• Etusivu
  • LVI

Maatilan päärakennuksen lämmitysremontti - huoletonta ja käytössä edullista energiaa omasta maasta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö NIBE Energy Systems Oy
Päivitetty 17.11.2023
20215_70811.jpg

Vanhan maalaistalon laajennusosassa sattui olemaan uuden lämmitysjärjestelmän laitteille juuri sopiva, alun perin wc:ksi suunniteltu lattiakaivolla varustettu tila.

Lämmityksen parissa huhkiminen vaihtui huolettomuuteen, kun sipoolaisella tilalla siirryttiin maalämpöön alkuvuodesta 2021.

1800-luvulla rakennettu ja 1990-luvulla laajennettu maatilan päärakennus seisoo komeana sipoolaisessa maalaismaisemassa, mäen päällä peltojen keskellä. Vuosikymmenien ajan tila on tarjonnut myös upeat puitteet erilaisille juhlille, sillä tilan emäntä pyöritti maataloustöiden ohessa juhla- ja cateringtoimintaa laajennusosan suuressa salissa 1990-luvulta aina viime vuosiin asti.

Samaan aikaan kun salissa nautittiin laulusta ja juhlapöydän antimista, talon isäntä sai huhkia lämmityksen parissa.
− Puuhaa siinä riittikin, sillä suuren rakennuksen lämmityksen takia piti talvipakkasilla juosta jopa kymmenen kertaa vuorokaudessa pihalle lämmityskeskukseen lisäämään puita kattilaan. Ja tietenkin puut piti sitä ennen kaataa, kuljettaa, pilkkoa ja kantaa sisälle ulkorakennukseen.

Viime vuosina polttopuu- ja lämmitysurakkaan saatiin apua läheisiltä ja naapureilta, mutta toiveena oli löytää jokin vaivattomampi tapa lämmittää isoa taloa. Tilan emäntä mietti eri vaihtoehtoja yhdessä tytärtensä kanssa, jotka olivat hankkineet maalämmön omiin taloihinsa jo vuosia sitten. He suosittelivat hyvien kokemustensa perusteella maalämpöä myös äidilleen.

Tarjouksia pyydettiin maalämmön lisäksi ilma-vesilämmitysjärjestelmästä, mutta päätös kallistui maalämmön puoleen kokonaiskustannusten valossa. Järjestelmän toimittajaksi valikoitui Talo-Tech Arola, joka myös teki järjestelmän laskelmat ja hoiti suunnittelun.

Lue myös:Mietityttääkö jokin maalämmön hankinnassa? Katso vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin

Talon vanha osa jykevine hirsiseinineen huokuu historiaa.
Talon vanha osa jykevine hirsiseinineen huokuu historiaa.

Vessa muutettiin tekniseksi tilaksi

Koska talo ei sijaitse pohjavesialueella, kunnan rakennusvalvonnalle riitti projektista toimenpideilmoitus, minkä jälkeen kaivinkone pääsi aloittamaan työnsä marraskuussa 2020. Peltomaahan kaivettiin lähes 2 kilometriä keruupiiriä, jossa keruuneste kiertää keräämässä lämpöä viidessä eri piirissä. Talon laajennusosassa sattui olemaan uuden lämmitysjärjestelmän laitteille juuri sopiva, alun perin wc:ksi suunniteltu lattiakaivolla varustettu tila.

Koska lämmitettävä huoneistoala on suuri mutta lämpimän käyttöveden tarve pieni, sopivaksi ratkaisuksi osoittautui kahden maalämpöpumpun yhdistelmä. Järjestelmää ohjaa NIBE S -sarjan S1255-12, jossa on sisäänrakennettu lämminvesivaraaja ja joka tuottaa sekä lämmintä käyttövettä että lämmitysvettä. Ohjaavan yksikön alaisuudessa hyrrää NIBE F1145-12, joka keskittyy vain lämmitykseen. Lisäksi järjestelmässä on NIBE UKV -lämpöpumppuvaraaja, joka toimii puskurina ja tasaa lämmönjakoa.

