• Etusivu
  • Varusteet

Putoamissuojaimet varmistavat turvallisen työskentelyn korkealla

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö IKH
Päivitetty 01.06.2021
20214_65417.jpg

Putoamissuojaimia käytetään monilla aloilla mm. erilaisissa rakennus-, korjaus-, asennus- ja huoltotöissä. Ne ovatkin välttämätön varuste korkealla tapahtuvaan työskentelyyn turvallisen työskentelyn takaamiseksi ja työtapaturmien ehkäisemiseksi. Vaarallisiksi kohteiksi katsotaan yli kaksi metriä korkeat kaiteettomat työskentelypaikat.

Putoamissuojaimet valitaan aina riskiarvioinnin perusteella. Niitä käytettäessä on tärkeää noudattaa valmistajan ohjeita ja harjoitella etukäteen niiden käyttöä. On myös hyvä muistaa, että katolle ei tule koskaan mennä yksin. Korkealla työskentelyyn tulee tehdä aina suunnitelma onnettomuuden varalle.

Putoamissuojaimiin kuuluvat eri kategoriat

Ennen korkealla työskentelyä on hyvä tutustua putoamissuojainten eri kategorioihin ja termistöön.

Kulun rajoittaminen
Putoamisvaaralliselle alueelle pääsyn estävä järjestelmä rajoittaa työaluetta ja pitää työntekijät poissa putoamisvaaralliselta alueelta.

Putoamisen pysäyttäminen
Putoamisen pysäyttävä järjestelmä on etenemis- tai työasemointijärjestelmästä erillinen varmistusjärjestelmä. Putoamisen pysäyttävä järjestelmä estää käyttäjää putoamasta maahan putoamistilanteessa. Sen tehtävä on pysäyttää putoaminen ja rajoittaa käyttäään kohdistuvia nykäysvoimia Sen kanssa pitää muistaa jättää tarpeeksi tilaa vapaalle putoamiselle. Katso myös turvaetäisyys.

Työasemointi
Työasemointijärjestelmä tukee käyttäjää ja mahdollistaa tarkan asemoinnin niin, että käyttäjän paino on jaloilla. Järjestelmä ei ole suunniteltu putoamisen pysäyttämiseen; käyttäjän painon tulee olla työasemointijärjestelmän varassa. Työasemointijärjestelmään pitää lisätä putoamisen pysäyttävä järjestelmä.

Roikkuminen
Käyttäjä työskentelee roikkuen silloin, kun hän ei enää kannattele painoaan jaloillaan ja hän on pääasiallisesti tuettuna valjaiden avulla. Kuormitus jakaantuu silloin lantiovyön ja jalkalenkkien/istuimen välillä.

Ota huomioon turvaetäisyys

Turvaetäisyys tarkoittaa käyttäjän alla olevaa minimimäärää tyhjää tilaa, joka estää käyttäjää osumasta maahan tai rakenteisiin putoamistilanteessa.

Turvaetäisyys ottaa huomioon:

  • Työntekijän painon
  • Putoamismatkan
  • Nykäyksenvaimentimen repeytymispituuden
  • Työntekijän keskiarvoisen pituuden
  • 1 metrin turvavaran

Turvaetäisyyden pituus
Nykäyksenvaimentimen putoamisen pituudesta riippuvan repeytymispituuden saa selville vain valmistajan tiedoista: kunkin putoamisen pysäyttävän laitteen teknisistä tiedoista löytyy turvaetäisyysehdotus.

IKH:lta saat putoamissuojaimet joka tilanteeseen

Katso videolta ohjeet putoamissuojainten käyttöönottoon.

IKH:n valikoimasta löytyy kattava valikoima ammattikäyttöön tarkoitettuja Petzl:n putoamissuojainpaketteja niin katolla työskentelyyn kuin nostokoriinkin. Climax:n ja JSP.n suojaimet on tarkoitettu DIY-käyttöön ja toimivat hyvin pienemmissä rakennuskohteissa ja satunnaisemmassa käytössä. Paketeista löydät kaikki tarvittavat tuotteet turvalliseen työskentelyyn. Tuotteet ovat mahdollisimman helppokäyttöisiä, jotta virhekäytön mahdollisuus on pieni. Saatavana on myös putoamissuojainten tarvikkeita ja varaosia erikseen.

Sopivan putoamissuojauksen valinnassa kannattaa kääntyä pätevien suojainmyyjien puoleen. IKH on Suomen Työturvallisuuden Liiton (STYL) jäsen ja IKH-myymälöistä löytyy koulutettuja suojainmyyjiä, jotka avustavat suojainten valinnassa, riskien arvioinnissa ja käyttäjien kouluttamisessa.

Muista tarkastuttaa putoamissuojaimet vuosittain

20215_70762.jpg

Putoamissuojaimet tulee tarkastaa vuosittain virallisen putoamissuojaintarkastajakortin omaavan henkilön toimesta vaikka putoamissuojaimia ei olisi käytetty. Muista myös tarkastaa suojainten toimivuus ennen jokaista käyttöä. IKH on työterveyslaitoksen hyväksymä putoamissuojainten tarkastaja. Voit siis tuoda suojaimesi mihin tahansa IKH-myymälään, josta ne tarvittaessa toimitetaan maahantuojalle tarkastettavaksi. Saat tarkastuksesta selkeän raportin, joka kertoo suojaimesi kunnon.

Kysy lisää lähimmästä IKH-myymälästäsi!

IKH
Varusteet
työvaatteet
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20223_77567.jpg
Työvaatteet parantavat myös työn tehokkuutta ja turvallisuutta
Laadukkaat ja toimivat työvaatteet ovat tärkeässä roolissa työmailla, sillä mukavuuden lisäksi ne parantavat työn tehokkuutta ja turvallisuutta - tarvitset vaatteita sitten kotona nikkaroidessa tai työmaakäyttöön.
20211_68140.jpg
Miten työvaatteet pärjäävät kylmän tuulen ja pakkasen kanssa?
Työvaatetesti / Testaaja 3 / Jaakko Örn / raportti 2
työvaate ja työkenkä testaaja linda seisoo kerrostalotyömaan katolla
Miten työvaatteet pärjäsivät kerrostalotyömaalla Espoossa?
Toimin työnjohtajana kerrostalohankkeessa Espoon Tapiolassa. Vastuualueeni työnjohtajana ovat kahden tornitalon vesikatot, niiden julkisivut sekä pihatyöt kattopuutarhan sekä pihakansien osalta. Työskentelen päivittäin ulkona hyvin haastavissa ja vaihtelevissa sääolosuhteissa. Rakenteilla olevien talojen sisätiloissa, kattojen ja työmaatoimiston väliä tulee käveltyä niin paljon, että askelia tulee helposti päivittäin yli 10 000.Tontti, johon nämä kaksi 12-kerroksista tornia ja välisiipi rakentuu, sijaitsee myös meren rannalla, joten voimakas tuuli ja sade tuottavat lisähaasteita sääolosuhteisiin. Näistä syistä vaatetukselta ja jalkineilta vaaditaan työssäni monia eri ominaisuuksia.
Rakennusammattilainen ragnar estam testasi patronin ja sievin työvaatteita ja kenkiä. kuvassa ragnar heittää rakennusjätettä lavalle työmaalla
Miten Patron-työvaatteet ja Sievi-työkengät pärjäsivät testissä työmaalla?
Olen 40-vuotias rakennusalan ammattilainen, joka toimii laajassa mittakaavassa, mukaan lukien myös pienimuotoiset kiinteistönhoito- sekä kunnossapidon työt. Työni on hyvin monipuolista ja vaihtelevaa: katoilla, montunpohjalla, sisätiloissa ja ulkona. Teen aliurakointia isommille rakennusyrityksille sekä tietenkin omia projekteja huoneistoremonteista pieniin uudisrakennusprojekteihin. Ja tietenkin kaikkea siltä väliltä.
Rakentaja kantaa betonisirkkeliä ja rakentajalla on huomioväriset työvaatteet päällä
Kuulonaleneman riskit työssäsi – Milloin melu muuttuu vaaralliseksi ja miten voit suojautua?
Kuulonalenema, joka johtuu melusta, on yleinen ammattitauti maailmassa. Jokapäiväisessä työssä altistuminen korkeille melutasoille voi aiheuttaa pysyviä vaurioita kuulollesi. Onneksi kuulonalenemaa on kuitenkin helppo ehkäistä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton