Käyttöönotto
- Rakenteiden ennakkotarkastus ja talotekniikkalaitteiden tarkastus

9. Käyttöönotto


Korjaustyöt voidaan tehdä pitkällä tähtäimellä. Tämä edellyttää tarkastuksilta erityistä tarkkuutta. Lisäksi korjauksia tehdään paljon itse, ja oman työn tarkastaminen vaatii melkoista kriittisyyttä. Ei ole urakoitsijaa, jolle voisi mainita virheistä tai puutteista. Asia on toisin, kun koko korjaus tehdään nopealla aikataululla urakoitsijoiden toimesta. Vihdoin aletaan olla käyttöönottovaiheessa. Rakennus on kuitenkin saatava kuntoon ennen lopullista muuttoa. Muuten työt jäävät roikkumaan ja vielä kymmenenkin vuoden kuluttua puuttuu jostain jokin listan pätkä. Eikä tuota listaa mistään enää silloin saa ostettua. Omana työnä tehtynä tällainen on yleistä. Urakoidussa korjaushankkeessa ei niinkään yleistä. Paras on saada korjaus valmiiksi ja asukkaat tyytyväisiksi.

9.1 Rakenteiden ennakkotarkastus ja talotekniikkalaitteiden tarkastus
Koko korjaustyön aika on tarkastuksia täynnä. Ne eivät välttämättä ole virallisia tai ennakkoon sovittuja. Monta asiaa voi tarkastaa ohimennen. Onpa eristeet asennettu huolella, höyrysulku on ehjä jne. Se on työtä, jonka asiaa tuntematonkin voi hyvin pitkälle todeta, ja jos on epätietoinen, kannattaa aina kysyä. Sitä varten on asiantuntijat palkattu. Talotekniikkatyöt tehdään yleensä aina urakalla tai ammattimies tekee työt tuntityönä. Työllä on aina vastuullinen työnjohtaja. Tarkastusten lähtötietoina ovat laaditut suunnitelmat, sopimusasiakirjat, piirustukset, työselitys ja huoltosuunnitelma. Huoltosuunnitelmat tulevat urakoitsijoilta, mikäli ne on osattu suunnitteluvaiheessa heiltä edellytettäviksi asiakirjoiksi kirjata, samoin kaikki käyttö- ja huolto-ohjeet.
9.1.1 Tarkastusten tarkoitus
Tarkastuksen tavoitteena on varmistaa, että rakennuksen koneiden ja laitteiden sekä LVIST- järjestelmien, eli taloteknisten laitteiden toimivuus on suunnitelmien mukaista. Tarkastuksilla varmistetaan rakenteiden ja pintojen laadukkuus rakentamisen etenemisen tahdissa. Tarkastuksia tehdään koko korjaustyön ajan.

9.1.2 Miten tarkastetaan Piiloon jäävistä osista tulee olla dokumentit. Tulevaisuuden kannalta on tärkeää ettei l...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan

 
Päivitetty
22.3.2013