Talossa oli ennestään lämpöpatterit vanhalla puolella ja juhlasalissa. Lämmitysremontin yhteydessä verkostoon lisättiin kaksi patteria keittiöön.
Talossa oli ennestään lämpöpatterit vanhalla puolella ja juhlasalissa. Lämmitysremontin yhteydessä verkostoon lisättiin kaksi patteria keittiöön.

Talossa oli ennestään lämpöpatterit vanhalla puolella ja juhlasalissa sekä lattialämmitys uuden puolen kaakeloiduissa tiloissa. Lämmitysremontin yhteydessä verkostoon lisättiin kaksi patteria keittiöön. Lisäksi suunnittelussa otettiin huomioon mahdollisuus liittää samaan lämmitysjärjestelmään uuden osan yläkerta, kun se jonain päivänä otetaan asuinkäyttöön.

− Mitään yllätyksiä ei projektissa tullut. Asennus meni sujuvasti ja suunnitellusti. NIBE S -sarja on yksinkertainen ja nopea asentaa ja käyttöönotto hyvin looginen. Toimitan mielelläni NIBE-lämpöpumppuratkaisuja, sillä laitteet ovat korkealaatuisia ja suorituskykyisiä, kertoo Kim Arola Talo-Tech Arolasta.

Loppiaisena 2021, juuri ennen talven kovimpia pakkasia, maalämpö kytkettiin päälle ja vanha puukattila siirtyi menneisyyteen, osaksi sipoolaisen maalaistalon pitkää historiaa. Lämmityksen vuoksi ei tarvitse enää huhkia, vaan tarjolla on huoletonta ja käytössä edullista energiaa omasta maasta.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

NIBE Energy Systems Oy
LVI
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20211_68317.jpg
Harkitsetko kodin lämmitystavan vaihtoa? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
Lämmitätkö fiksusti vai maksatko liikaa? Olisiko sopiva aika lämmitysremontille ja mitä tukia siihen on mahdollista saada? Osallistu NIBEn järjestämään ilmaiseen webinaariin keskiviikkona 3.3.2021 klo 18, niin päivität lämmitystietosi vaivattomasti ajan tasalle.
20239_82800.jpg
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.
20132_33899.jpg
Mikä lämmitysratkaisu sopii sinulle parhaiten?
Se riippuu luonnollisesti useista eri tekijöistä: kuinka suuri talosi on, missä päin maata se sijaitsee, rakennatko uutta, vaihdatko vanhan kattilan vai säilytätkö sen, jne. Tästä näet hieman yksinkertaistettuna, mikä täyttää parhaiten sinun tarpeesi. Tarkempia neuvoja ja ehdotuksia saat lähimmältä NIBE-jälleenmyyjältä.
201712_51104.jpg
Tutustu edistykselliseen patteritermostaattiin
Tiesitkö että vaihtamalla perinteisen termostaatin älykkääseen termostaattiin voit säästää vuodessa melkoisesti? Vaihtamalla esimerkiksi yli 15 vuotta vanhan termostaatin omavoimaiseen malliin, voi energian säästösi olla 8 %, mutta jos vaihdat termostaatin Danfoss Eco™ termostaattiin, voi energiansäästösi nousta jopa 30 %:iin.
20208_66210.jpg
Kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa
Vuonna 2008 raitiovaunuonnettomuudessa loukkaantunut Mikael Turtiainen toteuttaa isänsä ja yhteistyökumppaneiden kanssa uutta omakotitaloa Tuusulan asuntomessuille. Lähes valmiin talon erikoisuutena on tavoite selvitä kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa.
20101_19849.jpg
Matalaenergia-aika alkoi
Tämän vuoden alusta astuivat voimaan ympäristöministeriön uudet määräykset koskien rakennusten energiatehokkuutta. Vanhat määräykset tiukentuivat tuntuvasti, noin 30-40%.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton