Putoamissuojaimet varmistavat turvallisen työskentelyn korkealla

Putoamissuojaimia käytetään monilla aloilla mm. erilaisissa rakennus-, korjaus-, asennus- ja huoltotöissä. Ne ovatkin välttämätön varuste korkealla tapahtuvaan työskentelyyn turvallisen työskentelyn takaamiseksi ja työtapaturmien ehkäisemiseksi. Vaarallisiksi kohteiksi katsotaan yli kaksi metriä korkeat kaiteettomat työskentelypaikat.

Putoamissuojaimet valitaan aina riskiarvioinnin perusteella. Niitä käytettäessä on tärkeää noudattaa valmistajan ohjeita ja harjoitella etukäteen niiden käyttöä. On myös hyvä muistaa, että katolle ei tule koskaan mennä yksin. Korkealla työskentelyyn tulee tehdä aina suunnitelma onnettomuuden varalle.

Patron_valjaat_maalaus_rakennustelineet

Putoamissuojaimiin kuuluvat eri kategoriat

Ennen korkealla työskentelyä on hyvä tutustua putoamissuojainten eri kategorioihin ja termistöön.

Kulun rajoittaminen
Putoamisvaaralliselle alueelle pääsyn estävä järjestelmä rajoittaa työaluetta ja pitää työntekijät poissa putoamisvaaralliselta alueelta.

Putoamisen pysäyttäminen
Putoamisen pysäyttävä järjestelmä on etenemis- tai työasemointijärjestelmästä erillinen varmistusjärjestelmä. Putoamisen pysäyttävä järjestelmä estää käyttäjää putoamasta maahan putoamistilanteessa. Sen tehtävä on pysäyttää putoaminen ja rajoittaa käyttäään kohdistuvia nykäysvoimia Sen kanssa pitää muistaa jättää tarpeeksi tilaa vapaalle putoamiselle. Katso myös turvaetäisyys.

Työasemointi
Työasemointijärjestelmä tukee käyttäjää ja mahdollistaa tarkan asemoinnin niin, että käyttäjän paino on jaloilla. Järjestelmä ei ole suunniteltu putoamisen pysäyttämiseen; käyttäjän painon tulee olla työasemointijärjestelmän varassa. Työasemointijärjestelmään pitää lisätä putoamisen pysäyttävä järjestelmä.

Roikkuminen
Käyttäjä työskentelee roikkuen silloin, kun hän ei enää kannattele painoaan jaloillaan ja hän on pääasiallisesti tuettuna valjaiden avulla. Kuormitus jakaantuu silloin lantiovyön ja jalkalenkkien/istuimen välillä.

Ota huomioon turvaetäisyys

Turvaetäisyys tarkoittaa käyttäjän alla olevaa minimimäärää tyhjää tilaa, joka estää käyttäjää osumasta maahan tai rakenteisiin putoamistilanteessa.

Turvaetäisyys ottaa huomioon:

  • Työntekijän painon
  • Putoamismatkan
  • Nykäyksenvaimentimen repeytymispituuden
  • Työntekijän keskiarvoisen pituuden
  • 1 metrin turvavaran


Turvaetäisyyden pituus
Nykäyksenvaimentimen putoamisen pituudesta riippuvan repeytymispituuden saa selville vain valmistajan tiedoista: kunkin putoamisen pysäyttävän laitteen teknisistä tiedoista löytyy turvaetäisyysehdotus.

IKH:lta saat putoamissuojaimet ​​​​​​​joka tilanteeseen

Katso videolta ohjeet putoamissuojainten käyttöönottoon.

IKH:n valikoimasta löytyy kattava valikoima ammattikäyttöön tarkoitettuja Petzl:n putoamissuojainpaketteja niin katolla työskentelyyn kuin nostokoriinkin. Climax:n ja JSP.n suojaimet on tarkoitettu DIY-käyttöön ja toimivat hyvin pienemmissä rakennuskohteissa ja satunnaisemmassa käytössä. Paketeista löydät kaikki tarvittavat tuotteet turvalliseen työskentelyyn. Tuotteet ovat mahdollisimman helppokäyttöisiä, jotta virhekäytön mahdollisuus on pieni. Saatavana on myös putoamissuojainten tarvikkeita ja varaosia erikseen.

Sopivan putoamissuojauksen valinnassa kannattaa kääntyä pätevien suojainmyyjien puoleen. IKH on Suomen Työturvallisuuden Liiton (STYL) jäsen ja IKH-myymälöistä löytyy koulutettuja suojainmyyjiä, jotka avustavat suojainten valinnassa, riskien arvioinnissa ja käyttäjien kouluttamisessa.

Putoamissuojaimet

Muista tarkastuttaa putoamissuojaimet vuosittain

Patron_valjaat_ja_rakennusteline

Putoamissuojaimet tulee tarkastaa vuosittain virallisen putoamissuojaintarkastajakortin omaavan henkilön toimesta vaikka putoamissuojaimia ei olisi käytetty. Muista myös tarkastaa suojainten toimivuus ennen jokaista käyttöä. IKH on työterveyslaitoksen hyväksymä putoamissuojainten tarkastaja. Voit siis tuoda suojaimesi mihin tahansa IKH-myymälään, josta ne tarvittaessa toimitetaan maahantuojalle tarkastettavaksi. Saat tarkastuksesta selkeän raportin, joka kertoo suojaimesi kunnon.

Kysy lisää lähimmästä IKH-myymälästäsi!

 
Päivitetty
1.6.2021