• Etusivu
  • LVI

Näistä merkeistä huomaat, toimiiko mökin ilmanvaihto oikein & näin parannat sitä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vilpe Oy
Päivitetty 23.11.2023
20214_70151.jpg

Kuten kaikissa rakennuksissa, myös mökillä tai vapaa-ajanasunnossa pitää olla toimiva ilmanvaihto, Tavallisiin asuinrakennuksiin verrattuna mökkien käyttötavat ja rakennusstandardit ovat erilaisia. Esimerkiksi mökki on tyhjänä pidempiä aikoja, ja niistä puuttuu mahdollisesti sähkö tai sisätilojen juokseva vesi.

Nico Stenroos on tuoteinsinööri VILPE Oy:ssä ja hänellä on monen vuoden kokemus ilmanvaihtotuotteista. Hän korostaa, että mökin huonoa ilmanvaihtoa ei tarvitse hyväksyä.

- Kun ilmanvaihto on huono, rakenteet alkavat hajota ja lahota, jos ne ovat suljettuja ja kosteita. Lisäksi rakennuksessa säilytettävät tavarat vahingoittuvat, Stenroos kertoo.

Muutamasta merkistä voi huomata, toimiiko ilmanvaihto.

- Selkein merkki ilmanvaihdon toimimattomuudesta on tunkkainen haju, joka syntyy, kun talo on tyhjillään esimerkiksi talven jälkeen. Hajun aiheuttaa liika kosteus ilmassa: se tarkoittaa, että sisäilma ei vaihdu riittävän usein. Mitä kosteampi ilma, sitä voimakkaampi haju. Toinen liiallisen kosteuden merkki on kondenssivesi ikkunaruuduissa tai maalin irtoaminen ikkunakarmeista. Kolmas merkki on, että pyykki kuivuu huonosti ja tekstiilit, esimerkiksi sängynpeitto, voivat tuntua kylmiltä ja kosteilta. Lisäksi ongelma voi olla takan huono veto, Stenroos sanoo.

Paranna mökin ilmanvaihtoa

Nico Stenroos kertoo, että mökin sisäilma raikastuu asentamalla VILPE Wive -korvausilmaventtiileitä.
Nico Stenroos kertoo, että mökin sisäilma raikastuu asentamalla VILPE Wive -korvausilmaventtiileitä.

Lyhyesti sanottuna ilmanvaihto koostuu kahdesta osasta: kostea, käytetty ilma täytyy siirtää ulos talosta ja samanaikaisesti likainen ilma pitää korvata raikkaalla ulkoilmalla.

- Ongelmat tunkkaisen hajun, kondenssiveden ja huonosti kuivuvan pyykin kanssa johtuvat siitä, että ilma ei poistu rakennuksesta riittävän tehokkaasti. Takan huono veto puolestaan johtuu siitä, että riittävästi korvausilmaa ei tule, kertoo Stenroos.

Jos ongelma on tuloilma, sen voi korjata asentamalla lisää korvausilmaventtiileitä, kuten VILPE Wiven. Wive-venttiilin hyvä puoli on, että se ei aiheuta vedon tunnetta, vaan suuntaa ilmavirran huoneen yläosaan. Tarvitset vähintään yhden korvausilmaventtiilin jokaiseen huoneeseen. Jos huone on isompi kuin 30 m2, tarvitaan kaksi korvausilmaventtiiliä. Saatavilla on seinän läpi asennettava venttiili tai tuuletusluukkuun asennettava malli.

- On erittäin tärkeää huolehtia riittävästä korvausilmaventtiilien määrästä, mikäli rakennusta tiivistää esimerkiksi vaihtamalla ikkunat tiiviimpään malliin. Jos raikas ilma ei pääse virtaamaan rakennukseen, tulee ongelmia, Stenroos sanoo.

VILPE Wive, ECo Ideal Wireless ja VILPE ECo FLOW -huippuimuri ovat erinomainen valinta mökin tarpeenmukaiseen ja automaattiseen ilmanvaihtoon.
VILPE Wive, ECo Ideal Wireless ja VILPE ECo FLOW -huippuimuri ovat erinomainen valinta mökin tarpeenmukaiseen ja automaattiseen ilmanvaihtoon.

Poistoilmanvaihto kuntoon mökillä

Jos ongelma liittyy liialliseen kosteuteen tai siihen, että ilma ei vaihdu riittävän usein, pitää asentaa poistoputki tai huippuimuri, joka kuljettaa käytetyn ilman pois. Poistoputki auttaa luomaan alipaineen, joka saa ilman kiertämään ja poistumaan talosta.

Jos poistoputki ei riitä, voi valita huippuimurin. Huippuimurissa on sisäänrakennettu moottori, joka siirtää ilman tehokkaasti ulos. Jotta huippuimurin tai poistoputken asentaminen onnistuu, tarvitaan myös katolle sopiva läpivienti.

Huippuimuri tarvitsee myös säätimen. Usein huippuimuri on yhdistetty liesikupuun, mutta muitakin vaihtoehtoja on. VILPE ECo Ideal Wireless on automaattinen ja tarpeenmukainen ohjausjärjestelmä, jossa anturit mittaavat sisäilman kosteus- ja hiilidioksiditasoa. Huippuimurin teho säätyy automaattisesti rakennuksen tarpeen mukaan. Tämä on erityisen kätevää, kun vapaa-ajanasunto on tyhjillään.

Älä sulje ilmanvaihtoa talveksi

Stenroos huomauttaa, että huono ilmanvaihto ei välttämättä ole ongelma kesällä, kun ovia voi pitää auki ja tuulettaa. Huono ilmanvaihto aiheuttaa eniten vahinkoa talvella.

- Ilman ei tarvitse vaihtua yhtä usein talvella tai aikoina, kun mökillä ei olla paikalla. Silloin ilmanvaihdon voi laittaa minimitasolla. Ainoa tärkeä asia on, että ilmanvaihtoa ei sulje kokonaan. Jos vapaa-ajanasunnolla on lämpö, ei sitä suljeta kokonaan. Kylmässä kosteus kertyy rakenteisiin ja ongelmia alkaa tulla, sanoo Stenroos.

VILPE Wive -venttiilin kannen voi maalata tai tapetoida, kuten tässä kohteessa on tehty. Silloin se sulautuu hyvin sisustukseen.
VILPE Wive -venttiilin kannen voi maalata tai tapetoida, kuten tässä kohteessa on tehty. Silloin se sulautuu hyvin sisustukseen.
Info

Info

Huonon ilmanvaihdon merkit

  1. Tunkkainen haju, kun talo on ollut tyhjillään
  2. Takka vetää huonosti
  3. Kondenssivesi ikkunoissa
  4. Pyykki kuivuu hitaasti
  5. Kylmät tai kosteat tekstiilit, esimerkiksi vuodevaatteet
  6. Irtoileva maalipinta tai tapetit

Vinkit mökin ilmanvaihtoon

  • Varmista, että rakennuksessa on tarpeeksi korvausilmaventtiileitä
  • Asenna poistoputket tai huippuimuri, jotta kostea ja likainen ilma poistuu
  • Älä sulje ilmanvaihtoa ja lämmitystä kokonaan, kun rakennus jää tyhjilleen
  • Muista ilmanvaihto, kun taloa tiivistetään
Vilpe Oy
LVI
ilmanvaihto
suunnittelu
painovoimainen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

200711_7348.jpg
VILPE tekee puhtaan sisäilman
Kodin puhdas, terveellinen ilma ei ole itsestäänselvyys. Pientaloissa, rivitaloissa ja kerrostaloissa asuvat ihmiset ja lemmikkieläimet ovat jatkuvasti alttiina huoneiston sisäilmassa oleville epäpuhtauksille kuten pölylle, hajuille, käryille ja kosteudelle.Likainen tai kostea ilma, joka ei pääse poistumaan rakennuksesta hallitusti, tiivistyy ja lopulta kiinnittyy rakenteisiin aiheuttaen vuosien kuluessa näiden kunnon heikkenemistä sekä epäpuhtauksia huoneilmaan. Nämä voidaan estää riittävällä ilmanvaihdolla.Painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä, joka perustuu lämpimän sekä ulkoilmaa kevyemmän ilman nousuun pystyhormia pitkin ylös katolle, ei toimi hallitusti juuri missään sääolosuhteissa. Painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä ei siksi täytä nykymääräysten mukaan asukkaiden ja käyttäjien terveys- ja olosuhdevaatimuksia eikä rakennusten kunto säily riittävän hyvänä.Koneellisella poistoilman vaihdolla saavutetaan huoneistojen sisäilman puhtaudelle selvästi parempi laatutaso kuin painovoimaisella ilmanvaihdolla. Tämä perustuu siihen, että epäpuhtauksia, käryjä, hajuja ja kosteutta runsaasti sisältävä jäteilma poistuu koneellisen poistoilmanvaihdon venttiilien ja kanavien kautta pystyhormiin puhaltimen avulla ja sieltä edelleen ulkoilmaan poistoputken tai huippuimurin kautta. Pystyhormin yläpäässä olevan sähkökäyttöinen huippuimuri imee likaisen ja kostean ilman pystyhormista ja sitä kautta huoneistosta, sekä puhaltaa tämän likaisen ilman eli ns. jäteilman ulkoilmaan.
20235_81907.jpg
VILPE-tuotteet osana ilmanvaihtojärjestelmää
VILPE-tuotteet osana ilmanvaihtojärejstelmää pitävät sekä sisäilman puhtaana että kattorakenteet terveinä. Järjestelmä sopii sekä uudisrakentamiseen että korjausrakentamiseen. VILPE-tuotteet löydät LVI-alan liikkeistä, rautakaupoista ja kateainevalmistajilta.
20113_24764.jpg
Katon tuuletus ja läpiviennit
Rakennusmääräyskokoelman määräysten mukaisesti yläpohjan kerrokset ja katon tuuletus on suunniteltava ja rakennettava niin, ettei kattoon kerry vesihöyryn diffuusion tai ilmavirtausten vuoksi haitallisessa määrin kosteutta. Kenties tärkein tavoite on, että rakenteisiin mahdollisesti pääsevä kosteus myös kuivuu riittävän nopeasti eikä ehdi aiheuttaa vaurioita.Kattorakenteiden tuuletus vaatii esteettömän ilmankulun. Aluskatteen alapuolinen tila voidaan tuulettaa päätykolmioissa olevilla, tuuletusritilöillä varustetuilla tuuletusaukoilla tai vaihtoehtoisesti tila voidaan tuulettaa katon läpi tulevien tuuletusputkien kautta. Yhtenä vaihtoehtona on harjatuuletin. Tärkeintä on huolehtia riittävästä tuuletuksesta. Mikäli tuuletus ei ole riittävää, kattorakenteet voivat homehtua tai eristekerrokset voivat olla jatkuvasti kosteita, mikä heikentää niiden eristävyyttä.Vesikaton on estettävä sadeveden, lumen ja sulamisveden tunkeutuminen kattorakenteisiin, seiniin ja sisätiloihin. Näin ollen myös tuuletusputkien ja kaikkien katon läpivientien tulee olla riittävän tiiviitä.Paloteknisten vaatimusten kiristymisen myötä on kiinnitettävä yhä enemmän huomiota myös hormin ja piipun läpivienteihin. Väli- ja yläpohjan läpivientien ohella yhtä tärkeä on varmistaa paloturvallinen ja vesitiivis vesikaton läpivienti.Tuorein VILPE®-uutuus on palotekniset testit läpäissyt ja VTT:n sertifioima Piippu-läpivienti (VTT Sertifikaatti nro VTT-C-6081-10). Tuote on tarkoitettu pyöreiden eristettyjen teräspiippujen läpivienniksi ja se sopii kaikille katemateriaaleille (tiili, pelti, huopa). Läpivientipaketin osat läpivientiosa, pellityssarja, aluskatteen tiiviste ja pellityssarjan kiinnityslistat valitaan katemateriaaliin sopiviksi.
Kodin suunnittelu
Suunnittele kotisi ilmanvaihto huolella
Hyvä ilmanvaihto on kotisi keuhkot – se toimii parhaiten, kun sitä ei huomaa. Jotta ilmanvaihto toimii tarkoituksenmukaisesti ja huomaamattomasti, kannattaa sen suunnitteluun paneutua huolella. Hankkiessasi talopaketin, voi ilmanvaihtojärjestelmä koneineen kuulua siihen, mutta silloinkin kannattaa varmistua, että se todella vastaa omia tarpeita ja käyttötoiveita.Kokosimme vinkkilistan hyvän ilmanvaihdon suunnitteluun.
20138_36041.jpg
Viisi tapaa suorittaa iv-remontti onnistuneesti
Ilmanvaihdon nykyaikaistaminen on tärkeä osa lämmitysjärjestelmän saneerausta. Perinteisen talon lämmitysenergian kulutuksesta noin 20–40 prosenttia johtuu ilmanvaihdosta. Siksi ilmanvaihtojärjestelmän energiatehokkuus on tärkeä tekijä matalaenergiarakentamisessa. Lämmitysjärjestelmän saneerauksen, lisäeristyksen tai ikkunoiden uusimisen yhteydessä on erityisen tärkeää nykyaikaistaa ilmanvaihtojärjestelmä sellaiseksi, että se tukee niitä energiansäästöpyrkimyksiä, joita saneerauksella tavoitellaan eikä säästöä tehdä sisäilman laadun kustannuksella.Viisi kohdetta ja viisi onnistunutta tapaa parantaa ilmanvaihtoa. Tutustu siihen, mitä ilmanvaihdon saneeraus pitää sisällään ja mitä ratkaisua Vallox Sinulle suosittelee.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
20195_57737.jpg
Puhdasta korvausilmaa myös katupölykaudella
Suomessa pitkä siitepölykausi sekä keväinen katupöly aiheuttavat kuormituspiikin ilmanvaihdon suodattimille.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton