Missä kiviliima helpottaa asennusta?

Pahoittelemme, että artikkeli myöhästyi viikolla 20. Tarkensimme artikkelin sisältöä yhteistyössä Rakennuskemian asiantuntijoiden kanssa.

Kiviliima on kehitetty mittatarkoille väliseinäkiville

TYTAN Euro Mortar Ohutsauma- ja kiviliimaa voidaan käyttää rakennuksen sisä- ja ulkoseinien rakentamiseen hyvin ohuella saumalla ohutsaumalaastin sijaan.

Euro Mortar Ohutsauma- ja kiviliimaa voidaan käyttää 1-1,5 mm mittatarkoille höyrykarkaistusta kevytbetonista tehdyille harkoille (esim. Siporex) tai keraamisille harkoille (Wienerberger Porotherm). Kiviliima soveltuu myös muurattaville väliseinäkiville.

Rajoituksena on, että tuote ei sovellu palo-osastoihin eikä kantaviin rakenteisiin. Kantavissa rakenteissa ei toistaiseksi vaahtoa saa käyttää Suomessa lujuuslaskelmien puutteen takia.

Ohutsauma- ja kiviliimalla katkot kylmäsillat

Kiviharkkojen kiinnittäminen niin, ettei synny kylmäsiltoja rakenteisiin on mahdollista ohutsauma- ja kiviliimalla. Laastikiinnitys ei katko kylmäsiltoja eikä toimi eristeenä, toisin kuin ohutsauma- ja kiviliima.

Mikä on kylmäsilta?

Kylmäsilta on heikko kohta rakennuksen lämmöneristysrakenteissa. Kylmäsilloissa esiintyy merkittäviä lämpöhävikkejä, joka nostaa lämmityskustannuksia. Pinnat ovat viileämpiä ja kosteus voi tiivistyä, tietyissä olosuhteissa tämä voi johtaa myös homehtumiseen. Kylmäsiltoja esiintyy rakennuksen eri elementtien saumoissa, kellarin seinissä, ikkunoissa tai parvekkeissa.


Harkkojen korkeusero juoksumetriä kohden tulee olla maksimissaan 3 mm. Tuote liimaa myös betonisia/kevytbetonisia pihaharkkoja, mutta vaahto ei pysty oikaisemaan ei-mittatarkkojen kivien mahdollisia mittaheittoja, sillä vaahto puristuu ohueksi liimafilmiksi kivien väliin.

Jos kivi nostetaan uudelleen ylös ennen kuivumista, pitää kohta vaahdottaa uudestaan. Asetteluaika on maksimissaan 3 minuuttia, joten vaahtoa kannattaa laittaa enintään noin 2 metrin matkalle kerrallaan. Tässä ajassa ehdit naputella kivet suoraan kumivasaran ja vatupassin avulla.

Seinän maalaus tai pinnoitus tehdään vaahdon täysin kuivuttua, suositus on vähintään 24 tuntia vaahdottamisesta.

rakennuskemia tytan euromortar ohutsauma ja kiviliima-422x500.j

Tytan Euromortar käyttöetuja:

  • tarkka liimaus ilman saumoja
  • nopea käyttää
  • erittäin vahva sauma
  • heti valmis käytettäväksi – ei laastin sekoittamista
  • kevyt kuljettaa

Missä muualla kiviliima helpottaa asennusta?

Pihamuureille Tytan Euro Mortar sopii mainiosti. Korkeammatkin muurit saa rakennettua nopeaan tahtiin, nopeasti kuivuvan kiviliiman ansiosta. Yhdellä tuotteella saat siis pitävät saumat sekä sisälle, että ulos.

rakennuskemia tytan euromortar kiviliima muurikivien asennuksee

Muurikivien asennus

Pihamuureille Tytan Euro Mortar sopii mainiosti. Matalammat muurit voidaan asentaa suoraan murskekerroksen päälle. Korkeutta näillä muureilla kannattaa olla maksimissaan 60 cm. Korkeammissa muureissa ensimmäinen varvi muurikiviä asennetaan laastilla valettuun anturaan, jota ensimmäinen kerros on varmasti suorassa. Kiviliima ei pysty oikaisemaan pohjan mahdollista mittaheittoa.

Ensimmäisen kerroksen jälkeen muurin asennustyö sujuu erittäin nopeasti kiviliimaa käyttäen. Kansikerros on hyvä aina poikkeuksetta kiinnittää kiviliimalla, jotta kivet eivät putoile esimerkiksi liian innokkaiden kiipeilijöiden jalkojen alta.

Muista, että korkeille muureille (yli 1 m) vaaditaan rakennus- tai toimenpidelupa.

 
Julkaistu
4.5.2021