Varsinainen korjaustoiminta ja rakentaminen
- Sähköjärjestelmät ja tietojärjestelmät

7. Varsinainen korjaustoiminta ja rakentaminen


Erikoistöiden vastaavasta työnjohtajasta on ollut määräykset jo pitkään lainsäädännössä. Sähköön liittyviä turvallisuusmääräyksiä ja -ohjeita on ollut käytössä vielä pidempään. Kiinteisiin sähköasennuksiin sekä sähkölaitteiden korjaukseen kohdistuvia sähkötöitä saavat yleensä tehdä vain ne sähköalan ammattilaiset, joilla on oikeus tehdä näitä töitä. Keskeisin vaatimuksista on turvallisuudesta vastaava töiden johtaja, jolla on oltava toiminta-alueen kattava pätevyystodistus. Toiminnasta on myös tehtävä ilmoitus Turvatekniikan keskuksen sähköurakoitsijarekisteriin. Valitettavan paljon kuitenkin määräyksiä rikotaan. Luvatta tehtäessä pitää muistaa, että kyseessä on aina jonkun henki.

7.8 Sähköjärjestelmät ja tietojärjestelmät (ks. Sähköistys)
Varsinkin korjaustoiminnassa pitää muistaa, mikä on talonkorjaajalle itselleen sallittua ja mikä ei. Tavallinen sähkönkäyttäjä voi tehdä ainoastaan eräitä vähäisiä töitä, jos varmasti osaa tehdä ne oikein ja on riittävästi perehtynyt työhön liittyviin ohjeisiin ja sähköturvallisuuteen. Tällaisia töitä ovat esimerkiksi:

– asunnon sulakkeen vaihtaminen
– valaisimen liittäminen katossa olevaan "sokeripalaan"
– sähkölaitteen rikkoutuneen pistotulpan, johdon ja johdossa olevan välikytkimen vaihtaminen
– yksivaiheisen jatkojohdon valmistaminen ja korjaaminen
– pistorasian ja valaisinkytkimen kannen irrottaminen ja kiinnittäminen esim. tapetoinnin ajaksi

Vanhan talon sähköistys joudutaan tekemään yleensä aina kokonaan uusiksi. Johdotusjärjestelmät ovat muuttuneet. Usein talossa on vain yksi vaihe ja vanhat rasiat sekä "pikinarua" johdot ja kun koko taloon tehdään tietojärjestelmät, se ei ole erittäin vähäistä työtä.

7.8.1 Sähköenergian tuotto ja syöttö Pääkeskus ja varavoima Rakennuksen täydellisessä korjauks...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan

 
Päivitetty
22.3.2013