Lämpöpumppu haastaa nyt ilmastoa kuormittavan öljylämmityksen

Tehokkaat ja innovatiiviset lämmitysratkaisut, jotka vähentävät hiilidioksidipäästöjä, ovat välttämättömiä ilmaston hyvinvoinnin kannalta. Tämä koskee myös yksityisiä kotitalouksia. Uuden lämpöpumpun asentaminen Tamperelaiseen omakotitaloon on esimerkkinä teknologisesta kehityksestä.

wtn-7002-web-2051939-format-flex-height@759@retina x.jpeg

Ilma-vesilämpöpumpun hankkimisesta seuraa lukuisia hyötyjä. Aiemmin lämpöpumpuilla on ollut sellainen maine, etteivät ne ole tarpeeksi tehokkaita tuottamaan riittävästi energiaa vaadittavaan tarpeeseen – varsinkaan kylmien talvikuukausien aikana.

Viimeaikainen teknologinen kehitys on kuitenkin tehnyt lämpöpumpusta uskomattoman tehokkaan lämmitysratkaisun, joka on täysin kilpailukykyinen esimerkiksi öljylämmityksen kaltaisen ympäristöä kuormittavan lämmitysjärjestelmän rinnalla. Nykyaikainen lämpöpumppu onkin sekä ympäristöystävällinen että energiatehokas lämmitysvaihtoehto.

Mutta tuleeko siirtyminen ympäristöystävälliseen lämpöpumppuun kalliimmaksi pitkällä aikavälillä? Vastaus on ei, sillä uusiutuvaa energiaa ja siihen liittyvää energiatehokkuutta hyödyntämällä voivat kuluttajat myös saada aikaan huomattavia säästöjä monin eri tavoin.
 

Hyvästit vanhalle öljykattilalle

Tamperelainen Martti Toivainen on tyytyväinen uuden orgaanisella kylmäaineella varustetun ilma-vesilämpöpumpun hankintaan.

Elokuussa 2020 Martin vuonna 1970 rakennettuun 170 m2 puurakenteiseen taloon asennettiin aroTHERM plus -ilma-vesilämpöpumppu. Talon alkuperäinen lämmitysmuoto oli ilmastoa kuormittava öljylämmitys, jonka rinnalle oli otettu vanhan mallinen ilma-vesilämpöpumppu. Se ei kuitenkaan riittänyt tuottamaan tarvittavasti energiaa kovimpien pakkasten aikana, joten Martin oli pakko lämmittää kotiaan edelleen myös öljyllä.

Tamperelainen Martti Toivainen on tyytyväinen uudella teknologialla varustetun ilma-vesilämpöpumpun hankintaan.Tamperelainen Martti Toivainen on tyytyväinen uudella teknologialla varustetun ilma-vesilämpöpumpun hankintaan.

– Vaillantin ilma-vesilämpöpumppuun päädyin, kun putkiliike saneerasi kotiini uudet vesikiertoiset patterit toissa vuonna, Martti kertoo.

Vaillant oli hänelle entuudestaan tuntematon, mutta puolen vuoden käyttökokemuksen perusteella hän on valintaansa tyytyväinen.

Talvi ei tuota ongelmia

– Alkuun epäröin, riittääkö pelkkä ilma-vesilämpöpumppu, ja pohdin öljykattilan jättämistä rinnakaislämmönlähteeksi, selvittää Martti.

Valtion lanseeraama 4000 euron energiatuki öljylämmityksestä luopumiseen sinetöi lopulta päätöksen, ja öljykattila korvattiin Vaillantin aroTHERM plus -ilma-vesilämpöpumpulla.

– Ilma-vesilämpöpumpun varassa ollaan oltu nyt tämän talven kovat pakkaset ja oikein hyvin on toiminut, Martti hymähtää tyytyväisenä.

Martin kokemus todistaa, että nykyaikaiset lämpöpumput pystyvät vihdoinkin haastamaan ilmastolle haitallisen öljylämmityksen ja tuottamaan riittävästi lämpöä kotitalouksien tarpeisiin. Yksityisten kotitalouksien rooli on erittäin tärkeä taistelussa hiilidioksidipäästöjä vastaan. Kuten Martin tapauksessa, lämpöpumppuun vaihtamisella laskevat myös lämmityskustannukset.

Vaillant aroTHERM plus ulkoyksikköVaillant aroTHERM plus ulkoyksikkö

Kun energia hyödynnetään kokonaan, lämmityslasku pienenee automaattisesti. Toisin sanoen aroTHERM plus -ilma-vesilämpöpumpulla voidaan tulevaisuudessa säästää lämmityskustannuksissa ja vähentää hiilidioksidipäästöjä.

Helppokäyttöinen ja erittäin hiljainen

Uusi lämmitysjärjestelmä on Martin mielestä erittäin helppokäyttöinen. Lisävarusteena tulevalla etäohjauksella huoneiden ja käyttöveden lämpötilaa on mahdollista säätää, oli itse sitten missä tahansa.

– Erittäin kätevä, ei ole tarvinnut pannuhuoneessa ravata, Martti toteaa.

Lämpöpumppuja on perinteisesti pidetty meluisina, minkä myös Martti oli todennut edellisen lämpöpumppunsa kanssa ja päättänyt siksi, että tällä kertaa lämpöpumppua ei asenneta aivan makuuhuoneiden läheisyyteen.

Pannuhuone on tullut vähemmän tutuksi uuden ilmavesilämpöpumpun myötä Martin taloudessaPannuhuone on tullut vähemmän tutuksi uuden ilmavesilämpöpumpun myötä Martin taloudessa

Vaillantin lämpöpumpun oltua kuukausia käytössä, Martti on huomannut, että ulkoyksikön olisi voinut asentaa myös vanhalle paikalle. Lämpöpumpun hiljaisuus tarkoittaa myös sitä, että sen voi sijoittaa esimerkiksi tontin rajalle naapureiden häiriintymättä.

Enää ei siis ole syytä odottaa siirtymistä ilmastoystävälliseen ilma-vesilämpöpumppuun. Vaillantin aroTHERM plus ratkaisee lämpöpumppujen aiemmat ongelmat ja erottuu suorituskyvyllään. #WhyWait.
 

Kylmäaineen muutoksen vaikutus hiilidioksidipäästöihin aroTHERM plus ilmavesilämpöpumpussaKylmäaineen muutoksen vaikutus hiilidioksidipäästöihin aroTHERM plus ilmavesilämpöpumpussa
aroTHERM plus ilmavesilämpöpumppu on todella hiljainen metrinkin etäisyydellä desibelien ollessa vain 38 dB (A) (=lintujen laulu, hiljainen kirjasto)aroTHERM plus ilmavesilämpöpumppu on todella hiljainen metrinkin etäisyydellä desibelien ollessa vain 38 dB (A) (=lintujen laulu, hiljainen kirjasto)

Katso videolta, mitä Martti kertoo kokemuksistaan uudesta ilma-vesilämpöpumpusta

Video: Vaillant

Uskomattoman tehokas
Vaillant aroTHERM plus

Tehokkuutta voidaan mitata lämpökertoimella eli COP-arvolla (Coefficient of Performance), joka kertoo tuotetun lämmön ja käytetyn energian välisen suhteen. Kuten sanottu, aiemmin lämpöpumppuja on kritisoitu siitä, etteivät ne ole riittävän tehokkaita.

Vaillantin aroTHERM plus -ilma-vesilämpöpumpun COP-luku on kuitenkin jopa 5,4 (A7/W35), jolla se sijoittuu lämpöpumppujen parhaimmistoon ja kykenee tuottamaan jopa 75 Celsius-asteen virtauslämpötilan. Näin korkea COP-arvo takaa erinomaisen energiatehokkuuden, lämpimän veden käyttömukavuuden sekä uusiutuvan energian täysimääräisen hyödyntämisen.


Orgaanisen kylmäaineen käyttö
Vaillant aroTHERM plus

aroTHERM plus -ilma-vesilämpöpumppu on tulosta saksalaisen Vaillantin usean vuoden työstä tehokkaan ympäristöystävällisen lämpöpumpun kehittämiseksi. aroTHERM plus erottuu edukseen monella eri osa-alueella, ja sen voidaankin sanoa aiheuttaneen pienen vallankumouksen lämpöpumppumarkkinoilla.

Vaillantin ilma-vesilämpöpumpun vallankumouksellisuus johtuu osittain siitä, että siinä käytetään orgaanista R290-kylmäainetta, mikä vähentää hiilijalanjälkeä merkittävästi. Ilmastolle aiheutuvat haittavaikutukset pienenevät yleisesti käytettyyn R410a-kylmäaineeseen verrattuna 700-kertaisesti, sillä yksi kilogramma R290-kylmäainetta vapauttaa hiilidioksidia vain kolme kilogrammaa R410a-kylmäaineen vapauttaman 2088 kilogramman sijaan. Sen vuoksi aroTHERM plus ilma-vesilämpöpumpun GWP (Global Warming Potential, ilmaston lämmityspotentiaali) on erittäin alhainen, vain 3 GWP, mikä on suuri edistysaskel.

Vallankumouksellisuus ei kuitenkaan rajoitu vain hiilijalanjäljen pienenemiseen. Lämpöpumppu, jossa käytetään uudenlaista kylmäainetta, on myös erittäin tehokas.

Tutustu lisää

#WhyWait – Miksi odottaa?


Haluatko lisätietoa tai jättää yhteydenottopyynnön?


 
Julkaistu
29.4.2021