Julkisivu pysyy puhtaana ja kuivana
Weber TopDry vastaa lisääntyviin säärasituksiin

Ilmastonmuutos lisää julkisivujen säärasitusta erityisen voimakkaasti pohjoisessa ilmastossamme. Saint-Gobain Weberin uusi innovatiivinen TopDry-julkisivupinnoite pitää rapatun julkisivun kuivana ja puhtaana sekä rakenteet ja lämmöneristyksen toimivina ja turvallisina kaikissa sääoloissa ympäristön kannalta kestävällä tavalla.

750 Fassade_Algen_sauberbearbeitet_kor

Suomessa julkisivut ovat erityisen kovalla koetuksella jo maantieteellisen sijaintimme takia, mutta ilmastonmuutoksen seurauksena julkisivuihin kohdistuu entistä voimakkaampi säärasitus. Ilmatieteen laitoksen mukaan ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat kaikkein suurimpia pohjoisessa ilmastossamme.

Ilmastonmuutos tuo Suomeen Keski-Euroopan epävakaisemman ja kosteamman ilmaston, johon yhdistyy meillä vielä voimakkaampi lämpötilojen ja vuodenaikojen vaihtelu. Talvella lämpötilan jatkuva sahaaminen nollan molemmin puolin lisää julkisivuun ja sen halkeamiin kertyvän suuremman vesimäärän aiheuttamaa pakkasrapautumista. Ympäri vuoden lisääntyvä ilmankosteus luo myös otolliset olosuhteet levä- ja mikrobikasvustoille", tuotepäällikkö Antti Saajanlehto Saint-Gobain Weberiltä sanoo.

Alan markkinajohtajana Saint-Gobain haluaa tarjota ratkaisun julkisivujen säänkestävyyden parantamiseen ja pitkään käyttöikään tuomalla Suomen markkinoille Weberin innovatiiviseen reseptikehitykseen pohjautuvan TopDry-tuoteperheen, joka tehostaa julkisivun kuivumista säilyttäen sen puhtaana ja kauniina vuodenajasta ja vuodesta toiseen ja on myös entistä turvallisempi ympäristölle.

”Ratkaisu on kiinteistöjen omistajille ja asukkaille elinkaaritaloudellinen, kun julkisivu pysyy puhtaana ja kuivana ja huoltoväli pitenee”, Antti Saajanlehto sanoo.

422 thumb_31BF57E978234F11BE93C966C2AF9D39

Ratkaisu on myös suunnittelijoille ja urakoitsijoille turvallinen valinta, koska TopDry-pinnoitteet varmistavat julkisivun toimivuuden ja pitkän kestoiän kaikissa sääoloissa. TopDry-julkisivupinnoitteet ovat vaihtoehto perinteisille silikonihartsipohjaisille pinnoitteille. 

Nykyiset pinnoitteet ovat voimakkaasti hydrofobisia ja ne muodostavat julkisivuun vettä ja likaa hylkivän mutta hengittävän pinnan, kuten nykyaikainen tekninen vaate. Myös TopDry-pinnoitteissa sadepisarat valuvat hydrofobisuuden ansiosta alas, mutta esimerkiksi aamukaste ja sateen jälkeen pintaan kertynyt kosteus kuivuvat nopeimmin pinnoitteen hydrofiilisyyden avulla. Tällöin kosteus imeytyy pintaan tasaisesti jakautuen laajalle alalle, ja kuivuu siksi nopeasti. Saajanlehto

Estää mikrobikasvustot ilman torjunta-aineita

TopDry-pinnoitteiden toimivuus on todistettu sekä lukuisin laboratorioissa tehdyin tieteellisin tutkimuksin että käytännössä. Tuoteperheellä on Keski-Euroopassa yli 15 vuoden käyttökokemus.

”Esimerkiksi Saksassa tuotteilla on pinnoitettu rapattuja julkisivuja yli 20 miljoonaa neliötä, ja julkisivut näyttävät edelleen kuin uusilta. Käytännön kokemukset ja laajat testit takaavat sen, että tuotteet kestävät myös Suomen erittäin vaativissa ilmasto-olosuhteissa”, Antti Saajanlehto sanoo.

Saajanlehdon mukaan Saint-Gobain Weberin tavoitteena uuden sukupolven julkisivupinnoitteiden kehittämisessä on ollut ankaramman säärasituksen myötä lisääntyvien julkisivujen kosteusvaurioiden sekä levä- ja mikrobikasvustojen ehkäiseminen ympäristön kannalta kestävällä tavalla.

