• Etusivu
  • Piha

Lue vinkit paperin ja pahvin kierrätykseen

– Lahjapaperi laitetaan sekajätteeseen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.12.2023
20215_70662.jpg

Paperin ja pahvin kierrätys on melko helppoa. Kunhan kierrätettävät asiat ovat puhtaita ne voi lajitella uudelleen käytettäväksi materiaaliksi. Kannattaa kuitenkin lukaista muutama vinkki kierrätykseen, koska jotkut itselleen selvät asiat kuuluvatkin sekajätteeseen kuten lahjapaperit.

Meillä Suomessa kierrätetään paperit ja pahvit eli kartongit yleensä erikseen. Joillakin alueilla on myös yhteisastioita paperille ja kartongille. Tärkeää onkin katsoa keräysastian kyljessä olevat ohjeet.

Paperinkeräykseen käyvät kotona tai työpaikalla kaikki postiluukusta tai postilaatikkoon tuleva paperi sekä kirjoitus- ja tulostuspaperi. Kartonginkeräykseen kuuluvat kartonki-, paperi- ja pahvipakkaukset.

Kertakäyttöastioista ja -pakkauksista on hyvä muistaa, että kartonkiset kertakäyttöastiat kuuluvat kartonginkeräykseen, käsittelemättömät puiset (esim. bambuiset) biojätteeseen ja muoviset sekajätteeseen. Ruuan tai juoman yhteydessä ostettu muovinen astia, ja myös take away -kahvikupin muovikansi on muovipakkaus ja käy muovipakkauskeräykseen.

Muista! Hävitä salassa pidettävä paperijäte asianmukaisesti.

Paperit ja kartongit voit viedä kiinteistön paperin- tai kartonginkeräysastiaan, kierrätyspisteille, Sortti-asemille tai Rinki-Ekopisteeseen. Katso lähin keräyspiste tästä.

Mitä kerätystä paperista ja kartongista tehdään?

Paperin ja pahvin kierrätys ja uusiotuotteiden valmistaminen säästää energiaa ja luonnonvaroja sekä tuottaa vähemmän päästöjä ympäristöön.

Kartongin kuidut irrotetaan toisistaan ja pinnoitteista, jolloin siitä voidaan valmistaa uusia tuotteita. Kierrätetystä kartongista valmistetaan esimerkiksi aaltopahvin raaka-aineita, kirjekuoria, laminaattipapereita sekä paperi- ja kangasrullissa käytettäviä hylsyjä. Osa kerätystä kartongista päätyy uusien kartonkipakkausten raaka-aineeksi. Nestepakkauskartongin muovipinnoite hyödynnetään energiana ja alumiinipinnoite uusioraaka-aineena.

Keräyspaperi hyödynnytetään paperitehtaalla, josta siitä valmistetaan uutta paperia. Kotikeräyspaperista valmistetaan uutta sanomalehtipaperia ja erikseen kerättävästä vaaleasta toimistopaperista valmistetaan pehmopaperia, kuten talous- ja wc-paperia.

20215_70668.jpg

Tee näin, kun kierrätät

  • Tyhjennä pakkaukset ruoantähteistä, huuhtaise nestepakkaukset ja valuta kuiviksi
  • Irrota muovikorkit ja laita ne muovipakkausten keräykseen, niittejä tai pakkausteippiä ei tarvitse poistaa
  • Litistä pakkaukset ja pakkaa ne sisäkkäin.
Info

Info

Kartongin keräys:

Saa laittaa:

  • maito- ja mehutölkit (myös alumiinivuoratut)
  • muro- ja hiutalepaketit, keksipakkaukset
  • paperipussit ja -kassit (esimerkiksi sokeri- ja jauhopussit)
  • puhtaat pizzalaatikot ja hampurilaiskotelot
  • talous- ja wc-paperien hylsyt, munakennot
  • aaltopahvi ja pahvilaatikot

Ei saa laittaa:

  • Pakkauksia, joiden elintarvikejäämiä ei ole huuhdeltu ja/tai kaavittu pois -> sekajätteeseen
  • Lahjapapereita -> sekajätteeseen
  • Askartelukartonkeja -> sekajätteeseen
  • Styroksia -> sekajätteeseen, pakkaukset muovipakkauksiin
  • Kuplamuovia ja muita muovisia pakkaustäytteitä -> muovipakkauksiin
  • Muovikasseja ja -rasioita -> muovipakkauksiin
Info

Info

Paperin keräys:

Saa laittaa:

  • sanoma- ja aikakauslehdet
  • mainosposti, esitteet ja muut vastaavat painotuotteet
  • kirjekuoret (myös ikkunalliset)
  • puhelin- ja tuoteluettelot
  • pehmeäkantiset kirjat
  • kovakantiset kirjat kannet poistettuina
  • kopiopaperit ja tulosteet
  • Valkoiset piirustus- ja lehtiöpaperit
  • valkoisesta paperista tehdyt paperikassit.

Ei saa laittaa:

  • märät tai likaiset paperit
  • pahvit tai kartongit
  • ruskeat paperit tai paperikassit
  • muovit
  • alumiini- tai vahapaperit
  • voimakkaasti värjätyt paperit kuten lahjapaperit.

Lahjapaperien ja pakkausten lajittelu

Lahjapaperit, -kassit ja -pakkaukset voi aina käyttää uudelleen. Voit miettiä jo lahjaa viedessä pakkauksen uudelleen käytettävyyttä tai paketoida lahjan kierrätettyyn pakettiin. Voit myös valita helposti kierrätettäviä pakkausmateriaaleja kuten sanoma- tai aikakauslehtipaperilla. Tällöin käärepaperit voi kierrättää keräyspaperin joukossa.

Lahjapaperit lajitellaan sekajätteeseen. Lahjapaperit eivät sovellu keräyspaperiin, koska ne sisältävät runsaasti painovärejä ja paperin valmistuksessa käytettäviä täyteaineita. Myös pakettinauhat kuuluvat energia- tai sekajätteeseen.

Paperinarut voit laittaa kartonkikeräykseen. Kukkien käärepaperit lajitellaan sekajätteeseen. Kääreinä käytetyt sanomalehtipaperit ovat keräyspaperia. Onnittelu- ja joulukortitvoi käyttää uudelleen askartelussa vaikkapa lasten kanssa. Muuten kortit laitetaan kartonkikeräykseen.

Pahvi- ja kartonkipakkaukset, kuten lelujen ja muiden tavaroiden laatikot sekä suklaarasiat, ovat keräyskartonkia. Ne eivät kuulu keräyspaperiastiaan, koska pahvi ja kartonki näkyvät ruskeina läikkinä keräyspaperista valmistettavassa uusiopaperissa.

Lue myös koristeiden kierrättämisestä.

Info

Info

Lue lisää kiertotaloudesta ja kierrättämisestä

Piha
jätehuolto
ekologisuus
joulu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202112_73959.jpg
Pyhien aika taloyhtiössä
Rauhallinen ja leppoisa joulu taloyhtiössä vaatii hieman esivalmisteluja. Osa asukkaista lähtee loman viettoon muualle ja osa taas viettää lomansa kotona, mutta valmisteluissa on kuitenkin syytä kiinnittää huomiota siihen, että elämä talossa jatkuu mukavissa ja turvallisissa merkeissä.
asbestipitoinen kattolevy sekä rakennuspiirustus
Purkukartoitus – mikä se on ja milloin sitä tarvitaan?
Pelkkä nimi antaa jo vihjeen siitä, mitä purkukartoitus tarkoittaa. Ennen rakennuksen purkamista on tehtävä kartoitus, jossa tunnistetaan vaaralliset haitta-aineet sekä purkumateriaalit. Kartoitus on laillinen velvoite uuden maankäyttö- ja rakennuslain (KRL) myötä. Laki astuu voimaan 1.1.2025 ja sen nimike on nyt muutettu. Uusi on Alueidenkäyttölaki. Nyt purkukartoitus on huomioitava jo heti hankesuunnitteluvaiheessa. Lisäksi lokakuussa 2022 uudistui haitallisia aineita käsittelevä RT-kortisto, ja listalle tuli lisää tutkittavia yhdisteitä.
20216_71356.jpg
Miten jätteiden litistäminen säästää taloyhtiölle selvää rahaa?
Taas ovat talon roska-astiat sekaisin! Miten ihmeessä naapuri ei taaskaan ole osannut pistää muoveja oikeaan astiaan! Pahvinkeräysastiakin pursuaa yli laitojen. Ei ihme, sehän on täynnä ilmaa.Ei ole yhdentekevää, miten taloyhtiön roskikset täytetään. Oikea jäte oikeassa roskiksessa ja esimerkiksi pahvien litistäminen niin, ettei astia pursua yli äyräiden, säästää rahaa taloyhtiöltä ja näkyy myös osakkaiden kukkarossa. Jäteyhtiöt nimittäin perivät lisämaksua, jos astiat pursuavat yli.
biojäteastia sisälle
Kerää biojätteet biokeruuastiaan ennen kompostointia
Biokeruuastia helpottaa biojätteen lajittelua ja kierrätystä kotikeittiössä. Sekajätteeseen heitetty biojäte päätyy jätteenpolttolaitoksiin, kun se erikseen kerättynä olisi kompostoinnin avulla hyödynnettävissä mullaksi, ravinteiksi tai maanparannusaineeksi.
20077_5731.jpg
Kastelli Kotimessut 26.-29.7
Jo perinteiseksi muodostuneet Kastellin Kotimessut kutsuvat rakentajia jälleen heinäkuun lopulla 26.-29.7.2007. Tänä vuonna messujen teemana on "Energiatiivis koti". Suomen ostetuin talomerkki esittelee Kotimessuillaan reilut 20 messukohdetta ympäri Suomen.
20081_7929.jpg
Helo Deco - viihtyisä saunamaailma
Maailman johtavana saunatuotteiden valmistajana Saunatec tunnetaan kaikkialla korkealaatuisesta tuotekehityksestään ja muotoilustaan. Kiuasmuotoilun uusi suunnannäyttäjä Ristomatti Ratia loi suositun Helo Tonttu -sarjan. HELO DECO -saunansisustus luotiin jatkamaan näin alkanutta uutta muotoiluilmettä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton