Vältä kylmät suihkut ja suuret sähkölaskut – valitse lämminvesivaraaja oikein

Käyttövesi lämmitetään Suomessa sähkölämmitteisissä omakoti- ja rivitaloissa lämminvesivaraajalla. Laadukas kotimainen varaaja sopii erinomaisesti suomalaiselle talousvedelle, minkä vuoksi sen käyttöikä on normaaliolosuhteissa pitkä. Päivitys on usein tarpeen siinä vaiheessa, kun halutaan muutosta varaajan kokoon, sähkönkulutukseen tai sijaintiin.

Suomalainen käyttää lämmintä vettä vuorokaudessa keskimäärin 60 litraa, josta suuri osa kuluu peseytymiseen suihkussa.Suomalainen käyttää lämmintä vettä vuorokaudessa keskimäärin 60 litraa, josta suuri osa kuluu peseytymiseen suihkussa.

Pienemmän varaajan lämmitys on aina isoa varaajaa edullisempaa, joten on tärkeää mitoittaa varaaja oikein. Lämminvesivaraajan kokoa määritettäessä ratkaisevaa on muun muassa käyttäjien sekä veden käyttötarpeen määrä.

Sähkön säästämiseen voi yksinkertaisimmillaan vaikuttaa suihkuaikoja lyhentämällä. Lämminvesivaraajan voi myös ajastaa halvemman sähkön tunneille, mihin apua saa paikalliselta sähköurakoitsijalta. Suositeltu lämpötila varaajalle on 60 astetta, ja legionellabakteeri kuolee 55 asteessa.
 

Tiesitkö? Käyttöveden lämmityksessä voidaan hyödyntää myös auringon ilmaisenergiaa.

Lämminvesivaraajan optimaalista kokoa määrittäessä apuna voi käyttää tätä taulukkoa.Lämminvesivaraajan optimaalista kokoa määrittäessä apuna voi käyttää tätä taulukkoa.

On hyvä muistaa, että lämpimän veden tulee riittää myös hetkellisessä kulutushuipussa. Kylpyamme tyhjentää pienemmän varaajan hetkessä, ja usein kulutus saattaa keskittyä tiettyyn kellonaikaan.

Toisaalta selvästi yläkanttiin mitoitetun varaajan hankkiminenkaan ei ole järkevää. Esimerkiksi mökkikäyttöön riittää usein pieni lämminvesivaraaja, joka on asennettavissa joko pystyyn tai vaakaan esimerkiksi mökkikeittiön kaappiin tai seinälle. Sähköliitäntä sujuu kätevästi normaalilla sähköpistokkeella.

Lue myös: Säästöä sähkönkulutukseen – näillä vinkeillä onnistut

Mökkivesi voi olla laadultaan kotioloja heikkotasoisempaa, mutta suomalaiset Jäspi-varaajat soveltuvat vaativampiinkin vesiolosuhteisiin. 15 ja 30 litran varaajista lämmintä vettä riittää käsienpesuun ja tiskiin, 60−100-litraisista myös suihkuun.

Paremman eristyksen vuoksi uuden vedenlämmittimen lämpöhäviöt ovat vanhaa pienemmät, joten energiatehokkuus kohenee. Käyttöveden kulutuksen laskiessa ja yösähkön merkityksen vähentyessä varaajien keskikoko myös pienenee.

Lue myös: Milloin vanha lämminvesivaraaja kannattaa vaihtaa?

Ulkomuodoltaankin uudistuneet Jäspi VLK -vedenlämmittimet voidaan asentaa seinälle tai kaapiston sisään joko pysty- tai vaaka-asentoon. Kaikki Jäspi-vedenlämmittimet valmistetaan Raisiossa ja niillä on Avainlippu-merkki.Ulkomuodoltaankin uudistuneet Jäspi VLK -vedenlämmittimet voidaan asentaa seinälle tai kaapiston sisään joko pysty- tai vaaka-asentoon. Kaikki Jäspi-vedenlämmittimet valmistetaan Raisiossa ja niillä on Avainlippu-merkki.

Jäspin klassikkotuote uudistui

Seinämallin Jäspi VLK -vedenlämmittimet ovat uudistuneet vuonna 2021 paitsi muotokieleltään myös tekniikaltaan. Tilavuudeltaan 15–160-litraiset Jäspi VLK -varaajat soveltuvat pieneen käyttövedentarpeeseen, esimerkiksi kesämökille tai tulistusvaraajaksi ilma-vesilämpöpumpun rinnalle.
– Päätimme piristää vanhan mallin ulkoasua ja uudistaa tekniikkaa. Muuten kyseessä on edelleen sama tuttu ja turvallinen Jäspi-vedenlämmitin, Kaukoran tuotekehitysinsinööri Ville Ristimäki vakuuttaa.

Uudistuneeseen Jäspi VLK -varaajaan on saatavissa optiona nykyaikaisia, oppivia ominaisuuksia, jotka vaikuttavat lämpimän käyttöveden saatavuuteen ja energiankulutukseen. Myös hankaliin vesiolosuhteisiin on kehitetty tuoreita teknisiä ratkaisuja. Pääosin kyse on kuitenkin kasvojenkohotuksesta.
 

"Uuden mallin design on pehmeämpi, pyöreämpi ja silmää miellyttävämpi. Suunnittelun kehitys on sama kuin autoissa – laatikkomalleista ollaan menty aina vaan pyöristetympään suuntaan."

Ville Ristimäki, tuotekehitysinsinööri, Kaukora Oy

Myös varaajan eristyksessä on hyödynnetty uutta tekniikkaa ja komponentit on vaihdettu modernimmiksi.
– Lisäksi teimme pieniä viilauksia esimerkiksi seinäkannakkeisiin ja yhteiden sijoitteluun, Ristimäki kertoo.


Varaajan valintaan vaikuttaa myös asennuspaikka

Koon lisäksi toinen tärkeä tekijä lämminvesivaraajan valinnassa on sen tuleva asennuspaikka. Moduulimitoituksen ansiosta suurenkin käyttövedentarpeen täyttävä vedenlämmitin voidaan sijoittaa pystyyn kodin kaapistoon, jolloin se on pois näkyvistä, mutta silti helposti käytettävissä.

Jos saunan lauteiden alla on tyhjää hukkatilaa, se voidaan mainiosti hyödyntää lämminvesivaraajan asennuspaikkana. Lauteiden alle käy erinomaisesti mataliin tiloihin sopiva vaakaan asennettava lämminvesivaraaja, jonka ulkokuori on vaativien olosuhteiden takia ruostumatonta terästä.

Uutta lämminvesivaraajaa etsittäessä kannattaa kääntyä hyvissä ajoin LVI-alan asiantuntijan puoleen. Näin voit varmistua siitä, että saat oman perheesi ja kotisi tarpeisiin kaikkein sopivimman varaajaratkaisun vaivattomasti, luotettavasti ja oikein asennettuna.

Tutustu tuotevalikoimaan

 
Päivitetty
29.11.2022