• Etusivu
  • Talo

Näin asennat ikkunat ja ovet oikein

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rakennuskemia Oy
Julkaistu 26.04.2021Päivitetty 24.10.2023
20207_65817.jpg

Myös Tytan 65 ICE:n on matalastiturpoava uretaanivaahto, joka soveltuu ikkunoiden asentamiseen.

Kun vaihdat ikkunoita tai ulko-ovia, on syytä miettiä tarkkaan, millä ikkunan tai oven ja runkotolpan välinen rako täytetään. Usein miten rautakaupasta ostetaan pullo tai pari uretaanivaahtoa, sen paremmin tuotteeseen tutustumatta. Uretaanivaahto on uretaanivaahtoa, eikö? Ei aivan näin!

Uretaanivaahdon etuihin lasketaan sen tehokas kylmäsillan katkaisu raoissa, joihin muuten on kovin hankala laittaa muuta tilkettä. Uretaanivaahtoa saatetaan kuitenkin pursottaa karmien väliin aivan liikaa ja tuloksena pahimmassa tapauksessa ovat pullistuneet karmit.

Olisiko tämä helppo estää? Kyllä vain! Kannattaa tutustua uretaanivaahtoihin ennen niiden ostamista, sillä markkinoilta löytyy erittäin laadukkaita ja eritoten matalasti turpoavia uretaanivaahtoja. Vaahdon matalapainekoostumus estää liian turpoamisen, eikä väännä ikkunakarmeja kuivuessaan.

MUISTA! IIkkuna tai ovi pitää aina kiinnittää runkoon ensin mekaanisesti esim. ruuvein. Lue tästä artikkelista tarkemmat ohjeet uretaanin käyttöön.

Uretaanivaahdon käyttö on helppoa

Uretaanivaahtoa on helppo käyttää. Pulloon liitetään suutin tai pistooli, pullo ravistetaan kunnolla ja pursotetaan vaahto rakoon. Koska uretaani turpoaa asennettaessa, sitä pitää käyttää varoen.

Kun uretaanivaahto on pursotettu tilkeväliin, odotetaan, kunnes se kovettuu. Kovettumisen jälkeen tilkeraosta pursuava ylimääräinen uretaanivaahto leikataan veitsellä seinän suuntaisesti pois. Tarpeen vaatiessa pursotetaan vaahtoa lisää. Vaahdon kuivuminen tapahtuu ilmankosteudenvaikutuksesta: kun ilma on kuivaa, pitää raot kevyesti kostuttaa vesisumulla ennen vaahdotusta.

Laadukas matalasti turpoava uretaanivaahto

Tytan Elasticilla on erittäin alhainen jälkiturpoaminen ja lisäksi korkea lämmön- ja ääneneristävyys (62dB asti). Se soveltuu ikkunoiden ja ovien karmien lämmöneristämiseen, aukkojen, halkeamien ja reikien täyttämiseen sekä tiivistämiseen. Tytan Elastic soveltuu myös valmiselementtien yhdistämiseen ja lämmöneristelevyjen ja harkkojen asentamiseen. Riittoisuus pullollisella max. 48 litraa. Laadukas. M1-luokiteltu PU-pistoolivaahto ammattikäyttäjille.

Ikkunoiden ja ovien karmien tiivistäminen Tytan Elastic -uretaanivaahdolla onnistuu talvellakin.

20221_76625.jpg
Info

Info

Tytan Elastic tuoteominaisuudet:

  • Alhainen jälkiturpoaminen
  • Ääneneristävyys 62 db saakka
  • Tarkka annostus
  • Erinomaisen joustavuutensa ansiosta vaahto joustaa sauman liikkeiden mukaan eikä halkea
  • Liikuntasaumojen ja putkistojen tiivistämiseen ja eristämiseen
  • Soveltuu erityisesti PVC-, alumiini- ja puurakenteisten ikkunoiden ja ovien asentamisessa eristämiseen
  • Läpivientien tiivistämiseen
  • 02 –teknologia; ei haitallisia MDI –päästöjä
  • Leikkauskuiva ≤ 30 min

