Tiili - ekologinen ja energiatehokas ulkoseinärakenne

Jatkuvasti kohoava energian hintataso ja toisaalta kasvihuonepäästöjen rajoittaminen ovat johtamassa siihen, että rakenteen hyvät energiatehokkuusominaisuudet ja pitkäaikaiskestävyys, kauniin ulkonäön ohella, tulevat olemaan yhä tärkeämpi syy myös ulkoseinän rakenneratkaisuja valittaessa.
Kun Suomen tiilirakentaminen alkoi joskus 1200-luvulla, ajateltiin rakentamista jo silloin sekä palo- että myös energiatekniseltä kannalta. Tuon ajan linnojen lämmityskanavien rakenteina tiili toimi paloturvallisuuden kannalta erinomaisesti ja toisaalta rakenteisiin varautui hyvin myös lämpöä. Aina 1960 – luvulle asti rakennusten ulkoseinät muurattiin massiivisiksi yleensä puolentoista tai kahden kiven paksuisiksi täystiiliseiniksi, jolloin ulkoseinien rakenne toimi sekä hyvänä lämmönvaraajana että lämpötilavaihtelujen tasaajana. Massiivitiiliseinien U-arvo vaihteli 0,9-1,1 W/m²K välillä, mutta vielä tänäkin päivänä ko. rakennustavalla tehtyjen kiinteistöjen energian kulutus ei ole sen huonompi kuin esim. 80-luvun elementtikerrostaloissa, joissa U-arvo lienee teoreettisesti laskettuna tasoa 0,28 W/m²K. Vaikka tuon ajan massiivimuurattujen ulkoseinärakenteiden laskennallinen lämmöneristävyys on huono, parantaa ulkoseinän massan hyvä varauskyky sen energiatehokkuutta.
 
As.Oy Tuusulan Lottakoti. Suunnittelu: Arkkitehtitoimisto Larkas & Laine Oy
As.Oy Tuusulan Lottakoti.
Suunnittelu: Arkkitehtitoimisto Larkas & Laine Oy
Tätä vanhaa hyväksi koettua rakentamisperinnettä käytettiin jälleen 90- luvulla mm. Allergialiiton toimitalossa Pikku Huopalahdessa Helsingissä sekä vuonna 2001 Suomen Naistenhuoltosäätiön rakennuttamassa As. Oy Tuusulan Lottakodissa.

Lottakodin ulkoseinät muurattiin n. 600 mm paksuna ns. kahdenkiven täystiilimuurauksena ja päälle tehtiin 3-kerrosrappaus. Kohteen tiilet olivat perinteistä reikätiiltä kevyempiä ja isoreikäisempiä ja rakenteen U-arvoksi saatiin hieman perinteisempää massiivirakennetta parempi eli 0,85 W/m²K.

Asukkaat ovat olleet taloonsa hyvinkin tyytyväisiä. Talo on kokonaisuudessaan paikalla rakennettu, sillä paikalla tehtyjen ulkoseinien ohella myös välipohjat ovat paikalla valettua betonia, mikä kokonaisuutena tekee talosta myös hyvin ääntä eristävän. Vastaavantyyppinen rakenne oli myös muutama vuosi sitten Fiskarsin ruukkikylään rakennetussa hotellissa, jossa arkkitehdin tavoite oli suunnitella hotelli, joka kestää ainakin 300 vuotta ilman enempiä korjauksia.

 
Tiili on pitkäikäinen ja VTT:n tutkimusten mukaan elinkaaritehokkuudeltaan paras julkisivuratkaisu
Energianhinnan raju nousuvauhti ja tuleva rakennusten energiamerkkijärjestelmä on asettanut sekä kiinteistönpitäjät et...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan 
Julkaistu
8.8.2007