Näin asennat ikkunat ja ovet oikein

Kun vaihdat ikkunoita tai ulko-ovia, on syytä miettiä tarkkaan, millä ikkunan tai oven ja runkotolpan välinen rako täytetään. Usein miten rautakaupasta ostetaan pullo tai pari uretaanivaahtoa, sen paremmin tuotteeseen tutustumatta. Uretaanivaahto on uretaanivaahtoa, eikö? Ei aivan näin!

Uretaanivaahdon etuihin lasketaan sen tehokas kylmäsillan katkaisu raoissa, joihin muuten on kovin hankala laittaa muuta tilkettä. Uretaanivaahtoa saatetaan kuitenkin pursottaa karmien väliin aivan liikaa ja tuloksena pahimmassa tapauksessa ovat pullistuneet karmit.

Olisiko tämä helppo estää? Kyllä vain! Kannattaa tutustua uretaanivaahtoihin ennen niiden ostamista, sillä markkinoilta löytyy erittäin laadukkaita ja eritoten matalasti turpoavia uretaanivaahtoja. Vaahdon matalapainekoostumus estää liian turpoamisen, eikä väännä ikkunakarmeja kuivuessaan.

MUISTA! IIkkuna tai ovi pitää aina kiinnittää runkoon ensin mekaanisesti esim. ruuvein. Lue tästä artikkelista tarkemmat ohjeet uretaanin käyttöön.

Myös Tytan 65 ICE:n on matalastiturpoava uretaanivaahto, joka soveltuu ikkunoiden asentamiseen.Myös Tytan 65 ICE:n on matalastiturpoava uretaanivaahto, joka soveltuu ikkunoiden asentamiseen.

Uretaanivaahdon käyttö on helppoa

Uretaanivaahtoa on helppo käyttää. Pulloon liitetään suutin tai pistooli, pullo ravistetaan kunnolla ja pursotetaan vaahto rakoon. Koska uretaani turpoaa asennettaessa, sitä pitää käyttää varoen.

Kun uretaanivaahto on pursotettu tilkeväliin, odotetaan, kunnes se kovettuu. Kovettumisen jälkeen tilkeraosta pursuava ylimääräinen uretaanivaahto leikataan veitsellä seinän suuntaisesti pois. Tarpeen vaatiessa pursotetaan vaahtoa lisää. Vaahdon kuivuminen tapahtuu ilmankosteudenvaikutuksesta: kun ilma on kuivaa, pitää raot kevyesti kostuttaa vesisumulla ennen vaahdotusta.
Tiivistäminen on helppoa ammattilaisten käyttämällä Tytan Elastic -uretaanivaahdolla.Tiivistäminen on helppoa ammattilaisten käyttämällä Tytan Elastic -uretaanivaahdolla.

Laadukas matalasti turpoava uretaanivaahto

Tytan Elasticilla on erittäin alhainen jälkiturpoaminen ja lisäksi korkea lämmön- ja ääneneristävyys (62dB asti). Se soveltuu ikkunoiden ja ovien karmien lämmöneristämiseen, aukkojen, halkeamien ja reikien täyttämiseen sekä tiivistämiseen. Tytan Elastic soveltuu myös valmiselementtien yhdistämiseen ja lämmöneristelevyjen ja harkkojen asentamiseen. Riittoisuus pullollisella max. 48 litraa. Laadukas. M1-luokiteltu PU-pistoolivaahto ammattikäyttäjille.

Ikkunoiden ja ovien karmien tiivistäminen Tytan Elastic -uretaanivaahdolla onnistuu talvellakin.

tytan-elastic-matalastiturpoava uretaanivaahto-422x500

Tytan Elastic tuoteominaisuudet:

 • Alhainen jälkiturpoaminen
 • Ääneneristävyys 62 db saakka
 • Tarkka annostus
 • Erinomaisen joustavuutensa ansiosta vaahto joustaa sauman liikkeiden mukaan eikä halkea
 • Liikuntasaumojen ja putkistojen tiivistämiseen ja eristämiseen
 • Soveltuu erityisesti PVC-, alumiini- ja puurakenteisten ikkunoiden ja ovien asentamisessa eristämiseen
 • Läpivientien tiivistämiseen
 • 02 –teknologia; ei haitallisia MDI –päästöjä
 • Leikkauskuiva ≤ 30 min

Näin käytät Tytan uretaanivaahtoja

Valmistelu – Työstöpinnan tulee olla puhdas, eikä sillä saa olla rasvaa. Pullon lämpötila tulee saattaa mieluiten huoneenlämpötilaan - mutta esim Tytan ICE 65 toimii vielä pullon ollessa -5 asteinen. Ravista pulloa useita kertoja ennen käyttöä. Poista suojaava korkki ja kierrä pistooli paikoilleen. Yli 0°C lämpötilassa on suositeltavaa kostuttaa työskentelypinta vedellä. Kuivissa olosuhteissa esim. kesähelteellä vaahto ei toimi oikein ilman pintojen kostutusta vesisumulla.

Asentaminen – Pidä pulloa ylösalaisin asentamisen aikana. Täytä raot noin 70 % (vaahto laajenee asentamisen jälkeen). Aloita alaosasta pystysaumoista. Kovettumisen jälkeen poista ylimääräinen vaahto mekaanisesti (esim. mattoveitsellä). Täysin kovettunut vaahto tulee suojata UV-säteilyltä tiivistemassalla, laastilla tai maalilla (ei aikaisemmin kuin 24 tuntia asentamisesta).

Alhaisissa lämpötiloissa suositellaan, ettei vaahtoon kosketa ennen täydellistä kovettumista. Liian aikainen vaahdon leikkaaminen turmelee vaahdon rakennetta ja ominaisuuksia. Vaahdon riittoisuus saattaa vaihdella asennuslämpötilasta, ilman kosteudesta, pullon lämpötilasta ja asentajan taidoista riippuen.

Puhdistus – Puhdista tuoreena Tytan Professional Cleanerilla. Kovettumisen jälkeen voidaan poistaa vain mekaanisesti.

Huomioitavaa! Tuote ei kiinnity polyetyleeniin, polypropyleeniin, silikoniin eikä tefloniin. Ovien ja ikkunoiden asentamisessa tulee käyttää mekaanisia liittimiä ja kannattimia – pelkällä vaahdolla ei saa kiinnittää.

Tytan uretaanivaahtojen käyttökohteet:

 • Ikkunoiden ja oven karmien tiivistämiseen, varsinkin leveisiin saumoihin
 • Vesijohtoverkoston, viemäriputkien ja keskuslämmitysyksiköiden lämpöeristämiseen
 • Valmiselementtien yhdistämiseen runkoasentamisessa
 • Eristeharkkojen liimaamiseen

 
Julkaistu
26.4.2021