Sisätyöt
- Ala- ja välipohjat, lämmitysputkisto, -kaapeli

8. Sisätyöt


Raaka rakennustyö on saatu tehtyä ja siirrytään sisustustöihin. Monesti korjaustyö alkaakin vasta sisustuksesta. Talo on muuten kunnossa. Sisätöillä luodaan asumiseen lopullinen ilme. Sisätyöt ovat niitä töitä, joita talokorjaaja itsekin voi ja mahdollisesti osaa tehdä. Ammattilaiselle pitää kuitenkin jättää vaikeimmat työt. Korjatut rakenteet alkavat jäädä piiloon. Siksi on oikea hetki suorittaa kaikkien piiloon jäävien rakenteiden tarkastus yhdessä vastaavan mestarin kanssa. Valokuvaaminen on erittäin hyvä tapa tässä vaiheessa. Kuvien perusteella pystyy myöhemmin muistamaan monta yksityiskohtaa. Samalla, kun rakenteet menevät piiloon on syytä varmistua myös siitä, että rakenteisiin ei jää kosteutta. Kaiken pitää olla kuivaa tässä vaiheessa. Sisätöitä kannattaa siirtää, jotta kosteutta ei kätketä näkymättömiin ja aiheuteta näin riskirakenteita. Tarvittaessa kuivumista edistetään tilapäisellä lämmityksellä tai rakennuskuivaimella.

8.1 Ala- ja välipohjat, lämmitysputkisto, -kaapeli (ks. Ylä-, ala- ja välipohjat)
Ala- ja välipohjarakenteet vaihtelevat erittäin paljon riippuen rakennuksen rakentamisajankohdasta ja kantavan rakenteen laadusta. Perusmateriaaleina on kuitenkin betoni- tai puukannakkeet. Lattiat tehdään niiden päälle. Mahdollisesti korjatun perusratkaisun on määrittänyt jo suunnitteluvaiheessa rakennesuunnittelija. Lattian pintakerroksella tarkoitetaan kaikkia lattian (ala- ja välipohjan) kantavan osan päällä olevia tarvikekerroksia. Lattian pintakerroksen korkeus on lattian kantavan osan yläpinnan ja valmiin lattiapinnan välinen etäisyys. Ala- ja välipohja sisältävät kaikki niihin tarkoitetut tarvikekerrokset, lattiapäällyste mukaan luettuna.

Lattiapinnan osat ovat:
- Pintakäsittely
- Päällyste
- Alusrakenne (koolaus, levytys, tasoite, pintabetoni)
- Jalkalistat
- LVIS-asennusten liittymätarvikkeet

Tarkennettuna lattiapinnan osia ovat myös:
- muut lisätarvikkeet, kuten liukuesteet, mattolistat
- veden- ja kosteudeneristykset
- kallistukset
- liikuntasaumat
- lattialämmitys
- äänieristys

Omakotitalon märissä tiloissa suositellaan lattian kaltevuudeksi lattiakaivoon päin vähintään 1:80 ( 1,25 % eli 12,5 mm metrillä) ja suihkun alueella 1:50 ( 2 % eli 20 mm metrillä). Jos suihkun osuus on erotettu muusta lattiapinnasta esimerkiksi pudottamalla se noin 20 mm alemmaksi, riittää muun lattian kaltevuudeksi 1:100 ( 1 %, eli 10 mm metrillä). Kosteiden tilojen korjauksen yhteydessä vesieristys kuuluu ilman muuta osaksi remonttia, mutta samassa yhteydessä kannattaa miettiä myös lattialämmityksen asennuttamista ja ilmanvaihdon parantamista. Käymme näitä asioita läpi kolmen viikon kuluttua. Siksi ohitamme sen tässä kohtaa.

8.1.1 Alapohjat (ks. Ylä-, ala- ja välipohjat) Alapohjaratkaisuina ovat maanvarainen tai kantava tuulettumaton laatta tai tuulettuva el...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan

 
Päivitetty
22.3.2013