Rakennusaikainen budjetti – miten sellainen laaditaan?

Rakentamista suunnittelevalle annetaan tehtäväksi miettiä oma rakentamiseen käytettävä budjetti kuntoon. Urakka ei ole helppo, mutta sitäkin tärkeämpi. Miten budjetti tulee laatia, jotta turhilta ylityksiltä vältytään?

750 application-1756279_1920

Tällä hetkellä Suomessa on vallalla melkoinen rakennusbuumi. Yhä useampi haluaa itselleen sen oman kodin, jossa olla ja elää sitä normaalia elämää ja arkea. Tonttikin voi olla jo hankittuna tai ainakin tiedossa. Mutta mikäli ei ole, vertaile toivomasi alueen neliöhintoja. Näin saat selville karkeasti sen, paljonko oma unelmatalo tulisi maksamaan halutulle tontille.

Ensimmäiset säästöt jo suunnittelussa

Tässä vaiheessa, kun vasta haaveilet uudesta kodista, pystyt tekemään jo ensimmäiset säästöt, sekä ajassa että tulevassa suunnitteluvaiheessa.

Harvalle on heti kerralla selvää, että se on juuri tuon toimittajan tämä tietty malli ja juuri sen kokoisena kuin se yrityksen sivuilla on esitetty. Ehei, useammat pohtivat useiden toimittajien lukuisten mallien välillä samalla peilaten omiin tarpeisiin asuinneliöiden ja huoneiden suhteen.

422 oma suunnitelma

Ensimmäinen stoppi onkin miettiä, mitä omaan kotiinsa tarvitsee. Jos olet somen suurkuluttaja, inspiroidu ihmeessä muiden rakentajien toteutuksista ja kysele heidän talotarinaansa. Somesta voi löytää jopa täysin uusia ideoita omaan kotiinsa vietäväksi.

Omat toiveet on helppo listata paperille. Mikäli sinulla on jo tontti, vieraile siellä usein ja mielellään eri aikoihin päivästä – näin näet miten aurinko kiertää tontillasi ja sinun on helpompi mieltää, mihin kohtaan toivot terassia ja mihin suuntaan haluat makuuhuoneet tai oleskelutilat. Vertaa omaa toivelistaasi olemassa oleviin malleihin, missä mallissa pääset lähimmäs omia toiveitasi? Tarjouksen saaminen nimittäin nopeutuu ja helpottuu, kun sinulla on tiedossa jo malli, missä ei juuri muutostöille ole tarvetta.

Yksilöllistä suunnittelua on tietysti tarjolla ja valmiisiin malleihin tehdään muokkauksia toiveiden mukaan, mutta perusasioiden ollessa jo valmiiksi paikoillaan, on helpompi keskittyä niihin kohtiin, jotka muokkausta tarvitsevat.

Tutustu Jukkatalon talomalleihin

750 lehti ja lasit

Toinen tapa säästää – mieti toimitussisältö

Talotoimittajat tarjoavat mahdollisuuden valita useammasta valmiusasteesta. Se, mitä toimitussisältöösi kuuluu vaikuttaa suoraan hintaan.

Mikäli olet tee-se-itse-ihmisiä ja haluat tehdä paljon itse, pystyt omalla työpanoksellasi vaikuttamaan hintaan. Kannattaa ottaa myös huomioon seikka, että itse tehden myös omalle työpanokselle tulee hintaa työtuntien muodossa.

750 IMG_0075-1024x683

Vinkki: Jos päädyt teettämään kaiken muuttovalmiina, voit silti edesauttaa työmaasi toimivuutta huolehtimalla sen siisteydestä. Silloin ammattilaisten aika ei mene mestan siivoamiseen, vaan he voivat rauhassa keskittyä työhönsä.

Jukkatalon toimitussisällöt

Kolmas keino – ammattilainen apuun

Kukaan ei ole seppä syntyessään ja oman kodin rakentaminen tai rakennuttaminen on asia jossa kannattaa rohkeasti pyytää ammattilaiselta apua. Ammattitaitoisella talomyyjällä on viimeisin tieto siitä, mistä toiveiden talon hinta koostuu ja mitä sinun kannattaa ja mitä sinun pitää huomioida.

Laadittuasi toivomuslistan, ota yhteyttä Jukka-myyjään. Hän käy kanssasi toivomuslistasi läpi ja rakentaa yhdessä sinun kanssasi kustannusarvion. Ammattilaisina Jukka-myyjät osaavat neuvoa sinulle, minkälaisille asioille kannattaa varata rahaa. Esimerkiksi talopakettien päivityksille varataan tavallisesti hieman ylimääräistä, jotta uudesta kodista saadaan omannäköinen.

750 IMG_5312-1024x664

Huomioi ainakin nämä:

  • Tontti – ehdottomasti suuri kustannus sekä hintalappuun vaikuttava tekijä itse talon lisäksi
    • Sijainti, maaperä, tonttia koskevat määräykset, tehtävät maatyöt, liittymien hinnat, sekä asiantuntijoille (vastaava mestari ja valvojat) maksettavat palkkiot
    • Rakennuslupa, jätehuolto, pihatyöt
  • Kustannusarvio – talomalliin tehtävät muutokset ja parannukset vaikuttavat hintaan. Liian nopeasti ja suuripiirteisesti tehty arvio ei anna todellista kuvaa tulevista kustannuksista ja näin budjetti helposti ylittyy.
  • Talomyyjän juttusille mennessäsi, kerro suoraan ajattelemasi kokonaissumma, jonka olisit valmis käyttämään. Näin vaihtoehdoista rajautuu suoraan pois sellaiset, jotka eivät kohtaa suunnitelmiesi kanssa. Samalla syntyy myös keskustelua siitä, mille asioille annat painoarvoa sekä miten rahavarat kannattaa jakaa ja varata.

Kiinnostuitko?


 
Päivitetty
24.10.2022