Mietityttääkö jokin maalämmön hankinnassa? Katso vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin

Mitä maalämmön hankinta maksaa? Sopiiko maalämpö vanhaan taloon? Entä tarvitaanko viilennykseen erillinen ilmalämpöpumppu? Lue vastaukset kysymyksiin tästä jutusta.

Asiantuntijan laatimassa mitoituslaskelmassa tulee huomioida muun muassa tarvittava lämmitysenergian määrä, käyttöveden kulutus ja mahdollisen nykyisen energiakaivon syvyys.Asiantuntijan laatimassa mitoituslaskelmassa tulee huomioida muun muassa tarvittava lämmitysenergian määrä, käyttöveden kulutus ja mahdollisen nykyisen energiakaivon syvyys.

1. Maalämpöpumppuja on paljon erilaisia. Mistä tiedän, millainen maalämpöpumppu on kotiini sopivin?

Pyydä asiantuntijalta kattava mitoituslaskelma, jossa huomioidaan muun muassa tarvittava lämmitysenergian määrä, käyttöveden kulutus, mahdollisen nykyisen energiakaivon syvyys sekä erityistarpeet. Samalla saat lisätietoja esimerkiksi lämpökaivon poraukseen tai öljykattilan poistoon liittyen. Mitoituslaskelman voit pyytää lähimmältä NIBE-jälleenmyyjältäsi tai jättämällä NIBElle yhteydenottopyynnön.

Tilaa esite NIBEn
maalämpöpumpuista

2. Sopiiko maalämpö vanhoihin taloihin?

Maalämpö sopii erinomaisesti niin uudis- kuin korjausrakentamiseen, kun talossa on vesikiertoinen lämmönjako. Maalämpö käy siis myös vanhojen talojen lämmitysremonttiin, ja yhä useammin esimerkiksi öljykattila vaihdetaan maalämpöpumppuun.

Lue myös: Öljylämmitys vaihdettiin maalämpöön - huoletonta ja käytössä edullista energiaa omasta pellosta

Maahan voidaan joko porata energiakaivo tai kaivamalla upottaa keruupiiri, mikäli tilaa ympärillä on riittävästi. Nykyaikaisella poraustekniikalla energiakaivon teko on nopeaa. Ammattitaitoinen porausyritys siivoaa jälkensä, eikä koko puutarha tuhoudu. Kannattaa kuitenkin huomioida, että lämpökaivon poraaminen vaatii ainakin toimenpideluvan. Esimerkiksi pohjavesialueella lupakäytäntö on tiukempi, ja myös pienen tontin ahtaus voi aiheuttaa teknisiä haasteita. Tällöin esimerkiksi ilma-vesilämpöpumppu voi olla varteenotettava vaihtoehto.

Lämpöpumpun valintaopas

Muista ELY-keskuksen 4 000 euron suora tuki, kun vaihdat öljylämmityksen maalämpöön, kaukolämpöön tai ilma-vesilämmitykseen!

Maalämpö käy usein mainiosti myös vanhan talon lämmitysmuodoksi, kun esimerkiksi öljykattila halutaan vaihtaa ekologiseen ja käyttökustannuksiltaan edullisempaan vaihtoehtoon.

Maalämpö käy usein mainiosti myös vanhan talon lämmitysmuodoksi, kun esimerkiksi öljykattila halutaan vaihtaa ekologiseen ja käyttökustannuksiltaan edullisempaan vaihtoehtoon.

3. Minkä takia maalämpö on järkevä lämmitysmuoto?

Maalämpö on uusiutuvaa energiaa ja tuo säästöjä pienten lämmityskustannusten myötä. Oikein mitoitetusta maalämmöstä riittää energiaa kattamaan lähes kokonaan talon lämmityksen ja lämpimän käyttöveden tarpeet, jolloin sisäänrakennettu varaenergialähde, sähkövastus, kytkeytyy päälle vain harvoin.

NIBEn maalämpö on vaivaton ja helppokäyttöinen, koska automatiikka huolehtii lämmityksen toiminnasta. Tarjolla on myös monipuolisia liitäntämahdollisuuksia, sillä lämmityksen ja lämpimän käyttöveden tuoton lisäksi samaan hallintaan voidaan yhdistää mallista riippuen ilmanvaihtokone, viilennys ja aurinkosähkö. Asumismukavuuden voi maksimoida fiksujen langattomien lisätarvikkeiden avulla.

4. Mitä maalämmön hankkiminen maksaa? Entä paljonko sillä säästää?

Maalämmössä alkukustannus on suurempi kuin ilma-vesi- tai poistoilmalämpöpumpussa, mutta käyttökustannukset ovat pienemmät. Investoinnin suuruus riippuu kohteesta ja järjestelmästä − saat hintatiedon lähimmältä NIBE-jälleenmyyjältäsi. Voit tarvittaessa hankkia maalämpöjärjestelmän myös NIBE-rahoituksella, jolloin lyhennät lainaa mukavasti kertyvillä lämmityssäästöillä.

NIBEn maalämpöpumppu on pitkäikäinen laite. Takuun ohella maalämpöpumpulle tarjotaan kuuden vuoden ilmainen NIBETURVA. Tämän jälkeen voit hankkia JATKOTURVAn pienellä vuotuisella lisämaksulla jopa 18 vuoteen saakka.

Maalämpöjärjestelmän kallein osa on energiakaivo, joka on myös investointi tulevaisuuteen, sillä oikein mitoitettuna se kestää rakennuksen koko eliniän. Taloa myytäessä maalämpö on myyntivaltti, joka nostaa kiinteistön arvoa.

Maalämmön myötä ostettavan energian osuus lämmityksessä pienenee ja lämmittämisen kustannukset voivat pienentyä jopa 75 %. Kurkkaa säästölaskurista, paljonko sinun kodissasi maalämmöllä voisi säästää. Maalämpö on myös hyvä turva sähkön hinnannousuun, koska vain noin alle neljännes lämmityksestä on ostosähköä.

Maaviileän ansiosta helle ei tee kodista tukalan kuumaa, vaan huoneet pysyvät miellyttävän raikkaina. Ja mikä parasta, viilennys tapahtuu hyvin edullisesti.

Maaviileän ansiosta helle ei tee kodista tukalan kuumaa, vaan huoneet pysyvät miellyttävän raikkaina. Ja mikä parasta, viilennys tapahtuu hyvin edullisesti.

5. Tarvitaanko viilennykseen erillinen ilmalämpöpumppu?

Ei tarvita, sillä maalämpöpumppu mahdollistaa maaviileän hyödyntämisen. Jos sinulla on NIBEn maalämpöpumppu, helteisiin tuo mukavuutta maalämpöpumpun avulla toimiva Cool-IN-viilennysjärjestelmä.

Sisätilat pysyvät tasaisen viileinä ja raikkaina, ja samalla ilmankosteus alenee. Sähkönkulutus on vain murto-osan esimerkiksi ilmalämpöpumpun kulutuksesta, joten voit nauttia pidempinäkin hellejaksoina viilennetystä kodista huoletta.

6. Minulla on vanha maalämpöpumppu. Voinko uusiessa vaihtaa sen toiseen merkkiin?

Kyllä voit. Valmistajan merkki tai malli ei yksin ole ratkaiseva asia, vaan huomioon pitää ottaa myös viime vuosikymmeninä tapahtunut lämpöpumppujen energiatehokkuuden huima kehitys. Jo olemassa oleva energiakaivo ei välttämättä riitä uudelle tehokkaammalle pumpulle, mikä voi pahimmillaan johtaa ikäviin yllätyksiin talvipakkasilla. Siksi NIBEn invertterimaalämpöpumpuissa on jo useiden vuosien ajan ollut automaattinen toiminto, joka valvoo energiakaivon lämpötilaa.

Lisäksi lähes kaikkien NIBEn maalämpöpumppumallien mukana toimitetaan virtavahdit, jotka asennettuina suojaavat talosi pääsulakkeita sähkökuormaa halliten.

Vanhan maalämpöpumpun uusimista suunniteltaessa kannattaa aina olla yhteydessä alan asiantuntijaan, joka tekee myös uudet laskelmat.

NIBE S -sarjan lämpöpumppuun voi liittää niin ilmanvaihdon, viilennyksen kuin aurinkosähkönkin, joita kaikkia ohjataan kätevästi yhdestä ohjauksesta. Sisäänrakennetun wifin ansiosta laite on helppo yhdistää nettiin.NIBE S -sarjan lämpöpumppuun voi liittää niin ilmanvaihdon, viilennyksen kuin aurinkosähkönkin, joita kaikkia ohjataan kätevästi yhdestä ohjauksesta. Sisäänrakennetun wifin ansiosta laite on helppo yhdistää nettiin.

7. Mitä etuja on NIBE S -sarjan maalämpöpumpussa?

NIBE S -sarjan invertterimaalämpöpumput ovat hyvin hiljaisia, yksinkertaisia käyttää ja ne kätkevät sisäänsä monia arkea helpottavia ja lisäsäästöjä mahdollistavia älykkäitä ominaisuuksia. Suuren kosketusnäytön opastava ohjaus neuvoo käyttäjää tekemään oikeita säätöjä.

Sisäänrakennetun wifin avulla lämpöpumppu on helppo liittää nettiin. Käyttöön voidaan ottaa myUplink-etäseurantapalvelu, jolla lämpöpumpun ja siihen liitettyjen laitteiden valvonta (ja pienestä lisämaksusta myös hallinta) onnistuu kätevästi älypuhelimen, tabletin tai tietokoneen kautta. Käyttöön on mahdollista ottaa myös Smart Price Adaption -pörssisähköohjaus, jolloin lämpöpumpun toimintaa painotetaan niihin vuorokaudenaikoihin, kun sähkön hinta on halvimmillaan.

S-sarjan laitteet ovat valmiita myös tuleviin teknologian luomiin mahdollisuuksiin, kuten sähkön kysyntäjoustoon, älykodin automatiikkaan ja puheohjaukseen.

myUplink mahdollistaa lämpöpumpun ja siihen kytkettyjen laitteiden toiminnan seuraamisen kätevästi missä ja milloin tahansa.myUplink mahdollistaa lämpöpumpun ja siihen kytkettyjen laitteiden toiminnan seuraamisen kätevästi missä ja milloin tahansa.

Koska erilaisia maalämpöpumppuja on paljon, yllä olevista vastauksista osa koskee yleisesti maalämpöpumppuja ja osa vain NIBEn maalämpöpumppuja.

Onko sinulla lisää kysyttävää maalämmöstä? Jätä NIBElle yhteydenottopyyntö!

 
Päivitetty
8.3.2023