhuoneen lattialle putoavat raskaat tai terävät tavarat saattavat lohkaista heikommasta laatasta helposti palan.

Laatta: RTV Naval White Brillo
Laatta: RTV Naval White Brillo

4. Suunnittele kunnolla

Piirrä vaikka seinään ja väritä, jos on tarve demonstroida, miltä laatoitus tulisi näyttämään. Kynä ja paperia on myös hyvä metodi kokeilla erilaisia laatoitusmalleja. Samalla saat arvioitua tarkemmin, miten paljon laattoja kuluu. Pystyt paperille suunnitellessasi laskemaan, montako laattaa esimerkiksi mahtuu yhdelle seinälle. Ruutupaperille on nyt käyttöä!

5. Väärät laatat väärässä paikassa

Useimpia laattoja voi käyttää missä tahansa, mutta joitain sääntöjä laatoituksessakin on.

  • Jos laatoitat seinät usealla eri laattamallilla, katso että laatat ovat edes suurin piirtein saman vahvuisia
  • Ohut seinälaatta ei kestä lattialla
  • Lasitettu laatta lattialla on hyvin liukas
  • Kaikki lattialaatat eivät kestä pakkasta
  • Aito kivilaatta saattaa likaantua helposti ilman pinnoittamista
Laatta: Pukkila Habitat
Laatta: Pukkila Habitat

6. Kaikki laatat samaa polttoerää

Tästä asiasta huolehtii yleensä myyjä, mutta vahinkoja sattuu. Voit siis itse myös tarkistaa, että koko ostamasi laattaerä on samaa polttoerää. Laattojen värissä saattaa olla huomattaviakin eroja polttoerien välillä.

Paketit kannattaa avata. Tarkista laattapaketit myös, jos tilaat laatat kotiin laatoittajaa varten, jotta olet saanut sitä, mitä olet tilannut. Ei ole mukavaa huomata lomalta palatessa, että pesuhuoneesi seinällä kiiltelevät väärät laatat.

7. Saumalaastin värin valinta

Ole tarkka saumalaastin värin kanssa, ettei laatan tai saumalaastin väri ala näyttää likaiselta. Näin käy, jos toinen tuotteista on viileän sävyinen ja toinen lämmin. Sauman värin ei silti tarvitse olla sama kuin laatan. Saumojen väreillä voi myös korostaa laatoitusta. Huomioi vain, että tuotteiden värit ovat riittävän erilaiset, ettei lopputulos näytä virheeltä.

Muutama vinkki:

  • Musta saumaväri on todella voimakas, eikä näytä kovin hyvältä tumman harmaan laatan kanssa.
  • Musta sauma ei myöskään pysy mustana, varsinkaan runsaasti kalkkia sisältävän veden alueilla.
  • Vaaleat saumavärit lattiassa saattavat likaantua nopeasti (riippuen veden laadusta).
Laatta: RTV Oxford Anthtacite
Laatta: RTV Oxford Anthtacite
Info

Info

Lue lisää:

Sisustus
kylpyhuone
lattiat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20237_82598.jpg
Kivi sisustus­elementtinä asunto­messuilla - katso ideat ja tarjoukset
Kauniin ulkonäkönsä sekä kiistämättömän kestävyytensä ansiosta kivi on erinomainen elementti sisustuksessa. Sisustuselementtinä se voi tuoda kotiin kauneutta, kestävyyttä sinne missä sitä tarvitaan ja luonnollista tunnelmaa. On kuitenkin tärkeää valita oikeanlainen kivimateriaali ja hoitaa sitä asianmukaisesti, näin sen kauneus säilyy ja kestää pitkään.Tutustu asuntomessukohteisiin sekä Tulikiven messutarjouksiin.
20174_48954.jpg
Luonnonkivet esillä Asuntomessukohteissa
Asuntomessut järjestetään Kouvolassa 12.7. - 11.8. 2019. Tämän vuoden asuntomessut rakentuvat Pioneeripuiston kasarmialueelle, Kouvolan Korialle. Messualue jakaantuu luonteeltaan viiteen erilaiseen korttelikokonaisuuteen.
20191_55814.jpg
Tiedätkö, millä laastilla kiinnität laatat?
Weberin laajasta kiinnityslaastivalikoimasta löytyy sopiva vaihtoehto eri käyttökohteisiin. Laaja valikoima ja selkeät pakkaukset helpottavat työskentelyä. Tiiviit muovipakkaukset mahdollistavat kiinnityslaastiemme kuljettamisen ja varastoimisen myös vaihtelevissa olosuhteissa.
Gyproc Habito-levy ja järjestelmätakuu-logo
Kipsilevy on luonnonmukainen rakennusmateriaali
Kipsilevy on luonnollinen rakennusmateriaali, jonka pääraaka-aineena ovat puhdas kipsikivi, vesi sekä kierrätyspaperista valmistettu uusiokartonki.Gyproc-kipsilevy on hajuton ja terveydelle vaaraton rakennusmateriaali. Gyproc sisäverhouslevyt ovat läpäisseet tarkat sisäilman emissiotestit (TVOC) ja kuuluvat Rakennustietosäätiön myöntämään parhaaseen sisäilman päästöluokkaan M1.Lue lisää Gyprocin kipsilevyistä ja tuotteista
202210_79729.jpg
Mistä vinkit ja neuvot rakentajalle ja remontoijalle?
Siinähän se on, rakennus- tai remonttiprojekti. Väliseinät pitäisi rakentaa, mutta mikä on oikea tapa? Entä miten voi ottaa huomioon ääneneristyksen? Omatoimirakentajalle ja -kunnostajalle voi helposti mennä niin sanotusti sormi suuhun miettiessään, miten toteuttaa kestävät ratkaisut niin, että ne ovat myös kerralla oikein tehdyt? Rakentamisessa kun on monta toisiinsa kytkeytyvää seikkaa, jotka vain tarvitsee tietää tehdessään. Ensikertalainenkaan ei toki jää yksin, sillä kevytrakentamisessa auttavan kätensä ojentaa Gyproc Asennuskirja.
201811_53250.jpg
Luonnonkivipinta on huoleton
Kestävä ja kaunis kivi sopii jokaiseen sisustukseen. Usein sisustukselta toivotaan ekologisuutta ja materiaaleilta pitkää elinkaarta – ja nämä toiveet kivi täyttää erinomaisesti. Luonnonkivi henkii ympärilleen yksilöllisyyttä, aitoutta ja arvokkuutta. Sisustusmateriaalina siinä yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla käytännöllisyys, esteettisyys ja kestävyys. Lisäksi luonnonkiven ominaisuudet ovat arvostettuja, mikä merkitsee arvonnousua asunnolle, jossa kiveä on käytetty.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton