Varsinainen korjaustoiminta ja rakentaminen
- Lämmitys ja ilmanvaihtotyöt

7. Varsinainen korjaustoiminta ja rakentaminen


Rakennukseen sijoitettavalla tekniikalla on erittäin suuri merkitys asumisviihtyvyyteen. Tämä on jo suunnittelussa huomioitava. Tekniikalla pystytään vaikuttamaan käyttökustannusten suurimpaan menoerän, energian kulutukseen. Tekniset laitteet ovat myös niitä, jotka nopeimmin vanhenevat. Tämä ei tarkoita sitä, että niistä tulisi käyttökelvottomia. Toimivathan tänä päivänäkin vielä viisikymmentä vuotta sitten asennetut lämmityslaitteet. Vanhenemisella tässä tarkoitetaan sitä, että se mikä on tänään uusinta tekniikkaa saattaa olla jo vanhaa vuoden kuluttua. Jos suunnittelun ja toteutuksen välillä on ehtinyt kulua aikaa, kuten korjauksessa usein käy, on tarkoituksenmukaista käydä suunnitelmat läpi ja katsoa, mitä asioita voidaan vielä muuttaa. Uusimmalla tekniikalla tavoitellaan aina lisää energian säästöä ja saadaan lämmitys vaivattomammaksi. Pieni järkevä lisäinvestointi antaa hyvän lopputuloksen.

7.7 Lämmitys ja ilmanvaihtotyöt (ks. Lämmitys, Ilmanvaihto)
Nämä tekniikan alat liittyvät toisiinsa hyvin läheisesti. Riippuen suunnittelun yhteydessä tehdyistä ratkaisuista, ne voivat olla jopa sama asia. Molemmat toteutukset ovat vaikeita, ja siksi ne aina teetetään urakkana tai tuntityönä ammattilaisella. Rakentamismääräyksissä töille on määrätty vastuullinen työnjohtaja ja hänet todella tarvitaan. Molemmissa urakoissa työ jakautuu selvästi kahtia. Ensin suoritetaan putkistojen ja koneiden asennus ja sisustamisen alkaessa, urakoitsija asentaa kalusteet sekä varusteet. Jotta lopputuloksesta tulisi täydellinen, mittaukset ja säädöt pitää tehdä huolella. Liian moni talo Suomessa on varustettu erittäin korkeatasoisilla laitteilla ja ne ovat säätämättä. Näin investoinnista ei saada hyötyä ulos.

7.7.1 Lämmitysjärjestelmä (ks. Lämmitys, Ilmanvaihto) Lämmön alueosat Korjauksissakin maalämpö...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan

 
Päivitetty
22.3.2013