• Etusivu
  • Sisustus

Kasvihuoneen monet kasvot

Kasvihuone nostalgiaa vuosien varrelta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 11.05.2022
20215_70415.jpg

Nimimerkki Cheri, 2015

Puutarhanetin keskustelupalstan Kasvihuoneesta haaveileville -ketjussa on upeita kuvia ja hyviä vinkkejä. Moni lukija on rakentanut itsensä näköisen ja omiin tarpeisiin sopivan kasvihuoneen. Kokosimme sinulle hyvät ja käytännössä kokeiltut vinkit.

– Olen nyt saamassa huutokaupasta ikkunoita ja projekti polkaistaan käyntiin viikonvaihteessa ikkunoiden haun merkeissä. Kynä käteen ja suunnittelemaan. Sinitalvikki, 2007.

VINKKI!Mun kasvarissa on harkkoperustus. Koska harkot on onttoja, harkkojen yläpuolelle nakuteltiin reiät ja siitä sisäosa täyteen harkkolaastia. Laastiin pystyyn pätkä tukevaa metallista reikänauhaa. Kun laasti kovettui, niin reikänauha oli tukevasti pystyssä harkoissa. Siihen sitten kiinnitettiin ruuveilla alajuoksut. Ei taatusti heilu eikä hötky kovemmassakaan myrskyssä. Fellow, 2009

Minikasvihuone

Ei kasvihuoneen aina tarvitse olla suuri. Pienikin on kaunista ja varmasti myös kätevää. Et tarvitse montaa ikkunaa tai paljon puutavaraa tehdäksesi kesäksi ihanan pikku kasvihuoneen.

VINKKI! – Mulla on valokatetta kattona. Yläreunaan jääneet raot tiivistin pellavaeristepalasilla. On kätevät poistaa sitten kun ilmat lämpenee ja syksyllä taas takaisin. Hyrinä, 2009

– Tässä se nyt on, mun parin kuukauden projekti. Eli itse tehty halpa kasvihuone (olen todellakin tehnyt aivan itse). Minä kutsun tätä minikasvariksi. Kyllä sinne pari kasvia menee. Halpa tämä ainakin oli. Rahaa meni ruuveihin, nauloihin ja hakasiin noin 4 euroa. Moonlight, 2008.

Nimimerkki Moonlight, 2008
Nimimerkki Moonlight, 2008

Pulpettikatolla tai perinteinen muoto

– Taidanpa liittyä kasvihuonerakentelijoiden joukkoon. Tänä keväänä nousee kasvihuone tontilla sijaitsevan vanhan, pienen navetan perustuksille. Pinta-alaa tulee noin 18 m2 . Kivinen sokkeli ja betonilattia. Niiden päälle nousee puusta lisäsokkelia ja muovilla katetaan vielä tässä vaiheessa. Lasit laitetaan ehkä joskus myöhemmin. Nannikka, 2007.

VINKKI!Eikä sit saa unohtaa salaojitusta! Se kuljettaa veden pois perustusten läheltä ja mitä vähemmän maassa on vettä/kosteutta, sen vähemmän se routii. Tagetes, 2010.

Nimimerkki Jeanel, 2012
Nimimerkki Jeanel, 2012
Nimimerkki David, 2017
Nimimerkki David, 2017

Kierrätä vanhat ovet ja ikkunat

Hyvällä suunnittelulla saat kierrätettävät tarvikkeet riittämään kasvihuoneeseesi.

VINKKI! – Meidän pikku tomaattikopin perustuksia kaivettiin jotain metrin verran, tasoitus soralla ja hiekalla ja siihen harkkotiilet. Olisiko kahden harkon verran maan alapuolella suunnilleen. Ei ole routa väännellyt. Sitten maan päällä kahden harkon verran ja sen päällä ikkuna pokineen. Ei järin hyvä ole tuo tomaattikoppini muuten, mutta ihan hyvin noilla perustuksilla siis kestänyt ainakin 6 vuotta. NooraNokkonen, 2010.

Nimimerkki EspoonJussi, 2010
Nimimerkki EspoonJussi, 2010

– Nyt ois sit se lattiaprobleema. Minen haluais yhtään lautaa enää ostaa ku rahaa tuohon on menny muutenkin niin paljon. Ne lavat ei käy semmosenaan, koska net on liian korkeat. Mites ois semmonen, että pohjalle se suodatinkangas, siihen soraa/hiekkaa? Jos siihen laittas sit tuolta vaaran päältä niitä liuskekiviä? Se ois helpompi pitää puhtaana ja kait se olis paremman näkönen. Mitä ootta mielipuolta? Jadetsku, 2010

Nimimerkki Leija, 2007
Nimimerkki Leija, 2007
Nimimerkki Hopeavillakko, 2009
Nimimerkki Hopeavillakko, 2009

Kasvihuoneesta salainen piilopaikka

– Meilläkin on kasvihuoneprojekti edessä, monttu on jo kaivettu perustuksia varten. Vanhoista laseista on tarkoitus tehdä. Koko on 12–15 m2 ja sinne tulee myös pieni pöytäryhmä oleskelua varten. Sokkeli tulee n. 50 cm maasta ja sisälle samanmoiset korotetut kasvialtaat. Multatila tulee olemaan syvä, koska sinne tulee myös viiniköynnös. Pohja on kalliota, joka helpottaa perustusten tekoa, mutta vaatii paljon multaa laitettavaksi. Piani, 2007.

VINKKI!Meillä on kasvihuoneessa päätyseinällä kaksi avaajaa puukarmisissa noin 40x50 cm lasi-ikkunoissa. Hyvin toimivat, mutta tuuletus ei ole aivan yhtä tehokasta kuin jos olisivat katossa. Kugeldistel, 2007.

VINKKI! – Eivät avaajat tarvitse sähköä. Voi olla muitakin, mutta ainakin semmoinen on, joka toimii öljyllä. Eli siis öljy laajenee lämmitessään ja työntää luukun auki ja jäähtyessään taas supistuu ja luukku sulkeutuu. Elä kysy enempää teknisiä yksityiskohtia. Inki, 2007.

Nimimerkki Huitukka, 2012
Nimimerkki Huitukka, 2012

VINKKI! – Kävin kyselemässä tuolla rakentaja.fi:n puolella harkkoperustuksista, ja siellä tuli linkki erään eristevalmistajan ohjelmaan, missä sai laskettua murskeen määrän, eristeen paksuuden ja eristeen syvyyden maan pinnasta. Eli kertoo vain ohjelmalle, kuinka innokas kaivaja on ja paljonko aikoo laittaa mursketta eristeen alle. Ohjelmaan syötetään myös paikkakunta, joten huomioi vähän myös nuita routimissyvyyksiäkin. Nabla, 2010.

Tässä linkki

Nimimerkki Parmesan, 2013
Nimimerkki Parmesan, 2013
Nimimerkki Marlene, 2010
Nimimerkki Marlene, 2010
Nimimerkki Primus, 2009
Nimimerkki Primus, 2009

Käytä mielikuvitustasi

Ei kasvihuoneen tarvitse olla myöskään perinteisen mallinen. Muotojen sekä materiaalien yhdistelemisen kanssa voi olla myös luova ja pitää hauskaa.

– Itsetehty todella halpa (50 euroa) kasvihuone, jossa lämmönlähteenä on vanha kiuas. Kokoa huoneella on melkein 20 m2. Katto on tehty kasvihuonemuovista ja seinät vanhoista ikkunoista. Ikkunoiden kiinnittäminen tapahtui ruuveilla rakenteisiin eikä yksikään ikkuna mennyt rikki. Sinivuokko, 2008.

Nimimerkki Viippu, 2014
Nimimerkki Viippu, 2014
Nimimerkki Puukonsuojus, 2014
Nimimerkki Puukonsuojus, 2014
Nimimerkki Ruusukki, 2007
Nimimerkki Ruusukki, 2007

Sisätilat viljelykuntoon

Sisällä voit käyttää lautoja tai laattoja kulkuväylillä sekä rajata kylvökset istutusaltaisiin. Pintaan vähän maalia tai anna olla ihan luomuna.

