Nimestään huolimatta varsin kotimainen toimija

Saint-Gobain, nimi on tuttu sekä ISOVERin, Gyprocin että Weberin tuotteiden yhteydessä. Moni mieltää pelkän nimen perusteella, että yritys on ulkomainen toimija ja tuotteet tulevat eri puolilta Eurooppaa. Siinä mielessä mielikuva on oikea, että Saint-Gobainin juuret ulottuvat aina 350 vuoden taakse Ranskaan. Mutta tiesitkö, että yritys työllistää Suomessa jopa yli 1200 oman alansa ammattilaista?

Jokainen suomalainen on taatusti kuullut rakennusmateriaalien yhteydessä nimet Weber, ISOVER ja Gyproc.Jokainen suomalainen on taatusti kuullut rakennusmateriaalien yhteydessä nimet Weber, ISOVER ja Gyproc.

Verrattuna Ranskaan ja yrityshistoriaan siellä, on matka Suomen kamaralla kestänyt vasta lyhyen aikaa, mutta historia ulottuu täälläkin pitkälti yli 100 vuoden taakse. Tuotteiden koko tuotannosta on Suomessa kotimaista vuositasolla peräti 98 tonnia, mikä on huima määrä rakennusmateriaaleja. Uudeksi tavoitteekseen vuonna 2017 perustettu Saint-Gobain Finland Oy on laatinut tavoitteen olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

Yhtenä keskeisenä periaatteena Saint-Gobain Finland Oy:llä on auttaa ihmisiä rakentamaan itselleen turvallisia koteja, joissa on hyvä olla ja elää nyt ja vuosikymmenienkin kuluttua. Jatkuva kehitystyö prosessituotannossa sekä tutkimustyö tuottavat tulosta korkealaatuisten tuotteiden muodossa.

750 architecture-1857175_1920

Pieni pala historiaa

Jokainen suomalainen on taatusti kuullut rakennusmateriaalien yhteydessä nimet Weber, ISOVER ja Gyproc. Jokainen brändi vastaa selkeästi oman osa-alueensa kysyntään. Weberin tuotteisiin kuuluvat esimerkiksi rakennustuotteita julkisivuista lattiatasoitteisiin, ISOVER antaa ratkaisut kodin eristämiseen ja Gyproc huolehtii pinnoista sisustuskuntoon kipsilevyjensä avulla.

Weberillä on edellä mainituista brändeistä pisin historia Suomessa. Toiminta alkoi nimittäin Suomessa jo vuonna 1897, jolloin merikapteeni Karl Forsström perusti ensimmäisen kalkkiuuninsa Virkkalaan. Seuraavana vuonna Paraisille perustettiin Pargas Kalkbergs Aktiebolag (Paraisten Kalkkivuori Osakeyhtiö). Tällä hetkellä Weberillä onkin suomessa kuusi tehdasta, neljä aluevarastoa sekä 250 työntekijää. Tuotantolaitokset sijaitsevat Kiikalassa, Ojakkalassa, Oulussa, Paraisilla sekä Tervolassa.

Weber tarjoaa turvallisia tuotteita aina julkisivuista lattiatasoitteisiin.Weber tarjoaa turvallisia tuotteita aina julkisivuista lattiatasoitteisiin.
ISOVER aloitti toimintansa Suomessa jo 1930-luvulla.ISOVER aloitti toimintansa Suomessa jo 1930-luvulla.

Seuraavana brändeistä oman paikkansa haki ISOVER aloittamalla toimintansa Suomessa 1930-luvulla. Varsinainen omatuotanto pyörähti käyntiin vuonna 1941 Karhulan lasivillatehtaan perustamisen myötä. Saint-Gobain tuli kuvaan vasta vuonna 1958, jolloin ISOVERin silloinen omistaja Ahlström solmi lisenssisopimuksen Saint-Gobainin TEL-lasivillaprosessin käyttöönotosta Suomessa. Tänä päivänä ISOVER valmistaa laadukkaita eristeitään Hyvinkäällä sekä Forssassa.

Gyproc aloitti taipaleensa Suomessa vuonna 1949 Myllykosken Paperitehdas Oyn ajatuksen myötä. Silloin syntyi ajatus tuotteesta, jota valmistettaisiin kartonkituotannon jatkeena. Gyproc-kipsilevyt ovatkin luoneet itselleen vuosien myötä vakaan sijan suomalaisten rakentajien keskuudessa. Kipsilevyjen valmistus on täysin kotimaista, levyt valmistetaan nimittäin Kirkkonummen tuotantolaitoksella – siellä otetaan myös vastaan kierrätettäväksi kelpaavaa kipsilevyä.

Gyproc tarjoaa kestäviä ratkaisuja kodin pintoihin.Gyproc tarjoaa kestäviä ratkaisuja kodin pintoihin.
 
Päivitetty
12.5.2021