Sisätyöt
- Tulisijat, hormistot

8. Sisätyöt


Hyvin yleistä 60 -luvun alussa oli rakentaa jokaiseen omakotitaloon yksi puilla lämmitettävä uuni. Piiput olivat monihormisia. Vielä 50 -luvulla pääosa taloista rakennettiin lämmitettäväksi uuneilla. Vesikeskuslämmitys alkoi kuitenkin hakea paikkaansa suomalaisessa omakotitalolämmittämisessä. Puulämmitys unohdettiin, kunnes öljykriisi toi uunit takaisin 70 -luvun puolessa välissä. Siihen mennessä oli kuitenkin ehditty purkaa monta hyvää uunia ja uunien muuraustaito alkoi unohtua. Hyvin nopeasti elvytettiin uunien muuraaminen ja kaikki olemassa oleva tietämys uuneista kerättiin talteen. Merkittävä suomalainen kulttuuriteko. Tässä tiilitehtaan olivat hyvällä panoksella mukana. Liian monta hyvää uunia ehdittiin purkaa ja tuoda öljykamiina tilalle. Nyt tilanne on taas korjaantumassa. Rakennuslainsäädännössä edellytetään omakotitalojen lämmitykseltä toimintavarmuutta tuontipolttoaineen saannin estymisen, sähkökatkon tms. varalle. Muurattu tai muusta aineesta valmistettu tulisija on tyylikäs lisälämmönlähde. Tulisija on kiinteä huonekalu.

8.2.Tulisijat, hormistot (ks. Tulisijat ja hormistot)
Korjauksissa usein halutaan tulisija asuntoon. Tarjonta on tänä päivänä erittäin runsas. Suomalainen tulisijaosaaminen on siirretty tehtaalle ja taito on lisääntynyt. Elementtipiippujen tekeminen on laajentunut siitä perinteisestä kiukaan piipusta olohuoneen tulisijan piipuksi. Muuraritkaan eivät ole unohtaneet piipun ja uunin muuraustaitojaan. Ammattimiehet olivat loppumassa, mutta pieni epävakaisuus öljyllä tuotettuun lämmön hintaan nosti taas ammattimuuraamisen taidot arvoon. Tuli uusi osaajakunta muurareihin.

8.2.1 Hormit (ks. Tulisijat ja hormistot) Muurattu hormi ei välttämättä edes sovi korjattavan talon tiloihin ja/tai uuteen ...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan

 
Päivitetty
22.3.2013