– Mietin, että olisko ihan hullu idea laittaa saunan pata sinne sisään? Se lämmittäis varmaan aika hyvin kylminä aikoina ja halvalla. Kesällä siellä vois pitää kasteluvesiä. Ainakin kurkut ja tompskut tykkäis, kun ei joutuis kylmällä vedellä kastelemaan. Jos muuraisi jotenkin kiviä sen päälle, niin vois olla ihan kivan näköinenkin. Lissu85, 2008.

Nimimerkit Sand ja Suometar
Nimimerkit Sand ja Suometar

Puutarhanetistä löydät parhaat vinkit puutarhan ja kasvien hoitoon sekä kaikenlaiseen piharakentamiseen.

Keskustelupalstalle

Ohje

Ohje

Puuterha.net

Puutarhanetistä löydät parhaat vinkit puutarhan ja kasvien hoitoon sekä kaikenlaiseen piharakentamiseen.

Keskustelupalstalle

Sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20089_13032.jpg
Finlaysonin Muumi-tuoteperhe laajenee
Finlaysonin suosittu ja hellyyttävä Muumi-tuoteperhe kasvaa syksyllä 2008 muhkealla Muumimatolla sekä Puistomuumi-pussilakanasetillä. Myös Muumi-froteepyyheperhe kasvaa suositulla Nuuskamuikkunen-hahmolla.Lisätietoa Finlayson-tuotteista...
201811_55395.jpg
Näin tasoitat ja oikaiset lattiat
Pinnan puhdistusEnnen lattian tasoitusta alustasta pitää poistaa irrallinen betoni, tasoite ja muut tartuntaa heikentävät aineet, kuten rasva, lika, maali, liima ja niin edelleen jyrsimällä tai hiomalla. Tarvittaessa alustaa voi karhentaa, jotta tasoite tarttuu paremmin. Imuroimalla varmistetaan hionnan tai karhennuksen pölyjen poistaminen lattiapinnalta.
20096_17215.jpg
Tärkeitä kysymyksiä
Mitä useampi vastaus on positiivinen, sitä varmemmin ajatteltu asunto toimii myös käytännössä. Negatiivisen vastauksen tullessa eteen on hyvä miettiä, kuinka paljon kyseinen puute lopulta haittaa.
201810_52587.jpg
Liukuovilla teet pienestä kylpyhuoneesta suuren
Pesuhuone ja sauna ovat yleensä ahtaita paikkoja, joissa tielle kääntyvä ovi aiheuttaa usein päänvaivaa. Seinän sisään menevä väliovi Liune ratkaisee tilaongelmat. Ovi ei ole koskaan tiellä, jos näin halutaan, sillä se antaa tilaa omaan arkeen 1–3 m²/ovi kääntyvään oveen verrattuna.
20172_48156.jpg
Ulkoseinärakenteen lämmöneristys
Kingspan -eristeet soveltuvat mainiosti pientalojen ulkoseinärakenteen lämmöneristeeksi kaikille runkomateriaaleille kuten puu, betoni, tiili, harkko, kevytbetoni/siporex, hirsi ja teräs. Kingspan Therma -eristeitä käytettäessä ei tarvita erillisiä tuulensuoja- tai höyrynsulkukerroksia. Eristeillä päästään erinomaisiin lämmöneristysarvoihin huomattavan ohuilla eristekerroksilla. Rakenteesta saadaan oikeaoppisen tiiviitä helposti, mikä on alhaisten lämpöhäviöiden kannalta ehdottoman tärkeä ominaisuus.
20109_23165.jpg
Vaaitukset nopeasti ja tarkasti
Miksi tuskailisit vaaitustöiden kanssa? Boschin innovatiivinen uutuus, PLL 360 linjalaser tekee työskentelystä uskomattoman helppoa varmistaen, ettet tee harmillisia, mutta helposti vältettäviä virheitä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton