Näistä merkeistä huomaat, toimiiko mökin ilmanvaihto oikein & näin parannat sitä

ilmanvaihtojarj-vertailussa-2500px-1024x684_pikkuinkku

Kuten kaikissa rakennuksissa, myös mökillä tai vapaa-ajanasunnossa pitää olla toimiva ilmanvaihto, Tavallisiin asuinrakennuksiin verrattuna mökkien käyttötavat ja rakennusstandardit ovat erilaisia. Esimerkiksi mökki on tyhjänä pidempiä aikoja, ja niistä puuttuu mahdollisesti sähkö tai sisätilojen juokseva vesi.

Nico Stenroos on tuoteinsinööri VILPE Oy:ssä ja hänellä on monen vuoden kokemus ilmanvaihtotuotteista. Hän korostaa, että mökin huonoa ilmanvaihtoa ei tarvitse hyväksyä.

- Kun ilmanvaihto on huono, rakenteet alkavat hajota ja lahota, jos ne ovat suljettuja ja kosteita. Lisäksi rakennuksessa säilytettävät tavarat vahingoittuvat, Stenroos kertoo.

Muutamasta merkistä voi huomata, toimiiko ilmanvaihto.

- Selkein merkki ilmanvaihdon toimimattomuudesta on tunkkainen haju, joka syntyy, kun talo on tyhjillään esimerkiksi talven jälkeen. Hajun aiheuttaa liika kosteus ilmassa: se tarkoittaa, että sisäilma ei vaihdu riittävän usein. Mitä kosteampi ilma, sitä voimakkaampi haju. Toinen liiallisen kosteuden merkki on kondenssivesi ikkunaruuduissa tai maalin irtoaminen ikkunakarmeista. Kolmas merkki on, että pyykki kuivuu huonosti ja tekstiilit, esimerkiksi sängynpeitto, voivat tuntua kylmiltä ja kosteilta. Lisäksi ongelma voi olla takan huono veto, Stenroos sanoo.
 

Paranna mökin ilmanvaihtoa

Nico Stenroos kertoo, että mökin sisäilma raikastuu asentamalla VILPE Wive -korvausilmaventtiileitä.Nico Stenroos kertoo, että mökin sisäilma raikastuu asentamalla VILPE Wive -korvausilmaventtiileitä.

Lyhyesti sanottuna ilmanvaihto koostuu kahdesta osasta: kostea, käytetty ilma täytyy siirtää ulos talosta ja samanaikaisesti likainen ilma pitää korvata raikkaalla ulkoilmalla.

- Ongelmat tunkkaisen hajun, kondenssiveden ja huonosti kuivuvan pyykin kanssa johtuvat siitä, että ilma ei poistu rakennuksesta riittävän tehokkaasti. Takan huono veto puolestaan johtuu siitä, että riittävästi korvausilmaa ei tule, kertoo Stenroos.

 

Jos ongelma on tuloilma, sen voi korjata asentamalla lisää korvausilmaventtiileitä, kuten VILPE Wiven. Wive-venttiilin hyvä puoli on, että se ei aiheuta vedon tunnetta, vaan suuntaa ilmavirran huoneen yläosaan. Tarvitset vähintään yhden korvausilmaventtiilin jokaiseen huoneeseen. Jos huone on isompi kuin 30 m2, tarvitaan kaksi korvausilmaventtiiliä. Saatavilla on seinän läpi asennettava venttiili tai tuuletusluukkuun asennettava malli.

- On erittäin tärkeää huolehtia riittävästä korvausilmaventtiilien määrästä, mikäli rakennusta tiivistää esimerkiksi vaihtamalla ikkunat tiiviimpään malliin. Jos raikas ilma ei pääse virtaamaan rakennukseen, tulee ongelmia, Stenroos sanoo.

VILPE Wive, ECo Ideal Wireless ja VILPE ECo FLOW -huippuimuri ovat erinomainen valinta mökin tarpeenmukaiseen ja automaattiseen ilmanvaihtoon.VILPE Wive, ECo Ideal Wireless ja VILPE ECo FLOW -huippuimuri ovat erinomainen valinta mökin tarpeenmukaiseen ja automaattiseen ilmanvaihtoon.

Poistoilmanvaihto kuntoon mökillä

Jos ongelma liittyy liialliseen kosteuteen tai siihen, että ilma ei vaihdu riittävän usein, pitää asentaa poistoputki tai huippuimuri, joka kuljettaa käytetyn ilman pois. Poistoputki auttaa luomaan alipaineen, joka saa ilman kiertämään ja poistumaan talosta.

Jos poistoputki ei riitä, voi valita huippuimurin. Huippuimurissa on sisäänrakennettu moottori, joka siirtää ilman tehokkaasti ulos. Jotta huippuimurin tai poistoputken asentaminen onnistuu, tarvitaan myös katolle sopiva läpivienti.

Huippuimuri tarvitsee myös säätimen. Usein huippuimuri on yhdistetty liesikupuun, mutta muitakin vaihtoehtoja on. VILPE ECo Ideal Wireless on automaattinen ja tarpeenmukainen ohjausjärjestelmä, jossa anturit mittaavat sisäilman kosteus- ja hiilidioksiditasoa. Huippuimurin teho säätyy automaattisesti rakennuksen tarpeen mukaan. Tämä on erityisen kätevää, kun vapaa-ajanasunto on tyhjillään.

Älä sulje ilmanvaihtoa talveksi

Stenroos huomauttaa, että huono ilmanvaihto ei välttämättä ole ongelma kesällä, kun ovia voi pitää auki ja tuulettaa. Huono ilmanvaihto aiheuttaa eniten vahinkoa talvella.

- Ilman ei tarvitse vaihtua yhtä usein talvella tai aikoina, kun mökillä ei olla paikalla. Silloin ilmanvaihdon voi laittaa minimitasolla. Ainoa tärkeä asia on, että ilmanvaihtoa ei sulje kokonaan. Jos vapaa-ajanasunnolla on lämpö, ei sitä suljeta kokonaan. Kylmässä kosteus kertyy rakenteisiin ja ongelmia alkaa tulla, sanoo Stenroos.

VILPE Wive -venttiilin kannen voi maalata tai tapetoida, kuten tässä kohteessa on tehty. Silloin se sulautuu hyvin sisustukseen.VILPE Wive -venttiilin kannen voi maalata tai tapetoida, kuten tässä kohteessa on tehty. Silloin se sulautuu hyvin sisustukseen.

Huonon ilmanvaihdon merkit

  1. Tunkkainen haju, kun talo on ollut tyhjillään
  2. Takka vetää huonosti
  3. Kondenssivesi ikkunoissa
  4. Pyykki kuivuu hitaasti
  5. Kylmät tai kosteat tekstiilit, esimerkiksi vuodevaatteet
  6. Irtoileva maalipinta tai tapetit

Vinkit mökin ilmanvaihtoon
  • Varmista, että rakennuksessa on tarpeeksi korvausilmaventtiileitä
  • Asenna poistoputket tai huippuimuri, jotta kostea ja likainen ilma poistuu
  • Älä sulje ilmanvaihtoa ja lämmitystä kokonaan, kun rakennus jää tyhjilleen
  • Muista ilmanvaihto, kun taloa tiivistetään

 
Julkaistu
26.4.2021