”TopDry-tuoteperheessä levä- ja mikrobikasvustojen torjuntaan ei käytetä lainkaan ympäristölle vaarallisia biosideja, jotka aiheuttavat pahimmillaan syöpää.”

750_2 SGW_Vater_Tochter_0574Farbkorr

Weberin TopDry-tuoteperhe on voittanut Euroopassa useita ympäristö- ja innovaatiopalkintoja. Ratkaisun ekologisuus perustuu kestävyyden ja pitkän huoltovälin ohella siihen, että mikrobi- ja leväkasvustot ehkäistään torjunta-aineiden sijaan optimoidun reseptin avulla saavutetulla nopealla kuivumisella. Kun julkisivu kuivuu nopeasti, mikrobit ja levät eivät saa kasvuun tarvitsemaansa kosteutta.

”Hyvä osoitus TopDry-pinnoitteiden ekologisuudesta on se, että niitä voidaan käyttää Joutsenmerkki-kohteissa, joiden on täytettävä erittäin tiukat ympäristökriteerit”, Saajanlehto sanoo.

Laboratoriotutkimusten lisäksi pinnoitteen toimivuutta on testattu laajoilla kenttäkokeilla Euroopan ohella esimerkiksi Thaimaassa ja Kambodzan viidakon trooppisissa kosteusolosuhteissa.

”TopDry-pinnoitteella pinnoitetut julkisivut ovat säilyneet uuden näköisinä ankarassa kosteusrasituksessa samalla kun muiden koekappaleiden pinnassa on selvästi näkyvää kasvustoa.”


Suojaa tutkitusti julkisivua pakkasrapautumiselta

Suomen olosuhteissa yleistyvien viistosateiden tuoman suuremman vesimäärän ja kohonneen ilman kosteuden lisäksi julkisivun säärasitusta kasvattavat yhä tiheämmin toistuvat talviset jäätymis-sulamissyklit.

”Julkisivumateriaalit tulee testata 50:n tai 100:n jäätymis-sulamissyklin säärasituskokeissa, mutta me olemme testanneet pinnoitteet 500:n syklin testeissä. Ne ovat kestäneet ankarat testit täysin vaurioitumatta. Meidän julkisivuratkaisuillamme on siis 5-10 -kertainen varmuus kansallisiin ohjeistuksiin ja kilpailijoihin nähden”, Antti Saajanlehto sanoo.

TopDry-julkisivupinnoitteiden avulla saavutettu nopea kuivuminen varmistaa osaltaan myös koko julkisivurakenteen kosteusteknisen toimivuuden sekä rakennuksen sisäilman pysymisen terveellisenä ja turvallisena. Kuivana pysyvä julkisivu ja lämmöneriste parantavat samalla myös kiinteistön energiatehokkuutta, koska lämmöneristeiden kostuessa niiden eristävyys heikkenee.

750 _oh27582-b

TopDry-julkisivupinnoitteita voidaan käyttää kaikkien Weberin modernien rappausjärjestelmien kanssa. Markkinoilla laajasti käytettyjä Weberin rappausjärjestelmiä ovat esimerkiksi SerpoVent, Kahi Facade ja MonoRoc.

”TopDry-julkisivupinnoitteet soveltuvat sekä uudis- että korjausrakentamiseen ja kaikenlaisiin rakennustyyppeihin omakotitaloista suuriin kerrostaloihin sekä liike- ja julkiseen rakentamiseen”, Antti Saajanlehto sanoo.

”TopDry-tuoteperhettä käytettäessä niin kiinteistön käyttäjät ja omistajat kuin suunnittelijat ja urakoitsijat voivat nukkua yönsä rauhassa, koska ratkaisu on Weberin ohjeiden mukaan toteutettuna varmasti toimiva ja turvallinen. Weberiltä saa myös kaiken tarvittavan tuen Suunnittelijapalvelun henkilökohtaisesta neuvonnasta kattaviin työohjeisiin ja detaljikirjastoihin sekä koulutettujen yhteistyöurakoitsijoiden verkostoon. Tilaajat, arkkitehdit, rakennesuunnittelijat ja urakoitsijat saavat vuodesta toiseen hyvän näköisenä pysyvän referenssikohteen, josta he voivat olla ylpeitä”, Saajanlehto toteaa.

750 2012_WDVS_0971-gelb_72dpi
 
Päivitetty
30.6.2022