Näin käytät Tytan uretaanivaahtoja

Valmistelu – Työstöpinnan tulee olla puhdas, eikä sillä saa olla rasvaa. Pullon lämpötila tulee saattaa mieluiten huoneenlämpötilaan - mutta esim Tytan ICE 65 toimii vielä pullon ollessa -5 asteinen. Ravista pulloa useita kertoja ennen käyttöä. Poista suojaava korkki ja kierrä pistooli paikoilleen. Yli 0°C lämpötilassa on suositeltavaa kostuttaa työskentelypinta vedellä. Kuivissa olosuhteissa esim. kesähelteellä vaahto ei toimi oikein ilman pintojen kostutusta vesisumulla.

Asentaminen – Pidä pulloa ylösalaisin asentamisen aikana. Täytä raot noin 70 % (vaahto laajenee asentamisen jälkeen). Aloita alaosasta pystysaumoista. Kovettumisen jälkeen poista ylimääräinen vaahto mekaanisesti (esim. mattoveitsellä). Täysin kovettunut vaahto tulee suojata UV-säteilyltä tiivistemassalla, laastilla tai maalilla (ei aikaisemmin kuin 24 tuntia asentamisesta).

Alhaisissa lämpötiloissa suositellaan, ettei vaahtoon kosketa ennen täydellistä kovettumista. Liian aikainen vaahdon leikkaaminen turmelee vaahdon rakennetta ja ominaisuuksia. Vaahdon riittoisuus saattaa vaihdella asennuslämpötilasta, ilman kosteudesta, pullon lämpötilasta ja asentajan taidoista riippuen.

Puhdistus – Puhdista tuoreena Tytan Professional Cleanerilla. Kovettumisen jälkeen voidaan poistaa vain mekaanisesti.

Huomioitavaa! Tuote ei kiinnity polyetyleeniin, polypropyleeniin, silikoniin eikä tefloniin. Ovien ja ikkunoiden asentamisessa tulee käyttää mekaanisia liittimiä ja kannattimia – pelkällä vaahdolla ei saa kiinnittää.

Info

Info

Tytan uretaanivaahtojen käyttökohteet:

  • Ikkunoiden ja oven karmien tiivistämiseen, varsinkin leveisiin saumoihin
  • Vesijohtoverkoston, viemäriputkien ja keskuslämmitysyksiköiden lämpöeristämiseen
  • Valmiselementtien yhdistämiseen runkoasentamisessa
  • Eristeharkkojen liimaamiseen
Rakennuskemia Oy
Talo
ulko-ovi
ikkunat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201911_61107.jpg
Huurtuuko ikkuna?
Ikkunoiden huurtumista voi esiintyä sekä lasin sisä- että ulkopinnoilla. Jos huomaat ikkunan huurtuvan, tarkista aina ensin, millä pinnalla kosteutta esiintyy. Sen jälkeen on helpompi arvioida, mistä huurteen muodostuminen voi johtua. Yleensä huurtuminen ei johdu ikkunan rakenteesta tai viallisesta tuotteesta, vaan useimmiten syy on ympäröivissä tekijöissä ja olosuhteissa.
20196_58624.jpg
Lämpö karkaa talvella ja viileä kesällä - Vinkit ikkuna- ja ovihuoltoon
Miksi ikkunoita ja ovia kannattaa huoltaa kesäisin?Talvella valitetaan lämmön karkaamisesta harakoille ja vedosta, kun ikkunanpuitteista tulee kylmä sisälle. Kesällä on kuuma, kun lämmin ilma pääsee raoista sisään.Ikkunoiden ja ovien raoista tuleva ja karkaava ilma saadaan kuriin, kun raot tukitaan. Vaikka kesä on nyt todella lämmin, kylmät ilmat yllättävät joka vuosi. Talvella pahimmat vuotopaikat ovat jääneet mieleen ja kun kesällä kotona tehdään muutenkin huoltotöitä, muistithan tarkastaa myös talvella kiusaavat vuotokohdat!Ennakointi ja energiansäästö, kaksi tärkeää E:tä, tekevät asumisesta mukavaa - ja entistä halvempaa.
20219_72595.jpg
Veto muistiin nyt, korjaus ilmojen lämmetessä
Ihminen säteilee lämpöä pois kehosta. Vedon tunne tulee kehon paikallisesta jäähtymisestä, joka taas johtuu siitä, miten nopeasti ilma kuljettaa lämmön pois. Nilkat esimerkiksi viilentyvät herkästi, sillä kylmä ilmavirta liikkuu alas päin. Tästä syystä moni kulkee kotonaan villasukat jalassa ja t-paita päällä.Huoneen lämpötilan laskiessa alle optimaalisen 21–22 °C, ihminen tuntee vedon herkemmin. Vedontunne aiheutuu, kun tuloilmaa pääsee hallitsemattomasti sisätiloihin. Korvausilman sisääntulo onkin haasteena painovoimaisella ilmanvaihdolla toimivissa vanhemmissa taloissa. Korvausilmaa tulee hyvin usein "vääristä paikoista" esimerkiksi huonosti tai väärin tiivistetyistä ikkunoista ja ovista.
20212_68835.jpg
Ikkunatiivisteen asennus: tuuletusraolla vai ilman?
Ikkunatiivisteitä saattaa joutua vaihtamaan jopa kymmeniä kertoja ikkunan elinkaaren aikana. Tämä johtuu erityisesti tiivisteiden laadusta ja kestävyydestä. Vedontunne on varmasti se ensimmäinen mieleen tuleva syy ikkuna- ja ovitiivisteiden vaihtamiselle. Vetoisassa huoneessa asumismukavuus kärsii. Kun tiivistät ikkunat ja ovet oikein, huoneen lämpötilaa voidaan laskea 20-21 asteeseen asumismukavuuden siitä kärsimättä. Tiivisteet on hyvä tarkastaa vuosittain.
20233_81313.jpg
Asumismukavuutta tiivistämällä
Ikkunoiden ja ovien tiivistäminen on yksi niistä pienistä perusasioista, jotka hyvin hoidettuna parantavat asumisviihtyvyyttä ja pienentävät asunnon energiankulutusta, niin kesällä kuin talvellakin. Oikein tiivistetyt ikkunat, ovet ja niiden liitoskohdat vähentävät vedon tunnetta asunnossa, vähentävät asunnon lämmitystarvetta talvisin ja kesäisin ei päästä lämmintä ilmaa tai pölyäs sisälle.Uusia tiivisteitä hankkiessa kannattaa muistaa, että laaduissa sekä materiaaleissa on konkreettisia eroja.Tiivisteiden kuntoolisi hyvä tarkistaa vuosittain ikkunanpesun yhteydessä tai vähintään viiden vuoden välein materiaalista riippuen. Tarkista tiivisteet nyt!
20207_65817.jpg
Ikkunoiden ja ovien kiinnitys uretaanilla
Ikkunoiden ja ulko-ovien kiinnityksessä ikkunan sekä oven karmin ja runkotolpan väliin jää rako, joka pitäisi jollain tavalla saada tiivistettyä. Tarkoitukseen on käytetty esimerkiksi erilaisia tilkkeitä tai uretaanivaahtoja. Vaahdon etuna on se, että se eristää ja katkaisee kylmäsillan kapeistakin raoista, jonne on vaikea muuten päästä käsiksi. Toisaalta, jos vaahto on liian turpoavaa, se saattaa vääntää karmeja kuivuessaan. Tytan 65 ICE uretaanivaahdossa on matalapainekoostumus joka estää liian turpoamisen eikä väännä ikkunakarmeja kuivuessaan.MUISTA! IIkkuna tai ovi pitää aina kiinnittää runkoon ensin mekaanisesti esim. ruuvein.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton