Laite, jota harvemmin tulee edes ajatelleeksi – paitsi kun lämmin vesi loppuu

Kun omakoti-, rivi- tai paritaloa ei ole liitetty kaukolämpöverkkoon tai lämmintä käyttövettä ei tuoteta keskitetysti maa- tai ilma-vesilämpöpumpulla, jokaisessa asunnossa on yleensä oma lämminvesivaraaja. Mikäli haaleat suihkut ovat jokapäiväisiä, varaaja on joko mennyt rikki tai se on mitoitukseltaan liian pieni.

Lämminvesivaraaja voi käydä liian pieneksi perheen kasvaessa, kun veden käyttötarve lisääntyy. Asumismukavuuden takaamiseksi varaajan koko kannattaa päivittää vastaamaan nykyisiä tarpeita.

Lämminvesivaraaja voi käydä liian pieneksi perheen kasvaessa, kun veden käyttötarve lisääntyy. Asumismukavuuden takaamiseksi varaajan koko kannattaa päivittää vastaamaan nykyisiä tarpeita.

Niin kauan kun lämmintä vettä riittää, lämminvesivaraajaa harvoin tulee edes ajatelleeksi. Usein lämpimän veden loppumisessa on kyse siitä, että kulutus on ylittänyt tuoton, ja asia korjaantuu, kun malttaa odottaa veden lämpenemistä. Mikäli tuoton ylittäviä kulutushuippuja on jatkuvasti, kannattaa harkita varaajan vaihtamista suurempaan. Jos lämmintä käyttövettä ei tule tarpeeksi tai se on liian haaleaa, kyse voi olla myös varaajan rikkoutumisesta, jolloin laite pitää joko korjauttaa tai vaihtaa uuteen.

Lämminvesivaraajissa, kuten monissa muissakin laitteissa, on tapahtunut paljon teknistä kehitystä viime vuosikymmeninä. NIBEn teknisen palvelun päällikkö Reijo Pekkonen valvoi HAATO-lämminvesivaraajien tuotantoa jo 1980-luvulla ja on nähnyt kehityksen kulun. Nykyisin lämminvesivaraajien säiliöt ovat paremmin eristettyjä, joten lämpöhävikki on pienempää. Lisäksi termostaatit ja muut komponentit ovat nykytekniikkaa.

− HAATO-varaajien säiliöiden valmistusmenetelmä on nykyään parempi; ruostumattomasta erikoisteräksestä tehty säiliö peitataan eli happokäsitellään hitsauksen jälkeen. Näin saadaan alkuperäisen teräksen kestokyky ilman hitsaussaumojen yleensä aiheuttamaa heikkenemistä, Pekkonen kertoo.

Minkälainen varaaja kannattaa valita?

Kun uuden lämminvesivaraajan hankinta on edessä, kannattaa tutustua huolella eri varaajamalleihin ja niiden ominaisuuksiin. Yleisin malli, 300 litran pystymallinen varaaja, ei välttämättä ole omien käyttötarpeiden valossa optimaalisin.

Jos haluaa vapauttaa tilaa kodinhoitohuoneessa muuhun käyttöön, saunan lauteiden alle mahtuva vaakamallinen varaaja voi olla hyvä ratkaisu. Jos taas lämpimän veden käyttö on vähäisempää, pienempi säiliökoko voi riittää. Lämminvesituotantoon on tarjolla myös säästöä, sillä HAATO HK SC -älyvaraaja ”oppii talon tavoille” ja lämmittää vettä silloin kun sille on käyttöä, minimoiden lämpöhävikin. Tavallisesta poikkeavaa, suurempaa kulutusta varten varaajan saa lämmittämään myös heti.

Veden laatu voi myös vaikuttaa siihen, minkälaiseen lämminvesivaraajaan päädytään. Ruostumattomasta teräksestä valmistettu säiliö on yleensä paras ja pitkäikäisin ratkaisu, mutta jos vedessä on tavallista enemmän suolaa tai mineraaleja, kuten esimerkiksi saaristossa usein on, emalipinnoitettu säiliö voi olla tarpeen.
 

Suosituksena on, että varaaja sijoitetaan tilaan, jossa on lattiakaivo.

Myös veden korkea kalkkipitoisuus saattaa aiheuttaa ongelmia. Kalkki voi kerääntyä vastusten ympärille kovaksi kerrostumaksi, joka lopulta aiheuttaa vastuksen rikkoontumisen. Tähän helppo ratkaisu on kalkinhajottaja. Se on pieni sähköllä toimiva laite, joka sijoitetaan vesiputkeen ennen varaajaa. Laite hajottaa sähköisesti kalkin kiderakenteen, jolloin kalkki ei pysty tarttumaan pintoihin.

Lisäksi varaajan sijaintiin kannattaa kiinnittää huomiota. Vahva suositus on, että varaaja sijoitetaan tilaan, jossa on lattiakaivo.

HAATO HK SC -älyvaraajaHAATO HK SC -älyvaraaja

Lämminvesivaraajan huolto ja hoito

Lämminvesivaraajat ovat melko huolettomia laitteita. Varaajan varoventtiilin koestusta eli testausta ei kuitenkaan saa unohtaa.

− Koska vesi laajenee lämmetessään, pitää joissakin tilanteissa laajentunutta vettä päästä ulos ja silloin se tulee varoventtiilin kautta – kunhan se ei ole tukossa. Koestuksessa venttiiliä avataan hiukan, jolloin putkesta tulee vähän vettä, joka samalla huuhtelee poistoputken ja venttiilin. Näin veden kiinneaineet eivät kovetu putkistoon ja tuki sitä, Pekkonen selvittää.
 

Muista! Jos asut taloyhtiössä, sen yhtiöjärjestyksestä selviää, kuuluvatko lämminvesivaraajat taloyhtiön huolehtimiin laitteisiin vai jokaisen asunnon omaan kalustoon.

Kompakti varaaja mökille

Kesämökillä sekä lämpimän veden tarve että käytettävissä olevat neliöt ovat usein pienempiä, jolloin kompakti lämminvesivaraaja voi olla optimaalisin valinta.

Haato HK 35 tuottaa riittävästi lämmintä vettä käsien ja astioiden pesuun tai pikaiseen suihkuun, Haato HK 100 puolestaan kattaa jo suurimman osan pientalouden käyttövesitarpeesta.

Haato HK 35−100 -lämminvesivaraajat on tehty suomalaisiin olosuhteisiin ja valmistettu ruostumattomasta erikoisteräksestä, joka kestää määräysten vaatiman 10 barin paineen. Asennus voidaan tehdä joko pystyyn tai vaakaan, ja sähkökytkennät ovat suomalaisen asennusperinteen mukaiset.

Haato-varaajilla on 5 vuoden takuu.
Haato_HK.JPG

Katso lisätietoa HAATO-, METRO- ja NIBE-lämminvesivaraajista ja löydä lähin jälleenmyyjä.

 
Julkaistu
3.5.2021