Viikon sisustusidea: Miten sisustamme olohuoneen viihtyisämmäksi?

KYSYMYS:

Hei, olemme asuneet vuoden rakentamassamme talossa, mutta olohuone ei oikein toimi. Meillä on alakerrassa takkahuone, jossa on iso sohva ja tv ja siellä vietämme paljon aikaa. Yläkerran olohuone on oikeastaan käytössä vain, kun on vieraita. Päivittäin lapsi leikkii lattialla kirjahyllyssä olevilla leluilla. Olohuone ei ole oikein kutsuva, eikä vieraat hakeudu sohvalle istumaan. Ehkä kun se on ns. väärinpäin muuhun tilaan nähden. Emme ole osanneet kuitenkaan sisustaa tätä toisellakaan tavalla. Takaseinälle tulee jossain vaiheessa tv, mutta ei tällä hetkellä (pistorasiat sillä seinällä).

Olohuone kaipaa mielestäni kutsuvuutta, elävyyttä ja tunnelmaa. Olisi kiva, jos saisimme keinutuolimme olohuoneeseen, mutta se ei ole välttämätöntä. Nyt tila on aika valkoinen ja "kova". Toivoisin siihen jotain puista, pehmeyttä, viherkasvia tai mattoa, mutten tiedä millaista? Miten kalustaisit olohuoneen? Vaihtaisitko joitain kalusteita? Miten tehdä olohuoneesta kutsuva?

Olohuoneen leveys on 480cm ja pituus 380cm (tv-seinästä sohvan taakse).

318042
318043

VASTAUS:

Valkoinen valkoisella on haastava yhdistelmä sisustuksessa. Pienikin sävy seinissä nostaa valkoiset kalusteet esiin ja antaa jo helposti kaivattua lämpöä sisustukseen. Valkoiset seinät ja kalusteet taas kaipaavat pehmeyttä ympärilleen. Verhottomuus ei myöskään auta asiaa, mutta tässä kohteessa en edes laittaisi sivuverhoja tuohon tilaan, mutta muita mahdollisia kaihdinratkaisuja voisi miettiä, mikäli sellaisiin on tarvetta, jolloin ne omalta osaltaan toisivat pehmeyttä ikkunaan ja toimisivat myös näkösuojana tai auringonsuojana tarvittaessa. Enkä siis missään nimessä puhu nyt sälekaihtimista.

Pienikin sävyero seinällä nostaa valkoiset kalusteet esille.Pienikin sävyero seinällä nostaa valkoiset kalusteet esille.

Syy siihen, että vieraat eivät hakeudu sohvalle istumaan, on varmasti juurikin tuo, jonka mainitsit eli sohva on niin sanotusti "väärinpäin" muuhun tilaan nähden. Tilan haastavuutta lisää se, että siitä kuljetaan läpi, joten kulkureittiä ei voi kokonaan sulkea ja siihen pitää varata vähintään 80cm tilaa.

Olisikohan mahdollista kääntää sohva niin, että tuo kulkureitti menisi sohvan takaa, jolloin sohvalla istujalla olisi näköyhteys joka suuntaan? Mittoihin en pysty täysin ottamaan kantaa, koska minulla ei ole huonekalujen mittoja, eikä sitä kuinka paljon tuo takka tulee ulos seinästä. Tällöin myös tuo keinutuoli mahtuisi tilaan tai vaikka uusi nojatuoli. Samoin, jos sohvaa nykyisellä paikallaan siirtää lähemmäs kirjahyllyä, niin silloin ikkunan puolelle voisi hyvinkin jäädä tila keinutuolille.

pyöreä pöytä-422x500

Sohvapöydän tilalle voisi ajatella jotain pyöreää, joka myös pehmentää ilmettä, sillä nyt kaikki on melko neliskulmaista. Sohvapöytä voi muodostua vaikka muutamasta erilaisesta pienestä pöydästä tai yhdestä isosta, riippuen siitä millainen tarve teillä on.

Lisäksi lattiaan ehdottomasti reilun kokoinen matto! Jos kalusteet on näin kun ne on nyt, niin silloin matto voisi olla noin 170x240cm, mutta mikäli sohva olisi selkä kirjahyllyyn päin, niin silloin voisi mahtua jopa 200x300cm matto. Mattojen kanssa kannattaa käyttää kotisovitusta tai tilata netistä ja sovitella lattiaan ennen ostopäätöstä.
 

Viherkasvit tuovat ehdottomasti tilaan kodikkuutta. Tuonne takan päälle laittaisin roikkuvan viherkasvin ainakin näin kesän ajaksi, kun takkaa ei lämmitetä. Syksyllä sen voisi sitten siirtää vaikka kirjahyllyyn, kun aletaan taas lämmittää. Mikäli siis takka toimii teillä lämmönlähteenä. Viherkasvien lisääminen tilaan on aina hyvä idea, eikä niitä voi oikein koskaan olla edes liikaa ja nähtävästi teillä myös lapsi antaa niiden olla rauhassa, kun tuo Palmuvehkakin voi olla lattianrajassa. Viherkasvien ruukuissakin saa tuotua jo kivaa ilmettä tilaan.

viherkasvit amppelissa-422x500

Mikäli kaipaatte vielä tarkempia neuvoja, niin olkaa rohkeasti yhteydessä vaikka sähköpostitse, niin katsotaan yhdessä lisää!

Sisustusterveisin,

Eeva

Eeva Hauta-Heikkilä Sisustussuunnittelu E-DesignEeva Hauta-Heikkilä Sisustussuunnittelu E-Design

Lisää sisustusartikkeleita:

Lue lisää

Jätä oma sisustuskysymyksesi Eevalle

Onko sinulla kysymyksiä sisustukseen liittyen? Jätä kysymyksesi sisustussuunnittelija Eeva Hauta-Heikkilälle Kysy, vastaamme -palvelussa. Eeva vastailee kysymyksiin viikottain.

Jätä sisustuskysymys  


 
Julkaistu
12.5.2021